> Nagyon erős versenyben, többségében cseh, német és lengyel indulók között két magyar kisüzemi főzde söre hozott haza díjat a csehországi Táborban rendezett 25. Nemzetközi Sörfesztiválról. A versenyen Japántól Belgiumig 175 főzde, több mint 700 söre versenyzett.
A magyarul is könnyen kimondható csehországi Tábor kisvárosa nem csak arról híres, hogy itt volt egykoron a husziták központja. 1991 óta arról is, hogy nemzetközi sörfesztiválokat rendeznek, melynek 1997-től része az ún. Arany Sörpecsét verseny. A mostani, 2015. február 16-21. között a helyi Dvořák Hotelban megrendezett, egyik legrangosabbnak számító európai sörverseny presztízsét az is jelzi, hogy 16 országból 175 sörfőzde, több mint 700 söre szállt versenybe a fődíjért.
A szakmai kóstoláson alapuló Arany Sörpecsét 2015 verseny idén két magyar sikert hozott: IPA kategóriában bronzéremmel díjazták a miskolci Zip’s India Pale Lagerét, míg gyümölcsös sör kategóriában a Szent András Sörfőzde Meggyese került a dobogó harmadik fokára. Az összevont Major Award fődíjat a csehországi Heineken Starobrno Medium söre nyerte, de alább megtaláljátok mind a 28 kategória jellemzőit és legjobbjait.
Az eseményt évről évre egyre komolyabb nemzetközi érdeklődés övezi, ahol a mezei sörkedvelők sem unatkoznak. A szakmai verseny helyszínétől 750 méterre lévő Hotel Palcát-ban 2015. február 18-21. között belépőjegy ellenében kóstoló poharakat kaptak, melybe cirka 150 féle sörből egységesen 9 koronáért (kb. 100 Ft) lehetett kérni 1-1 decit. A pénteki programra idén két óra alatt keltek el a jegyek! A kóstolón túl a nagyközönségnek vicces megmérettetéseket (pl. legnagyobb sörhas, leggyorsabb sörivó) szerveztek, és esténként koncertek is voltak.
Arany Sörpecsét 2015 kategóriák és eredmények
1. Könnyű sör
max. alkoholtartalom, 3,5%
1. Staročech light beer / Nymburk Brewery, Csehország
2. Bertold light beer / Nymburk Brewery, Csehország
3. Postřižinské Výčepní / Nymburk Brewery, Csehország
2. Világos ászoksör
világos, többnyire árpamalátából készül, az eredeti sörcefre extrakttartalma 7,00–10,99° Plató; színe 7–16 EBC
1. Bernard pale beer / Bernard Family Brewery, Humpolec, Csehország
2. Litovel Classic / Litovel Brewery, Csehország
3. Litovel Moravan / Litovel Brewery, Csehország
3. Világos láger sör
(11° P) világos, többnyire árpamalátából készül, az eredeti sörcefre extrakttartalma 11,00–11,99° Plató; színe 8–16 EBC
1. Starobrno Medium/ Heineken Česká republika, Csehország
2. Postřižinskájedenáctka / Nymburk Brewery, Csehország
3. Perła Export / Perła – Browary Lubelskie S.A., Lengyelország
4. Világos prémium láger
(12° P) világos, többnyire árpamalátából készül, az eredeti sörcefre extrakttartalma 12,00–12,99° Plató; színe 8–16 EBC
1. Postřižinské - Francinův ležák / Nymburk Brewery, Csehország
2. Černovar pale / Traditional Brewery Rakovník, Csehország
3. Lobkowicz Premium / Protivín Brewery, Csehország
5. Speciális világos sör
világos, többnyire árpamalátából készül, az eredeti sörcefre extrakttartalma 13,00° Plató vagy annál magasabb; színe 7–30 EBC
1. Rakovar / Traditional Brewery Rakovník, Csehország
2. Postřižinské - Bogan / Nymburk Brewery, Csehország
3. Prácheňská perla / Protivín Brewery, Csehország
6. Félbarna sör
többnyire árpamalátából készül; színe 16–50 EBC
1. Démon / Vysoký Chlumec Brewery, Csehország
2. Staropramen Granát / Staropramen Breweries, Csehország
3. Klostermann semi-dark lager / Dudák - Strakonice Burghers’ Brewery, Csehország
7. Barna ászoksör
többnyire árpamalátából készül (sötét maláta, karamell maláta, akár világos maláta keverékével) az eredeti sörcefre extrakttartalma 7,00–10,99° Plató; színe 50–150 EBC
1. Litovel Dark / Litovel Brewery, Csehország
2. Bakalář dark draft / Traditional Brewery Rakovník, Csehország
3. Krušovice černé/ Heineken Česká republika, Csehország
Urpiner Dark 11% / Banskoby strický Brewery, Szlovákia
8. Barna láger sör
többnyire árpamalátából készül (sötét maláta, karamell maláta, akár világos maláta keverékével), az eredeti sörcefre extrakttartalma 11,00–12,99° Plató; színe 50–150 EBC
1. Bernard dark lager / Bernard Family Brewery, Humpolec, Csehország
2. Postřižinské Tmavé / Nymburk Brewery, Csehország
3. Merlin / Protivín Brewery, Csehország
9. Speciális barna sör
többnyire árpamalátából készül, az eredeti sörcefre extrakttartalma 13,00° Plató vagy annál magasabb; színe 50–150 EBC
1. Koutský dark special 18% / Kout na Šumavě Brewery, Csehország
2. Konrad Svatopavelské / Hols Vratislavice Brewery, Csehország
3. Perła Koźlak / Perła – Browary Lubelskie S.A., Lengyelország
10. Extra erős sör
8,0 %-nál magasabb alkoholtartalmú sör
1. Černý Orel Prometheus annual special 17,5 % / Černý Orel Brewery, Csehország
2. Dobřanský Svatý Vít, Imperial IPA 23° / Modrá Hvězda Brewery - Restaurant, Csehország
3. Matuška Hellcat / Matuška Brewery, Csehország
11. Búzasör
felsőerjesztésű sör, búzamaláta felhasználásával, melynek szárazanyagtartalmát éppen ez a malátafajta adja, több mint egyharmada részben
1. Litovel Weizen / Litovel Brewery, Csehország
2. Krušovice Pšeničné / Heineken Česká republika, Csehország
3. Kaplanwheat beer 12 % / Urban Podklášterní Brewery, Třebíč, Csehország
12. Pale Ale
felsőerjesztésű sör a komló földes karakterével; ajánlott keserűanyag tartam 20–40 IBU
1. Falkon Zeppelin Pale Ale / Falkon Flying Brewery, Žatec, Csehország
2. Matuška Apollo Galaxy / Matuška Brewery, Broumy, Csehország
3. Podřipský Ale / Podřipský Domestic Microbrewery, Csehország
13. India Pale Ale
felsőerjesztésű sör intenzív komlós illattal és az aromás komló keserűségével; ajánlott keserűanyag tartam 40 IBU és magasabb
1. Twist 14° American Red IPA / Clock Brewery, Potštejn, Csehország
2. Falkon Stalker IPA / Falkon Flying Brewery, Žatec, Csehország
3. Zip ́s India Pale Lager / ZIP Brewhouse Kft., Magyarország
14. Stout & Porter
Stout: barna sör pörkölt árpamalátából és malátából
Porter: barna sör árpamalátából és malátából, az eredeti sörcefre extrakttartalma 18° Plató vagy magasabb; színe 40 EBC vagy több
1. Chotovinský Stout / Mayzus Breweries Company, Csehország
2. Irish Stout / Na Kopečku Brewery, Csehország
3. Slavkovský Russian Imperial Stout / Slavkovský Brewery, Csehország
15. Szűretlen sör
szűrés nélküli technológia
1. Konrad IQ / Hols Vratislavice Brewery, Csehország
2. Litovel Kvasničák / Litovel Brewery, Csehország
3. Rebelyeast special / Havlíčkův Brod Brewery, Csehország
16. Élesztős sör
a sörhöz nagyobb mennyiségű élesztőkultúra vagy erjesztett sörcefre kerül
1. Podskalská koza, special semi-dark13 % / VOEŠ a Střední průmyslová škola, Csehország
2. Podskalská koza, special pale 13% / VOEŠ a Střední průmyslová škola, Csehország
3. Holba Kvasničák / Holba Brewery, Hanušovice, Csehország
17. Alkoholmentes sör
maximum 0,5% alkoholtartalommal rendelkezhet
1. Holba Free / Holba Brewery, Csehország
2. Zlatopramen N•A / Heineken Česká republika, Csehország
3. Litovel Free / Litovel Brewery, Csehország
18. Maláta ital
erjesztett ital, cefréből készül sörgyári technológiával, lehet ízesített is
1. Zvíkovské Limále / Zvíkov Farmstead Brewery, Csehország
2. Pivea / Sessler Brewery, Trnava, Szlovákia
3. Staropramen - Sládkova limonáda Jablko / Staropramen Breweries, Csehország
19. Sörkoktél
sör, alkoholmentes ital, illetve italkoncentrátum szódával keverve
1. Staropramen Cool Grep / Staropramen Breweries, Csehország
2. Bažant Radler Citron / Heineken Slovensko, Szlovákia
3. Staropramen Cool Třešeň / Staropramen Breweries, Csehország
20. Ízesített sörök
sörhöz hozzáadott ízanyag, mely lehet aroma, vagy olyan élelmiszeriparban használatos ízesítő, kivonat, mely által a sör saját alkoholtartalmát nem haladhatja meg, nem módosíthatja
1. Bergquell Erdbeer Porter / Bergquell Brauerei Löbau GmbH, Németország
2. Ryzler 7 % / Koníček Brewery, Csehország
3. Meggyes Sör / Szent Andras Sörfőzde, Magyarország
21. Világos ászoksör / mikrosörgyárak kategóriában
kis sörgyárak 10.000 Hl / év lefőzéssel; világos, többnyire árpamalátából készül, az eredeti sörcefre extrakttartalma 7,00–10,99° Plató; színe 7–16 EBC
1. Koutská desítka / Kout na Šumavě Brewery, Csehország
2. Zámecká desítka, pale draft beer unfiltered / Bratčice Castle Brewery, Csehország
3. Fabián 10 % / Hostomice pod Brdy Brewery, Csehország
Hektor10° / Clock Brewery, Csehország
22. Világos láger sör (11° P) / mikrosörgyárak kategóriában
kis sörgyárak 10.000 Hl / év lefőzéssel; világos, többnyire árpamalátából készül, az eredeti sörcefre extrakttartalma 11,00–11,99° Plató; színe 8–16 EBC
1. Bedřichova jedenáctka pale / Veselka Litomyšl, Csehország
2. Františekpale lager / Novosad & syn Harrachov Microbrewery, Csehország
3. Lyerpale lager 11% / Lyer Brewery, Modrava, Csehország
23. Világos prémium láger (12° P) / mikrosörgyárak kategóriában
kis sörgyárak 10.000 Hl / év lefőzéssel; világos, többnyire árpamalátából készül, az eredeti sörcefre extrakttartalma 12,00–12.99° Plató; színe 8–16 EBC
1. Magistr Scotta lager 12°/ Magistr Microbrewery, Csehország
2. Škopeček pale lager12 % / Na Kopečku Brewery, Csehország
3. Zlatý Josef / U Dyje Microbrewery, Csehország
24. Speciális világos sör / mikrosörgyárak kategóriában
kis sörgyárak 10.000 Hl / év lefőzéssel; világos, többnyire árpamalátából készül, az eredeti sörcefre extrakttartalma 13,00° Plató vagy annál magasabb; színe 7–30 EBC
1. Litovel 15 % / Litovel Microbrewery, Csehország
2. Dalešické Májové 13 % / Dalešice Stock Brewery, Csehország
3. F. L. Věkspecial pale 15% / Dobruška Brewery, Csehország
25. Félbarna sör / mikrosörgyárak kategóriában
kis sörgyárak 10.000 Hl / év lefőzéssel; félbarna többnyire árpamalátából készül, az eredeti sörcefre extrakttartalma 7,00–12,99° Plató; színe 16–50 EBC
1. Pacholek, semi-dark lager 12° / Ohrada Village Brewery, Csehország
2. Magistr Kelly, semi-dark lager 11 % / Magistr Microbrewery, Csehország
3. Permon, semi-dark lager 12° / Permon Brewery, Csehország
26. Speciális félbarna sör / mikrosörgyárak kategóriában
kis sörgyárak 10.000 Hl / év lefőzéssel; félbarna, többnyire árpamalátából készül, az eredeti sörcefre extrakttartalma 13,00° Plató vagy annál magasabb; színe 16–50 EBC
1. Sv. Norbert semi-dark 13° / Strahov Cloister Brewery, Prague, Csehország
2. Zámecká třinácka, semi-dark unfiltered special / Bratčice Castle Brewery, Csehország
3. Antoš, semi-dark 13 % / Antoš Brewery, Slaný, Csehország
27 Barna láger sör / mikrosörgyárak kategóriában
kis sörgyárak 10.000 Hl / év lefőzéssel; többnyire árpamalátából készül (sötét maláta, karamell maláta, akár világos maláta keverékével), az eredeti sörcefre extrakttartalma 11,00–12.99° Plató; színe 50–150 EBC
1. Litovel Gustavdark / Litovel Microbrewery, Csehország
2. Prokop, dark lager 12% / Chyše Castle Brewery, Csehország
3. Zlatý Josef / U Dyje Microbrewery, Znojmo, Csehország
28. Speciális barna sör / mikrosörgyárak kategóriában
kis sörgyárak 10.000 Hl / év lefőzéssel; többnyire árpamalátából készül, az eredeti sörcefre extrakttartalma 13,00° Plató vagy annál magasabb; színe 50–150 EBC
1. Matuška Tmavé / Matuška Brewery Broumy, Csehország
2. Sv. Norbert special dark beer / Strahov Cloister Brewery, Csehország
3. Dark Rose 17 % / U tří růží Brewery, Csehország
Összevont "Major Award" kategóriában
1. Starobrno Medium / Heineken Česká republika, Csehország
2. Dalešické Májové 13 % / Dalešice Stock Brewery, Csehország
3. Holba Šerák Kvasničák / Holba Brewery, Hanušovice, Csehország
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek