.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 01. 4. - Fehérbálna
Sörömködős 2013

pixel

sortura-csik.jpg

> Pörgős év volt 2013 a kocsmák és a sörök szempontjából is. Visszatekintünk.

Az első Főzdefeszt óta sok sör lefolyt már a torkunkon, és 2013-ban lassan már a csapból is kézműves sör folyik. Talán azt is mondhatnám, hogy ez a trend nem csak a sörökre igaz, hanem a gasztronómia egészére, de most maradjunk a söröknél, hiszen ott történtek a nagy dolgok.

Az oldal célja nem a sörök véleményezése (nem teszek úgy, mint aki ért hozzá), ezért nem fogok „szakvéleményt” adni egy sörről sem! Inkább a kocsmás, sörös rendezvényekről ejtenék pár szót, illetve élmény beszámolok, mert szerencsére van miről. Ha a sörökről olvasnátok profiktól, akkor ajánlom figyelmetekbe a Sörbúvár, a Kontár Komlókutató vagy a Folyékony Kenyér oldalakat.

Az emberek nagyon jól fogadták az új élményeket, amiket az új főzetek adtak, és élénken érdeklődtek minden sör iránt, ami egy szép löketet adott a kézműves sörök elterjedésének és fejlődésének. A tavalyelőtti évben a „nagy bumm” után nem bírták a főzdék az óriási mértékben megnövekedett keresletet kielégíteni, de a sok fellelkesült sörfőzőnek, illetve a sok újonnan alakult (vagy a rivaldafénybe most kilépett) sörfőzdének hála minden szomjas ember sörhöz jutott. Megszámolni sem tudom, hogy mennyi új sör jött ki 2013-ban, ami az ún. kézműves sör kategóriába sorolható. A Távoli Galaxis nálam egy nagy kedvenc lett, illetve a nemrég bemutatkozott Bigfoot Sörfőzde Razzia névre hallgató söre is igen finomra sikeredett.

Tavaly is volt két Főzdefeszt, amin örömködtünk, és megtartották a III. Budavári Sörfesztivált és a IV. Belga Sörfesztivált is. Mindkét Főzdefeszt remek hangulatban telt, és jobbnál jobb söröket kóstolhattunk meg. A tömeg elviselhető volt mindkét alkalommal, és egyre nagyobb népünnepéllyé kezd válni a dolog. Konkrétan már Berlinben is tartottak Főzdefesztet, ami szintén Bart Daniék nevéhez fűződik. Mondanom sem kell, annak is nagy sikere lett, és ami talán még fontosabb, hogy ez egy nagyon ígéretes jele annak, hogy nem csak itthon, de nemzetközi szinten (vagy legalábbis a szomszédban) is felfigyeltek arra, ami itt történik.

Volt még egy Budavári Sörfesztivál, ami a parasztvakítás szintjére kezd visszaesni az előző évekhez képest. A Belga Sörfesztiválon kiküszöbölték a tavalyi év legnagyobb problémáját, vagyis most már nem kellett nyomorogni az elviselhetetlen tömegtől. Továbbá tartottak egy Cseh Sörfesztivált is, ami nekem amolyan semmilyen volt. Kinéztünk, de valójában nem nagyon volt mit véleményezni róla, mivel nem volt túl nagy hangulat. És végül volt még ez az Oktoberfest Budapest névre hallgató vurstli, amiről nem sok jót tudok elmondani. Nem hogy az Oktoberfest szintjét nem ütötte meg (ezt szerintem senki nem is várta el), de konkrétan a teljes csalódás kategóriába sorolom talán egyedüliként ezt a rendezvényt. A családi nap jelző inkább illett rá, mint egy sörfesztivál.

Mindeközben a kocsmák terén is történtek nagy dolgok ugyanis elindult gőzerővel a Pubhunter névre hallgató alkalmazás, ami megpróbálja a mobilunkba varázsolni Budapest kocsmatérképét több-kevesebb sikerrel. Elvileg ez az alkalmazás több mindenre lesz majd használható, pl. kuponos kedvezmények, de én még mindig nem nagyon szívlelem, hogy egy alkalmazás több akar lenni annál, mint ami, és ez a legalapabb funkció rovására megy. Lehet csak nekem zavaró, de ha Pubhunter névre hallgat egy alkalmazás, akkor esélyes, hogy azt a kocsmák megtalálására használnám! A kocsma.hu oldal is készített egy keresőalkalmazást, ami hasonló, mint a Pubhunter alkalmazása, annyi különbséggel, hogy ez magyar nyelvű. Ez sem hibátlan, az adatbázisukat összeollózzák más adatbázisok képeiből, a saját képeim közül is nem egyet találtam ott vízjelezve a „kocsma.hu” felirattal.

2013.jpg

A kocsmákban is beindult az élet, mivel elindult itthon is a beer pong névre hallgató játék, amit 2 társaság is próbál népszerűsíteni. A Sörpong.hu társaságával volt egy közös próbálkozásunk is, de egyértelműen maguktól is szerveznek bajnokságokat, míg a Magyar Sörpingpong Egyesület (továbbiakban M.S.E.) már nagyon komoly tömeget mozgat meg. Az NSL (Nemzeti Sörpingpong Liga) névre hallgató bajnokságuk minden fordulója teltházzal megy, ami fordulónként 32 csapatot jelent. Illetve elég nagy a felhajtás az M.S.E. körül, ami több média megjelenésben is megnyilvánul.

Ami pedig a Sörtúra háza táját illeti, Mi is igen szép évet zártunk. Volt 3 Sörtúra (Broadway Túra, Sörtúra és a Tompa Tour) és az idei nagy nyári túra szám szerint már az 5. alkalom volt, amikor átszeltük a körutat. Év elején tartottunk egy Aranykorsó Díj névre hallgató szavazást a Kocsmablog közreműködésével, amiben az elmúlt év legjobb kocsmáját kerestük. A verseny ideje alatt több, mint 10.000 szavazat érkezett 38 kocsmára, ami reményeim szerint a következő alkalommal jóval nagyobb szám lesz. Ezek után megnéztük, hogy kit tartanak a fogyasztó vendégek a legszebb pultoslánynak a Kocsmák Szépe verseny keretein belül. Júniusban pedig szintén a Kocsmablog közreműködésével csináltunk egy Guinness-rekord kísérletet, aminek a keretein belül 281 kocsmát jártunk be 24 óra leforgása alatt, ami 31-el többet jelent, mint az előző rekord. Mindezt egy olyan 13 fős társasággal, ahol képviseltette magát minden kocsmával kapcsolatos blog, társaság is. Az oldalt is fejlesztgettük a háttérben és a Sörtúra Facebook oldal is elérte a 3000. rajongót is. Elkezdtünk videókkal is kísérletezni, ennek eredményeképpen tűnt fel pár videón már a „Sörtúra TV” felirat.

Összegezve az évet, remélem hasonlóan jól sikerül majd 2014, és annyit ígérhetek már most, hogy sok újdonságra lehet majd számítani…

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr487270307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása