.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2011. 09. 13. - sTr
A világ legerősebb sörei

Hányszor mondtuk már, de én csak egyetlen sört ittam, amikor a kelleténél kicsit mosolygósabban és hibás giroszkóppal toppantunk be otthon. Tényleg létezik olyan sör, amiből ha egy üveggel megiszol, akkor filmszakadásod lesz és a kóbor kutyákkal ugatod a holdat reggelig?

Miután fenn jártunk a Budavári Sörfesztiválon, lelkesen meséltem, hogy mennyi különböző fajtájú és alkoholtartalmú sört lehetett kapni. Erre egy kollégám felvilágosított, hogy tíz egynéhány százalékos sörök még csak belépőszintű játékszerek az erős sörök világában. Rögtön utána néztem, mert jó lenne erről kicsit többet tudni. Kiderült, hogy, számos nagyon erős sör létezik, a gyártók közt kiélezett a verseny. Pontosabban jelenleg két sörgyár verseng felváltva a világ legerősebb söre címéért. Ők a sörgyártás Lamborghini-je és Porsche-ja. A verseny állását a ratebeer oldala is folyamatosan nyomon követi.

A skót BrewDog két fiatal sörfőző által vezetett mikro-sörgyár, melynek csak speciális termékei vannak. Ők voltak, akik felvették a kesztyűt a németekkel szemben, és a világ legerősebb söre címre gyúrva kiléptek a piacra a Tactical Nuclear Penguine-nel. Ez az a meghatározó erős sör, ami a fagyasztásos módszerrel készül és nagyobb szériában gyártják, alkoholtartalma 32%. A módszer lényege, hogy több alkalommal gyorsan lehűtik a sört. Ekkor a benne lévő víz hamarabb kristályosodik ki, mint az alkohol és az íz anyagok. Ha a kristályokat kivonják, leszűrik, akkor a visszamaradó termékben több íz anyag és magasabb alkoholtartalom lesz. Tehát nem más forrásból kevernek bele alkoholt, hanem a sör alkotóelemei normál sörgyártás során keletkeznek. A technológia csak felturbózza azt. Kicsit bonyolultabb eljárás a régóta ismert matrózfröccsnél, de a végtermék is értékesebb lesz, mint a hajós rum és a kőbányai keveréke. A sörfőző srácok szerint a Tactical Nuclear Penguine készítése során nem bántottak egyetlen pingvint sem. Fantáziadús névben mind az erőre, mind a sűrítési eljárásra utalnak. Három decis üvegekben kapható, jelenleg 10 angol font körüli áron, de az adott szériák gyorsan elfogynak. Ezt a különleges terméket 14 hónapig érlelik tölgyfa whisky-s hordókban, majd csak ezután kezdődik a fagyasztásos móka. Évek ez volt a kapható legmagasabb alkoholtartalmú sör.

Ebbe az idilli állapotba rondított bele - ha már adok-kapok - a német Schorschbräu sörgyár, amikor piacra dobták a nem túl fantáziadús névvel ellátott Schorschbräu Schorschbock terméket, 40%-os alkoholtartalommal. Csatos, mázas kerámia üvegben és fadobozban árulják, aminek üveg fedele van. Persze ezt is csak limitált szériában dobták piacra, hisz az eljárás nem annyira egyszerű. A gyártó nem nyilatkozik semmi különleges összetevőről, sem extra érlelést nem említenek, csak a limitált szériát és a magas alkoholtartalmat.

A skót sörfőzők nem vártak sokat a válaszra és megalkották a Sink The Bismark-ot. Ez a 41%-os sörkészítmény volt a válasz a németek galád támadására. 40 fontért lehet belőle kapni egy üveggel, amikor éppen van raktáron. A leírás szerint ez egy felsőerjesztésű világos sör, ami a fagyasztó eljárás során éri el a végső íz és alkoholtartalmát. A németek egyszerű válaszlépésként módosítottak az eljárásukon és megemelték a Schorschbock alkoholtartalmát 43%-ra. Valószínűleg egy plusz fagyasztásos ciklus beiktatásával.

Ennek ellenére a rekordot még mindig a BrewDog tartja, hisz ők gyártották a The End of History nagyon limitált szériás sört, ami 55%-os alkoholtartalmával ma is listavezető. Összesen 12 üveggel palackoztak belőle és 500 – 700 angol font körüli áron lehetett kapni. Igen jól számoltad, az 220 000,- Ft. Jelenleg már nem kapható, de árveréseken biztos feltűnik egy-kettő a gyűjtőknek. A csomagolása döbbenetes, kipreparált kisállatokba, hermelinekbe, mókusokba és egy nyúlba rejtették az üvegeket. Az elnevezése Francis Fukuyama amerikai filozófus és közgazdász A történelem vége és az utolsó ember című könyvére utal. Fukuyama azt állítja, hogy a hidegháború végeztével a politikai és gazdasági liberalizmus az egész világon elterjed és ez egyben a történelem végét jelenti. Vagyis ezután már nem lesznek nagy meghatározó események. Ez nem tudom mennyire valóság, de ha ebből megiszol egy kis üveggel, akkor másnap biztos lesz egy sötét folt történelemben.

The End of History from BrewDog on Vimeo.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr323216800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2012.10.30. 12:01:12

65%-os a világ legerősebb söre! Az Armageddon névre keresztelt sörből egy 0,33-as flaska több mint 27.000 forintba kerül, de azt egy mezei sörhöz hasonlítani amúgy is értelmetlen. A skót ital megalkotója, Lewis Shand szerint nem csupán az ütősség elérése volt a cél.
– Valami olyasmit akartunk főzni, aminek karaktere is van, nem csak ereje – mondta.
A skótok ezzel a keverékkel a hollandok 60%-os Start The Future sörét szorították le a dobogó első fokáról, a cikkben említett BrewDog: The End Of History-ja pedig a maga 55%-ával már csak a harmadik legerősebb.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2013.10.28. 14:41:58

Tovább is van... Új trónkövetelő jelentkezett! És megint Skóciából. A 67%-os kígyóméreg: 444.hu/2013/10/26/megdolt-az-ertelmetlenul-erosre-fozott-sorok-vilagrekordja/

apuska · http://kocsma.blog.hu 2016.01.11. 18:54:31

Még nincs új hír az újabb alkoholrekorderekről, de pár fotó az eddigiekről itt: pivo.blog.hu/2016/01/11/a_vilag_valaha_volt_10_legerosebb_sore
süti beállítások módosítása