.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 12. 25. - apuska
Ünnepi italmérés

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Itt a karácsony, és olyan nincs, hogy szó se róla. A Heti sajtó legjavát is a gépelő ujjak köré csavarta, ez a normális, essünk túl rajta!

Hétszentség'17/51

2017. 12. 18.

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a gasztroforradalom mellett sörforradalom is átsöpört Magyarországon. Alig néhány év alatt a klasszikus ivósörök világából itthon is beléptünk a komolyabb tételek birodalmába. Manapság egyáltalán nem ördögtől való pale ale-ről és savanyú sörökről értekezni egy jó vacsora mellett, de vajon tényleg kezd-e a magas sörkultúra bekúszni a köztudatba, vagy még mindig csak néhány úgynevezett „sörsznob társaság” kiváltsága ez a műfaj?

Minőségi sörforradalom: hogyan lehet a sör még jobb? (index.hu)

Ott álltak a pultnál, poharaikba kapaszkodva merengtek az élet mulandóságán. Mindannyian ott voltak, mind aki számít. Karácsony van, a szeretet ünnepe.

Karácsonyi ének (Serteperte)

Miskolc legmenőbb craft főzdéjében eléggé megszaladtak a dolgok mostanság: új kreatív séf érkezett, és összehoztak egy olyat, amit itthon még senkinek sem sikerült: viszkishordóban érleltek egy jófajta sört. A blog címe azonban még mindig burger, szóval nézzük meg, mit hozott az új étlap ezzel kapcsolatban!

Egy új korszak kezdete a Zip's-ben! (Burger blog)

A Brit-szigetek ale ivói tulajdonképpen egyedül maradtak azzal, hogy nem vették át a kontinens sörfőzési technológiáját, hanem megmaradtak a tradicionális söreiknél. Egészen a hatvanas évek végéig.

Campaign for Real Ale (drinkunion.hu)

Az ünnepek alatt bizonyára ismét megcsodálhatjuk a tévében, hogyan kóstolnak bort Ducheminék. A karácsonyi Zwack Open sétáló kóstoló senkitől nem várt hasonló bravúrt, egyszerűen csak jó ivású, kellemes, élvezetes borokat ajánlott az ünnepekre vendégváróknak, amatőröknek és ínyenceknek.

Belépő bortól a zászlóshajóig: a Zwack Openen jártunk (boraszportal.hu)

Még csak pár hete élvezhetjük a balatoni fílinget fővárosunkban, máris újabb izgalmakkal és finomságokkal csábít a Paletta Bisztró a 9. kerületben. Házi-gazda névre keresztelt tematikus napokon ízlelhetjük meg a magyar tenger környéki termelők portékáit, legyen szó sajtokról, vajról, különböző húsokról vagy épp borokról.

„Aki szeret, az etet” (esszlessz)

Bő másfél év telt el a blog indulása óta, és a bort azóta is (hacsak nem még jobban) szeretjük. Egyre kutatjuk azokat a borászatokat, borokat, amelyek egy-egy fajta vagy borstílus legjobbjait adják: pontosan erről szólnak a Winelovers Bortesztek. Összegyűjtöttük, hogy idén mely tételek végeztek a tesztek első helyein.

Íme a profik idei kedvenc borai (winelovers)

Álarc és koszorú: megjelent a Hamvas Béla-életműkiadás legújabb kötete – A közeljövőben a szerző szövegeinek valódi, teljes változatait is elérhetővé teszik.

A bor félelmetes hatásáról (magyarhirlap.hu)

Nyakunkon az ünnepi időszak, amikor nem csupán a szezonális ételek, hanem italok is előtérbe kerülnek. Szilveszter nem telhet el pezsgő nélkül, de mit választhatsz akkor, ha ezt az italt nem önmagában, hanem koktél formájában kínálnád vendégeidnek?

Pezsgő alapú koktélok, amik biztosan elkápráztatják a barátaidat (bien.hu)

Amíg érlelődik a whisky a Gemenc Distillery első nagyobb kiadásához, addig a lepárló érdekes palackozásokkal lep meg minket. Eleve a mashbilljük változatossága is örvendetes. Legfrissebb kísérletként egy vörösboros finis, méghozzá egy szekszárdi kadarkás hordós, amit Szőke Lajos "Red Whiskey" néven palackozott le.

Gemenc Red Whiskey - egy vörösboros kísérlet (The Whisky Curator)

Ha japán, akkor letisztultság, kifinomultság, legyen az kert, festészet, tea, autó vagy szamuráj kard. Fokozottan igaz ez a whiskyre, amelyben kelet és nyugat spiritualizmusa találkozik. A találkozásból valami harmadik minőség születik, amely együtt sokkal többet mutat, mint külön-külön. A Nikka from barrel tíz éve, 2007-ben elnyerte a „legjobb japán whisky” címet. És azóta is az egyik legjobb.

Milyen a whisky, ha japán? (gusto.hu)

Az „egyenes kar” kihívás lényege, hogy a karunk behajlítása nélkül igyunk.

Újabb idióta kihívás terjed a neten: így öntik magukat pofán alkohollal a fiatalok (blikk.hu)

A legális (pl. alkohol) és az illegális (pl. marihuána) drogok állami és társadalmi megítélésének éles különbségéről, ha úgy tetszik kettős mércéjéről kérdeztük dr. Zacher Gábor toxikológust.

Ne legyen harmadik! (teol.hu)

zacher.jpg

 

2017. 12. 19.

Az első világháború alig ért véget, amikor Egyesült Államokban elfogadták az ún. Volstead-törvényt, a szesztilalomra vonatkozó 18. alkotmánykiegészítést. Az 1919. október 28-án fogadott alkotmánymódosítást az állampolgárok döntő többségét meglepetésszerűen, teljesen felkészületlenül érte. Ezzel nemcsak magával az alkohollal szembeni, 13 éven át tartó, viszontagságokkal teli küzdelem kezdődött meg az Egyesült Államokban, de nem várt következményeivel, a korrupcióval, az illegális csempészettel és a szervezett bűnözés számos formájával is szembe kellett nézniük.

Szesztilalom az Egyesült Államokban (ujkor.hu)

Ma már minden valamire való cégnek van karácsonyi bulija, hiszen mi sem fejezhetné ki jobban egy cég háláját és odaadását a munkavállalói felé, mint pár szelet rágós marhahús, és némi diszkont alkohol. A rendes fizetés, normális munkakörülmények, emberszabású viselkedésű főnökök, mint alternatívák, fel sem merülnek bennük.

Céges karácsonyi buli (Firestarter18)

Az elmúlt két év nagy változásokat hozott az egész országban, Budapesten öt új hely nyílt, ahol a geekek nemcsak játszhatnak, különböző programok, bulik, versenyek várják őket, közösen nézhetik kedvenc játékosaikat vagy csapatukat. Összeszedtük azokat a helyeket, ahol a gamerek lazulhatnak, végre van lehetőség kimozdulni az otthoni cuccok mellől!

Esport bár forradalom – Ezek a legjobb helyek Budapesten (IT kocsma)

A sör a nők barátja is, még akkor is, ha a közvélekedés ezt az italt inkább a férfiakhoz köti. Miért merjük ezt ilyen határozottan állítani? Legalább három jó okunk van rá!

Három ok, amiért mi, nők jóban vagyunk a sörrel (nlcafe.hu)

Amikor tavasszal megnéztük a Fehér Nyúl Sörfőzdét, még nem volt meg a taproom, és a hely, ahol sörvacsorákat, kóstolókat tervezték a tulajdonosok. Azóta az is elkészült, és az első nyilvános esemény a Beerganika sörvacsorája volt. Ki nem hagytuk volna.

Ötből csak egy étel-sör párral ment tutira a Beerganika – de mi lett a többivel? (beerporn.hu)

Ilyenkor, ha elfogy otthon sör, marad a beszerző túra a Kis Oázisba, a buszpályaudvar szomszédságában leledző büfészerűségbe, ahova a kiáradó hangzavar és a csörgedező szennyvíz-csermely jelzik az utat. A Kis Oázisban van sör meg tömény, virsli, fasírt, egyenrántotthús. Ennyi minden. Méghozzá olyan árakon, amelyek bármely piacgazdasági okoskodásnak fittyet hánynak.

Szentestély (Serteperte)

December! A hónap, amikor elfogynak a multik polcairól a Bock borok. Amikor lekerül a szekrény tetejéről a három éve ott ülő kerház Aszú, amit most megbontunk, mert most már érdemes. Amikor Te, kedves olvasó, is rájössz, hogy bizony bort kéne venni. De még mielőtt rohannál, hogy az akciós katalógusból kiszemelt szuper borokat megvedd, szánj pár percet eszmefuttatásomra, hátha sikerül vele némi fejfájást megspórolnod.

Christmas Special - pár tipp, ha bor kell az ünnepekre (Sokbor)

Jönnek az ünnepek, egy palack bor még azoknál a családoknál is az asztalra kerül, akik az átlagos hétköznapokon nem nagyon fogyasztanak alkoholt. Jó hír, hogy nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni ahhoz, hogy jó minőségű italhoz jussunk. A Tescóban most mindössze 3000 forintért igazi borkülönlegességet vásárolhatunk.

Fillérekért árulja a csúcsbort a Tesco: ezt keresd a címkén az üzletekben (penzcentrum.hu)

Jóval több palack bort vásárolnak a fogyasztók karácsonykor mint máskor, és ilyenkor érzékelhetően a drágább borok a népszerűbbek. Nincs azonban jelentős változás a fehér, a vörös és rozé fogyasztásának ünnepi arányaiban, mivel egész évben egyforma az érdeklődés irántuk.

Rengeteg bort iszunk az évi végi ünnepekkor (agrarszektor.hu)

Remek lehetőség az önjelölt borszakértő Gyűrűk ura rajongóknak az a palackonként 6000 darabos limitált kiadású bornégyes.

Meg vagyunk mentve, itt a Frodófröccs (index.hu)

Egy belenyalás a pezsgőbe, egy korty a borból belefér szerintetek? Ti megengeditek, hogy a gyerek igyon egy pici alkoholt az ünnepek alatt?

Megengeded a gyerekednek, hogy belenyaljon a karácsonyi pezsgőbe? (nlcafe.hu)

Dan Aykroyd már évek óta nem nagyon szerepel filmekben, helyette azonban 2008-ban belevágott a vodkabizniszbe. Ez még önmagába nem különösebben ciki, nem ő az egyetlen híresség, aki szakmát váltott, ott van például az énekesnőből divattervezővé vált Victoria Beckham, az viszont már kínos, hogy a piát még mindig úgy próbálja eladni, hogy kihasználja a Szellemirtók mai napig töretlen sikerét.

Dan Aykroyd vodkát tukmál a rajongóira (velvet.hu)

danaykroyd-vodka.jpg

 

2017. 12. 20.

Az ünnepi időszak a nagy evés-ivások ideje, ráadásul ilyenkor sokan megengedőbbé válnak saját magukkal szemben, azt gondolván, hogy 1-2 pohárka után még simán haza tudnak vezetni. Amellett, hogy egészen csekély mennyiségű alkohol elfogyasztását követően is bűncselekményt követ el, aki ittasan vezet, ez a gyakorlat rendkívül balesetveszélyes is. Ezért megnéztük, mit tesz az emberrel az alkohol a volán mögött – természetesen biztonságos körülmények között. A videón látható gyakorlatot senki se próbálja utánunk csinálni!

Kipróbáltuk, milyen az ittas vezetés, hogy nektek már ne kelljen (nlcafe.hu)

Annyi féle sör közül lehet már válogatni a karácsonyi szortimentből, hogy nehéz kiigazodni, sőt még akár csak összeszedni is a lehetőségeket. A cikksorozat következő részében ezeket a söröket szemlézem.

10 sör, amit igyál karácsonykor (is) (Sörgeek)

Egy málnás búzasör, a Békésszentandráson működő Szent András Sörfőzde terméke lett idén az Ország Söre a fogyasztók szavazatai alapján. A közönségdíjat egy budapesti kisüzem, a Mad Scientist nyerte el.

Rengeteg málna van idén az Ország Sörében (beerporn.hu)

Elutasította a román szabadalmi és védjegy hivatal (OSIM) az összes Tiltott Csíki Sör márka bejegyzését. A csíkszentsimoni cég többségi tulajdonosa, Lénárd András azért nem aggódik annyira a döntés miatt, mert az uniós márkahivatalnál sikerült levédetni a termékneveket.

Bukarestben elutasították a Tiltott Csíki Sör márka bejegyzését (maszol.ro)

Különlegesen elszánt trollmarketingesnek tűnik Lénárd András, a Csíki Sör egyik vállalkozója. Most ugyanis a bitcoin-láz csúcsán bejelentette, hogy ők is akarnak saját bitcoint.

Saját bitcoint csinál a Csíki Sör (index.hu)

Zipf legfőbb látványossága a hegyre és a hegybe épült sörgyár. Az unalmas osztrák kisváros sörgyára egykor fontos szerepet játszott Hitler terveiben.

Csodafegyver a sörpincéből (drinkunion.hu)

Te meddig mennél el egy igazán jó sörért? A legtöbben csak a sarki boltot járnák meg, legfeljebb kedvenc törzshelyük pultjáig zarándokolnának. Akad itt pár arc, aki egy sörszaküzletet is becélozna, hiába van az a város másik felén. Aztán itt vannak a vidéki sörrajongók, akik havonta 1-1 pesti úton szerzik be a legnagyobb durranásokat. Aztán ott van egy főzde Charltonban…

Te meddig mennél el? (szuretlen.hu)

Sokunk olvasta néhány héttel ezelőtt az egyik legismertebb magyar sommelier bajnok Facebook-posztját. A személyeskedéstől sem mentes bejegyzést később valamelyest korrigálta, de így is egyértelmű volt, hogy ki az egyik címzettje a kiírásnak. Kíváncsiak voltunk a posztban nyíltan meg nem nevezett Fiáth Attila véleményére az esetről. A borakadémikus-közgazdász, Master of Wine-cím várományossal végül sokkal több mindenről beszélgettünk.

Fiáth Attila: “Az örökös sommelier-bajnokok szavatossága is lejárhat” (diningguide.hu)

Borokra is többet költünk a karácsony közeledtével. Az ünnepi asztalra szánt palackokat, illetve az ajándékba vásárolt borokat egyértelműen a magasabb minőségi kategóriából választják ki a vásárlók.

Borok is kerülnek a fa alá (magyaridok.hu)

November elején jelent meg A 100 legjobb magyar bor című kiadvány, amelynek nyertes borait eddig még nem kóstolhattuk egy helyen, egy időben. Múlt héten viszont összegyűltek a legjobbak, és közelebb kerülhettünk a válaszhoz is: hol tart ma a magyar bor?

A legjobbakat ígérték, meg is kaptuk (boraszportal.hu)

Jásdi István a tisztességről, a rendről és a tanulás fontosságáról.

Három szabályhoz tartjuk magunkat (vinoport.hu)

Itt a forralt borok ideje, de közel sem mindegy, hogy miből és hogyan készítjük – és az sem, hogy a karácsonyi vásárokban melyiket választjuk. Könnyedén megeshet, hogy túl édes vagy éppen kesernyés lesz a végeredmény, és az is, hogy másnap a fejünk fájdul meg.

Nem mindegy, miből és hogyan készül a forralt bor (origo.hu)

Itt az ünnepi szezon, ami azt jelenti, hogy többször engedhetünk meg magunknak egy kis lazítást. Bár mi azt mondjuk, egy-egy pohár pezsgő még a hétköznapi nehézségek és a feszített munka után is belefér de ha valamikor, hát most tényleg itt a tökéletes alkalom.

5 tuti pezsgős koktélötlet, ha bulit tartasz a barátnőiddel (instyle.hu)

Budapest, IX. kerületében, a Tompa utca és a Mester utca első szakaszának környékén azon kaptam magamat, hogy egyre több kocsmaélmény jegyzetébe írom bele, hogy “intelligens munkaidő utáni kocsma”, mígnem rájöttem, hogy ez alapvetően egy intelligens munkaidő utáni környék. Vizsgáljuk csak meg a jelenséget a Macskafogó Söröző meglátogatása kapcsán!

Macskafogó Söröző Budapesten, avagy Isten áldja a Tompa utcát! (kocsmaturista.hu)

Nyugaton több évtizedes gyorsuló trend, Magyarországon ritkaság a szerepüket vesztett templomok újrahasznosítása. Hagyománytisztelő és szentségtörőnek tűnő megoldások is akadnak.

Sörözőt és éjszakai klubot is nyitottak már használaton kívüli templomban (hvg.hu)

A Kiskunsági Nemzeti Park még 2013-ban posztolt egy fotót Facebook-oldalán egy fehér gólyáról, aki évek óta Ásotthalmon tölti a teleket, És továbbra is szívesen felkeresi a helyi kocsmát.

Rendszeresen felkeresi a kocsmát az Ásotthalmon telelő gólya (24.hu)

gatsori-kocsma.jpg

 

2017. 12. 21.

Ki tud róluk, címmel is indíthatnék egy sorozatot, hisz az utóbbi időben felszaporodott nagyreményű mikro sörfőzdék/gerillák egy része sorban vérezik el, kb. olyan gyorsan, ahogy feltűntek. Az 1990-es években lezajlott bor-bumm is kitermelt rengeteg versenyzőt, akik kisodródtak már ez első kanyarnál. Ha valaki azt hinné, hogy ezt degradálóan írom, most mondom, épp ellenkezőleg.

"A semmi ágán" (Beers & Books)

Angerman „Öcsi” László sommelier segítségével válogattunk és ajánlunk egy szokványos karácsonyi menüsorhoz szuper borokat, odafigyelve a bor-étel párosítás szabályaira és természetesen arra, hogy a megfelelő pincészetből a megfelelő minőségű bort tölthessük a poharunkba az ünnepek alatt.

Pezsgő, aszú, elegáns vörös – mutatjuk, milyen borokat párosíts a karácsonyi menü mellé (welovebudapest.com)

Legendák, tévhitek és rengeteg munka kapcsolódik hozzá: a tokaji aszúhoz nem csak szaktudás és tapasztalat kell, hanem óriási szerencse is. Minden évben.

Az ünnepi asztalon helye van az aszúnak (index.hu)

Az aszú a kivételes alkalmak és az ünnepek itala. A legtöbb palack karácsonykor kerül az asztalra, ezért összeszedtünk, mit kell tudni világhírű desszertborunkról. Tudta például, hogy kár volt vitrinben tartogatni ilyen sokáig, az évtizedes palack tartalmát? És azt, hogy miért tűnik el majd az üzletekből a 3 és 4 puttonyos aszú? Kisokos következik.

Aszú-gyorstalpaló (Vivát! - Életmód blog)

Ha karácsony, akkor aszú – a töltött káposzta, a halak és a bejgli mellett az is alap, hogy a világhírű desszertborunkkal koccintunk. Bár egy tokaji aszú önmagában is tökéletes desszert - van, aki szerint egy 6 puttonyoshoz nem is kell semmilyen körítés –, összegyűjtöttük, milyen fogásokkal érdemes párosítani, és milyen ételeket készíthetünk vele.

Mit együnk aszúhoz? (Vivát! - Életmód blog)

A bornak lelke és hangulata van, amit csak az érthet, aki rajongva kortyol bele az italba, hogy még inkább a zamatokra tudjon koncentrálni. Egyre többen párosítjuk ételhez a megfelelő nedűt, de alapanyagnak sem utolsó: próbálja ki a citrommal és szegfűszeggel ízesített borlevest, ami garantáltan feldobja az ünnep hangulatát!

Ünnepi fehérborleves pirított mandulával (origo.hu)

Sokunk számára a forralt bor mással össze nem téveszthető, édes és fűszeres illata jelzi, hogy visszavonhatatlanul megérkezett a tél. A forralt bort gyakran még az is szívesen fogyasztja, aki egyébként nem iszik alkoholt – de vannak-e gyógyító hatásai ennek a kedvelt italnak?

Forralt bor: gyógyital vagy csemege? (egeszsegkalauz.hu)

Palackonként 50 ezer forintba kerül ma a hazai kereskedelmi forgalomban kapható legdrágább pezsgő, de már az ezer forint körüli, közepes árkategóriában is jó minőségű pezsgőkhöz lehet jutni – nyilatkozta Kovács György, a piacvezető Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte az év végi ünnepi időszakban nem lesz látványos pezsgődrágulás, az viszont egyre erőteljesebb tendencia, hogy a fogyasztók a jobb minőségű termékeket keresik, amelyekre hajlandók is többet költeni. Az igények változása miatt a vállalat idén több régi pezsgőmárkáját kivonja a piacról, mert ezek iránt csökkent a kereslet.

Nem kell az olcsó pezsgő: régi márkákat szüntet meg a Törley (agrarszektor.hu)

Vakteszteltünk 24 pezsgőt, mert kíváncsiak voltunk, hogy az elmúlt egy évben a magyar piacra került pezsgők változtattak-e a színvonalon. Vaktesztünkön 5 ország termékeit kóstoltuk, meglepő eredményekkel. 

A nagy pezsgő teszt: olcsóbbak között is vannak finomak! (Maradok a pénzemnél)

A házi likőrgyártás bonyolultnak tűnhet, de igazából semmi ördöngősség nincs benne. Én egy rövid alvásidőben dobtam össze az alábbi finomságot és hihetetlen sikerélményt adott, hogy mennyire gyorsan, egyszerűen milyen isteni finomság készülhet.

Mézeskalácsos nugátlikőr (Főzni jó sütni még jobb)

Nem csoda, hogy a szomszédok ráhívták a rendőröket az amerikai főiskolások bulijára. A házigazdák sokmilliós büntetést is kaphatnak.

Annyira durva volt a házibuli, már a levegőre is bejelzett az alkoholszonda (24.hu)

Érdemes a karácsonyi hajtás előtt szünetet tartani az alkoholfogyasztásban? Kik azok, akik a „kényszerdiéta" mellett döntenek? Hol kezdődik a függőség? Hol bukik el az elhatározás? Ha függő vagyok, kaphatok segítséget? Hogyan tudnám tartalmasan eltölteni az év utolsó napjait? Fogadjátok szeretettel Csernák Krisztina Pszichológus, mindennapi függőségekkel foglalkozó írását.

Száraz november, részegítő december (life.hu)

karacsony.jpg

 

2017. 12. 22.

A rendőrség tájékoztatása szerint még 160 üveg metil-alkoholt tartalmazó mérgező szeszes italt adott el ismeretleneknek az a 47 éves N. Sándor, aki a Szerep községben történt 21 mérgezésért felelős.

Még 160 üveg mérgezett ital van valakiknél, ne igyák meg! (index.hu)

Az első főzet Primátor English Pale Ale 2006-ban készült el a náchodi gyárban. A Staropramen Velvetje után ez volt talán az első modern kori angol típusú sör Csehországban.

Angol keserű (drinkunion.hu)

Az ország legismertebb bora több száz éves múlttal rendelkezik, ennek ellenére még napjainkban is képes megújulni. A hagyomány és a modern borkultúra elvárásai között egyensúlyozva készítenek páratlan tokaji aszúkat a hegyaljai borászok, a hungarikumnak azonban évről-évre meg kell harcolnia a fogyasztói figyelemért.

A megújulni képes történelmi bor (vinoport.hu)

Ismerős a „kész a bor!” vidám kurjantása a kollégiumi büfé mélyéről? Az ízlelőbimbók és gyomorsavak dermedt csendje, az elkerülhetetlen gasztroenterológiai sokk előtti lemondó sóhaj, mielőtt megcsap a friss tablettás bukéja? Az instant műanyagkannás ugyan a kelet-európai világteremtés szerves része, a házi borkotyvasztásnak komoly hagyományai vannak a tengerentúlon is. A legendás alkoholtilalom mellékterméke: a kockabor.

Kockából is lehet bort csinálni, csak kicsit mások lesznek a tanninok (index.hu)

„Borügyileg” rendkívül mozgalmas évet hagyunk magunk mögött. Összeszedtük 2017 legfontosabb bor és gasztro történéseit. Kötelező annak, aki kimaradt és annak is, aki felfrissítené az emlékeket.

Ez történt a borvilágban 2017-ben – összefoglaló (boraszportal.hu)

A rozs mintegy 200 év után újra megjelenni látszik a skót whisky világában. Ebbe illeszkedik az Arbikie jövő év elején megjelenő rozspárlata is. Ez a kiadás egy egyszeri alkalom lesz, 355 palack, melynek bevétele a Euan MacDonald Foundation nevű szervezethez kerül, amit azért hívtak életre, hogy gyógymódot találjanak az MND-re.

Arbikie Highland Rye - jótékony célokat szolgál az első skót rozspárlat 200 év után (The Whisky Curator)

Valahogy úgy tudjuk elképzelni, hogy egy barista és egy bártender egyszer beszélgetésbe elegyedtek… Az elegyedés azután a poharakban is manifesztálódott, a történetből pedig barátság, a barátságból italok, abból pedig újabb történetek születtek.

Bódító felfrissülés: a kávé, ha alkoholos (diningguide.hu)

A angliai Somersetben nagy átváltozáson ment keresztül egy kocsma, már ami a kinézetét illeti. Karácsony alkalmából a Queen Victoria Innt tulajdonosa, Mark Walton mézeskalács házzá átalakította, és átnevezte Gingerbread Innre.

Mesés mézeskalács házikóvá alakítottak egy falusi kocsmát (nlcafe.hu)

Ha tudjuk, hogy mit érdemes enni egy görbe este előtt, azzal nagy mértékben csökkenthetjük a másnaposság kellemetlen tüneteit, és az alkohol szervezetünkre gyakorolt káros hatásait is. Az alábbiakat érdemes megfogadni.

Így érdemes táplálkozni, mielőtt alkoholt iszunk (hazipatika.com)

vacsora_bor.jpg

 

2017. 12. 23.

Így karácsony elött azt gondolom, stilusos lenne arról írnom, hogyan fogom átvészelni az ünnepeket. Ami azt illeti nekem extra nehez lesz, mert  lesz itt minden, mint a bucsuban.

Hogyan fogom végigcsinálni az ünnepeket alkohol nélkül? (soberjump.com)

Neked csak Dezső! újranyitás új helyen! Sörkedvelői szemszögből nézve jár a pofon, de nekem nagy kocsmajáróként sincs nagy múltam ezzel a szuperszonikusan közkedvelt kisüzemi sörözővel. Az eredeti Dohány utcai egységben egyszer voltam csupán. Fanni a megmondhatója. Így alakult történelmileg. Most viszont törlesztettem és a második helyszínnek már próbamegnyitójára odatoltam a képemet. Megmutatom mit találtam és hogy éltem át.

Neked megint csak Dezső! – Próbamegnyitó (kocsmaturista.hu)

Tartozom egy vallomással: semmi bajom a Soproni sörökkel. Soha nem is volt. Az 1895 és a Démon pedig kifejezetten ízlett ezen a bús magyar nagyüzemi palettán. Nem fogom agyon dicsérni a Sopronit, mert azt azért tényleg nem érdemli meg, de nincs bennem olyan tiltakozás, mint a Dreherrel, a Borsodival vagy az Arany Ászokkal szemben.

Am I Demon? (Beers & Books)

December hatodikán, kora délután a Rákóczi úton összeverekedett két télapó. Egy idősebb, hajlott hátú, és egy fiatalabb, pirospozsgás arcú. Hogy min kaptak hajba, azt nem lehetett megállapítani, mivel nem beszéltek, még csak nem is szidták egymást. Némán és gépiesen ütöttek, rúgtak, csíptek, haraptak. A körülöttük egyre növekvő tömeg két táborra szakadt.

Télapók (Serteperte)

Főleg a lengyeleknél nagy sláger a grzane piwo, vagyis a forralt sör, mert finom és kitűnő helyettesítője a forralt bornak vagy a teának, ráadásul olyan egyszerű, hogy akár otthon is elkészítheted!

Téli különlegesség - Forralt bor helyett itt a forralt sör receptje (femcafe.hu)

Már kész forralt bort is lehet kapni az üzletekben, ezért nyakunkba vettük a várost, végigjártuk a szupermarketeket, és az összes általunk fellelt bort megkóstoltattuk a tesztközönségünkkel. Ők véleményt mondtak, amely alapján összeállítottunk egy ranglistát, melyek a legjobbak a piacon.

Teszt: vajon a Prímában vagy az Auchanban kapható a legpocsékabb forralt bor? (penzcentrum.hu)

Magyarországon évente mintegy 20 millió palack, megközelítőleg 150 ezer hektoliter pezsgő fogy, az idén mennyiségben enyhe, értékben kétszámjegyű növekedést prognosztizálnak a szakemberek - közölte a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatója.

Nem fogja elhinni: ennyi pezsgő fogy egy évben Magyarországon (blikk.hu)

pezsgozo-szokeno.jpg

 

2017. 12. 24.

Különleges élmény volt Mádon, Szepsyéknél tölteni egy decemberi délelőttöt. Ritkán hallani ugyanis embereket olyan meggyőződéssel és hittel beszélni saját hivatásukról, mint apát és fiát, a két Szepsy Istvánt. A fél évezredes tradíciókkal rendelkező borászcsaládnak határozott véleménye és elképzelése van Tokajról, az árakról és a keresletről, a borvidékre érkező milliárdos befektetőkről. Azt is pontosan látják, hol húzott el a nemzetközi mezőny, és hol kellene javítani a magyar borkultúrán- és gazdaságon. És akkor sem beszélnek mellé, ha saját boraikról van szó: egyszerűen csak a világ első számú bormárkája akarnak lenni. Mert Szepsyéknél ez a cél. Mást nem engedhetnek meg maguknak.

Szepsy: A világ első számú bormárkájává kell válni (portfolio.hu)

Karácsony alkalmából különleges teszteket végeznek az új mítoszirtók, vagyis a Mythbusters új műsorvezetői: többek között azt is megtudhatja, hogy elkaphatják-e ittas vezetésért, ha csak rumos süteményt evett.

Be lehet rúgni az alkoholos karácsonyi sütiktől? (origo.hu)

Ka­rá­csony kör­nyé­kén sok csa­lád­ban szo­kássá vált, hogy a koc­cin­tás­kor már a 14 éves gye­re­kek is kap­nak egy kis bort, pezs­gőt - sokak sze­rint ezzel meg­pe­csé­te­lik a fi­a­tal jö­vő­jét...

Vitáznak a családok: ihat-e alkoholt a gyerek karácsonykor? (ripost.hu)

koccintas.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4113478969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása