> Mindenki legnagyobb örömére beköszöntött a várva várt tavasz. Talán azért is vártuk a kelleténél egy kicsit jobban a megújulás évszakát, mert ugye a kurta-furcsa februárunk bizony alaposan próbára tett minket a csontig hatoló zimankójával.
De hál’ Istennek ez csupán már a múlt, március van, a napsütéses órák száma pedig exponenciálisan emelkedik, ami újra a természet birtokba vételére ösztökél bennünket. Aki még nem kezdi kapisgálni, hova próbálok kilyukadni, annak segítek: kertben ücsörgés à sütés-főzés à bográcsozás à sör, sör hátán, mindenki orrán-száján. Sert a garatra, sert az ételbe. Ha pedig már az előzőekben említést nyert a bogrács szó, bemutatnék nektek egy olyan újabb nedű alapanyagú receptúrát, melyet a szabad ég alatt, pattogó tűz felett, kondérban rotyogtatva készíthetünk el. Egy klasszikus pecsenyét fogunk górcső alá venni, valamint „echte, ungarische” alapanyagokból összefőzni.
Hozzávalók 5 ökörnek:
- 1 kg sertéslapocka
- 20 dkg kolozsvári szalonna (az íze kedvéért:D)
- 1 kg vöröshagyma
- 1 db hegyes erős
- só
- bors
- 1 nagy fej fokhagyma (ízlés szerint, ráadásképp még pár gerezd ráadás)
- 3 csipet köménymag (egészet ajánlok, mert így intenzívebben kijön az aromája, de ne adagoljuk túl, ne ez domináljon!)
- 1 üveg sör
- 1 marhahús leveskocka (a Knorr innovációja a legjobb választás)
- 1 db petrezselyem ízbomba
- 1 evőkanál zsír (természetesen MANGALICA, hiszen ez a legegészségesebb)
Elkészítés:
- A zsiradékon az apróra vágott hagymát pirítsuk aranysárgára, adjuk hozzá a kockázott sertéshúst, valamint a kisebb kockákra vágott kolozsvári szalonnát; fűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal, pépesített fokhagymával, petrezselyem ízbombánkkal.
- Pirítsuk addig, amíg a hús nem kap egy aranybarnás árnyalatot, majd egy hetyke mozdulattal ejtsük bele a leveskockát az ízek intenzívebbé tételének érdekében, és szórjuk rá a felkarikázott paprikát, rövid ideig hevítsük még. Öntsük rá a sört, és pislákoló tűz mellett pároljuk puhára. Ha a hús még nem elég puha, az elfőtt levet pótoljuk vízzel vagy sörrel.
- Főzés közben gyakran kevergessük, hogy le ne égjen, valamint a hagyma állaga kellően pépes legyen, ahogy az egy pecsenyében alapkövetelmény. Egy Nagyi-féle brassóiszerű ragut fogunk kapni sok szafttal, melyet a lakoma elfogyasztása után bátran, férfiasan kitunkolhatunk.
- Sörrel öblítés kötelező!
Jó étvágyat, egészségünkre!
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek