.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 05. 20. - apuska
Platós

Cím: 1074 Budapest, Dohány utca 30/A.
Látogatás: 2016. március 11. 20:30-23:25
Google Maps

Csapj fel a platósra!

Telefon: +36 20 360 7814
Facebook: fb.com/platosbudapest
Web: -

Vélemény

apuska:

Üdítő kontrasztként jelent meg esténkben a Platós a ParaNoir Pub nyomott hangulata után. Nem volt előre eltervezett, még a létezéséről se tudtunk, csupán az volt a terv, hogy belevetjük magunkat a bulinegyedbe, hogy rálássunk, mi újság, azt valamelyik közeli utcában meg majd kulturáltan iszunk, mert nem vagyunk brit turisták.

A spontenitásra épülő taktika rég működött ennyire jól. A Platós úgy került mellénk, ahogy a tulaj nagymamája a késő nyárestékről mesélt, mikor aratás idején a nők és a gyerekek is keményen dolgoztak a földeken, hajnaltól sötétedésig. Mikor lement a nap, akkor indultak haza. Sokszor akár tíz kilométert is gyalogolniuk kellett a sötétben, fáradtan, elcsigázottan. Reménykedve várták, hátha elhalad mellettük a platós kocsi, amire felülhet az egész csapat és egymás hátának dőlve kicsit végre lazíthatnak. Ekkor került a köznyelvbe, hogy Csapj fel a platósra! Mindenki tudta, ha megjön a platós-ember, akkor kicsit meg lehet pihenni. Át lehet beszélni az elmúlt nap eseményeit, néhány jó poénnal oldani a fáradtságot, a reménytelennek tűnő szélmalomharcot a termény betakarításával. Hát ugyanezt az életérzést szeretnék visszahozni a Platóssal. Hihetetlen, nálam mennyire betalált!

Két évvel ezelőtt itt egy fodrászat működött. Majd a Dohány utca és a Kazinczy sarok viszonylatban meglátták benne egy jó kocsma lehetőségét, így azt nemes egyszerűséggel lebontották. 2014. augusztus 27-én váltotta fel a szerszámokat a sörcsap és a kávégép, és nyitott meg hivatalosan a Platós. Egy izgalmas hely a város közepén, 4 csapon Stari kézműves sörökkel, két vendégcsappal, kézműves szörppel, a hely tésztáival, házi jellegű harapnivalókkal. És ami a legmenőbb, hogy szerencsés időzítéssel élőzenés koncertekbe vagy menő dj-k lemezeire hangolt bulikba is bele lehet futni, és ezekkel a szerencsés együtthatókkal bármikor összejön egy klubhangulatú teltház, aminél ígéretesebbet az ismerkedésre biztos nem találni.

Azt mondják, sokáig állt egy platós Piaggio Ape TM típusú segédmotor-kerékpár - reklám céllal - a kocsma előtt, ami egyfajta teraszként is funkcionált. Mennyire menő lehetett arra kifeküdni egy jó sörrel a kézben és napozni, de ezt a bürokrácia is kiszagolta, és az önkormányzat mostanra elszállíttatta, felszabadítva zsúfolt fővárosunkban egy újabb értékes parkolóhelyet.

A Platós belső tere sincs túlgondolva. A bejárattal szemben mindjárt ott a gyönyörű színes csempékkel díszített pult, mögötte elrejtve a konyha, felette egy táblára krétával kiírva az árak, és még egy a sörök típusait bemutató rajz is segít a tájékozódásban. A matricákkal sűrűn rakott tükör funkciója ismeretlen, a plafonon a keresztgerendák újságpapírba csomagolása értelmetlen, de a térbe belógó projektoron már egészen jól mutat.

A székek és asztalok olcsók és sűrűn vannak, cserébe könnyen mobilizálhatók, ha jön egy zenekar, és a fellépésükhöz nagyon kell egy színpad. A terem végében 10 rekeszes kivitelben van egy hátulról megvilágított fekete-fehér óriásfotó a Kazinczy-Dohány utca viszonylatot tökéletesen kidomborítva, ahol egy reklámtáblán látszik az odafotóboltozott szlogen, miszerint csapj fel a platósra!

A kirakatban ülni jó, ha WC-re mész, mint egy westernfilmben, csapódik az ajtó, és könnyen spontán táncoló embereken vezethet át az utad. Jó, hogy vannak még ilyen helyek, ahol a kirakaton benézve látod, hogy upsz, ez élőzene, ide menjünk be, kiváló a hangulat. Persze néhány külföldi is betéved, ki véletlen letért a kijelölt ösvényről, de ez hol zavar? A szakállas tulaj is együtt élt a ritmussal, vegyült a bulizókkal, hol szórakozott, hol besegített a kiszolgálásba, mikor mire volt igény. A koncert végén a zenekar átcsapott jammelésbe, mások is bekapcsolódtak, mindenki imádta. Csúcs!

kalimpa:

Kellemes péntek esti sörözésbe fulladtunk, mikor is kóboroltunk a Kazinczy utca környékén s belebotlottunk ebbe a nagyon kellemes kocsmába.

Az vonzott be minket, hogy élőzene hangjai szivárogtak ki az utcára meglepő módon. A Pálinka Republic hangolt az esti koncertre sörökkel meg pálinkával. Nekünk sem kellett több, a bekukkantás után be is tértünk s nagyon kedves fogadtatásban volt részünk.

Finomak a sörök csapon és üvegben is, valami minimális kaja is van.

A koncert nagyon jó volt, a hangulat már-már a régi Cha-cha-cha időszakokat juttatta eszünkbe a Kálvin térről, mi azért lássuk be, egy minőségi jelző.

Köszönjük a törődést és az élményeket, csak ajánlani tudom bárkinek a Platóst!!

dé kapitány:

Fontos információ. Nem Platón, hanem Plató. Ez a Dohány utca 30, és nem a Dob utca 30. A telefonon ittasan instruáló emberek szavára csak akkor adj, ha jól ismerik a terepet, különben kérdezz vissza, vagy keresheted órákat!

 

anyicska:

Mikor egyetemre jártam Prágában, ott volt egyegyetemi büfé, amit úgy hívtak, Platón, az ókori görög gondolkodó után.

A szűk utcába bekanyarodva a járda fölé kilógó cégéren én azt láttam: Plato's, de ha külföldi vagy, másképp nincs is értelme.

Kik járnak ide? Odabenn se filozófia szakos bölcsészek, se platós teherautókat rakodó munkások. Csak bulizni vágyó fiatalok, akiket összehozott egy estére a minden párbeszédet csírájában túlharsogó zene, ám ez jó is volt így, a többségnek péntek este több se kellett.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Stari Pils, 490 Ft
Üveges sör: Fóti Keserű Méz, 750 Ft
Bor (1 dl): Varsányi folyóborok, 220 Ft
Rövid (4 cl): Unikum, 640 Ft
Üdítő (5 dl): Házi limonádé, 550 Ft
Meleg ital: Capuccino, 390 Ft
Harapnivaló: Többféle kenőcsös pirítós (6 db), 590 Ft

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr798724666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acidcow 2018.09.12. 21:12:44

Sajnos azóta ez a hely is megszűnt, a helyét átvette egy teázós - reggelizős valami. Kár érte, fasza hely volt.
süti beállítások módosítása