.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2011. 07. 12. - apuska
Avar presszó

Cím: 1118 Budapest, Avar utca 31.,
Látogatás: 2011. június 3. 17:20-22:10.
Google Maps

Ami igazán jót tesz az Avarnak, hogy sehol a környékén egy jó kocsma, ami ezzel versenybe szállna!

Telefon: +36 1 877 5686
Facebook: fb.com/avarpresszo
Web: -

Vélemény

apuska:

Brrrr. Kiráz a hideg az olyan mézes-mázas, kocsmát megszemélyesítő szövegektől, mint amilyen az Avar söröző Facebook oldalán is található: ’Immáron az 1800-as évek óta, napjainkig várom Kedves Vendégeimet, és mindent megteszek a jó hangulatért...' Bazmeg. Az egy óriásplakátokkal óvón körülhatárolt épület a BAH csomóponthoz közel, amiben emberek dolgoznak, és hát az a szakadt kertes ház igazán nem tehető felelőssé semmiért. Ráadásul ez az 1800-as évek óta duma is annyira arisztokratikus, amennyire a több generáció óta családi tulajdonban álló budai villák legkékvérűbb gazdái.

Egyszer jártam itt télen, és hihetetlenül szerencsétlennek tűnt az egész. Kísértetiesen emlékeztetett a néhány száz méterrel lejjebb elhelyezkedő Platán sörözőre, aminek belső kialakítása mellett ugyanúgy nem szól semmi észérv, miképp a csillogó kőpadlós, kényelmetlen boxos-fapados, a napi bulvársajtó, csocsó és darts mellett a gagyi vicceskedő táblákkal is csábító Avar presszó esetében sem. Ha csak az nem, hogy ilyenkor gyorsan érkezik asztalhoz a rendelés!

Úgy hírlik, régen az Avar vendéglő volt, és mindazok, akik az itt készített csülkös bablevest, zúzapörköltet, disznópörköltet, rántott húst kóstolták, mind a mai napig emlékeznek annak fenséges ízére. Ide járt enni a budai oldal színe java. Ellenben ha most megéhezik az ember, akkor pusztán a közönséget igencsak megosztó húsos és gombás melegszendvicsből válogathat, amit a mostanában odaszokó fiatal generáció a számára túlárazottnak tűnő csapolt sörválaszték helyett jellemzően olcsóbb üveges sörökkel kísér.

Persze tavasztól őszig egész más arcát mutatja az Avar. Ha végre kedvez a szabadtéri programoknak az időjárás, az öreg gesztenyefák és a terebélyes Dreher ernyők alatt (innen még a dohányfüst is visszacsap) a rozoga székeken ill. billegő sörpadokon egész sokáig el lehet a sörkertben ücsörögni, mely se perc alatt feledteti, mennyire lehangoló a benti szakasz. Bárhogy is, a természet lágy ölének megvan hangulata! Kicsit retró, kicsit nosztalgikus, kicsit romantikus, miközben a kert végében álló hatalmas vászonnak hála kicsit még modern is, a világraszóló sporteseményeket erre szokták kivetíteni. Képzelem, ahogy a klasszikus vendéglátós brifkóval felszerelt mutatós felszolgáló lányok, akkor hogy küzdenek a szomjazók óhajaival. Mi csak egy sima péntek estébe csúsztunk bele egy mérhetetlenül toleráns nemzetközi társasággal. De még nekik is nehéz volt azt elfogadni, hogy néha 20-30 perceket vártunk, ezért a vége felé kettesével kértük a söröket, míg mások a pultban próbálták beelőzni az üres poharak fölött beszélgető kinti társaságot.
Tény, az Avar söröző kerthelyisége nagyon vonzó. De ami igazán jót tesz az Avarnak, hogy sehol a környékén egy jó kocsma, ami ezzel versenybe szállna!

boriana:

Az Avar sörözőben az imponál, hogy nyugis a hely, annak ellenére, hogy mellette van a főút meg az autóforgalom. A sok fa, az igénytelennek látszó berendezés, a kockás pokrócok, a lazaság, az udvar, a régi ház, amit kocsmává alakították, adják az otthonos hangulatot. (Amúgy ezt mindig hiányolni fogom otthon, Bulgáriában, hogy van egy félig lepusztult ház, aminek van egy udvara, és ez elég ahhoz, hogy az emberek odatolják a székeket, pár asztalt, meg a csapot, amiből folyik a sör, és ez tökre elég, hogy összejöjjenek és jól érezzék magukat az emberek.)

Télen is jó az Avar. Olcsó a bor, bár nem a legjobb minőségű, de elmegy. Lehet csocsózni, darts van. A társaság vegyes – a marginális alkoholt fogyasztó elemektől, az órákról lógó diákokig és a zseniális balassisokig (gy.k. Balassi Bálint Intézet). Úgyhogy bármikor adott a lehetőség barátkozásra.

petra:

Avar söröző? Már a neve nosztalgia érzést kelt bennem. Nem, most nem az unalmas történelem órákból ismert avarokra asszociálok. Azokat a régi, homályos emlékeket hívom elő, amelyekben kisgyerekként futkostam a lehullott levelekben, mert ennek a kocsmának pont ilyen a hangulata... kissé kopott, és mintha rózsaszín köd borítaná az egészet. Magas fák alatt, kockás terítős asztalok között órákat lehetne álmodozni, múltban kalandozni, elmélyülni a gondolatinkban. Az idő lassan múlna mint Krúdy valamelyik regényében, amely a sör és a cigaretta mellett lenne az egyetlen társunk. De térjünk vissza az álomból. A kockás műanyag abroszok a nyikorgós asztalokat takarják, a székek kissé kényelmetlenek. A kert sem egy csendes, nyugodt oázis, mert közvetlen a zajos Hegyalja út mellet van. Az asztaloknál nem magányos merengők ülnek, hanem hangosan söröző társaságok a közeli kollégiumból. De az, ami nyáron a legfontosabb, vagyis a hideg sör, az megvan. Így a sör mellett szívesen elnézzük a furcsa benti berendezést és a nem igazán luxus mosdókat. Mert mindegy, hogy mennyire vettem észre a hibákat, én továbbra is megőriztem a legelső érzéseimet e kocsma iránt, és valószínűleg ez személyes okok miatt így is marad...

anyicska:

Majdnem minden, ami lényeges, már elhangzott. Csak azt hangsúlyoznám, hogy az Avarnak két különböző arca van – belső és külső, és a sörkert sokkal szimpatikusabb. Itt a magasban, a Hegyalja úti forgalom fölött elhelyezkedő terasz, a már említett piros-fehér kockás terítők, a nyikorgó asztalkák és székek a kavicságyon, fejünk fölött az óriási napernyők és fák, melyek menedéket kínálnak a kánikulától szenvedőknek, esetleg megóvnak a hirtelen lecsapó vihartól. Az Avar belső arca szerényebb. Elég kicsi a kocsma, és ami a dizájnját illeti, az sem igazán igényes. De aki baráti körben iszogatna és a füst sem zavarja, nem fog csalódni. Ráadásul, bár nem egy kimondottan első randis hely, az egyik helyi boxban én is átéltem néhány romantikus pillanatot a szerelmemmel.

Csak egy negatív dolog tűnt fel, ami főleg a diákok szempontjából szomorú, hogy csak négy órától vannak nyitva. De ami késik, nem múlik.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Dreher, 440 Ft
Üveges sör (5 dl): Arany Ászok, 350 Ft
Bor (1 dl): Balatonfelvidéki Olaszrizling, 150 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 500 Ft
Üdítő (2 dl): Rostos gyümölcslé, 240 Ft
Meleg ital: Capuccino, 250 Ft
Harapnivaló: Melegszendvics, 450 Ft

Értékelés

3,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr322965007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása