Mi volt előbb, a fotózás vagy a jó sörök?
Egész pontosan: sörök – fotózás – jó sörök.
Hogy csöppentél bele a kézműves sörforradalomba?
A Csak a jó sörben történt a reveláció, hogy az eddig minőségi söröknek gondolt dolgokon túl is van élet, sőt igazából ott kezdődik. Elég erős volt az első input, úgyhogy a neten néztem utána miről is van szó valójában. Aztán láttam, hogy ez hazai vonalon is létezik, úgyhogy még inkább érdekelni kezdett a dolog.
Milyen fényképezőgépet használsz?
Canon 50d-t, bár lényegesen kevesebbszer, mint szeretném. Nagyon ritkán, ha a helyzet úgy adja, telefont.
Miért pont Instagram?
Mert ott a fotó a lényeg, némi nagyon kompakt kommenttel. Illetve rengeteg szuper képpel lehet egyszerűen találkozni. A sör teszteket szerintem jól csinálják, akik csinálják, ahhoz nem sokat tudnék hozzátenni.
Kiket követsz az Instagramon, akik inspirálnak?
Nagyon tisztelem a kreatív embereket. Egy üveg/pohár/doboz sörről jól kivitelezett, mondanivalóval rendelkező, vicces vagy épp komoly képet készíteni nem egyszerű dolog. Aki ezt nagyon jól csinálja: Beer_Farts a legós képeivel és a frappáns sztorikkal. Ahol a kép a lényeg: filip.adam, theipamyth, tk71_hops_stuff és trnql. Persze követem az összes magyar főzdét és a kedvenc külföldieket is.
Mennyire tudatosan gondolkodsz kompozíciókban?
Mindig van egy elképzelésem, amit szeretnék megvalósítani. Aztán sokszor az objektív teljesen mást mutat, mint ami a fejemben van. Próbálok direkt vagy áttételesen (utóbbit jobban szeretem) kapcsolódni a névhez, sörtípushoz, címke dizájnhoz. Ha a kreativitás cserben hagy, akkor jönnek az eye-candy képek. A cél mindenképp az előző fejlesztése.
Mire figyelsz fotózáskor?
Abszolút hobbi fotósként, nincsenek nagy előkészületek és nem törekszem a tökéletes képre. Ha sikerül a fejemben lévő képhez a leginkább közelit elkészíteni, nekem az már siker.
Melyik képedre vagy a legbüszkébb?
Igazából egyikre sem. Inkább arra, ha visszanézem a régebbi és az újabb képeket, azt látom, hogy egyre többször tudom megjeleníteni a fejben összerakott ötleteim.
Milyen gyakran iszol és töltesz fel képeket?
Ha jelenik meg új, számomra izgalmas sör (ebbe a dizájn is beleértendő), általában megveszem. Mindig egy képet töltök fel egyszerre, egy héten 2-3 képet, ahol a modellek általában a hétvégéken töltik be (ki) a szerepüket. :)
Milyen hashtag-eket használsz és miért?
A főzdék, sörök neveit, #instabeer, #beerstagram, #beerphoto és verziót, meg persze a #sör és egyéb nemzetközi megfelelőit. De figyelem folyamatosan a többi képnél, mit érdemes még..
Kihez szólnak a fotóid?
Nincs kifejezett célközönség. Ahogy látom, hasonló post-okkal operáló kollégák nézegetik.
Mi volt az eddigi legnagyobb elismerés, amit kaptál?
Ahogy írtam, hobbi fotós vagyok, így nekem abszolút elismerés, ha egy-egy főzde használja a képeim (Monyo, Gólem, Horizont többek közt) a FB-on, külön elismerés, ha ez néha külföldi gyártóknál is megtörténik (Flying Dog, Mosbrew).
Honnan szerzed be a söröket és mi alapján választasz?
Nem csinálom, de olvasom a teszteket, kritikákat, így ez egy jó input, de ha egy főzdétől kóstoltam valami jót, általában megveszem a többi terméket is kipróbálni. Mivel a fotózás ugyanolyan fontos mint a kóstolás, így nálam a megjelenés is nagyot nyom a latban. A fő források a Csakajósör, a Kredenc manufaktúra és a net.
Milyen „szakirodalmat” olvasol?
Velem ellentétben sokan használják az Instát is értékelésre, az érdekes sörökét itt mindig elolvasom, aztán az untappd és a blogok: Mese habbal, Fenékig, Folyékony kenyér.
Melyek a kedvenc söreid?
Ez mindig változik mert – szerencsére - jelennek meg az új sörök szépen. Itthonról nem sorrendben: Oyster stout (Monyo), Flamand porter (Horizont), Charlie Firpo (Hedon), Halál (Hübris), Bunny Hop (Csupor), Sötét Bunkó (Gólem). Külföldről: Punk IPA (Brewdog), Snake Dog IPA (Flying dog), Brekley’s Brown (Anchor), Peter, Pale & Mary (Mikkeller), Kramah (Bevog).
Melyik a kedvenc kocsmád?
Nincs egyértelmű kedvenc, mindegyik ahol támogatják a kisüzemi főzdéket. Ahol már jártam, és szívesen megyek vissza: Csak a jó sör, In hop we trust, Bölcső bár, Neked csak dezső, Egylet Pécs.
A sör íze befolyásol-e abban, hogy miről készítesz fotót?
Kevésbé, a megjelenése inkább.
Van-e tervben, hogy a sörökről alkotott véleményed is megoszd?
Alapvetően nincs, de nem is zárom ki. Jelenleg beérem a fotókhoz csatolt rövid és szubjektív értékeléssel.
Frodo kutyád vagy a feleséged szereti jobban a sört?
Frodo abszolút nyerő a témában. Azt sem zárom ki, hogy nálam is jobban szereti. Persze csak módjával hódolhat a szenvedélyének.
Érzed a képeiden a fejlődést?
Igen. Nem feltétlen a minőségben, inkább az ötletekben.
Van olyan kép, amihez egy jó történet is tartozik?
Nincs, de néha elgondolkodom, mit gondolhatnak azok, akik egy üveg sör előtt hasalva látnak különböző helyszíneken… :)
Mit vársz ettől az egésztől?
Abszolút semmit. Nekem jól esik, ha ez még segít a minőségi sörök, a minőségi sörfogyasztás – mennyiség vs minőség - népszerűsítésében, az hab a tortán, mint ahogy ez épp nálad is történik.
Hogy képzeled el az „álom melót”?
Egy saját főzde ilyen lenne, mert kíváncsi lennék, hogy azok a dolgok, amiket én másképp csinálnék, működnek-e? Ja, és szívesen lennék túravezető Izlandon.
A fotók eredetijei mind az Instagramon találhatóak, az elkövetője @bvigh, kövessétek!
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek