.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

2010. 12. 8. - apuska
Bástya borozó

Cím: 1011 Budapest, Székely utca 4.,
Látogatás: 2010. november 4. 17:45-23:40.
Google Maps

Vár felül a vár, nem legalja a Bástya.

Telefon: +36 1 212 3819
Facebook: fb.com/bastyaborozo
Web: -

Vélemény

apuska:

Adott volt a feladat, találni a Batthyány tér környékén egy normál árakkal dolgozó kocsmát, ami nem a Mister; körbe-karikába járásom bele tellett vagy húsz percbe.

A hegyet is megjárva visszatértem a Fő utcára. Balról a Szilágyi Dezső téri vörös téglás református templom adta a lámpafényben az ívet, jobbról a Székely utcába mutatott egy ujj, hogy a Bástya borozó merre. A lépcsővel vigyáztam, a Lá-Wa Bt. Lambériával borított Weinstube-jába beléptem.

A vaskorlát, akár az óvodák kijárata előtt, rögvest a pulthoz terelt. - Mit kérek? Csapolt sört, míg várom az emberem és körbetekintek. A falon régi fotók, térképek, magyar trikolór, dísztányérok, reklámplakátok, poszterek, elvétve Fradi relikviák, grátisz német nyelvű háromszög alakú zászló az 1967-es Magyarország–NDK futballmeccsről, az iroda ajtaja fölött tévé, a csillárokban energiatakarékos és hagyományos izzók, melyek gyenge fényét a falilámpák sokszorozták. Az egyig zugban, ahonnan a mosdók nyílnak, csak egy asztal van és egy gép, ami darts. A wc-re igyekvők a játékosokat folyamatosan megzavarják, és az is biztos, hogy ha először jár itt valaki, kifelé menet emlegetni fogja a mindent átható illatosító szagát és a sajátos wc-papír rögzítési technikát.

A pult mellett lóg egy igazi érdekesség, nevezetes faliújság. Ezen 14 képeslapot számoltam össze, feladói javarészt külföldről visszaköszönő törzsvendégek, akik jó dolgukban is hiányolják a Bástyába járó masszív közeget, üdvözlik a kocsmáros Karcsi bácsit, kívánnak jó ivászatot, de ami még ezen is túltesz, az a néhány vidám kocsmafotó fölötte, melyekből a legkiemelkedőbb karaktereket felvonultató egy összekapaszkodó skinhead társaság.

Ahogy beljebb hatoltam az intézménybe, úgy kezdett más alakot ölteni a hely. A süllyesztett polcon és az ablakokban butykos, kancsó, borosüveg, szódásszifon, korsó – elengedhetetlen kellékek, a cserépkályhát imitáló téglaborításon paraszti életképet közvetít egy festmény, alatta nagyobb társaságoknak összetolva a magas lábon álló asztalok és csillogó bárszékek, szemben vele fapados fakkok párnákkal – kényelmesen 6 vendégnek – és piros zsinórral szegett fehér függönyökkel. Valójában itt van a helyi társadalmi élet fiatal pólusa. Esténként idejárnak macifröccsöt szopogatni a szinte még gyerekek, míg a sportközvetítések szerelmesei, a meccset néző és azokra fogadó nagy öregek az előtérben kinn rekednek. Aztán ott van eldugva egy avitt barna szoba, amolyan alternatív kisbüdös, mely meghitt helyszíne a zsíros kenyeres, pogácsás lakomának. Vacsora után valami fakultatív program? Zenegépre mulatság, vagy a kocsmasport több válfaja (külön szobában csocsó és biliárd) az alternatíva.

Rákérdeztem a bajszos főúrnál a több fórumon emlegetett (pl. Budapestkocsma) szintetizátoros Gábor bácsira, aki anno a Bástya egyik csáberejét adta. 83 éves, él még, ma is a zene a mindene, épp csak nincs pénze a fiataloknak. Hogy mi az összefüggés? Jogdíjak. A zene után illik fizetni a zenésznek, és muszáj fizetni a kocsmárosnak...

Nem megy a bolt. Ha meg néha mégis döcög, akkor a nyitva tartási idő sincsen túl szigorúan véve, 22 órára vertünk még majdnem kettőt, bár felül a vár, nem legalja a Bástya, a Kocsmablog videó alkalmi vágóasztalánál senki se mondta, nézzetek az órára, zárva.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Arany Ászok, 360 Ft
Üveges sör: Dreher Bak, 480 Ft
Bor (1 dl): Gyöngyössolymosi Olaszrizling, 80 Ft
Rövid (5 cl): Unicum, 530 Ft
Üdítő (2 dl): Rostos gyümölcslé, 180 Ft
Meleg ital: Kávé, 180 Ft
Harapnivaló: Zsíros deszka, 150 Ft

Értékelés

3,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr852501584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sTormy 2010.12.09. 15:54:26

Nemár, baszki, Gabi bácsi szögre akasztotta a szintit? Ki gajdolja ezután, hogy "szalma száll a szélbe..."?

stuffmonger 2010.12.09. 21:24:16

Gabi bácsi! óh, bazz, azok voltak ám a szép idők!

szalmaszál a vízbe!

52Ft-os nagyfröccs!

Hurri Kán 2010.12.09. 22:40:56

Télleg, az öreg kíntornás, Isten tartsa meg jó egészségben! Hányszor játszotta nekünk a Fradi-indulót... :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.12.10. 01:34:24

@fukka636:

Ejj, hogy senki sem tudja jól:

"Szalma száll a vízre...":P

Kár, hogy nem zenél már Gabi bá', régen 500-asért még a fiatalok is kértek tőle zenét.

tardyl 2010.12.10. 02:14:52

És előtte volt még a Henter Pali bácsi (székelyhimnusz felől, ami akkoriban erősen másképp szólt, mint mostanában a közeli Bástya [Mátra] borozó neonáci szakmunkásképzőseinek szájából; kézzel másolt kották árusításával); régen meghalt. Gabi bácsinak a sérója nagyszerű volt (van). Viszont a bajuszos csapos továbbra is hullarészeg.

oc 2010.12.10. 07:43:41

Na igen, a Bástya. Szép emlékek. :)

Ritka az a kocsma, ahol matekleckéért fröccsöt lehet kapni. :)
[A korábbi csapos hölgy (talán Ági?) fiának a leckéjét kellett megoldani :) ]

És a szalmaszál örök, persze.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.12.10. 08:05:47

wow, mindig is úgy élt a fejemben, h nagy skinhead kocsma, amit még anno a punkoktól vettek el (nem túl elegánsan persze). igaz, a borharapó is elvileg az, és amikor én egyszer ott voltam, egyet se láttam.

mashbp 2010.12.10. 09:02:24

Skinhead kocsma. Az. Régen nem az volt. Régen jó volt. Amúgy meg mindenkinek igaza van.
Rojál bútor, rojál kasztni, rojál ágyban legjobb....

t a m á s 2010.12.10. 09:06:52

@tardyl: És képzeld el, a Henter Pali bácsival egy utcában laktam, a felesége (Meláni néni) történelem tanító nénim volt. Először a Mikszáth Kálmán téri sörözőben játszott. Egyébként korábban egy építő ipari cég egyik vezetője volt és kicsit kínos volt fizetés napon, amikor a "melósok" bementek és odanyomtak egy százast, hogy "a nótámat főmérnök úr!"
Istenem, van még aki emlékszik őreá is! Köszönöm.

Skinner_ 2010.12.10. 09:07:14

Gabi bácsi, Ágika ("Fiúk, záróra! - Ágika, fogyasztunk!"), Marika néni... Egész másképp nézett ki a hely... 200Ft volt az "Egy szál harangvirág" Gabi bácsinál, ami a szüli- és névnapok esetén elengedhetetlen hangulati elem volt.

tardyl 2010.12.11. 01:38:18

@mashbp: Ezt nem tudtam; a Mikszáth téri söröző a Bakony (később Tolosazá) lett volna? Mert ott más kocsma nemigen volt emlékeim szerint. Én szembe(n) jártam gimnáziumba, és osztálytársaim a Bakonyban ebédeltek, amíg ki nem tiltották őket onnan, de ez egy másik történet...

moenorb 2011.02.25. 21:29:25

baszki....
mit nem adnék egy réégi bástyás estéért
:D
amugy bénááák :P
szalma száll a vízre, vízre záll a szalma, szalma száll, a vízre száll, a szalma vízre száll!!
ééés
sej haj sári az anyád:D
ja és persze
royal bútor, royal kaszni, royal ágyban a legjobb baszniii
:D
de csak még a felújítás elött...
addig volt az igazi :)
minden pénteken ott voltunk
amikor olyan retkes volt a fal, hogy fel lehetett gyujtami, a kenyér morzsára a borban azt mondta ágika, hogy bor kő
:D
és istenem... :)
de nagyon nagyon nagyon rég volt
és tán igaz sem volt :)
ökéletes volt:)
Gabi bááá örökké élni fog :)
szeretném még egyszer hallani :(
ha valaki véletlenül olvassa, akkor tudni fogja ki vagyok K. Norbi, FÁY, péntekenként, BALÁSTYA-KPK :P
az őskorban még:)
süti beállítások módosítása