.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2013. 12. 31. - kocsmablog
Pezsgő mámor

pixel

> Szilveszter éjjeléhez és az újév napjához számtalan régi szokás kapcsolódik. Az egyik meghatározó momentum, mikor a társaság a végtelennek tetsző BÚÉK-ozás közben pezsgővel koccint, de vajon tudjuk-e az okát, illetve miféle átkot szabadítunk a fejünkre, ha sörrel vagy fröccsel próbálkozunk a mértékletesség és/vagy a ne keverd logika mentén?

A népi hagyományok és hiedelmek szerint az elkövetkezendő év annak szellemében telik, amilyen a szilveszter este és az új év első napja volt. Ergo ez a legfőbb oka a féktelen szórakozni akarásnak, hisz ezzel biztosítjuk, hogy az elkövetkező évünk is vidáman teljen.

Szilveszteri szimbolika

Az év utolsó és a rákövetkező év első napján számos szimbolikus jelentőségű dolgot teszünk. Ilyenek a fogadalmak, melyek életünk egy újabb fejezetének elején nagyobb reménnyel és kitartással párosulnak, és ilyen az álarc viselése, a zajkeltés, trombitálás a szerencsétlenség elijesztésére, no meg a hagyományosan meghatározott ételek és italok fogyasztása.

Az ünnepen szerencsét, bőséget, gazdagságot hozó ételeket, italokat fogyasztunk. A szilveszteri vacsora fő fogása a malacsült, mivel a sertés a földet túrva kifordíthatja nekünk a szerencsét. Épp ilyen megfontolásból nem szokás lábasjószágot, baromfit és halat enni, mivel az előbbi hátrafelé rúgva okozhat bajt, a madár elkaparja, a hallal meg elúszik a szerencse. A lencse illetve egyéb sok apró szemből álló étel, elsősorban hüvelyesek fogyasztásának oka, hogy az új évben legalább annyi pénzünk legyen, mint amennyi szem lencsét, babot, borsót ettünk.

szilveszter.jpg

Buborék a fejbe

Ebbe a sorba illeszkedik a pezsgőzés is. No nem a megszámlálhatatlan apró buborék miatt, inkább annak pompájáért, hiszen a ma már a legtöbbek számára megfizethető ital nagyon sokáig csak a leggazdagabbak kiváltsága volt.

Dom Perignon francia szerzetes az 1600-as évek végén állított elő először – véletlenül – borból pezsgőt. Az erjedésben lévő cukrot tartalmazó bort, vastag falú palackban parafadugóval zárta le. Karácsony táján barátait ezzel kínálta, s mikor megkóstolta a gyöngyöző bort, így kiáltott: ”A csillagokat iszom!”. Ám egészen az 1850-es évekig kellett várni, míg a gyártási technológia a tank-pezsgő készítéssel odáig fejlődött, hogy a habzó ital létrejöttéhez szükséges erjesztést nem egyedileg és üvegenként kellett elvégezni.

Egy üveg pezsgő elkészítése a kezdetekkor 2-3 évet vett igénybe. A Dom Perignonnál már bevált és féltve őrzött recept szerint erjedésben lévő bort töltöttek a palackba, ott szén-dioxid termelődött, de a túlnyomás hatására a palackok jelentős része fel is robbant. Ez mindjárt meg is magyarázza, hogy a pezsgő ebben az időszakban miért csak a legtehetősebb nemesi családok mulatságain kerülhetett elő.

karl_lagerfeld_dom_perignon_6.jpg

A pezsgő lényege: egy szigorú előírások szerint készült bort megédesítenek és újraerjesztenek. A második erjesztés zárt térben, nyomásálló palackokban, illetve ma már tartályokban is történik. Az erjedés során keletkező széndioxid oldott állapotban marad a borban, illetve összegyűlik az erjesztő edény légterében. A későbbiekben ettől pukkan, habzik és gyöngyözik a pezsgő.

A tankpezsgő-készítés egy olyan eljárás, amellyel hatalmas tartályokban egyszerre 7-8000 palacknyi pezsgő is előállítható egyszerre. Itt a pezsgőre jellemző szénsavasságot eredményező másodlagos erjedés nem a palackban, hanem nyomásálló rozsdamentes acéltartályokban megy végbe, az új gyártási technika a pezsgő árának jelentős csökkenéséhez vezetett, és ezáltal a kiváltságosok itala a legtöbb ember számára elérhetővé vált. A luxus érzete azonban mind a mai napig hozzákapcsolódik a pezsgőiváshoz. A szilveszteri szokás lényege tehát az, hogy ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri, fényűző lesz.

Kapcsolódó cikkek:

- Dívány: Pezsgőteszt
- Bortúra: A pezsgő története

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr35718869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása