.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2010. 02. 28. - Fehérbálna
Horgászsör

pixel

sortura-csik.jpg

> A címben szereplő ital a sörnek egy a horgászember számára különleges jelentőséggel bíró kategóriáját takarja.

Márkáját tekintve legelterjedtebbek a magyar gyártmányok, esetleg sógorék jó, jobb, legjobbja, gyakori még a császár gyártmány, igénytelenebbek az olajfinomítóiról, vegyipari gyárairól, valamint az ott megesett csatáról híres bécsi külváros nevét hordozó doboz tartalmát fogyasztják – bár amióta habzik a Rába, az igazi pecás osztrák sört nem vesz. Az évente megrendezésre kerülő Dutch Master horgászversenyek tiszteletére – illetve a nyomtatott horgászsajtóban erősen reklámozó, ott honos márka agymosásának hatására – kezd kialakulni egy fiatal, a parton drága botokat felvonultató holland iskola is, de a horgászsör rutinos fogyasztói őket csak a „köpködők” fantáziátlan, hagyományokat nem tisztelő csoportjaként említik.

Értekezésünk tárgya általában a vízparton eltöltendő jeles napot közvetlenül megelőző nagybevásárlás során kerül beszerzésre valamelyik hipermarketben, és hűtőtáskákban csontkukacok és giliszták társaságában jut le a vízpartra. Vasárnapi hajnalokon gyakori jelenség azonban a benzinkutak hűtőszekrényeiben könyékig turkáló, kevésbé előrelátó sporttárs (OMW kút környékén a Rábával kapcsolatos okok miatt csekélyebb az aktivitás). Még náluk is nagyobb kockázatot vállalnak, akik közvetlenül a vízparton, a halőrház / büfé funkcióval rendelkező fabódé készletére hagyatkoznak, ugyanis az itt található szortiment szokásjogi alapon kizárólag utánpótlásként szolgálhat, és komoly keresztbedobásokra, reménytelenül akadós „tuti helyekre” irányító jó tanácsokra számíthat, aki itt láthatóan józanul vásárol.

A horgászsör napjainkban kizárólag dobozos kivitelben elképzelhető. Ennek oka a horgászhelyek nehéz, gyakran hosszú gyaloglással lehetséges megközelítése, és az aludoboz üveggel szembeni csekély súlya közötti összefüggésben, valamint a doboz alacsonyabb súlypontjában keresendő. Aki a szerzőhöz hasonlóan képes egynapi horgászathoz a Skoda Fábiát úgy telepakolni cuccal, hogy előtte a hátsó üléseket kivette, annak minden gramm számít. Az üveg hosszú, nyúlánk formája miatt bizonytalanul, instabilan áll a horgászkörökben nagy népszerűségnek örvendő szétnyitható pecás székek jobb karfájában található, erre a célra kialakított italtartó zsebben. Azt gondolom, a magyarázat kimerítő volt: az üveg szóba sem jöhet!

fishingbeer.jpg

A horgászsör két legfontosabb ismérve, hogy egy átlagos sörivó igényeihez mérve csekély mennyiségben, illetve csak bizonyos időpontban fogyasztják. Bár a parton megáll az idő, az átlag pecás mégsem verheti ki fejéből a horgászat végének rémképét, a hazaút szükségességét, ezzel együtt a szondáztató ofiször lehetőségét, ezért testsúlytól, bátorságtól, és a magas beosztású rendőr ismerősök számától függően 1-2 sörnél többet nem iszik. Aki mégis, az vagy megjárja, vagy hozzák-viszik, vagy marad éjszakára. Fontos szempont, hogy horgász reflexeit az ital alkoholtartalma ne tompítsa túlzottan, és minden mozdításra azonnali bevágással büntethesse a kampóra magukat ráakasztó törpeharcsákat és paptetűket. Egyszóval a harmadik sör már nem sorolható ebbe a kategóriába.

Végül elérkeztünk a fogyasztás időpontjának sarkalatos, a súlypontnál súlypontibb kérdéséhez. Bár laikusok számára nyilvánvaló lenne, de ez sosem a partra történő megérkezés örömének pillanata, még csak nem is a horgászhely kialakítását, a becejgolást követő percek, hiszen ezek önkívületi állapotban telnek, a sör – bármennyire is szentségtörés – az alany eszébe sem jut. A napnak ezt a korai, általában harmattól nedves szakaszát, a tópart tó felé néző közönsége álmainak beteljesedését várva tölti. Ám amikor a nap már szépen megpitymallott, elült a keszeg, a kocsiajtó csapkodása sem hallott, a kapitális fogás aznapi valószínűsége erősen csökken, az optimizmus pedig úgy 8-9 óra tájban alábbhagy. A csendes őrültek hátradőlnek nyeklő-nyakló horgászszékeikben, a víz pedig a becsapódó önetetők csobbanását túlszisszenve nyíló sörösdobozok hangját hozza.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr197164379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása