.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2011. 12. 23. - kocsmablog
Mi is az a kumisz?

pixel

> A Serteperte blog szerzőjének, Kovács Gábornak sörmentén való munkája megannyi könyvből és publikációból visszaköszön. Az Egyperces történetek a sörről című könyve a téma iránt fogékonyaknak ma is alapmű, melyből alkalmanként mi is szemezgetünk. Aktuális kérdésünk a honfoglaló magyarok italozási szokásaihoz köthető: mi is az a kumisz?

Vámbéry Ármin egyik munkájában annak a véleményének ad hangot, hogy a honfoglaló magyarokat jogtalanul illette Európa a részegeskedés vádjával. Véleménye szerint ritka ember, aki „a kumisztól vagy a bózától lerészegedik. Borral pedig, meg sörrel a magyarok csak Pannóniába való berontásuk után ismerkedtek meg.”

A bóza – melyről kevés szó esett az iskolában – elsősorban kölesből, de bármilyen más gabonából különleges technikával főzött „savanyó ital” azaz sör. A kumiszról viszont mindenki megtanulta, hogy honfoglaló őseink itala volt, arról azonban szemérmesen hallgattak tanítóink, hogy a kancatej érlelése az alkoholos erjedés után ért csak véget.

A kumisz készítési módja az, hogy a kancák tejét egy kifüstölt tömlőbe öntik. A füstölés nyilvánvalóan megöli a tej alvadását okozó baktériumokat, de érintetlenül hagyja a tejcukor fermentáló baktériumait. A tömlőt nem is tisztítják, hogy annak falához tapadó baktériumok újra és újra alkohollá erjesszék a friss kancatejet. A folyamatosan kevert tej órák alatt erjedő forrásba megy át. A végeredmény egy habzó, savanykás, bódító ital.

Az Egyperces történetek a sörről című könyv kedvezményesen megvásárolható az Aréna 2000 Kiadónál.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr593481248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása