.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 11. 13. - apuska
Hagyjatok már inni

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Még november második hetében is vannak, kik szárazsággal üzennek az alkoholnak hadat, de nehogy már mi érezzük magunkat miattuk kellemetlenül. A Heti sajtó gyűjtőműfaj, és büszkén jelentjük, a gyűjtés alapja változatlan.

Hétszentség'17/45

2017. 11. 06.

Nincs munkája? Vagy csak unja azt, amit csinál? Kihívásnak tartaná, hogy egy nagy sörgyárban dolgozzon?

Álommeló sörhas nélkül (hvg.hu)

Alkotója 'Utopia' névre keresztelte a különleges sört, melynek egyetlen üvegéért akár 200 dollárt, azaz nagyjából 55 ezer forintot is megadnak a sörkedvelők az USA-ban. Legalábbis azokban az államokban, ahol egyáltalán kapható. A sörkülönlegesség 2017-es változata ugyanis annyira erős lett, hogy sok helyen illegálisan lehetne csak forgalmazni.

Törvénytelen ennyire erős sört forgalmazni (origo.hu)

Olyan borospincéket gyűjtöttem össze, ahol a Neszmélyi borvidék legfinomabb borait kóstolhatod meg. Ám mielőtt bemutatnám a pincéket, ismerkedjünk meg egy kicsit magával a borvidékkel.

Borkedvelő vagy? Akkor ezek pincészetek Rád várnak! (Hello Duna-Gerecse)

Bár nagyon sokat lehet hallani az alkohol káros hatásairól, időnként mégis érdemes meginni egy-egy pohár vörösbort! A mértékkel fogyasztott, jó minőségű bor ugyanis kifejezetten jót tehet az egészségünknek. Lássuk, hogyan!

Vörösbor: meghosszabbíthatja az életünket! (egeszsegkalauz.hu)

Nekem már van pultom, viszont a bárpulthoz kellettek székek is…

A lusta ember lábtartója (Furdancs)

Mától egy héten át zajlik a magyar pálinka hete Kecelen. Itt rendezik meg a Kárpát-medencei pálinka- és párlatversenyt is.

A magyar pálinkát ünneplik Kecelen (hirado.hu)

A céges bulik közül mindig a karácsonyi a legerősebb: az egész évben egy célért hajtó kisebb és nagyobb csapatok együtt esznek és/vagy isznak. Elássuk a csatabárdokat, olyan kollégákkal poharazunk, akikkel azelőtt el sem tudtuk volna képzelni. Sőt, még kellemetlen helyzetek is adódhatnak, melyeken a következő karácsonyon jókat derülünk. Mindehhez viszont kell egy jó helyszín, amiben most próbálunk segíteni. Még nem késtünk le semmiről, de érdemes minél hamarabb lefixálni a bulit.

Hol legyen a céges karácsonyi buli? – 12 helyszínötlet (welovebudapest.com)

Az Akvárium az egyik legnagyobb befogadóképességű koncerthelyszín Budapesten, a város szívében. A klub sokkal több, mint koncerthelyszín: a terasz a város egyik legnépszerűbb találkozóhelye, saját étterem és kávézó működik, a legkülönfélébb rendezvények zajlanak itt a gyerekprogramoktól a kiállításokig, a legmasszívabb koncertekig és partikig.

Klubkörkép – Akvárium Klub (Recorder)

akvarium.jpg

 

2017. 11. 07.

Tulajdonképpen véletlenül akadtunk bele a római Hard Rock Caféba, vacsorázóhely keresése közben, és ha már ott voltunk, benéztünk. Részben barbecue csirkeszárnyat enni, részben pedig rock relikviákat látni.

Néhány gitár a római Hard Rock Cafe faláról (HamPLÓ)

Utánajártunk, miket hagynak el leggyakrabban az emberek a kocsmákban. A kabátok, tárcák vezetik a listát, azonban a kocsmárosok ezek mellett egészen meghökkentő esetekről is sztorizgattak.

Kabátok, tárcák mellett cipőt, brekegő plüssbékát is elhagytak már a pécsi kocsmákban (pecsiujsag.hu)

Nemrégiben kezdődött a száraz november, amit mi rendesen meg is ünnepeltünk B-vel. Úgy, ahogy azt illik! El is mesélem nektek, hogy szerintem mi az élet valódi, és majdhogynem egyetlen értelme.

Lopunk egy csókocskát... Iszunk egy kortyocskát... – Ennyi az élet értelme kábé (wmn.hu)

Rendkívül berúgtak a Melbourne kupa rajongói, voltak, akik majdnem beleborultak a bokorba, mikor megpróbáltak lábra állni.

Alkoholmámor a lóversenyen: ilyen, amikor gazdagék hullarészegre isszák magukat (blikk.hu)

Külföldinek hittek minket, ezért 18.000 forintba került korsója a Soproninak!

Ma megittunk két pohár sört ebben a pesti étteremben (Öt perc pihenő)

Magyarországon szinte mindenki iszik. Ehhez nem kellenek felmérések, nem kell bekérni a KSH adatait, nem kell abból becsülni, hányan halnak meg májzsugorban. Elég megnézni azt, milyen szemeket meresztenek arra, aki visszautasít egy koccintást: „kösz, nem iszom”. Ő a csodabogár, az érthetetlen, a „fura”, miközben az „alkoholista” szó lassan új értelmezést kap. Hiszen sokan vannak – átlagos emberek –, akik hetente többször söröznek, boroznak, akár naponta kinyitnak egy üveggel. Ők vajon elindultak a lejtőn, vagy csupán „lazulnak”?

12 liternyi tiszta szesz fejenként: alkoholfüggők országa vagyunk (nlcafe.hu)

Mint más mérgeknél, a metilalkohol esetében is igaz, minél nagyobb a mennyiség, annál inkább képes súlyos, akár halálos mérgezést okozni - emelte ki Zacher Gábor toxikológus.

Zacher megszólalt a dámóci mérgezésről (24.hu)

Az Ogre Bácsi Söregyetem második előadásán Németh Antaltól tudtuk meg, miért jár Magyarország élen a sörforradalomban.

Ezért gyorsabb nálunk a sörforradalom, mint az USA-ban (beerporn.hu)

Itthon nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy egy református templom funkciót váltson. Az meg végképp elképzelhetetlen, hogy sörözőt nyissanak benne.

Sörözés a szószék alatt (drinkunion.hu)

Az elmúlt évtized sörtípus-slágere minden kétséget kizáróan az IPA. Sokan egyenesen a sörforradalom ikonikus típusának tartják, holott az India Pale Ale valójában ennél jóval régebbi, a sörforradalomhoz pedig csak az 1990-es évek végén csatlakozott. A sörfőzők és a sörgeekek ma már nem is szimplán sörtípusként, hanem egy népes típuscsaládként tekintenek rá.

A nagy IPA (r)evolúció (Zabhegyező)

2014 óta művelek szőlőt és – kisebb segítséggel – készítek belőle saját bort, saját fogyasztásra. A dolgot csak ajánlani tudom, rengeteget lehet belőle tanulni. Az ember megismeri saját korlátait, van ideje a szőlőben elgondolkodni és lehet tesztelni, érdekel-e minket ez annyira, hogy érdemes legyen továbblépni. Részemről ennek megállapításához elég volt némi szenvedés és három évjáratnyi pinot noir Etyeken. A tanulás nulladik fázisának végére időzítettem az OKJ-s borász végzettség megszerzését, keretbe foglalva mindezzel kezdeti lépéseimet.

Soós István Borászati Szakközépiskola OKJ képzés review (A borrajongó)

Az őszi hónapok a szüret, a borkóstolók és bortúrák időszaka, amelyeknél a laza és önfeledt hangulat mellett nem árt megemlíteni az elfogyasztott alkohollal járó hosszabb-rövidebb távú következményeket sem. Persze a lényeg itt is a tudatosság és a mértékletesség. Dietetikusunk tanácsai az utóbbi betartására.

Itt a bor- és gasztrotúrák ideje – ésszel és mértékkel igyunk ekkor is! (travelo.hu)

Egyedi karakter, fajtajelleg, terroirhűség és megkérdőjelezhetetlen minőség: a magyar boroknak ezt kell tudniuk ahhoz, hogy a legjobbak közé kerülhessenek. Dr. Fiáth Attila, a TOP 100 magyar bor zsűrijének elnöke összegezte a kóstoló tapasztalatait.

Követ dobtunk az állóvízbe (vinoport.hu)

5 új taggal bővült 2017-ben a Junibor és új elnököt is választottak Gál Tibor személyében, valamint az elnökség is átalakult. Az üzenet egyértelmű: a Junibor továbbra is a borászok új generációjának legfontosabb szervezete szeretne lenni, tömörítve az ország legtehetségesebb fiatal szakembereit.

Újak, frissek, fiatalok – 5 új borász került be 2017-ben a Juniborba (esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog)

Magyarországon több mint 80 milliárd forintot költ évente égetett szeszre a lakosság, a pálinkát pedig két másik italfajta is lehagyta a forgalmat tekintve.

Magyar szesztoplista: a pálinka csak a harmadik legnépszerűbb (hvg.hu)

A csehek, és az országot jól ismerő külföldiek többsége se tudja, hogy a sörökön és a Becherovkán túl  van egy további italfajta, amelynél a „Csehországban készült” felirat egyben a nemzetközi szinten is elismert kiválóságot is jelzi. Ez pedig nagy meglepetésre nem más, mint a whisky.

Egy pohárka cseh whiskyt? De még mennyire! (Csehország, nem csak Prága)

Aki szenvedélyesen szereti a Jack Daniel’s-t, az stílusosan beékeli otthonába. Talán így gondolta a nemes nedü kedvelője és a ház tulajdonosa, aki felkérte a Stone-Crete Dusty Baker irodát, hogy ennek szellemében tervezze és alakítsa át a konyháját. Miután a helyszín a hétvégéken baráti társaságok kedvelt helye, nem utolsó sorban ők is a jól ismert whisky kedvelői, így kiváló ötletnek tűnt az elképzelés.

Aki szenvedélyesen szereti a Jack Daniel’s-t, az ilyen konyháról álmodik (24.hu)

A WFA Grand Slam sorozat részeként idén először Budapesten rendezik a világ egyik legnagyobb flair, azaz akrobatikus bartender versenyét. Fabbri Flairsupply.

Budapesten rendezik a világ egyik legnagyobb flair versenyét (Koktél blog)

Hajdan kedvelt desszertet újított meg Istiván Rita a Sonja Adler édességekkel. A likőrbe áztatott süteményeket meg is lehet kóstolni az óbudai Esernyős gasztrokiállításán, november 11-én.

Visszatért az elfeledett íz (Kultúrpart)

sonjaadler.jpg

 

2017. 11. 08.

Oké, elég rosszul tudjuk magunkat érezni egy átmulatott éjszaka után, amikor felöntöttünk a garatra. Viszont felelőtlen bulizásnak nagy ára lehet – a másnaposságot leszámítva -, ha nem figyelünk testünk jelzéseire. Előfordulhat, hogy allergiás reakció vált ki az alkohol!

Ellenségeidnek sem kívánnád: alkoholallergia (noizz.hu)

Egy kilométer hosszú szeszcsempész vezetéket fedeztek fel a Dnyeszter folyónak az ukrán-moldovai határon lévő szakaszánál ukrán vámosok - volt olvasható szerdán az ukrán vámhivatal honlapján.

Egy kilométer hosszú szeszcsempész vezetéket fedeztek fel a vámosok (origo.hu)

Mivel a főfókuszom a budapesti, magyarországi és európai kocsmavilág, időről időre az ebben a témában valamiért jártas embereket fogok megkérdezni a véleményükről, tapasztalatukról. Első beszélgetőpartnerem, Bölöny József, akivel együtt is több kocsmatúrában vettünk már részt. Azon túl, hogy a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub alelnöke, évtizedekkel ezelőtt stoppal bejárta Lengyelországot és az akkori NDK-t, és a mai napig rendszeresen jár az országban és külföldön sörfőzde-látogatásokat és közben söröző látogatásokat szervezve.

KOCSMAVILÁGI INTERJÚK #1 – Bölöny Józsival, a Sörcikkgyűjtők alelnökével (kocsmaturista.hu)

Rendre előkerül a kérdés a kezdő házisör főzők körében, hogy jó ötlet-e malátasűrítménnyel próbálkozni, vagy az úgysem hozza a várt eredményeket, így egyből a megroppantott maláta a jó megoldás. Mit mond a tapasztalat?

Sörfőzés otthon: ciki a maláta sűrítmény? (beerporn.hu)

A fiatal cseh designer Michal Pražský által tervezett trendi söröspoharak is jelzik azt a forradalmi változást, ami a cseh sör körül zajlik.

Tartalomhoz a forma (drinkunion.hu)

Klasszikus magyaros párosítással: olaszrizlinggel és kékfrankossal éri el sikereit Karner Gábor, akinek birtokvöröse sűrű mezőnyben került be tavaly a Nemzeti Borkiválóság Program legjobb nyolc tétele közé. De a világ is kinyílt előtte: mesébe illő történet a zsebkendőnyi mátrai ültetvényről a Michelin-csillagos éttermekig.

Vitézek földjén (valasz.hu)

A tapasztalt, sokat látott kóstolók biztosan mosolyogni fognak a következő boros tévedéseken, legendákon, de nem illik viccelődni a kezdők kárára. Jól tudjuk, az újszülöttnek minden vicc új. Ezért most helyére teszünk néhány dolgot, bízva abban, hogy a rutinos, öreg rókáknak is mondhatunk valami újat.

13+1 boros városi legenda, amit most leleplezünk (boraszportal.hu)

A nagy kiszerelésű italokról hallva óhatatlanul is valami kannás bor rémlik fel, mely a boltok alsó polcain várja sorsa beteljesedését. A kereskedelem logikán és pszichológián alapszik, soha nem tennének olyat, amit anyukánk vagy más bölcs valaki sem tett volna. A hét literes vodka kiszerelés az italméréseknek árcsökkentő tényező és egyben különlegességénél fogva bárpultra kívánkozó kocsmai dísztárgy.

Az enyém nagyobb! (Aperitíf)

Egy holland és kanadai tudósok által végzett, a televíziónak az ivási szokásokra gyakorolt hatásait vizsgáló kutatás szerint azok, akik a képernyőn gyakran látnak alkoholt reklámozó vagy alkoholfogyasztásról szóló képsorokat, másfélszer több alkoholt fogyasztanak, mint azok, akik csak ritkán látnak ilyen jellegű reklámokat.

Vigyázat! Többet iszunk a TV hatására (kamaszpanasz.hu)

Sajnos a magyar jog nem feltétlenül áll ki azok mellett, akik alkoholos befolyásoltság alatt kerülnek olyan intim helyzetbe, amiből időközben inkább menekülnének. Meddig értelmezhető közös beleegyezéssel történő  szexuális aktusnak az, ahol az egyik,- vagy mindkét fél ittas?

Alkohol és szex – Meddig szex, és honnan erőszak? (wmn.hu)

alkohol-szex.jpeg

 

2017. 11. 09.

Az átbulizott éjszakák nem tesznek jót a bőrnek, ez másnap meg is mutatkozik az arcon. Szakértők tanácsait gyűjtöttük egybe, milyen gyors megoldásokkal lehet orvosolni a problémát.

Fáradt, ödémás és vízhiányos bőr: mit tegyél, ha kicsit sok volt az alkohol? (retikul.hu)

Rendhagyó állásbörzét tartott a Dreher Sörgyárak: az esti eseményre beáramló több száz érdeklődő, elsősorban végzős egyetemista, pályakezdő fiatal, az egyik legnépszerűbb budapesti romkocsmában ismerkedhetett meg a vállalat munkatársaival, vezetőivel. Emellett számos előadás, illetve érdekes program várta őket, amelyek bepillantást nyújtottak a sörgyár mindennapjainak kulisszatitkaiba.

Ismerjük meg egymást egy sör mellett (hrportal.hu)

Az akkor még nem szent Márton rejtekhelyét a libák gágogása árulta el, így nem úszta meg, hogy Tours püspöke legyen. A libákat pedig ennek megtorlásául esszük meg Márton napon. De mit iszunk hozzá?

Sör és liba (drinkunion.hu)

Feldhoffer Antal plébános felépülésben lévő alkoholfüggő. Tizenhárom évvel ezelőtt került be a leányvári Hivatásőrző Házba, az akkor még kifejezetten függő papokat gyógyító intézménybe. Hogyan kerül kapcsolatba egy pap az alkohollal? Egyáltalán: betegség vagy bűn inni, ha Istent szolgáljuk?

"Néha kiültem a teraszra a kötelező papi imádságra, de a sör már ott volt mellettem" (hvg.hu)

A nyitrai Beer Time – nem annyira egzotikus, mint San Diego vagy Szingapúr, ez tény – pubban viszonylag sokszor megfordulunk, így régóta megvolt bennünk az igény, hogy írjunk röviden a szlovák origónkról is. A hely nem rég ünnepelte második születésnapját, mi pedig a kezdetek óta törzsvendégek vagyunk. 

Beer Time Nitra (Fenékig)

Egy baszk művész és elsővonalas sörimádó kimaxolta az egyszerűségben rejlő vagányság fogalmát.

Különleges sörösdobozokat tervezett ez a baszk dizájner (player.hu)

Király műsor a Tömény Történelem, én meg nagyon örültem, amikor harmadszor is felhívtak. Hülyeséget beszélni mindig nagyon tudok, a száraz történelmi tényekből irtózatos baromságot csinálni pláne nagyon bejön.

Ganxsta Zolee vallomása: "Az alkoholizálással sincsenek problémáim" (femcafe.hu)

Leestown, 1775. A frissen alapított városka névadói, Hancock és Willis Lee a végtelen mezőket járják, bölénycsapásokat keresve. Hamarosan patadobogást visszhangzanak a hegygerincek, többszázas bölénycsorda vált át a Kentucky folyón. Fenséges látvány, az erőtől duzzadó csorda a táj részét képezte, a vadászok bőséges zsákmányra számíthattak. Hús és prém bőven akadt azokban az időkben. A városka kereskedelmi központtá nőtte ki magát, a telepesek nagy kedvvel érkeztek. Az új lakosok pedig magukkal hozták az óhazából a lepárlás mesterségét. Kukorica, búza, árpa is volt gazdagon, a családok nekiláttak saját whiskeyfőzdéik felépítéséhez.

Bölényekkel táncoló - Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey (Sláinte! - A whiskyblog)

buffalotrace.jpg

 

2017. 11. 10.

Vajon milyen eséllyel lesz ép önértékelésű felnőtt egy kislányból, aki alkoholista családban nő fel? És kihez fordulhat segítségért az, akinek az ital maradt az egyetlen barátja? Karafiáth Orsolya Szirén című, negyedik regényében egy terhelt környezetből érkező kislány, Anna életét. szorongásait, függőségeit követhetjük végig. Mert könnyen ítélkezünk a nő fölött, aki a sárga földig leissza magát. De mi történik közben az emberben, belül? Ezt mutatja meg a regényhez készült képsorozat a könyvből válogatott idézetekkel.

Így érzi magát egy nő, miközben a sárga földig issza le magát (nlcafe.hu)

Lawrence Block ragyogó könyvében szó esik arról, hogy mi vár az alkoholistákra, ha a szent kocsma is bezár...

Ha részegnek születtem volna (Serteperte)

Régen írtam már a HopTop sörökről. Le kell zárnom az évet és nincs jegyük. Idáig kiválóan teljesítettek, de mit műveltek a tavalyi vizit óta?

Keserű elefánt (Beers & Books)

Ismert magyar pincészetek különleges palackokat kínálnak a borrajongóknak: a Bolyki, az Etyeki Kúria, a Gilvesy, a Konyári, a Luka és a Vylyan üvegeit autizmussal élő fiatalok színes rajzai díszítik.

Autizmussal élő fiatalok rajzai teszik különlegessé a borokat (gusto.hu)

Végleg eltűnhet a borászatok eszköztárából a fahordó? Szükséges, vagy egy eltűnő félben lévő, ósdi hagyomány? Gazdag Attila, az ismert cserfői borász kifejtette: mára a modern technika, így a saválló tartályok elengedhetetlenül fontosak a borászatok életében, de nem kell, nem lehet végleg elfelejteni a fahordókat sem: az érlelés során kapnak fontos szerepet.

Fahordó: szükséges vagy eltűnő félben lévő hagyomány? (kanizsaujsag.hu)

15. születésnapját ünnepli idén az Agárdi Pálinkafőzde: a cég zöldmezős beruházásból az egyik legismertebb hazai pálinka-márkává nőtte ki magát. Honnan indultak, és milyen út vezetett idáig?

A minőségi pálinka titkai: minden a gyümölcsnél kezdődik (portfolio.hu)

Vajon mi történik, ha egy hónapon át egy csepp alkoholt sem ihatunk? Mivel fogalmam nem volt róla, ezért idén én is nekimentem a száraz novembernek. Így telt az első 10 nap!

Józanságom története, avagy 30 nap alkohol nélkül - elindult a kaland, helló Száraz November! (nosalty.hu)

8 napja nem ittam, ez nálam az utóbbi 2 évben nem fordult elő, s korábban is ritkán. Ez az én történetem, elolvasva talán ki lehet kerülni pár csapdát, amibe én páros lábbal léptem.

“Lavírozás mindennel-mindenkivel-mindenáron egyetlen cél érdekében: HAGYJATOK MÁR NYUGODTAN INNI BASSZÁTOKMEG!” (soberjump.com)

Mindig jó kérdés, hogy mi történik télen a kedvenc teraszaikkal, főként, ha azok olyan panorámával járnak együtt, mint a 360 Bar. Nos hát például történhet ez: az Andrássy út legmagasabb épületének tetején lévő bár 6 darab iglut szerelt össze a fedélzetén, 3 tematikával, egyenként 8 férőhellyel, kandallójellegű fűtőtesttel, zenével.

Téliesedett a 360 Bar – csinos iglukba jöhetünk tetőteraszozni (welovebudapest.com)

A zip's-nél lerántják a leplet és elárulják, hogyan és kinek a segítségével reformálják meg konyhájukat és mi is az a Jameson degusztációs menü.

 

2017. 11. 11.

Fonyód a déli Balaton-part egyik legnagyobb és legvárosiasabb megjelenésű települése. A dús szépségű vízpartján és képeslap-jelképein túl a hatvanas évekből örökölt, azóta korszerűsített Balaton áruházzal, hetvenes évekből örökölt barna tetős, helyenként indián sátor utánérzésbe nyúló városi bódésorral és a vasúti sínek és a tó közé épült terebélyes nyári strandgasztró-birodalommal és dimbes-dombos településképpel vár. Ráadásul több rejtett szegletben bújnak meg apró fonyódi kocsmák. Mindkét szélső évszakban ismerkedtem a kisvárossal és a népitatási potenciáljával. Akadt is néhány kedvemre való felfedezésem.

Fonyódi kocsmák télen-nyáron (kocsmaturista.hu)

A magyarországi sörisszák egy kedvelt, ha nem a legkedveltebb úti célja Csehország és az ottani sörfőzdék, sörözők. Nekik szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a cseh kocsmai sörlapok, táblafeliratok, söröscímkék megértéséhez, mivel cseh barátaink – az angolszász és újhullámos sörtípusok kivételével – többnyire csak saját anyanyelvükön adják meg a legfontosabb ismérveket is.

Kis cseh sörszótár (Zabhegyező)

A címből a többség ebből már sejti, hogy olyan italról van szó, melyet a sör lepárlása után nyernek. A módszer hasonló, mint a pálinkafőzésnél csakhogy itt a cefre maga a sör.

Sörpálinka helyett sörpárlat (drinkunion.hu)

Ha a magyar borkultúráról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül hazánk legnagyobb múltú borvidéke mellett. A Tokaj-hegyaljai borvidék természeti és földrajzi adottságainak köszönhetően a mai napig büszke magas minőségű aszú boraira, bár a legnagyobb pincészetek ma már egy másik borstílusra is berendezkedtek a „tokaji” hírnév fenntartásáért. Hogy melyik ez a bor, és milyen utat jár be a palackozásig, azt képes beszámolónkban mutatjuk meg.

Egy tokaji bor evolúciója: a dűlőktől a pincéken át a poharunkig (travelo.hu)

Tény, hogy a nők sokkal jobban kóstolnak, jobb az íz érzékük, mint a férfiaknak. Az is tény, hogy borásznak is nagyon jók. Ha tovább visszük, hogy a borász, napjaink rocksztárja, akkor a borásznők igazi dívák. És a dívák imádják a látványos fellépéseket, mint puha, simogató kezükkel, olyan kemény vidéken dolgozni, mint Tokaj-Hegyalja. 

Kemény földet puha kézzel (Igyunk együtt)

Az ír whiskey csak Írországban vagy Észak-Írországban készülhet és minimum három éves hordós érlelés után kerülhet a piacra. Jellemzően ennél hosszabban érlelődnek a legértékesebb párlatok. A legtöbbjük kevert whiskey, amely egyfelől rézüstben készült malátawhiskyből vagy – a pure pot still whiskyként ismert – árpawhiskyből, valamint tornyos készítésű gabonawhiskyből kevernek. Íme néhány klasszikus.

Az zöld sziget és az élet vize (a bor meg én)

irishwhiskey.jpg

 

2017. 11. 12.

Ez a száraz november is remekül kezdődött. A Dreher sörgyár az Ankertben rendezett állásbörzéjén több száz érdeklődő vett részt. Az előadásokon a gyár szakemberei ismertették a sörgyártás folyamatát, a reklám és marketing fontosságát és pénzügyi ismereteket is nyújtottak, az állásinterjúkkal egy időben. Mindezek mellett meghívták a jelenlevőket egy jó korsó sörre.

Száraz-e a november? (Serteperte)

merzagabor_pilzner.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6512992936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása