.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

2012. 01. 2. - apuska
Dohányzásellenes törvény

pixel

> 2012. január 1-től tilos a dohányzás a kocsmákban, éttermekben és lényegében minden zárt közforgalmú helyen, bár a hatóságok 3 hónapig még nem büntetnek a szabály megsértése miatt. Két nappal a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának hatályba lépése előtt egy módosító indítvánnyal olyan enyhítést emeltek be, amely alapján a játékkaszinókban rá lehet gyújtani anélkül, hogy dohányzóhelyet jelölnének ki.

Tilos a dohányzás
- közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben
- közösségi közlekedési eszközön
- munkahelyen
- közterületnek minősülő gyalogos aluljárókban, játszótereken, valamint a játszóterek külső vonalától számított 5 méteren belül
- vasútállomásokon, megállókban, várakozó helyeken, azok külső vonalától számított 5 méteres távolságon belül.

A módosító rendelkezések értelmében egyáltalán nem jelölhető ki dohányzóhely
- közoktatási intézményben
- gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben
- munkahelyeken
- helyi közforgalomban közlekedő közösségi közlekedési eszközön, helyiérdekű vasúton, menetrend alapján belföldi helyközi közforgalomban közlekedő autóbuszon, valamint menetrend szerint közlekedő személyszállító vonaton.

Amennyiben a jogszabályban megállapított szabályokat valaki megszegi, akkor részére 20.000 forinttól 50.000 forintig terjedő egészségvédelmi bírságra fogják kötelezni. Ha a dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó kötelezettséget nem vagy nem megfelelően teljesítik, a dohányzást érintő tilalmak, korlátozásokat megszegi, legalább 100.000 forint legfeljebb 250.000 forint egészségvédelmi bírságra kötelezhető a kötelezettségek betartásáért felelős személy. Ez az összeg intézmény, szervezet, üzemeltető vagy gazdasági térsaság esetében legalább 1.000.000 forint, legfeljebb 2.500.000 forint bírságra számíthat.

A törvény rögzíti, hogy a bírságot a cselekmény súlyára való tekintettel kell kiszabni, igazodnia kell az elkövető személyi körülményeihez. Lehetőség van helyszíni bírság kiszabására is, így a törvénysértőnek 30.000 forintig terjedő helyszíni bírságot lehet kiszabni, a befizetésére 30 nap áll rendelkezésre.

Szorosan a dohányzási témához kapcsolódik azon módosítás is, hogy 2012. szeptemberétől kizárólag olyan csomagolásban kerülhetnek forgalomba a dohánytermékek, amelyek tartalmazzák a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott kombinált figyelmeztetéseket, jellemzően sokkoló képeket szöveggel együtt. Ez a kormányrendelet is január 1-jén lép hatályba, azonban csak szeptembertől kell alkalmazni.

2010. augusztusától csaknem az összes budapesti gyalogos aluljáróban tiltott a dohányzás, valamint 2011. február 6-ától ugyancsak tiltott a dohányzás a budapesti tömegközlekedési eszközök megállóiban, állomásokon.

Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben.

Az áprilisban jóváhagyott törvény szerint zárt térben csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csupán büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottaknak, illetve a betegeknek, biztosítva, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be.

A szabályozáson 2011. december 30-án lazított a parlament azzal, hogy az alkotmányügyi bizottság javaslatára a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény elfogadásával az utolsó pillanatban módosította a nemdohányzók védelmét célzó jogszabályt, így január 1-jétől dohányzóhely kijelölése nélkül is lehet dohányozni a játékkaszinókban - szólt az MTI hír. A bizottság érdemi indoklást nem fűzött a javaslathoz, és bár a parlament azt elfogadta, e rendelkezés mindössze 1 óráig volt hatályban.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr783512854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kálci 2012.01.02. 10:02:14

Őszintén? Nem zavar, hogy nem kell hót büdösen hazamennem minden kocsmázás után.

Morfologus59 2012.01.02. 10:15:30

Így-úgy teljesen egyetértek a törvénnyel annak ellenére hogy dohányzom, de elég érdekesnek tartom azt, hogy 30.-án még azért a játéktermekben engedélyezik a dohányzást. Továbbá érdekelni fog hogy a parlament előtt hány dohányzó politikust fogok látni :)

lollipopdrug 2012.01.02. 10:27:30

Őszintén? Ne járj KOCSMÁBA ha zavar a dohányfüst.

2012.01.02. 12:05:58

meg talán ha nem olyan igénytelen kocsmákba járkálnál ...

apuska · http://kocsma.blog.hu 2012.01.10. 14:57:49

Viszont ahogy sejthető volt, 10-ből 8 helyen még ma is megengedik a dohányzást, amíg a törvény azt nem bünteti.
penzcentrum.hu/biztositas/alig_latni_a_cigifusttol_rohognek_az_uj_szabalyokon_a_kocsmakban.1031125.html

Hedon01 · http://hedon.blog.hu/ 2012.01.13. 15:34:53

Ez egy hihetetlenül kedves törvény, pláne, hogy kirekesztő és megkülönböztet! De áprilisig van még egy-két hely, ahol lehet cigizni...
Múlt héten jó élményem volt (rágyújthattam), ezen a héten meg már, ugyanott, nem: hedon.blog.hu/2012/01/12/jogkovetesem_tortenete

apuska · http://kocsma.blog.hu 2012.02.17. 12:42:26

A füstmentes kampány mögé állt Kemény Dénes (és láthatóan a Vodafone is), aki ennek örömére kocsmázni ment. Vajon hányan lesznek, akik emiatt szoknak vissza???
www.pixter.hu/video?id=33648
süti beállítások módosítása