.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 02. 29. - kocsmablog
Az El Viajero koktél képviseli hazánkat

Megvan a Bacardí Legacy Global Cocktail Competition magyar győztese: Schök Norbert, akinek az El Viajero (magyarul: utazó) koktélja képviseli Magyarországot az áprilisi nemzetközi döntőn San Franciscóban.

A Bacardí 2008-ban indította útjára a Bacardí Legacy Global Cocktail Competitiont, amelyet azóta a világ egyik legrangosabb koktélversenyeként tartanak számon. Idén először Magyarország is csatlakozott a megmérettetéshez, amivel a magyar bártenderek előtt is megnyílt a lehetőség a san franciscói világversenyen való részvételre.

A novemberi elődöntőt követően hat bártender és koktéljaik jutottak tovább az országos döntőbe. Bednárik Nikoletta, Horváth Zsolt, Kovács Dániel, Metzger László, Schök Norbert és Varga Krisztina vettek részt a Gerbeaud Ház exkluzív rendezvénytermében tartott eseményen, és mutatták be szakmai tudásukat, kreativitásukat. A versenyzők az elődöntő és a döntő közti időszakban igyekeztek minél több emberrel megismertetni koktéljaikat, így nem csak Budapest legjobb bárjaiba, hanem világszerte, többek között Londonba, Athénba, Bostonba és Chicagóba is eljutott egy-egy koktél, néhol személyesen a versenyző prezentálásában, néhol pedig recept formájában.

A 2016. február 23-án este nagyszámú szakmai közönség előtt megrendezett magas szakmai színvonalú döntő hűen tükrözte a világdöntő hangulatát, az elődöntő során megismert két hazai zsűritag mellé további két nemzetközi szakember csatlakozott.

A koktélokat Elizaveta Evdokimova, a Bacardí Legacy Global Cocktail Competition 2013-as nyertese és a márka kelet-európai nagykövete, Alejandro Ouziel a Bacardí kelet-európai igazgatója, Kovács Kálmán a Bacardí magyarországi márka nagykövete és Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa bírálta el, ők választották meg a hazai verseny legjobbját, a Bacardí Legacy Global Cocktail Competition első magyarországi győztese: Schök Norbert.

Fantasztikus volt látni, hogy milyen tehetségesek a résztvevők. A többi országhoz hasonlóan itt is erős volt a mezőny. Norbi igazán büszke lehet magára, kiemelkedően jó abban, amit csinál, és mindezt határtalan kreativitással képes prezentálni. Biztos vagyok abban, hogy az indulóknak jövőre sem lesz könnyű dolguk, hiszen az idei versennyel magasra tettük a lécet. – értékelte a versenyt Elizaveta Evdokimova.

A helyszínen volt szerencsénk az angol nyelvű előadásokat végighallgatni, minden koktélt végigkóstolni, ergo minden szakmaiságot nélkülöző véleményünk a sorrendről nekünk is volt. A versenyzőknek 2 perce volt a felkészülésre, 7 perce a prezentációra és a koktél elkészítésére, majd a zsűritagok kérdeztek még tőlük. A 6 előadást és a végeredményt követően a szervezők személyes érdeklődésünkre elmondták a pontozás menetét:

- 40 pont volt adható a promóciós időszakra (elődöntő-döntő közti időszak, mikor a versenyzőknek népszerűsíteni kellett a koktéljukat, minél több helyre felkerüljön az itallapra, minél jobban megismerje a nagyközönség is)
- 120 pontot a koktélra (itt figyelembe vettek minden olyan tényezőt, amit egyébként ilyen versenyeken pontozni szokás, mellette pedig figyelték a koktél nevét, inspirációját, történetét, időtállóságát és a prezentálást)
- Időtúllépésért zsűritagonként -5 pont levonás járt

Az áprilisi  világversenyen a pontrendszer hasonló lesz. A Bacardí Legacy a világ második legnagyobb koktélversenyének számít, a nemzetközi döntőn a versenyzőkre bártúra, tréningek és egyéb programok is várnak. A világversenyre a versenyzők jellemzően egy nagyobb „showszerű” előadással készülnek, nagy hangsúlyt fektetve erre az elemre, ezért több fős csapat áll a versenyzők mögött a felkészítés során. Természetesen a magyar nyertesnek, Schök Norbinak is megadnak majd minden támogatást ehhez, többek között Lizzy Evdokimova is a segítségére lesz ebben.

Rendkívül izgalmas érzés, hogy én képviselhetem Magyarországot a világversenyen. Úgy gondolom, a versenynek köszönhetően nagyon sokat fejlődhettem, már emiatt is megérte a részvétel. Az előttem álló időszakban próbálok mindent megtenni azért, hogy külföldön is minél népszerűbb legyen az El Viajero. Az „utazó” koktél európai körútra indul, kaptam már meghívást Olaszországba, Angliába, Írországba és Spanyolországba is. De természetesen Magyarországról sem feledkezem el, itthon is próbálom tovább erősíteni a koktélom ismertségét. Mozgalmas hetek elé nézek, már a mai naptól elkezdem a felkészülést a san franciscói döntőre. – nyilatkozta Schök Norbert az eredményhirdetést követően.

Schök Norbert koktélja El Viajero Bacardí Legacy kupa

A világversenyt áprilisban rendezik meg San Franciscóban, ahol 36 ország legjobb bártenderei  küzdenek meg azért, hogy az ő koktéljuk a Bacardí világörökség részévé válhasson, és az olyan nagy klasszikusok közé emelkedjen, mint a Mojito, a Cuba Libre vagy a Daiquiri.

A döntős koktélokat receptjeit egy külön cikkben mutatjuk be.

További információ: http://www.bacardilegacy.com/

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr378428010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2016.04.29. 08:09:02

2016. április 24-én zajlott San Franciscóban a Bacardí Legacy Global Cocktail Competition döntője, ahol GN Chan, az amerikai versenyző vihette haza a legjobbnak járó címet. GN Chan a New York-i Angel's Share bárban dolgozik, nyertes koktélját, a Venceremos-t a Bacardí klasszikusnak számító Piña Colada inspirálta. A Venceremos alkotóelemei a Bacardí Carta Blanca, a kókuszlikőr, az ananászlé, az uborkalé, a limelé és egy csipetnyi szezámolaj.

A magyar nyertes, Schök Norbert és koktélja az El Viajero is kitűnően szerepelt a világversenyen. Norbi a versenyt megelőző időszakot is arra használta, hogy tovább tökéletesítse receptjét, és minél szélesebb körben tegye ismertté. A befektetett munka meghozta az eredményt, Simon Difford a Difford's Guide alapítója is elismerően nyilatkozott a győztes magyar koktélról. Norbi pedig a tőle megszokott higgadtsággal és profizmussal állt a zsűri elé.
süti beállítások módosítása