.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2012. 11. 1. - apuska
Fészek művészklub

Cím: 1074 Budapest, Dob utca 57.,
Látogatás: 2012. augusztus 22. 16:45-22:40.
Google Maps

Kiragad a zajos belvárosi valóságból, és olyasmi szabadságot ad, akár egy múlt század eleji közpark.

Telefon: +36 1 413 0567
Facebook: fb.com/A-Fészek
Web: http://afeszek.com

Vélemény

apuska:

A Fészek Művészklub, vagy ahogy a köznyelvben inkább emlegetik: Fészek Klub, 1901-től a budapesti művészvilág gyűjtőhelye. Az egykoron a Pesti Nőegylet leányárvaházaként funkcionáló épületből ekkor lett kissé erőltetetten a Fészek mozaikszóba beleképzelve a Festőművészek, Építőművészek, Szobrászok, Zenészek, Énekesek és Komédiások klubja elnevezés, behatárolva ezzel a kívánt vendégkör legjavát (pofátlanul kihagyva a költőket, írókat, újságírókat), és kínálva egyfajta elit életérzést.

A Fészek Művészklubban irodalmi előadásokat, színházi- és műsoros esteket, hangversenyeket, filmvetítéseket, kiállításokat, konferenciákat, vitaprogramokat tartanak mai napig. Az ehhez szükséges infrastruktúrát a portaszolgálattal biztosított előcsarnokból és a kerthelyiséget is megelőző hallból felfutó lépcsősoron túl a következő két emelet rejti, van ott egy 200 fős nagyterem pódiummal, egy 50 személyes kupolaterem, a 80-100 fős Gobelinterem fotelekkel és hangversenyzongorával, az 50-60 férőhelyes Kellér-terem pianinóval, márványasztalokkal és tonettszékekkel, a 30 személyes Székely Mihály terem, egy 20 fős kisterem, egy 40 férőhelyes eszpresszó, egy társalgó, sakk-, biliárd és kártyaszobák, konditerem és szauna, a Herman Lipót kamaraterem (Kazán István Kamaraszínház), egy művészeti szakkönyvtár és néhány iroda, illetve az ún. Fészek Galéria, ami állandó kiállítási lehetőséget biztosít a kortárs képzőművészeknek. És akkor ami klubtagságon kívül civilként is jó eséllyel megtekinthető az a kb. 40 főre hitelesített Fészek pince, ahol kisebb zenekarok alkalmanként klubkoncerteket tartanak, illetve a 600 főre kapacitált nagy udvari kerthelyiség, amelyről a következő sorok szólnak.

A műemlék épület legismertebb része a mályvaszínű falakkal határolt udvar, melynek keretét az itáliai kolostorkerengők mintájára épült ún. toszkán kerengő adja. Lent kettős oszlopokkal tagolt boltíves árkádsor, fölötte korongdíszítések (Dériné, Benza, Blaháné, Izsó, Liszt, Munkácsy, Kupeczky, Ybl, Egressy portréival) és egy emeleti nyári terasz, míg a kerthelyiség végében egy kentaurt ábrázoló kiszáradt díszkút, melynek jobb oldalán vezet fel a lépcső. Mi tagadás, a kerthelyiség az elmúlt években szépen fel lett újítva, és ebben a formában hitelesen idézi meg a múltat. Az udvar közepén álló 3 óriás gesztenyefa a gyilkos kánikulában is tökéletes árnyékot ad, de a falakra applikált különleges rácsok, és a tér közepi sóderágy sarkaiban álló, a régi pesti utcákról visszaköszönő antik gázlámpák is mind-mind ideális kellék, hogy kiragadjon a zajos belvárosi valóságból, és olyasmi szabadságot adjon, akár egy múlt század eleji közpark.

A szomszéd asztalnál Szerednyei Béla és egy másik híres színész (nem ugrik be a neve) beszélgetett szakmáról. A fiatal pincérsrác gyorsan az asztalunknál termett és kérdezte mit hozhat, mikor mondtam neki, én tegeztem, de ő akkor is csak úgy válaszolt, igen uram. Most én érezzem magam zavarban?

A kerthelyiséget egyébként egy pályázat útján kiválasztott cég, konkrétan a Flamingo étterem bérli, és minimálisan arculatosította. A bejárat mellett egy nagy kalitkában pl. két hullámos papagáj szórakoztatja a nagyérdeműt és a mellette egy virágágyásba leszúrt jórészt falevélmotívumokból kirakott díszflamingót, melyeknek még ennél is sutább változatai állnak egy-egy lábon az egyik fa tövében, így ültetve rafináltan el az üzemeltető nevét a vendég tudatalattijában. Egyébként az este közeledtével egy új módszernek is tanúi lehettünk, miként a kellemes zongoraszó nem szűrődik ki az utcára, így inkább egy kellemes hostess lányt küldtek ki újra és újra a frontra, hogy terelje már be minden báját bevetve a potenciális vendégeket, nyilván valami kihagyhatatlan budapesti gasztronómiai és multikulturális élményt kínálva. Jelzem, igen jó hatásfokkal dolgozott!

Ami még feltűnt, hogy ugyanazon csapolt sör íze körről körre más volt, és hogy a folyóborok egységszámítása amellett hogy másfél deci, tisztán drágább, mint szódával együtt, ha a fröccslapról szemezgetsz! Palackozott borválasztékuk a Budapester Zeitung-ok és a turistatérképek mögött egyébként egy-egy borpolcra is gusztusosan ki lett helyezve, hátha tovább tart a kedv, mint a nyitva tartás, ez esetben 30 %-os kedvezménnyel megvásárolhatóak elvitelre.

Talán legközelebb. Mert a prémium környezet miatt, ha valakit le kell nyűgözni, jó eséllyel lesz legközelebb!

bal:

Régen voltam a Fészekben, igazából megvoltam nélküle. Van egy olyan hangulata a helynek, ami engem kicsit egy nyugdíjasklubra emlékeztet. Az élő zongora nagyon jó, az utolsó alkalommal (kb. 10 éve) nem volt még. A díszégővel feldíszített fák (kövezzetek meg!) nekem karácsonyi hangulat inkább, mint kocsma. A műflamingó nagyon gagyi, ezt a vonalat meg abszolút nem kéne erőltetni!

Egyszer azért érdemes, mert a város közepén nem mindennapi, hátha másnak máshogy.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Soproni, 490 Ft
Üveges sör: Soproni Démon, 490 Ft
Bor (1 dl): Balatonfelvidéki Olaszrizling, 240 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 590 Ft
Üdítő (2,5 dl): Cappy rostos gyümölcslé, 360 Ft
Meleg ital: Capuccino, 350 Ft
Harapnivaló: Töltött káposzta, 1650 Ft

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr694754811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2018.08.27. 12:26:35

A Fészek Művészklub még ma is aktív, de a kerthelyiség bérlője jó ideje már más. Érthetetlen, miként lett belőle 2013-ban a kubai ritmusok legjelesebb budapesti képviselője, alias La Bodeguita del Medio. Emlékszem, sokáig a havannai stílust idéző öreg amerikai autók is parkoltak figyelemhívásként előtte, a szélvédőiken megannyi mikuláscsomaggal, grátisz szexi salsa-ruhás fekete lányok csábítgatták be az utcáról a népet.
facebook.com/lbdmbudapest/
süti beállítások módosítása