.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2012. 07. 20. - anyiii
U Zlatého Tygra
pixel cégér Helyszín: Csehország, Prága 1, Husová 17
Látogatás: 2012. május 23. 18:45-19:20

Ez a söröző túl híres lett.

Adatlap

Elérhetőség: +420 222 221 111
Web: http://uzlatehotygra.cz/
Facebook oldal: www.facebook.com/pages/Pivnice-u-Zlateho-tygra/22857259489
Nyitva tartás: H, K, Sz, Cs, P, Szo, V: 15-23
Extrák: tévé, konyha

Árlap

(1 CZK = 11,86 HUF)

Csapolt sör (0,5l) Üveges sör (0,5l)
Pilzner Urquell 12°, 38 Kč -
- -
- -
- -
Bor (1dl) Rövid (5cl)
Rajnai Rizling, 14 Kč -
Müller Thurgau, 14 Kč -
Frankovka, 14 Kč -
Vavrinecké, 14 Kč -
Üdítők (2dl) Egyéb
Szóda, 10 Kávé, 15 Kč
Szénsavas üdítők, 20 Kč Grillkolbász, 50 Kč
- Sertéshús mustárral, tormával, 120 Kč
- Tatár bifsztek, 185 Kč

Fotók

Vélemények

anyicska:

"A kocsma neve a szó szerinti fordításban annyit tesz: az Arany Tigrishez. Talán ez Prága leghíresebb sörözője az U Fleku mellett, mert szinte tapintható, mennyire belengi Bohumil Hrabal író szelleme, akinek az 1960-as évektől haláláig ez volt törzshelye.

A korabeli feljegyzések szerint 1702-ben jelent meg a ma is látható arany tigris dombormű a kapu felett. Maga a söröző 1816-ban nyílt meg, ami persze a domborműről kapta a nevét, és már az 1830-as években a hazafias mozgalmak tagjainak találkozóhelyévé vált, majd a századfordulót követően a cseh értelmiségé, mely szerepét a második világháború és a kommunizmus idején is megőrizte. Többek közt a pártállam egyik meghatározó bírálója, a később köztársasági elnökké választott Václav Havel drámaíró is sokat járt ide, de mikor ő és Hrabal 1994. január 11-én itt látta vendégül Bill Clinton amerikai elnököt csehországi látogatásán, az Arany Tigris sorsa végképp megpecsételődött. A hármukról készült fotó most is látható a kocsma falán, annak honlapján, és e történet menthetetlenül beírta magát minden valamire való prágai útikönyvbe.

Máskülönben az Arany Tigris a hétköznapi és a misztikus Prága-érzés esszenciája. Hiszen most is sok a törzsvendég, akik valóban a sörözés élményéért térnek be ide, illetve ők is csak díszlet mindazoknak, akik csak azért teszik be a lábuk, mert a kultikus találkozóhelyre kíváncsiak, hogy megmártózzanak ebben a történelmi környezetben."

petra:

"Bohumil Hrabal járt ide –  ezt mi prágai gyerekek tudjuk. De nem nagyon szoktunk ide betérni. Vajon miért? Ez a hely is egy hagyományos, kis, prágai söröző. Az égésznek egy kicsit nosztalgikus a hangulata. Mintha nem múlna itt az idő.

És pont ez a baj. Bohumil Hrabal már nem él, és az idők változnak. Ez a söröző túl híres lett. Most már nem lehet csak úgy nyugodtan leülni itt, mert ahhoz túl zajos. Néha nem baj, ha pörög az élet körülöttünk, de itt már szinte zavaró. Annak ellenére, hogy a Prága kellős közepén van, meglepő volt számomra, hogy ide nem csak a turisták, de a helyiek is járnak.

'A kocsma gyónás és a tudatalattit felszabadító freudi áramlások színtere.' Ez az idézet Kocsis Péter, aki nagyon kedveli az Arany Tigris sörözőt, Prágai Capriccio nevű könyvéből van, amelynek Prága, a prágai kocsmakultúra és Bohumil Hrabal a témája. Elgondolkodhatunk azon, hogy ez mennyire igaz..."

apuska:

"Az Arany Tigris 15 órakor nyit, s azt mondják, 15 óra 3 perckor már nincs egy szabad hely. Mi háromnegyed 7-kor érkeztünk. Tény, hogy minden asztalnál ültek már, de ez itt önmagában nem probléma, közösködni kell.

Durván hangos hely, nagyon él! Az asztaloknál főként csehek isznak, a törzsvendégek a kiszolgáló személyzettel haverkodnak, de az óvároson áthaladó fő csapásirányt követve sok külföldi is útba ejti. Az utóbbiak közös ismertetőjegye, hogy látszatra úgy töketlenkednek, mint mi, mindent körbejárnak, megnéznek, fotóznak, de ők még a jó Plzensky Prazdrojból sem isznak - töményt meg nem tudnak, mert nincs -, ha nem egyértelmű, hogy van hova ülni.

De ha leültél... Akkor már hozzák is kerekded korsóban a sört eléd - kérdés és mosoly nélkül, pohár sincs -, és ez folyamatos, amíg azt nem jelzed, köszönöm, nem. Egy fickó csapol a pultban, másik kettő kiszolgál két irányban, a boltozatos söröző első és hátsó helyiségében, ez utóbbiban található a Kis Agancs és a Nagy Agancs elnevezésű asztal, míg a mellékhelyiség közelében lévő négylábút Télikertnek hívják. Az asztal anekdotája, hogy a turisták egyszer WC-s bácsinak nézték az ott üldögélő Bohumil Hrabalt, és aprópénzt tettek az előtte heverő kávéscsésze-alátétre. Itt jegyzem meg, a WC kifejezetten szar!

A Sony plazmatévé kissé idegenül fest a gyönyörűen megfestett ólomüveg ablakok között, és a tigrises / focis relikviák számát is túlzásba vitték. Ellenben a négykarú antik sörcsap valami fantasztikus! Ráadásul a pilzenit nem is a hagyományos 50 literes hordókból mérik (kevésbé törik meg a sör), hanem egy óriási kádból, és szén-dioxid helyett levegővel préselik ki, így a sör pont olyan, ahogy azt a sörgyárban kitalálták, érdemes megkóstolni! Ja igen. És a falra egy 1913-as sörös fahordóból is felkerült egy darab, amit 1999-ben ünnepélyes keretek között a sörgyártól kaptak. Elismerésül."

"Nem tipikus biciklis kocsma, maradjunk annyiban."

Értékelés

  apu anyi pet
dizájn 4 4,5 3
kiszolgálás 4 4 4
közönség 4 4 3
zene - - -
mosdók 2,5 2 -
árszínvonal 3 3 3
  3,50 3,50 3,25

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr404664440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása