.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 12. 4. - apuska
Van új a pohár alján

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
A kulturált alkoholfogyasztás elkötelezett híve - ott a szlogen minden italgyártó címerén. A mennyiségi ivók meg le vannak szarva? Nálunk nincs megkülönböztetés. A Heti sajtó sajtó mindenkihez szól.

Hétszentség'17/48

2017. 11. 27.

Magyarországon alapvetően a nyár a sörfőzdék számára legerősebb időszak, olyankor választják legszívesebben a sört a fogyasztók, ám az adventi hetekben is egyre többen vásárolják kedvenc italunkat. A kisüzemekben nagy a pörgés ilyenkor.

Közeleg a karácsony: a kisüzemekben beindult a nagyüzem (beerporn.hu)

A The Guardian étteremkritikusa és borszakírója, Fiona Beckett írta le gondolatait a 0,5 százalékos alkoholtartalmú borok megjelenéséről a piacon.

“Mentes” korban élünk: a 0,5% alkoholtartalmú borok margójára (diningguide.hu)

A klímaváltozás és a borászat kapcsolata mindig divatos téma volt, és magát a klímaváltozást is részben rekonstruálni lehet például abból, hogy a történelmi feljegyzések alapján mikor virágoztak vagy értek az egyes szőlőfajták. A klímaváltozás jelentőségét relativizálni próbálók kedvenc témája az angliai szőlőtermelés kb. ezer évvel ezelőtt vagy a római korban – de ez az írás elsősorban nem arról szól, hogy van-e vagy nagy valószínűséggel lesz-e további klímaváltozás. Hanem arról, hogy ha elfogadjuk, hogy lesz klímaváltozás, abból mi következik a bortermelésre nézve.

A bor és a klímváltozás: magyar rizling helyett jön a svéd? (qubit.hu)

Budapest belvárosában idén sem lehet kikerülni a karácsonyi vásárokat, ezért arra gondoltunk, segítünk és megnézzük, hol borozhatsz és kalácsozhatsz, ha a legolcsóbban akarod megúszni.

Megtaláltuk a legolcsóbb belvárosi forralt bort és kürtőskalácsot (24.hu)

Az amerikai whiskey továbbra is annyiféle újdonsággal szolgál, hogy nem győzzük kapkodni a fejünket. Összeszedtem néhány említésre méltó és érdekes megjelenést!

Whisky hírek 2017. november - Amerikai újdonságok (The Whisky Curator)

Mert egy jó whisky mellé egy jó szivar dukál, ugye. Az ötlet kigondolói pedig úgy vélték, belevágnak kissé a pohárba, hogy egy szivar is elférjen ott.

Íme egy whiskyspohár, amelyet szivarkedvelőknek terveztek (player.hu)

 

2017. 11. 28.

Nehéz összehasonlítani az alkoholt és a marihuánát, hiszen utóbbi a legtöbb országban tiltott, és csak szűk réteg használja. Melyik károsabb?

Kiderült, károsabb-e a fű az alkoholnál (hazipatika.com)

Manapság az embereknek az első dolog ami beugrik ha sörfogyasztásról van szó, az a sörhas. Kevesen tudják, hogy a mérsékelt sörbevitel kifejezetten jót tesz az egészségnek. Íme 13 tudományos tény, amely a sör jótékony hatásait igazolja!

A sörfogyasztás 13 jótékony hatása (szuretlen.hu)

Amikor az ember felhajt egy korsó sört, nem gondol bele abba, hogy a pár korty szesz ára pontosan akkora összeg, amiből egy tál tápláló, meleg étel kijönne. Ez a gondolat inspirálta a Heti betevő ötletgazdáit, akik minden áldott vasárnap több száz embert lakatnak jól azért, mert sokan lemondanak az utolsó korsó sörükről.

Egy korsó sör árából készül a vasárnapi ingyenebéd (nlcafe.hu)

Az Édes Érzés és a Fehér Nyúl Sörfőzde közös sörszeminárium sorozata az APA és az IPA után ráfordult a sour, vagyis a savanyú sörökre. De mitől lesz egy nem romlott sör savanyú?

Téged utolért már a savanyú sör őrület? (beerporn.hu)

Annak idején valamennyi hazai sörgyárnak megvolt a maga kommersz világos söre. A Kőbányai Világos, a Soproni Ászok, a Pécsi Szalon, a nagykanizsai Balatoni Világos, a martfűi Arany Hordó, a komáromi Talléros vagy a Borsodi Világos. Emlékszem késhegyre menő viták folytak, hogy melyik jobb a másiknál. Szerencsére már akkoriban is el lehetett látogatni a baráti Csehszlovákiába és már az első határon túli kocsmában megtapasztalhatta a különbséget a hazai kommersz és a Csehszlovákiában csak tízesnek – desitka-nak – nevezett sörök között.

A tízesek meg a többiek (drinkunion.hu)

Régóta Oslóé az a kétes dicsőség, hogy itt a legdrágább a sör a világon. Az olcsóbb helyeken már kilenc-tíz euróért, a borsosabb árakat szabókban akár tizenöt eurót is elkérnek egy sörért. Nem lehetetlen persze kicsivel kevesebbért sem sört kapni, de ahhoz a külső városrészek felé kell venni az irányt.

OSLO – Mindenki otthon csinálta (sorszovetseg.hu)

Most, hogy már novemberben az összes bevásárlóközpontot és üzletet karácsonyi díszbe öltöztették és folyik a hangszórókból a Jingle Bells és társai, lassan mindenki észbe kap, hogy bizony rohamosan közeledik a Karácsony. És persze ilyenkor jön a szokásos probléma is, hogy vajon mivel lepjük meg szeretteinket, barátainkat vagy esetleg a kollégánkat, akinek a nevét kihúztunk az év végi ajándékozásra. Gondoltuk, segítünk egy kicsit, ha esetleg te is egy borkedvelőnek keresel ajándékot.

Nagy karácsonyi ajándékkalauz borrajongóknak (winelovers)

Kipróbáltam, mennyit ront a sminkelési képességeimen az alkohol.

Emberkísérlet: így sminkelek 1, 2 és 3 pohár bor után (joy.hu)

Poggio Rozzi, Toszkána, Olaszország. Egyike azoknak az észak-olasz pincészeteknek, akik a kiváló minőségű "nagy toszkán vörös" mellett igazi borkülönlegességgel is szolgálnak az odalátogató borkedvelőknek.

A toszkán "fehér rigó": Merlot Bianco (Fordul a kocka! Borról borra)

Egy holland borvidék ugyanolyan védett európai uniós minősítést kapott, mint a tokaji.

Hallott már a holland borról? Most került egy lépéssel közelebb a tokajihoz (hvg.hu)

Az elmúlt években tapasztalható "craft spirit boom" az USA szinte minden államában éreztette hatását. Egyre másra nyíltak meg a kisebb-nagyobb lepárlók, vagy éppen régi, már bezárt lepárlókat élesztettek újjá. Ez alól a legészakibb állam, Alaszka sem volt kivétel.

Distillers Guild of Alaska - érdekképviselet a sarkkörön (The Whisky Curator)

A legenda szerint a Bombardino-t egy genovai bártender készítette el először, de nem a tengerparton, hanem az olasz Alpokban. A történet szerint egy nap, négy síelő a hóvihar elől bemenekült a bárjába és valami forró ital kértek. A genovai körbenézett és a rendelkezése álló alapanyagokból gyorsan elkészítette ezt az italt.

Bombardino (Szomjas utazó)

Íme, három kedvenc forró italom, amelyeket biztosan minden évben, a tél beköszöntésekor el fogok készíteni és remélem, hogy ezzel boldoggá teszem családomat, barátaimat és persze magamat is.

Három forró ital a téli szezonra (Szomjas utazó)

A borravaló szokása Angliából ered, de ma már a világon mindenütt találkozhatunk vele. Van olyan ország, ahol többet kell jattolni, van ahol kevesebbet, sőt néhány helyen teljesen szokatlannak számít, ha valaki a számlán meghatározott összegen túl hagy pénzt az asztalon. Mi a helyzet nálunk? Mikor illik jattot adni, és mikor tekinthetünk el tőle?

Ne essen bele a borravaló csapdájába (origo.hu)

Emlékszem, kamaszként mindig kíváncsian füleltem, amikor valaki a leánybúcsúkról mesélt. Vicces közös sztorikról, együtt megivott pezsgőkről és a nevetéstől fájó arcizmokról szóltak ezek a történetek.

Drágábbnál drágább leánybúcsúk (she.hu)

Már tavaly is ezreket mozgatott meg itthon a Száraz November: az angliai gyökerű kezdeményezésben résztvevők vállalják, hogy 30 napon keresztül nem fogyasztanak alkoholt. A program célja, hogy az önmegtartóztatók jobban megismerjék magukat, illetve az alkoholhoz fűződő viszonyukat.

Kitartásra és önismeretre tanít a Száraz November (haol.hu)

szaraznovember.jpg

 

2017. 11. 29.

Van baj a fejben, ha inkább a kesernyés ízeket részesíted előnyben az édessel szemben...

Van egy alkoholos ital, amit leginkább a pszichopaták isznak - Aggódsz? (noizz.hu)

Ha a szülő súlyos alkoholfüggőséggel küzd, nagyobb az esélye annak, hogy a kamasz ismerkedéskor erőszakos helyzetbe keveredik – derül ki a University at Buffalo friss kutatásából.

Az alkoholista szülők gyerekei agresszívebbek (nuus.hu)

Négy hete és egy napja nem ittam alkoholt, holnapután leszek 1hónapos. Nagyon rég volt, hogy ennyi ideig nem ittam, mégis visszatöröltem a JÓZAN szót. Óvatosan bánok ezzel a kifejezéssel, nem fogok dobálózni vele, az igazi józansághoz még hosszú út vezet.

“Amikor valaki bejelenti, hogy 2napja nem ivott, előtte meg 4évig, az önmérsékletre tanít, s kicsit visszaránt a földre.” (soberjump.hu)

Huszonkét évvel ezelőtt a Maláta sörirodalmi és kocsmakulturális folyóirat felmérést készített a hazai sörivási szokásokról. Az ezer fős mintán végzett kérdőíves kutatás nem tekinthető reprezentatívnak, hiszen a kérdőívek kitöltése kizárólag kocsmákban zajlott, így a kocsmajáró közönség véleményét tükrözte. Bár biztosak vagyunk abban, hogy a sörivás elsősorban társasági tevékenység, de az otthonivók véleménye is fontos lett volna számunkra. Most az akkori kérdéseket – néhány esetben módosítva – ismét feltesszük sörivó barátainknak.

Sörivási szokások (Serteperte)

Nem olyan nehéz új szereplőként belépni a magyar sörpiacra, a talpon maradás viszont komoly stratégiát és megfelelő színvonalú szolgáltatást igényel – nyilatkozta Vuleta Zsolt. A Borsodi Sörgyár Kft. ügyvezető igazgatója úgy látja, a csapolt sörök piaci pozíciója erősödne, ha az éttermi áfacsökkentés a söripari termékekre is kiterjedne.

Új hódítók a magyar sörpiacon? A Borsodi vezére elmondta, mire számítsanak (agrarszektor.hu)

Kővári-Marschall Gergő a magyarországi sörkereskedelem követendő példája. Hogy még sört is főz, az már non plusz ultra. Világszínvonalú bolt, világszínvonalú kiszolgálás, világszínvonalú sörök. Csakajósör Gergő a csúcsminőséget célozta meg, úgy a bolt szortimentjével, mint a sörfőzéssel. Ritkán főz sört (tudtommal) és akkor sem árasztja el a piacot, sőt! Söreit várni szokták, keresik, ha van, hamar elfogy.

Mélytorkos Grabanc (Beers & Books)

Decemberben Prága gyönyörű karácsonyi díszekbe öltözik. Az Óvárosi téren és a Vencel téren a kürtös kalács, a medovina és a forralt bor varázslatos illata keveredik a vaslapokon sercegő sült kolbászokéval. Ha kinézelődtük magunkat az adventi forgatagban, és megvettük a fa alá szánt ajándékokat, ideje sörért indulnunk. Nincs is távol az első célpont.

Téli sörtúra (pragaisorozok.hu)

Íme, itt vannak a sör európai fővárosai, amelyekbe ráadásul hipp-hopp eljuthatsz, és ha már ott jársz, kár lenne kihagyni azokat a sörös élményeket, amelyeket csak ott élhetsz át. Indulhatunk?

Ha sörmániás vagy, ezeket ne hagyd ki Európában! (beerporn.hu)

Ez nem vicc, hanem a valóság. A Star nevű brit kacsa legutóbbi élménye.

És azt ismeri, mikor a kacsa besétál a kocsmába, felhajt egy sört, aztán összeverekszik egy kutyával? (index.hu)

Advent, karácsony, újév. Bő egy hónap a folyamatos ünneplésre, méghozzá az egyik legkülönlegesebb és legegyedibb magyar bortípussal, a tokaji aszúval, aminek egyértelmű helye van a világ legjobb édes borai között. Eleganciájánál és presztízsénél fogva nem a hétköznapok, hanem az ünnepek itala, így pont ideje beszerezni egy-két palackkal, ráadásul több érv is van az aszú sokszínűsége mellett.

Tokaji aszút az ünnepekre! (Koktél blog)

A magyar fogyasztók szívesebben választanak hazai borokat, szeretik a fröccsöt, leginkább a tokaji, az egri, a badacsonyi és a villányi borvidéket látogatnák meg, az internetes borvásárlástól azonban még egyelőre ódzkodnak. A magyar borpiacról és a lakosság borfogyasztási szokásairól a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa végzett reprezentatív kutatást.

Hipermarketekben vásároljuk, és otthon isszuk a borokat (origo.hu)

A borok és a szeszes italok a karácsonyi ajándékozás jolly jokerei – családi, baráti, ismeretségi vagy céges körben rendre felbukkannak a palackok, amelyeket általában udvarias mosollyal vesz át a megajándékozott, majd a tokaji aszú felkerül a szekrény tetejére, a whisky a vitrinbe, az édes tankpezsgőt megkapja valamelyik kedves nőismerős, a hiperes chilei vörösbor pedig épp jó lesz annak a távoli rokonnak, akiről valahogy mindig elfeledkezünk.

Megkóstolnád, mielőtt megveszed? (boraszportal.hu)

A Coravin bornyitó és -záró rendszerrel nagyjából négy évvel ezelőtt sikerült megismerkedtem, és azóta is nagy rajongója vagyok. Akkoriban a sommelier szerepét töltöttem a londoni Avenue-ban, az újonnan nyílt amerikai stílusú étteremben.

Kóstold meg a bort, a dugó eltávolítása nélkül (boraszportal.hu)

26 borásznő rendhagyó életútja egy kötetben. Szabó Edit és Dancsecs Ferenc könyve a napokban jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában.

Gyengébb? Nem! (vendeglatasmagazin.hu)

A koktél kedvelők körében egyre inkább terjed az igény az úgynevezett zártláncú, nulla hulladékot termelő italokra. Ez azt jelenti, hogy az italok újrahasznosított vagy éppen fel nem használt összetevőkből állnak.

Káposztabor, paradicsomsör és a fenntartható új koktél trend (origo.hu)

Sajnos a Szingapúri Egyetem kutatói azt még nem tudták megvalósítani, hogy Jézushoz hasonlóan ténylegesen borrá változzon a víz, de állításuk szerint ezt már virtuálisan el tudják érni. A lényeg, hogy igyekeznek úgy átverni a különböző érzékszerveinket, hogy a megivott vízről az agyunk azt higgye, hogy ténylegesen bor. Vagy pezsgő. Vagy koktél. Vagy gyakorlatilag bármi más.

Ez a pohár bort és koktélokat tud csinálni a vízből (origo.hu)

vocktail.jpg

 

2017. 11. 30.

Az új dizájnpoharaknak köszönhetően egyrészt nem kérdés tovább a kérdés, másrészt könnyedén szabályozhatjuk az elfogyasztott alkohol mennyiségét. Felmentés idült alkoholistáknak.

Nem kérdés tovább, hogy a "pohár félig üres vagy tele"! És az alkoholisták is tapsolhatnak (noizz.hu)

Az Iron Maiden hivatalos söréből, a Trooperből és eddigi limitált verzióiból, a Trooper 666-ból és a Red N’ Blackből 2013-as megjelenésük óta világszerte közel tízmillió liter fogyott. A sikerszéria most újabb darabbal folytatódik, mert itt a Hallowed, a Trooper 2017-es különkiadása.

Megérkezett a Hallowed, az Iron Maiden sörének különleges kiadása (RockStation)

Szépen lassan kezdik a kereskedők komolyan venni a sör iránti megnövekedett érdeklődést és még inkább a minőségi sörök státuszának emelkedését. Ami most kínálatba kerül, az évekkel ezelőtt a hihetetlen kategóriának számított. Megjegyzem ezt is felül lehet múlni, de ezt még türelemmel ki kell várni!

Közeleg a Karácsony (Sörfigyelő)

Szarajevó 1992-es ostroma a délszláv háborúk egyik legvéresebb összecsapása volt. A rendszeres bombázásokban tönkrement a város teljes ivóvízellátása, csak a Sarajevska Pivara sörgyár földalatti kútjai működtek.

Életeket mentett a szarajevói sörgyár (beerporn.hu)

Egyértelműen a britek uralják Európát a sörfőzők számának tekintetében. Amint az az alábbi ábrán látható, Nagy-Britanniában 2 250 aktív sörfőző van, ezzel magabiztosan állnak az első helyen. A második hely a söróriás Németországé 1 408 sörfőzővel, míg a harmadik hely az inkább borgyártásáról híres Franciaországé. A The Brewers of Europe összesítése alapján Magyarország jelentősen elmarad az élbolytól a maga 50 sörfőzőjével.

Ezek Európa legnagyobb sörfőző nemzetei (Napicsárt)

Szerző betér a hideg elleni stampedlire az ivóba. Két barát támasztja a pultot, szemük fehérje már pirosodik. A zsíros üvegű vitrinben aszalódó két zsömlét fixírozzák. A ceruzával írt cédulán ez áll: Bécsis zs. 50,-. Miért bécsi? – ezen tűnődnek.

Miért pont Bécs? (Serteperte)

Az idei Brussels Beer Challenge sörversenyre harminchét országból ezerötszáztizenkét sört neveztek. Közülük százkilencvenhét Csehországból érkezett. Közülük három Primátor is komoly elismerést szerzett.

Brussels Beer Challenge 2017 (drinkunion.hu)

Kamocsay Ákos díjnyertes tétele az Ihlet Cuvée, a borokkal kapcsolatos összes létező sztereotípiára rácáfol. 

„Ma már egészen máshogy gondolkodunk a reduktív borokról” (boraszportal.hu)

Nem tagadjuk, cikkünk morfondírozás, melyet a nemrég rendezett Mitiszol? sétálókóstoló indított el. A Terra Hungarica fesztiválja nem a legnagyobb, nem a leglátogatottabb, és nem is a legnagyobb presztízsű a budapesti boros rendezvények sorában, de abban biztosak lehetünk, hogy az asztalok mögött őszinte, boraikért verejtékkel megdolgozó borászokkal találkozhatunk, és ha van türelmünk végiglátogatni minden standot, az is biztos, hogy nem szokványos, megosztó tételek is a poharunkba kerülnek.

Ezt ittuk a Mitiszol? Fesztiválon (borsmenta.hu)

Az év végére prémium vonalon erősítenek a lepárlók, Islay szigetétől az észak-keleti partvidékig új single cask kiadások érkeznek, utolsó pillanatban a karácsonyi roham előtt.

Tucatnyi új hivatalos single cask kiadás (barman's choice)

Ettél már krówka-t, ittál már wódka-t? Igen? Máris erős lengyel kötődéssel rendelkezel! Lengyel magyar jó barát, együtt issza pálinkáját(?)! Vagy legalábbis nekiveselkedik. Hogy milyen eredménnyel? Máris kiderül moi drodzy przyjaciele!

Amikor a lengyelek vodka helyett pálinkáznak! (Párlatvezetés)

Örömmel jelenthetem, hogy a jövő évben visszatérünk Düsseldorfba, Európa legnagyobb szeszesital-szakkiállítására és 2018. március 18-20. között a Spirit pavilonban mutatjuk be a hazai pálinkák legjavát, szoros együttműködésben partnereinkkel a Földművelésügyi Minisztériummal és a Pálinka Nemzeti Tanáccsal – jelentette be Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján.

Magyar pálinkák is lesznek Európa legnagyobb szeszesital-szakkiállításán (agronaplo.hu)

palinka_orszagkostolo.jpg

 

2017. 12. 01.

A modoros blog következő írása és hozzászólásai indítottak el ezen a gondolatsoron, kicsit vegyes hozzáállással, de egyértelműen inkább jóval. A modorossá lett mai kocsmai / egyéb vendéglátói jelenségekről szól.

Az új modoros kocsmák kora is lejárt? (kocsmaturista.hu)

Az elmúlt két évtizedben még visszaváltható üvegekben, megfizethető áron kapható világszínvonalú sörökhöz szokott polgárt nem lehet megetetni, akarom mondani megitatni csillogó alumíniumdobozok, csiricsáré üvegek cifra sörkínálatával.

Hová lett a söröm? (Serteperte)

A hazai sörgyártók egyre többféle licencterméket gyártanak; magas a behozatal, de egyre több kézműves főzde is színesíti a kínálatot – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató. A hazai termelés a rendszerváltástól 2013-ig, kisebb hullámzásokkal bár, de fokozatosan mérséklődött – idézik a KSH-t. A visszaesés 2014-15-re leállt. A sörgyárak adatai alapján 2016-ben 6 millió hektoliter sört főztek a nagyüzemekben. Ez 2,5 százalékos emelkedés az előző évhez képest.

Úszunk az importsörben (nepszava.hu)

A hidegebb hónapokra világos sör helyett barna sör dukál. Ki is jött két újdonság: egy multi (a Soproni) újabb nagy dobásának ígérete és egy kisebb főzde (a Horizont) exkluzívnak ígérkező söre. A szerkesztőségi kóstolószobában nyelőcső alá vettük őket.

Megjöttek az első téli sörök (index.hu)

Az okostelefonokra tízezerszámra készülnek a különféle applikációk, magyarul mondva alkalmazások, melyek egy része szimpla értelmetlen marhaság, egy része azonban valóban hasznunkra lévő segítőtárs. Az alkalmazások mára az élet egész területét érintően készülnek, így nem csoda, hogy a sör témakörében is sok készült. Most ezek közül szemezgetünk.

Sörös alkalmazások androidra (Jaromír '68)

A Mad Scientist és az Élesztő a Dankó utca 11. alatt álló Wesley Óvoda gyermekeit támogatja. Elmondjuk hogyan. Az Élesztőben december 1-től minden adományozni vágyó az ott kihelyezett fordított adventi naptárba helyezheti ajándékát, és minden adakozó egy pohár Mad Scientist Hipster Santa vagy pedig egy pohár Duke of Budapest-et sört kap ajándékba.

Fordított adventi naptárral segíthetsz az óvodásoknak (beerporn.hu)

A kézműves/kisüzemi sörfőzők egyértelműen a felsőerjesztésű söröket részesítik előnyben. Pörög az IPA, a stout meg a hordós érlelésű belga sörök, de úgy fest az USA-ban már tényleg a kicsik is elkezdenek egyre több lágert főzni.

Az USA-ban már tényleg a láger az új sláger? (beerporn.hu)

Pontosan emlékszem az első alkalomra, amikor nyilvánosságban kellett kiköpnöm a bort. Kellett, mert több tucatnyi bor kóstolása állt előttem, és közben szerettem volna a méltóságomat is megőrizni. A borkóstolók legfontosabb szabályait itt már össze is gyűjtöttük, most viszont azt járjuk körbe, hogy végülis illik-e kiköpni a pohárba töltött bort, vagy sem.

Az örök kérdés: köpni vagy nyelni? (winelovers)

Még mindig nem egyértelmű, hogy a Villányi Franc sztoriban a szőlőfajta vagy a borvidék a fontosabb – derült ki a harmadik alkalommal megrendezett Franc & Franc konferencián. A siker egyik kulcsa pedig a villányi fehér bor lehet.

Villány vagy franc? - a harmadik Franc & Franc konferencia tanulságai (boraszportal.hu)

A polcokon több száz pálinkáspohár. Vannak köztük igazán értékes darabok, de olyanok is, amelyek inkább giccsesek, igaz, valamikor divatosnak számíthattak.

Múzeum nyílik Ongán a pálinkához (boon.hu)

Több mint kétszáz éve, hogy a világelső cognac-ház, a Hennessy és a Fillioux család története összefonódott. Renaud Fillioux de Gironde párlatmester kinevezésével a nyolcadik generáció óta töretlen a hagyomány, hogy a Fillioux-k örökítik tovább mindazt a tudást, amely a párlatok házasításakor pótolhatatlan. A know-how örök, a Hennessy mégis érzi a korszellemet. A klasszikus XO mellett merész választás év végére a VS limitált különkiadása JonOne graffiti művész vibráló címkéjével.

A cognac örök, a Henessy örökké megújul (Koktél blog)

Először, amikor fiatal voltál, azt hitted, hogy whiskyt csak a menők isznak. A whisky drága, flancos, sznob...te maximum kólával kérted a tömegwhiskyket, amikről még ezt sem tudtad, hogy tömegwhiskyk. Aztán ahogy múlt az idő, már megittátok tisztán is a kocsmában vagy egy-egy házibuli alkalmával.

Miről lesz itt szó? (Drams)

Skóciában jelenleg több, mint 100 aktív whiskylepárló üzemel és a számuk lassan, de növekszik. Öt, jól ekülöníthető whisky régiót különböztetünk meg, melyek földrajzi elhelyezkedése az alábbi térképen látható. Mindegyik régiónak megvan a maga karaktere a whiskyben. A Speyside - a Spey folyó völgye - régió is része a Highlandsnek, de olyan sok lepárló található itt és annyira jellegzetes az itt készülő whisky, hogy külön régiót alkot. Ezen a blogon amikor skót whiskyt kóstolunk, egyelőre bőven elég azt tudnunk, hogy a whisky melyik régióból származik.

A skót whisky régiók (Drams)

Bart Danival, a magyar sörforradalom feltalálójával forgattunk egy riportot a legjobb budapesti kézműves sörözőkről: kóstoltunk mentás-málnás búzasört, milkshake pale ale-t, de a videóból az is kiderül, melyik a legjobb ivósör és hogy hova menjünk, ha nem csapolva, hanem üveges kiszerelésben szeretnénk komlózgatni. Egészségünkre!

 

2017. 12. 02.

Össze­szed­tél egy csú­nya fer­tő­zést, és an­ti­bio­ti­ku­mot írt fel az orvos, de a céges bulit nem lehet ki­hagyni? Vajon tel­je­sen ke­rül­nöd kell ilyen­kor az al­ko­holt, vagy nem árt meg egy korty? Mi az igaz­ság?

Mi az igazság? Lehet vagy nem alkoholt inni az antibiotikumra? (ripost.hu) 

A Fehérvári és Hamzsabégi utak kereszteződése fölött dörögnek a vonatok, villamosok csikorgatják a síneket, füstcsíkok maradnak a házfalakon az autók mögött. A betérő nem is érti igazán, hogy tévedt erre a vidékre az Alba Regia – meghatározatlan fajsúlyú meleg hangulata kizárja a szomorkás külvárost.

Mint otthon (Serteperte)

Vajon melyik budapesti kocsmákat ajánlanám önmagamnak, ha kettő lenne belőlem, és a másik először jönne kocsmázni a fővárosunkba? Lenne mondjuk pár hete és nem több és azt szeretném, hogy a lehető legszélesebb skálát kapja az itteni kocsmaéletről. Melyik budapesti kocsmákat érdemes mindenképpen bejárni, hogy átlásd a teljes képet? Több, mint 500 budapesti kocsma ismeretével a fejemben annyira elgondolkodtam ezen, hogy össze is írtam a 2017-es állást.

Ha csak 23 kocsmára van időd Budapesten… (kocsmaturista.hu)

December elsejével az Európai Sörszövetsége nyilvánossá tette a BrewUp-t, az európai sörfőzők tudás portálját. A BrewUp tájékoztatást nyújt mindarról, ami érdekes lehet azok számára, akik a sörrel foglalkoznak.

Minden, amit a sörről tudni szeretnél (drinkunion.hu)

Dán kutatók egy olyan asztal készítettek, amelyik „megmondja”, mit isznak a körülötte ülők, és még megfelelő zenét is játszik ehhez.

Nem vicc, ez az asztal tudja, ha ön bort iszik mellette (hvg.hu)

Elzász Franciaország egyik vezető kulináris régiója. A jó ételekhez helyi söröket, borokat és remek gyümölcspálinkákat is kínálnak, ezek is évszázados tradíciókkal rendelkező helyi termékek. De a fogyasztók ízlése változik.

Ahol jó sört és ütős pálinkát főznek, ott miért ne lehetne whiskyt is csinálni? (hvg.hu)

whisky.jpg

 

2017. 12. 03.

A második és a harmadik sör tulajdonképpen teljesen felesleges. Elegendő lenne a negyedikkel folytatni, de ez matematikai és egyéb összefüggések miatt lehetetlen, ezért hát essünk túl rajtuk.

A második és a harmadik sör (Serteperte)

Koncepció nem volt, aztán arra jutottunk hogy egy sötét majdan egy világos sör követik egymást, addig míg ez kivitelezhető. Így az eltérő ízvilágok szebben ki tudnak rajzolódni.

Az szombatnak 15 szisszentése (Kupak-doboz)

Lopott történet, olyan mint egy népmese, nincs szerzője, de tanulsága – hogy a légy is szereti a sört – azért van.

A légy (drinkunion.hu)

Mozgalmas évet zárnak a hazánkban működő sörgyárak. A politika alaposan beavatkozott ebbe a szegmensbe is, és nem csak a Csíki-Heineken háború kapcsán.

Túlhúzták a sörcsapot (alfahir.hu)

Ahogy a cseheknél a sört szinte orvosi rendelvényre issza boldog-boldogtalan, Magyarországon a vörösbort ajánlják jó szívvel az orvosok. A mérték persze nagyon fontos, teszik is hozzá gyorsan. Mire jó vajon napi 1 pohár vörösbor, milyen jótékony hatása van a minőségi bornak az egészségünkre?

Vége a száraz novembernek: miért engedjünk meg magunknak egy kis vörösbort? (B1)

Champagne, Portó, Barcelona és Szicília után hazánkat érte az a megtiszteltetés, hogy otthont adjon a borturizmus legnagyobb presztizzsel bíró nemzetközi eseményének. A rendezvény minden évben más-más jelentős borturisztikai régióban zajlik.

Vezetett országkóstolón mutatjuk meg hazánk értékeit (origo.hu)

A beköszönő posztban említett tömegwhiskyk, amikkel először találkozunk...na igen. Sokaknak véglegesen ez marad a benyomásuk a whiskyről. Őket meg is kell hagyni ebben a világban. Az érdeklődők, akik tovább akarnak lépni egy másik szintre, jó tudni, hogy milyen whisky alaptípusok léteznek, avagy: mi is van a pohárban?

A whisky alaptípusai (Drams)

Ha az ember túlesik a nagy mennyiségben gyártott és mindenhol kapható népszerű blended whiskyken, még nem is sejti, hogy egy olyan világ várakozik mögöttük, aminek a nagyságáról még csak elképzelése sincs. Ez a világ a single malt whiskyk világa. Az amerikai bourbonök és kisüzemi whiskey-k világa. A japán whiskyk érdekes birodalma, és még sorolhatnánk.

Hova tovább? (Drams)

Az égetett szeszek imádói valamennyien egyetértenek abban, hogy a konyak a spirituszok koronázatlan királya.

Íme a spirituszok királya, királyok spiritusza (gusto.hu)

cognac.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1813346095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása