.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • balkon-úr: A kisüzemű sörgyártók, majd biztosítanak poharat is a sörhöz, mert elég komikus lenne nagyüzemű sö... (2020.12.18. 12:47) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • kocsmablog: 2020. június 9-én hasonló értékrendek mentén - cseh sörök nélkül, több magyar kisüzemi sörrel - a ... (2020.12.03. 16:19) Pepin kézműves söröző
  • Utolsó 20
2013. 12. 16. - apuska
BigFoot söre nyoma

pixel

> "Igyad basszus, ne kóstold! A sör egy egyszerű dolog, miért kell róla ennyit beszélni?" - ezt a hozzáállást kellett az elmúlt években megváltoztatni. Ám a jó sörnek rengeteg tulajdonsága van. Ma ott tartunk, hogy "sör egyenlő kérdőjel", amihez az újonnan debütált BigFoot Sörfőzde az Élesztő színháztermében tartott nyílt bemutatkozó estjén fél tucatnyit csak maga hozzátett.

A magyar jeti

A domonyi sörfőzde ezidáig a budai oldalt képviselő Tölgyfa utcai Osterbrau sörözőnek volt elsősoron a beszállítója. Aztán jött a kézműves sörök köré épített őrület, lenyűgözve figyelték a magyar sörszcéna robbanásszerű fejlődését, a számtalan kézműves sörökre alapozott kocsma indulását, és úgy határoztak, beszállnak. Ekképp a BigFoot egy vadonatúj sörfőzde, ami idén novemberben lépett ki a rivaldafénybe, és szakított a huszadik századi magyar sörfőzés nyomasztó egyhangúságával. A cél: mindig jó sört csinálni mindenkinek! A cég menedzselését és szakmai irányítását az egykori birkózó, Branda Gyula látja el, akinek 52-es lába mérete lett a sörfőzde esetében a névadó, és segítségére van féltestvére, a fóti sörfőzde cégtulajdonosa, Gyenge Zsolt.

Gengszter szortiment

Az elhatározást tett követte. Egyből hat különböző stílusú sörrel jelentek meg a piacon, az 1920-as évek amerikai gengsztervilágát idéző kezdő szortimentjük egyszerre lefegyverzően ízes és finom, és közben mégis ismerős, barátságos. Nem tolták túl a komlót, nem döntögettek rekordokat, nem sokkoltak meglepő különlegességekkel.

bigfoot.jpg


1. Brand-Ale

Belépő szintű egyszerű és barátságos szűrt ivósör – frissítő, malátaközpontú ital. Négy és fél százalékos alkoholtartalma kiváló lehetőséget nyújt akár a közepesnél nagyobb mennyiség elfogyasztására is. Szürke ballon, borosta, AK-47 és világos sör – minden gengszter így kezdi.

2. Silver Street

Világos búzasör. Lelke a weihenstephani élesztő, testnek pedig a búzamaláta mellé a hagyományos pilzeni malátát választották. Jól iható szűretlen, világos búzasör, az 5,4%-os alkoholtartalom miatt lassan mosolygósra fordulnak a beszélgetések felette. Nincs is annál jobb, mint egy selymes búzasör mellett nézegetni a táncosnőket a Silver Streeten.

3. Razzia

Sötét búzasör. A varázslatos weihenstephani élesztő a sötétebb malátákból is kihozza a maximumot, a pörkölt ízek egyáltalán nem vesznek össze a búza napfényes személyiségével. A razziában négy féle sötét maláta keveréke biztosítja a harmonikus mélységeket. Egy durva razzia után semmi nem nyugtatja meg annyira a gengszteridegeket, mint egy testes barna búza.

4. Chicago

A korai XX. század ízeire emlékeztető pale ale, amit az egyedisége hangsúlyozása végett új műfajmegjelöléssel illettek, és Alphonse pale ale-nek hívnak. Gyönyörű vöröses színét számtalan féle minőségi malátából nyeri, leheletnyi pikáns keserűségét pedig abból, hogy csakis aromakomlókat adtak hozzá - Saphirt és Traditiont. Ez Chicago éjszakai élete – habkönnyű züllöttség – ez az amitől frászt kapnak a prohibicionisták!

5. Al’e Capone

Al Capone még nem ihatott igazi amerikai IPA-t, mert a szesztilalom 1920-ban hazavágta az amerikai sörkultúrát, és az IPA-t csak a nyolcvanas években élesztették újra. Ezért ez az IPA sem klasszikus IPA, inkább egy századeleji ale, ötféle malátából, hatalmas, frissítő tavaszi komlóillattal. Ez a sűrű balzsamos keserűség a hatalom íze, és jobban megnyugtat, mint a revolver súlya.

6. Alcatraz Porter

Sötét és édeskés, alkohol tartalmát tekintve 5,6 %-os, közepesen erős, hagyományos felsőerjesztésű barna sör. Ízében a müncheni maláta dominanciája uralkodik, kóstolásánál testes jelleme szembetűnő. Egész életében arra vágyott, hogy jó kocsiban furikázhasson – most megkapta: gyönyörű fekete hullaszállítóban gyönyörű fekete koporsó.

Kapcsolódó cikkek:

- Folyékony kenyér: Megvan a magyar Jeti – új sörfőzde a láthatáron
- Sörbúvár: Gangster's Paradise - Big Foot Főzde az Élesztőben
- Sörtúra: Az Élesztőben járt Bigfoot
- Mese habbal: Egy jeti Al Capone udvarában

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr515694809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása