.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 06. 17. - apuska
Doblo Wine & Bar

Cím: 1072 Budapest, Dob utca 20.
Látogatás: 2016. május 26. 19:00-20:50
Google Maps

A loft stílus és a borospincéket idéző falak kombója telitalálat, a hangulat laza és egyáltalán nem feszengős, a személyzet pedig úgy tűnt, jól csinálja a dolgát.

Telefon: +36 20 398 8863
Facebookfb.com/budapestwine
Web: http://www.budapestwine.com

Vélemény

apuska:

Nyári spirit és koktél kóstoló címmel kaptam levelet Maximtól és Dávidtól, de olyan stílusban, mintha ezer éve ismernénk egymást, és olyan italokat ajánlottak a figyelmembe, mint a Hava Nagila Vodka, az Agárdi Pálinkafőzde Sörpárlata, a Flor de Cana Centenario 12 éves Rum, a Maker's Mark Bourbon Whisky, a Plymouth Gin és a Spicy Red Snapper koktél (Bloody Mary újratöltve). Lövésem nem volt, kik ők, hogy kerültem képbe, és miről van szó, de izgatott annyira, hogy benézzek a Doblo borbárba, ami a meghívás helyszíne volt.

Miközben a Doblo itallapján is fellelhető jobbnál jobb cuccokkal itattak, meséltek a The Spirit Clubról, amit együtt álmodtak meg. Mert érdekelték őket a különféle párlatok és likőrök, de sokszor előfordult, hogy nem találtak hazai online boltot, ahol megfelelő infó mellett be tudták volna szerezni. Maguk változtattak rajta! Ide csak olyan párlatok és likőrök kerülnek fel, amelyek megütik a mércéjüket, hogy mindenkinek megmutassák, mely italokat szerették meg az évek alatt, mi az irányadó, a különleges, amit másnak is meg kell kóstolnia! Komoly erőforrásokat fordítanak arra, hogy igazán érdekes és ritka tételeket szerezzenek be, úgy a hazai, mint a nemzetközi palettáról. Így született meg a The Spirit Club: egy szubjektív, saját tapasztalatokon alapuló válogatás, ha úgy tetszik, az ő virtuális bárszekrényük, melyből bárki válogathat.

Na, de miért a Doblo borbárban? A válasz egyszerű, Popovits Dávid, aki vezetett már klubot és kevert italokat Londontól Tokióig, e menőnek számító Dob utcai hely tulajdonosa. Vajon gondolt arra, mikor meghívott, hogy bár szívesen iszom különlegességeket és hallgatom a róluk szóló legendákat, engem jobban érdekel a kocsma?

Tudom, hogy nem új, mi több, klasszikus. Csak ugye nem vagyok nagy boros. És sör itt nemhogy csapolva, de még üvegben sem kapható. Arról nem beszélve, hogy a Doblo relatív drága, kiröhögne a baráti társaságom, ha ide szerveznék egy levezető estét meló utánra. Vagyis mi a francért jöttem volna ezidáig ide magamtól?

Előítéletemre a Doblo rögtön ráerősített. A saroképületbe egy az étel- és itallapot gondosan alátámasztó masszív pulpitus mellett és egy széthúzott színházi függönyre emlékeztető valami alatt léptem be, és azonnal angolul szólítottak meg, fel sem tételezték, hogy magyar vagyok. Egy csinos szőke. Mondjuk ezt nem bántam, nem fájt, de elég lassan kapcsolt, hogy nem a tipikus vendégkörhöz tartozom, és nem kell odakísérnie az asztalomhoz.

A Doblo Wine & Bar 2009-ben kényszervállalkozásként indult. A befektetési céllal vásárolt épületet akkor már nem lehetett eladni a válság miatt, így Dávid azt az amerikai borbárok mintájára minőségi módon időtállóan rendezte be, persze kínálatában kizárólag magyar borokkal. Aktuális szortimentjük kb. 180 tételből áll, nagy- és kistermelőktől vegyesen válogatnak, kimérve másfél deciznek, ha az egész palackot kikéred, úgy olcsóbb, illetve 20%-ot engednek elvitelre az árból.

A 85 ember befogadására alkalmas 109 négyzetméteres és 5 méteres belmagasságú boltíves Doblo elegánsan tágas és sötét, a borospincére emlékeztető pucolt címeres téglák uralják az enteriőrt, a falakon kortárs fotók, színes festmények, cipzár-elvben elfektetve a borosüvegek, az ajtók antikoltak, a 13 méteres bárpulton különleges asztali lámpák találhatók. A pulton innen jellemzően 4 és 6 fős asztalok illetve magasított bárasztalok vannak, a padló egybefüggő műkő, a súlyozott WC fölött mintha lenne egy titokszoba, amire csak rálátás van, de feljárat nincs. A múlt és jelen itt összefonódik, patinás egyveleget alkot: a kamu keresztgerenda végekkel, a fésülködőtükörrel, az arany stukkókkal, az ezüstre fújt aganccsal, a süppedős fotelekkel, no meg a brutál erősítővel megtolt hangtechnikával.

Hangulatos nappal és éjjel, bár egész más arcát mutatja a kinyitható kirakati ablakokon át beszűrődő délutáni fényben, mint felkapcsolt csillárokkal este. Sajnos teraszra a Dob és a Holló utcai szűk járdából már nem futotta, így hiába örvend évek óta töretlen népszerűségnek a hely, nyáron kevésbé izgalmas.

Dávid láthatóan sok időt tölt itt, magyarok és külföldiek sorra szólnak hozzá ismerősként, talán mert szívesen csapódik oda a vendégekhez és beszélget velük. Részéről ez tudatos. Hisz abban, hogy mindenki törzsvendég, csak még nem tud róla.

A vendégkört elnézve sok a külföldi, aki meg magyar, az a tehetősebb fajta. Az olcsóbb borok sem olcsók, ugyanakkor a drágábbak egész jó áron vannak, így szűrve ki a magamfajta nem elkötelezett borrajongókat.

Ha már borbár, csak természetes, hogy bevett kóstolósoraik is vannak. Legyen szó céges rendezvényről, baráti összejövetelről, besétáló turistákról, nagy turistacsoportokról, minden alkalomhoz van megfelelő, vagy akár egyedi tételsorok, igény szerint, legyen az fajta, vertikális vagy terroir kóstoló. A nagyságrendileg egy óra hosszát tartó kóstoló program lehet az este középpontja, de lehet az ebéd és vacsora közötti átvezetés, vagy egy nagyszabású buli indítóprogramja.

Budapest kultikus borbárja a Doblo, ami ebben a kategóriában az elsők között indult és vígan működik mai napig. A vendégek valamiért csak betérnek, dicsérik és visszajárnak, akusztikus koncertekre és dj szettekre buliznak, ergo ne légy olyan szűk látókörű, mint én, ne várj a tulaj meghívására - bár rajta nem múlik -, inkább nézd meg magadtól!

farkas: 

A loft stílus és a borospincéket idéző falak kombója telitalálat, a hangulat laza és egyáltalán nem feszengős, a személyzet pedig úgy tűnt, jól csinálja a dolgát. Sajnos nem voltam a Dobloban még ezelőtt, de biztos tervezem majd valamikor. Az egész nagyon egyben volt, bejött, szerintem érdemes lehet beülni egy pohár borra. Többet most nem is írnék. Majd akkor!

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): -
Üveges sör: -
Bor (1,5 dl): Taschner Irsai Olivér, 900 Ft
Rövid (4 cl): Unikum, 950 Ft
Üdítő (4 dl): Házi limonádé, 780 Ft
Meleg ital: Capuccino, 580 Ft
Harapnivaló: Sonkatál 2 személyre, 2890 Ft

Értékelés

4,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr378752596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása