> Csapj bele 30 féle lecsóba, 30 féle borból keverj fröccsöt! Hagyományteremtő jelleggel Lecsó és Fröccs piknik veszi ma kezdetét 18 órakor máskor a Főzdefesztnek is helyszínt adó Mikszáth Kálmán téren.
A belvárosi lecsófröccs fesztivál 2012. július 22-ig tart, melyen a helyi éttermek és kávézók kínálatában a magyar kézműves borászatok kiválóságain túl olyan ételkülönlegességek is szerepelnek, mint a lecsókocsonya, a rókagombás-csirkemájas cigánylecsó, a babos, őszibarackos, vagy a harcsás lecsó. Ugyanitt a fesztivál házigazdája, Váncsa István dedikálja gasztronómiai könyveit.
A lecsó annyira kitüntetett és egyedi helyet foglal el a magyar gasztronómiában, hogy épp itt volt az ideje, hogy kapjon egy önálló fesztivált. Hát ha még néhány jó fröccsel is nyakon öntjük!
A belvárosi lecsófesztivál ekképp nem pusztán a has teletöméséről szól. Éhségünk legalább annyira szellemi, mint testi, ezért az expedíció útikalauzának Váncsa István veterán gasztronómiai szakírót kérték fel a szervezők, aki írásaiban eddig is behatóan foglalkozott a lecsó lélektanával. És akik az ételeket elkészítik? A Mikszáth Kálmán tér és a Krúdy Gyula utca éttermei.
Váncsa István szerint: a lecsó az individuum önmegvalósításának terepe – önmagára valamit adó magyar férfi saját határozott lecsórecepttel rendelkezik, és az ettől eltérő lecsókat megveti, amin aztán vérre menő vitákat lehet folytatni mindenféle valódi tét nélkül – hiszen a lecsót valójában nem lehet elrontani.
De a cél igazából nem az, hogy egymásnak ugrasszák a magyar férfiakat – ez nélkülük is megy – ezért a lehető legelfogadóbb és elfogadottabb magyar italt, a fröccsöt társították mellé innivalónak. Ugyan fröccsből is van több mint kéttucatféle, mégsem láttunk még senkit, aki megvető jelzőkkel illette volna más fröccsválasztását, nem ciki egyik fröccs sem, talán csak az édes borból készült fröccs, de ilyesmivel eleddig szerencsére nem találkoztunk.
A borok világában Kovács Antal sommelier kalauzolja el a vendégeket, ő válogatta ki a Lecsófröccs Pikniken megjelenő magyar kézműves borászatokat, akik közt olyanok szerepelnek, mint Berecz Stephanie, Dézsma-Szabó Zoltán, Gódor Attila vagy Ádám Gábor pincéi.
Lecsó- és fröccskínálat
Zappa:
- Lecsó kocsonya pohárban (hideg)
- Erdélyi hideg lecsó saláta (hideg)
- Köleses lecsó batyu (meleg)
- Kakukkfüves lecsó (meleg)
- Kakukkfüves lecsó grillezett kolbásszal (meleg)
- „Lecsós pofa” (meleg)
Pincészet: Dézsma- Szabó Zoltán
Don Leone
- Hortobágyi tojásos
- Kolbászos lecsó
- Köleses lecsó
Pincészet: Gódor Attila – Szekszárd, Ádám Gábor (Sabar Borház) – Badacsony, Szeleshát pincészet
Blues Pub
- Blues lecsóval (Lecsó védnök: Nemes Nagy Péter)
- Tejfölös lecsó
- Palóc kolbászos lecsó
+ naponta változó lecsókínálat
pincészet: Kikelet pince
Gádor Borozó
Szekszárdi Pásztor pincészet
Szeleshát pincészet
Leonardo
- Rókagombás-csirkemájas cigánylecsó dödöllével
- Hideg, pokoli lecsó, forró bagetten, kőkemény profiknak és vakmerő haladóknak, a világ legerősebb paprikáiból!
(Red Savina habanero, Jalapeno, Byadgi chilli, Bird’s eye chili)
- Harcsás lecsó tejfeles-kapros galuskával
- Tojásos lecsós pizzalepény kolbászkarikákkal
Darshan
- Lecsós palacsintatekercsek (hideg)
- Babos lecsó
- Őszibarackos lecsó
- Sörös tökös lecsó, Szacsvay László színművész receptje
Fiktív
- Mangalica kolbászos lecsó
- Ratatouille (francia lecsó)
- Lecsós rizsfelfújt
- Lecsós rétes
Pincészet: Berecz Stéphanie, Tarcal, Tokaji Borvidék
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/333209030099059/
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek