.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2011. 10. 27. - apuska
Bart Dániel

Adunk a kocsmáknak egy pofont!
10 állandó kérdés, 10 válasz.
Ismert arcok nyilatkoznak.

Név: Bart Dániel
Születésnap: 1976. január 4.
Foglalkozás: újságíró

Mottó: „The end is extremely fucking nigh”

> Kezdetben műfordítóként dolgozott, majd 2000 táján az újságírás felé vette az irányt. Publikált autós és építészeti magazinban, aztán a Dining Guide-hoz került, és gasztroszerző lett belőle. Mikor a Gösser szponzorálta Folyékony Kenyér sörblog szerzőt keresett, pár hónap alatt kitanulta a sörszakmát, elkezdett kisüzemi sörfőzdéket látogatni, és erről szóló beszámolókat írni. Ennek sikerét és az igényt látva hozzáértő barátjával elhatározták, hogy kirobbantják az ún. sörforradalmat. Kezdeti lépésként megszervezték a kézműves söröket felvonultató Főzdefeszt névre hallgató eseményt, melyből már a másodikat tartották meg idén.

01. Mikor és hol rúgtál be először?
- Gimnázium első osztály, második nap délben, egy literes műanyagüveges olcsó vörösbortól a Sashegy lejtős utcáin. Azt hiszem, az úttest közepén gurultunk végig hazafelé.

02. Milyen gyakran jártál illetve jársz kocsmába?
- Heti egyszer kb. régen persze gyakrabban. Ma már nem bírom az olcsó sört, a szar és hangos zenét, és azt se, ha körülöttem sokan cigiznek, a nyerőgépeket meg egyenesen gyűlölöm. Rühellem a tolakodó olcsó brandeket, cigit, sört, rövidet egyaránt. Nehezen kattanok rá a kocsmaromantikára, aminek segítségével szépnek láthatnám a reménytelen személyiségeket, a leépülő egzisztenciákat, ami megbocsájthatóvá tenné a sokfelől sugárzó reménytelen butaságot. Persze el tudok képzelni jó kocsmákat, csak kevés ilyet ismerek. És nemcsak az alapkocsmákkal van bajom, ha a kocsmáros elkezdi komolyan venni, akkor gyakorta még rosszabb a helyzet. Az eredeti vendéglátós gondolat Magyarországon olyan ritka, hogy ha valaki ilyet mutat, azonnal sztár lesz – lásd Zacc, Szimpla, Bock Bisztró stb. Angliában nem olyan rég egy pár kocsma Michelin csillagot kapott.

03. Mi a fő szempont, mikor szórakozóhelyet választasz egy barátaiddal való találkozáshoz?
- Legyen benne iható sör. Ideális esetben többféle, plusz legyen hozzá embernek való étel, ne legyenek prosztók a kiszolgálók, és ne húzzanak le és ne nézzenek ki. Csak ennyi. Elárulom, hogy ilyen hely ma nincs Budapesten.

04. Melyik a kedvenc kocsmád / szórakozóhelyed és miért?
- Szimpla Kert – Keserű Méz miatt. Pirítós – Kaltenecker sörrel – jó próbálkozás. Macska – szimpatikus hely, néha Grabanccal. Suttogó - Philip Starck lámpák és a hangulat miatt.

05. Milyen alkoholos italokat fogyasztasz?
- Jó sör, mediterrán brandy – grúz, olasz, spanyol, ideális esetben Cardinal Mendoza, de minimum Metaxa, nehéz érlelhető fehérborok, ideális esetben Somlói Juhfark, minerális, bestiális vörösborok – Saint Emilion, eperfahordóban érlelt szilvapálinka, száraz pezsgő – ebben a fontossági sorrendben.

06. Milyen tapasztalataid vannak más országok kocsmáiról?
- Az angol kocsmákat nagyon szeretem, az ír kocsmáktól félek, a cseh, osztrák kocsmákat tisztelem, a román kocsmáktól borzongok, a német kocsmákat unom.

07. Hogy reagálsz, ha felismernek egy nyilvános helyen?
- Kínosan vigyorgok, utólag jólesik.

08. Tudod-e, hol a határ?
- Általában igen, jól nevelt vagyok.

09. Volt-e bármi, amit megbántál, és az alkoholra fogtad?
- Egy pár csók és egy pár vallomás.

10. Mi a trükköd másnaposság ellen?
- Rengeteg tej, tükörtojás, brutális fekete tea, ginseng royal jelly, szilvapálinka, fejfájás csillapító, de amióta jó söröket iszom, és nem járok füstös kocsmákba, ritkán vagyok másnapos, ezért el is felejtettem, de régen volt még egy csomó nagyon speciális eljárásom.

+1. Ha fél perc reklámidőt kapnál több kereskedelmi tévében és rádióban, mit mondanál?
- „Arra szeretnék kérni mindenkit, hogy hagyja abba a nyafogást, gondolja végig, mit gondol a világról, mit akar tőle és magától, írjon egy akciótervet és lásson munkához, mintha egyedül lenne. Ne keressen kifogást, ne kérjen haladékot, egyáltalán, ha lehet, maradjon kussban, és tegye a dolgát.”

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr973328904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása