.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2015. 03. 19. - kocsmablog
IV. Házisörfőzők versenye

pixel

> Tudom, IV. Házisörfőzők Nemzetközi Versenye igazából az esemény neve. Ugyan vannak más országokból is elvétve nevezések, de amíg ennyi kiváló minőségű hazai sörrel indulnak a címért, az 1848-as magyar forradalom emléknapján túl sok esélyük nincs. Újra büszke nemzet lehet a miénk!

Sorozatban negyedik éve, egyre nagyobb érdeklődés mellett rendezik meg az Élesztőben a házisörfőzők éves nemzetközi versenyét. Idén 263 nevezés érkezett 5 országból, és ezzel a rendezvény már tényleg Közép-Európa legnagyobb sörversenyei közé emelkedett, mellyel egy időben szakmai konferenciákat tartanak, lehetőséget a házisörök kóstolására, a főzőkkel és a hazai kisüzemi sörmozgalom vezéralakjaival való beszélgetésekre.

A sörök elbírálását előzetes oktatáson részt vett bírák végzik, a nemzetközi versenyeken is rendszeresített BJCP (Beer Judge Certification Programme) kritériumai szerint. A meghirdetett kategóriákban a legtöbb pontot elérő sör aranyérmes, a második ezüstérmes, a harmadik bronzérmes eredményt ér el. Az aranyérmesek közül választja ki a szakmai zsűri a verseny abszolút győztesét, a Grand Championt, mely bajnok egy évre megkapja a Házisörfőző Egyesület Vándorserlegét.

Élesztőkép forrása: Mese habbal

Előadások a versenyen

A korábbi évekhez hasonlóan idén is izgalmas előadások voltak a sörhöz, sörfőzéshez kapcsolódóan. A cirka negyedórás prezentációk végén lehetőség volt a témákat közösen átbeszélni, feltenni kérdéseket.

11:00 - A verseny lebonyolítása – Krulis
12:00 - Sörgasztronómia otthon – Pif
13:00 - Kontrollált erjesztés – Wrie
14.00 - Sörkészítés KEG alapon – Syandras

Legfontosabb nevezési feltételek

- A versenyre csak olyan sörrel lehet nevezni, ami otthoni sörfőző eszközökkel készült és a sör nincs kereskedelmi forgalomban.
- Egy versenyző egy kategóriába csak egy sört nevezhet. Ez a közösen főzőkre is érvényes.
- A nevezések csak a megadott kategóriákban indíthatóak.
- A kategóriának nem megfelelő söröket – legyenek azok bármilyen jók – nem értékelik.

Otthoni sörfőző eszközök teljesen mások, mint egy főzdében. Egy főzőüst általában 30-50-100 literes, az erjesztés a legtöbb esetben műanyagvödrökben zajlik, nem kónikus fémtartályokban, és a higiéniai feltételek betartása is sokkal nehezebb. Az otthoni kisüzemit sört nagy biztonsággal megkülönböztetni egy főzdében elkészítettől legtöbb esetben nem lehet.

Kóstoláskép forrása: Mese habbal

Általános tapasztalatok

Évről évre javul a minőség. Idén már nem volt elég a sikerhez egy technikai hibáktól mentes főzetet benevezni, egyes kategóriákban hat-hét kiemelkedő főzet is volt, és azok közül kellett kiválasztani a legjobbat. Egyre jobban látszik, hogy a házifőzők kísérletezéseiben is ott a potenciál, számolni kell velük, ők lehetnek a jövő gerillafőzői. A tavalyi győztes Kelemen Ottóról például elég sokat hallani. De olyan, hogy egy főzde bevenne egy itt nevezett tételt a szortimnetjébe, még nem történt. Nem itt halásszák össze a főzdék a gerillacsapatukat.

Kategória győztesek

Az elismerésen túl a díjazottak malátacsomagokat és komlót kaptak jutalmul. Az abszolút győztes 2012 után ismét Bajkai "Tibeer" Tibor lett, ő a kísérleti savanyított sör (sour beer) kategóriában a két évig érlelt savanyított flamand barnájával, az Oud Rositával egyhangúlag hódította el a Grad Champion díjat.

Bécsi Ászok (3A)

Arany: Merkl Norbert - Dunavíz II.
Ezüst: Stubna Ágoston, Czulek András - Vindobona Horreum
Bronz: Vastagh Péter - LKS Lager

Kölsch (6C)

Arany: Pleva Gábor - Kölni Kakas
Ezüst: Nagy Gergely - Böll's Kölsch
Bronz: Szarka Arnold - A Jóképű

Ír Vörös (9D)

Arany: Závodszky Gergő - RÖS
Ezüst: Bába Ákos - Rio-Red Irish October
Bronz: Kovács-Öller Tamás - John Joe Kelly

Russian Imperial Stout (13F)

Arany: Bába Ákos - Fekete Szakáll
Ezüst: Paulus Marcell - Sanguis Scortörum
Bronz: Izsó Péter - Fekete Kristóf
Bronz: Walek Michal - Fiendish Oil

American IPA (14B)

Arany - Sajgó Álmos - IPA 11
Ezüst - Gasztonyi Ádám - Flower Power
Bronz - Mühl Erik - 4C

Belga Erős Ale (18)

Arany: Závodszky Gergő - Ejnye Ottó
Ezüst: Pleva Gábor - Balga
Bronz: Fekete Dániel - Apátsági Tuttifrutti

Savanyított sör (17)

Arany: Bajkai Tibor - Oud Rosita
Ezüst: Ambruzs Péter - Zweiliner
Bronz: Vastagh Péter - Wild Red Horse

Gerilla

Arany: Schindler József - One Night: Seduction
Ezüst: Hara'Punk - Monkey Funky Yeah
Bronz: Schindler József - Zodiak IPA

Bajkai Tiborkép forrása: Mese habbal

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr137281439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása