.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 10. 16. - apuska
Álcázóművész

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Az éhség nem más, mint álruhába öltözött szomjúság. A Heti sajtót olvasd eszerint!

Hétszentség'17/41

2017. 10. 09.

Úgy döntöttem, összeszedem, hogy nálunk fejlettebb kocsmakultúrával rendelkező népek mit fogyasztanak az italok mellé, kocsmakaják sorozatunk első versenyzője egy igazi feketeöves kocsmaklasszikus Csehországból.

Nakládaný hermelín, avagy menyétet az olajba! (GerillaGasztro)

Az idény legjobb vételei. Borok, amiket fajták, borvidékek vagy éppen árkategóriák etalonjainak tartunk, és újra megvennénk, mert árazásuk is baráti.

A legjobb vételek – 2017 ősz (Művelt alkoholista)

Hét éves lett Budapest legizgalmasabb Márton napi programja, mely évről évre új és újabb tematika köré épül, és az elmúlt években rendre teltházat vonzott. Idén ezért a 7. fesztivál tematikája a bűvös 7-es szám körül forog majd.

Bűvös hetes: mit tartogat idén a Márton napi Borfesztivál a Gellértben? (boraszportal.hu)

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. Most ismét a Balaton a főtéma: gasztronómia, vendéglátás, bormarketing, jelen és jövő, nehézségek és sikerek. Kovács Tamással, az elismert Márga Bisztró és Szent Donát Birtok tulajdonosával beszéltem.

Nem a fürdőturizmus a Balaton legnagyobb erőssége (vinoport.hu)

Pálinka a 30-as évekből, Árpád-kori leletek az udvarból Lakiteleken.

Pálinka Patika Város, ahol recept nélkül kapni a jó pálinkát és kultúrát (Élet sója)

A szigetország whiskey történetének kezdő lépései két agilis szakember nevéhez köthetők. Egyikük Shinjiro Torii, egy gyógyszer nagykereskedő, a későbbi Suntory cég elődjének az alapítója, a másik Masataka Taketsuru, akit Torii párlatszakértőként alkalmazott a lepárlójában.

Japán Whiskey szösszenetek (A bor meg én)

Puglia régióról már írtam egy nagyobb összefoglalót. Eljött az idő ráközelíteni a meglátogatott városok részleteire is! Eredetileg Molfettába voltam hivatalos, így vele kezdek!

Molfetta kocsmái és városi legendái – Puglia, Dél-Olaszország – 1. rész (kocsmaturista.hu)

molfetta.jpg

 

2017. 10. 10.

Egy brit férfi börtönbüntetéssel nézhet szembe, miután véletlenül hozzáért egy másik férfi csípőjéhez Dubajban. Pedig csak szórakozni akart.

Alkoholfogyasztás miatt ítélhetnek el egy brit férfit Dubajban (blikk.hu)

Akár az "évszázad évjárata" lehet az idei egyes borászok szerint a kedvező időjárás miatt. A több borvidéken is érdekelt Varga Pincészetben például kiemelkedő a minőség, és a tavalyi 14,6 millió palacknál több, 16 millió palack bor kerülhet majd a boltok polcaira.

Az "évszázad évjáratáról" beszélnek a borászok (agrarszektor.hu)

Peti valóságos titánja a fiatal és tehetséges magyar borász generációnak. Fáradhatatlan lelkesedéssel veti bele magát a pincészet mindennapi munkájába, segít összehangolni a szervezeti működést, segít a borok elkészítésében, az anyagbeszerzések lebonyolításában, valamint aktívan részt vesz a borkóstolókon is. Fennmaradó idejében a kecskeméti DiVino Borbár megnyitásán dolgozik, és, ha mindez még nem lenne elég, halkan megjegyezzük, hogy ő az egyik legsármosabb magyar borász…

„Nagy nálunk az egy négyzetméterre jutó borászok száma...” - interjú Frittmann Petivel (Juniborbár)

Az ALDI idén Nagy-Britanniában biztosan, de reméljük hamarosan hazánkban is, igazán nagy dobásra készül az adventi várakozás jegyében. A gyerekeknek szóló 24 ablakos csokikalendárium mintájára piacra dobják a felnőtt kalendáriumot, amiben 24 miniüvegben különböző borok vannak.

Adventi kalendárium felnőtteknek (B1 gasztro)

Két 1983-ban bezárt skót üzem is újraindul, miután az ország már nem bírja kielégíteni az emberek whisky iránti igényeit.

Skócia nem bírja a tempót, képtelenek elég whiskyt gyártani (24.hu)

Tar Sándor sokat járt a Hajdú-bihari Napló szerkesztőségébe, hazafelé a róla elnevezett emléktúra állomásain időzött. Azóta néhány kocsma bezárt, egy-két hely neve megváltozott, de ezek a viszontagságok idén sem akadályozták az író tisztelőit abban, hogy szeptember 30-án összegyűljenek, és nekivágjanak a városi felolvasó-kirándulásnak.

A hazaút viszontagságai (litera.hu)

tartura.jpg

 

2017. 10. 11.

Talán már veled is előfordult, hogy az alkohol nem azt hozta ki belőled, amit vártál. Míg az esetek döntő többségében felszabadulsz tőle és boldognak érzed magad, addig néha inkább szomorú vagy nosztalgikus hangulatba kerülsz tőle. Még az is lehet, hogy mindez nem a véletlen műve.

Utánajártak, milyen érzelmek kötődnek a különböző alkoholos italokhoz (player.hu)

A TripAdvisor utazási portál egy éven át tartó nemzetközi felmérése a vendégek milliónyi véleménye alapján készült.

Idén egy angol falusi kocsma a világ legjobb étterme (hvg.hu)

Magyarországon a kocsmákban, ha már van, állandóan be van kapcsolva a tévé, mindegy hogy főzőműsor, politikai beszélgetés, szappanopera, vagy esetleg híradó van adáson. Ez tökéletes idiotizmus, hiszen az ember a kocsmába csapolt sört inni és beszélgetni jár, tévét otthon sem néz szívesen.

Meccsnézés kocsmában (drinkunion.hu)

Azt beszélik, hogy a keményen megkomlózott sörök lenyugtatják az embert, és ez arra vezethető vissza, hogy a komló és a cannabis növények valójában unokatestvérek. Néhány sörfőzde az USA-ban tovább ment, és itt-ott már elérhető a cannabisos sör.

Amit itthoni biztosan hiába keresel: IPA, igazi cannabissal (beerporn.hu)

Idén augusztus közepén volt szerencsénk életünkben nem először, de remélhetőleg nem is utoljára egy igazi cseh kisvárosi sörfesztiválon részt venni. Miközben kellemes órákat töltöttünk el az eseményen, két zamatos sör között elméláztunk: miképp is lehet(ne) egy sörös eseményt oly módon megrendezni, hogy az valóban kiérdemelje a kisvárosi sörfesztivál nevet? Természetesen mindezt csupán a magunk naiv, fesztiválszervezéshez nem értő módján.

Mi kell egy cseh(es) kisvárosi sörfesztiválhoz? (Csehország nem csak Prága!)

Magyarországhoz hasonlóan Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is éreztette hatását a szélsőséges időjárás, az utóbbi három országban ennek következtében 10-20 százalékkal kevesebb szőlő terem, ez felértékeli a magyar borokat és reménykeltő az exportra nézve – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Esélyt kapott a magyar bor a nemzetközi időjárástól (24.hu)

Magyarországon sokan úgy gondolják, a nagy borászatok nem képesek kemelkedő borokat készíteni – mondja Kamocsay Ákos, az októberi Winelovers Rizlingteszten győztes olaszrizling készítője. A Hilltop főborásza elmondja azt is, miért nem tettek jót az olaszrizling megítélésének a szocializmus ivóvíztározói.

Kamocsay Ákos: „Nagy tételben is készülhet minőségi bor” (vinoport.hu)

Az Eredetvédelmi program keretében nemzeti oltalmat kapott a Vasi vadkörte pálinka. 

Ez a vasi pálinka bizony eredetvédett lett (nyugat.hu)

Még mielőtt pohártörésre kerülne sor, hogy whisky vagy whiskey, maradjunk a konszenzusos latinnál: aqua vitae – az élet víze. Gabonapárlat, amitől évszázadokon át királyok, hercegek, grófok estek hasra, csillagok hunytak ki, lángelmék sziporkáztak. Most meg itt van a mezítlábas halandóknak teljes tárházában, csak győzzük kóstolni.

Az élet víze – kóstolunk, keverünk (hvg.hu)

Oroszország 78,4 millió dollár értékben exportált vodkát az idei első nyolc hónapban, ami 14 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Egyre több orosz vodkát nyakalnak külföldön (index.hu)

Van egy régi történetem, már a fél országnak elmeséltem, hallják Önök is. Arról szól, miért iszom rumot és hogy nemrég megtaláltam a kategóriájában tökéletes példányt. Mission completed. E folyamat végére utal a címkép és majd az írás végén felbukkanó tanulság. A Kapitány köszöni, él és különben mindenki jól van.

Vele temessetek! Old Pascas 40% (Aperitif)

oldpascas.jpg

 

2017. 10. 12.

Információink szerint súlyosan eladósodott és csődközeli állapotba került a székelyföldi Lixid Project SRL, a Csíki Sör gyártója. A hitelezők szorításában az előremenekülést választó cég taktikája nem jött be: a magyarországi piacon nem kelendő a portéka, így még nagyobb lett a baj. Úgy tudjuk, a vállalkozást vezető Lénárd András magyar bankokkal (köztük állami tulajdonban lévő pénzintézetekkel) tárgyal a hitelek átcsoportosításáról, így könnyen lehet, hogy a magyar adófizetők pénzéből segítik meg az alkoholos italt gyártó erdélyi vállalkozást.

A magyar állam segítheti ki a Csíki Sör eladósodott gyártóját (mno.hu)

A Kraft csoport a sörfőzés legmagasabb szintjeire tör, ezt kifejezendő vették fel ezt a nevet, hogy megkülönböztessék magukat a többi kézműves sörfőzdétől. Úgy néz ki a marketing mellett a tárgyalásokban is jók, hiszen több országos kiskereskedelmi lánc polcain megtalálhatóak a termékeik. A bejegyzés apropóját adja, hogy az eheti InterSpar reklámkiadványában is szerepelnek.

Kraft polcfoglalás az InterSparban (Sörfigyelő)

Donald Trump amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Kaliforniát, ahol óriási tűzvész pusztít. Több borászat elpusztult, a sörfőzdékben pedig áll a munka, mert evakuálták a dolgozókat.

A sörfőzdék sem ússzák meg a hatalmas kaliforniai tűzvészt (beerporn.hu)

Október 7-én immár ötödik alkalommal került megrendezésre az Olaszrizling Október Nagykóstoló, a fajta legnagyobb hazai seregszemléje. Ez az öt év megfelelő apropót szolgáltat arra, hogy kicsit elgondolkodjunk a fajta jelenlegi helyzetén és még inkább jövőbeli kilátásain.

Örvendetes előrelépések olaszrizling-fronton (vinoport.hu)

Egy szerencsés véletlennek köszönhetem, hogy szőlészből szőlész-borász lettem – mondja Mészáros Pál, a szekszárdi Mészáros pincészet megalapítója, a legutóbbi Év Bortermelője díjazottja. Állítja, ma könnyebb jó bort készíteni, mint régen, Szekszárd pedig bizonyos tekintetben Nyugat-Európa.

"Nem gondoltam, hogy ennyien gratulálnak őszinte szeretettel" (boraszportal.hu)

Vasárnap óta pusztít a tűzvész Amerika, illetve a világ egyik leghíresebb borvidékén. A kaliforniai Napa-völgyet és környékét hivatalosan is katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították.

Napok óta tűzvész pusztít a világhírű borvidéken, a Napa-völgyben (diningguide.hu)

„Nagyon sok minden történt a Zimek háza táján a cég 2005-ös alapítása, és még több a 2016-os tulajdonosváltás óta, de menjünk sorjában.” – kezdi Beliczay Zsolt, a Zimek Pálinka Manufaktúra ügyvezetője Zamárdiban.

Aki a Balatonnál jár és érdekli a pálinka... (e-Pálinka)

A vodka nemcsak James Bond, hanem a fél világ kedvenc alkoholos itala. Az élet vize elnevezés onnan ered, hogy a keményítőtartalmú alapanyagból készült italt kezdetben orvosi célokra használták.

James Bond egyik kedvenc alkoholos itala (origo.hu)

Ha a bakancslistánkon szerepel, hogy egyszer a világ legjobb bárjában igyunk meg egy koktélt, akkor irány London. Jöhet egy felejthetetlen este a Hotel Savoyban, ahol akár magyarul is megrendelhetjük kedvenc italunkat.

Magyar származású a világ legjobb bárjának vezető mixere (hvg.hu)

Borba fojtja a bánatát – mondják arról, aki keserűségében iszik. Valóban a szomorú emberekből lesz alkoholfüggő, vagy más hajlamosít a szenvedélybetegségre? Mi a közös VIII. Henrikben, Hemingwayben és Sztálinban? Az alkoholizmus történetében kutakodtunk.

Alkoholba fulladt hírességek (szabadfold.hu)

Az indiai kormány ez év tavaszán egy új törvényt vezetett be, amely szerint egyetlen olyan kocsmát vagy italboltot sem lehet üzemeltetni, ami állami országúttól, illetve főúttól 500 méternél közelebb található. A meglehetősen szigorú jogszabály életbe lépését követően vendéglátó-ipari vállalkozások százai voltak kénytelenek egyszer s mindenkorra lehúzni a rolót, ugyanis semmit sem tudtak mit tenni a törvény ellen.

Zseniálisan szívatta meg a hatóságokat egy indiai kocsmáros (blikk.hu)

indiai-kocsma.jpg

 

2017. 10. 13.

Van egy elveszett ősi tekercs, egy papyrus, amelyen a holt tengeri tekercsek, Robert Langdon és maga dr. Jones által keresett ősi titkoknál is veszélyesebb igazságok lapulnak, ez pedig nem más mint a végzetes Vlaskó buli pianaplója, amit középiskolai éveim végén találtam ki.

Az évek előrehaladtával mindig egyre több lesz a megivott alkohol mennyisége a sztorikban (Szíveslátás, vendéghányás)

Korszakalkotók elnevezéssel tehetségeket támogató programot indít az UniCredit Bank olyanoknak, akik már letették névjegyüket a szakmában, de a nagyközönség által még kevésbé ismertek. Szavazz a sörfőzőkre!

Korszakalkotó lehet a Hara’Punk (beerporn.hu)

Világszerte tiltják a rendőröknek, hogy szolgálatban szeszes italt fogyasszanak. Persze, mint minden szabályt, úgy ezt sem mindenki tartja be. És higgyék el világjelenségről van szó!

Szolgálati sör (drinkunion.hu)

Számtalan budapesti kávézóban és étteremben lehet tapasztalni, hogy sörhöz olcsóbb jutni, mint kólához, ami közel egymillió alkoholista és két és félmillió nagyivó országában nem biztos, hogy szerencsés. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre a vendéglátóhelyek árairól, mi három jól menő, ismertebb budapesti kávézó árlapját néztük meg, és megpróbáltunk utánajárni, mi is okozza a különbséget.

Alkoholban úszik az ország: ezért olcsóbb a sör, mint a kóla (penzcentrum.hu)

Garantáltan imádni fogjátok, és nem is túlságosan pepecselős ez a pogácsának álcázott sörperec, amihez veszélyesen sajtos-sörös mártogatós is jár.

A házibulik királya: mini pogácsák, sajtos-sörös mártogatóssal (beerporn.hu)

Péntek van és 13-a, én meg ülök a sötét szobában és azon jár a fejem, vajon léteznek-e kifejezetten boros babonák. Bár engem sosem zavart, ha átment előttem a fekete macska, és nem okozott gondot 13-án repülni sem, mások viszont inkább háromszor balra fordulnak a tengelyünk körül, csak hogy ne legyen gond. De vajon mi lesz akkor, ha kiborul a bor?

Hat boros babona péntek 13-ra (winelovers)

Javában zajlik az Olaszrizling Október, ezért mi is megkérdeztünk két emblematikus Balaton-felvidéki borászt: mi a titka a jó rizlingnek? A két, spontán erjesztésben hívő szakember szerint a fajta kiválóan alkalmas a terroir megjelenítésére, sokszínű kísérője lehet a magyar konyhának, talán izgalmasabb is, mint a furmint és a hárslevelű, de legfontosabb tulajdonsága, hogy gondolkodás nélkül kérik belőle a második poharat…

Mi a rizling titka? Válaszol: Jásdi István és Szászi Endre (hvg.hu)

Bizonyára csak kevesen mondhatják el magukról, hogy szakemberként is megjárták már hazánk valamennyi híres borvidékét. Kukola Zoltán a második szüreten van túl Balatonbogláron, de dolgozott már az Egri és a Tokaji borvidéken is.

Az Egri és a Tokaji borvidéken is dolgozott a BB főborásza (sonline.hu)

A Fairtrade logót leginkább a csokoládén, kávén és kakaón látjuk, pedig a védjegy több mint 35 ezer féle termékre kerül rá évente. Boros palackokra is. A világ legnagyobb Fairtrade bor termelője Dél-Afrika.

Az etikus bor Dél-Afrikából folyik (tudatosvasarlo.hu)

A skót whisky sikerszériája után úgy tűnik eljött az ír whisky feltörésének ideje.

Az ír whiskey a scotch útjára léphet (vg.hu)

A ránk váró ceglédi kocsmák nagy részét szombat este és éjjel vizsgáltuk meg. A meghívómon, Gáboron (A Porból lettem, sörré leszek című Facebook blog gazdája) kívül csatlakozott hozzánk Timi is, akinek vezetésével azelőtt a kecskeméti felfedezések többségét éltem át. Ceglédre járt iskolába, így nálunk nagyobb helyismerettel bírt és persze több ceglédi kocsmát is ismert. Belevágtunk!

Cegléd nyolc kocsma után – 2. rész – A szombat este (kocsmaturista.hu)

cegled.jpg

 

2017. 10. 14.

Amerikai kutatók bebizonyították hogy fontos kapcsolat van az egyetem alatti alkoholfogyasztás és a későbbi munkavállalás között: aki sokat iszik, annak kevesebb az esélye arra, hogy diploma után azonnal teljes állást találjon.

Ne igyon az egyetemista, mert nem lesz munkája (24.hu)

Egyszerűen nem elég a komlóból! A fogyasztók nagy részének jelszava, hogy „minden szétkomlózott sörnél van szétkomlózottabb sör”. A főzdék pedig rengeteget dolgoznak azon, hogy megtalálják a vágyott komlóvariációkat.

Komlóháború – merre kanyarodik az IPA jövője? (beerporn.hu)

Visszavonhatatlanul, gyönyörű színekkel megjött az ősz, és ezzel eljött a vörösök ideje. Annak ellenére, hogy van jó néhány kékszőlő fajta, amelynek borát nyáron is lehetne fogyasztani, kicsit ódzkodunk ettől a lehetőségtől. Pedig egy könnyed kadarka, ropogósabb típusú kékfrankos, zweigelt, laza portugieser, de akár egy érett pinot noir is gond nélkül belefér egy hűvösebb nyári esetébe.

A hűvös estéket vadító vörösekkel vészeljük át (boraszportal.hu)

Nem emlékszem, hogy valaha ennyire kívántam volna a sört, pedig voltam már szomjas néhányszor életemben. Különösen nyári péntek estéken, amikor a hosszú nappalok ellenére is jóval sötétedés utánig tartott a munka. Este van most is, csak kedd, bőven ősz közepe, és én már negyven perce szorongatok és emelgetek és szagolgatok egy bontott, kisüveges ipát, anélkül, hogy akár csak a nyelvem hegyét beledugtam volna. De hát nem is sörözni jöttem, hanem sörjógázni.

Hosszú előjáték után kéjes beteljesülés: kipróbáltuk a sörjógát (24.hu)

sorjoga.jpg

 

2017. 10. 15.

Ártéri erdő, természetvédelmi terület, nagyvadak, kisvasút – az embernek általában ezek a szavak ugranak be először, ha meghallja azt a szót, hogy Gemenc. Lassan azonban hozzá kell szoknunk, hogy a gabonát és a malátát is beillesszük a sorba, és hogy a szekszárdi borokon kívül egyéb alkoholos italokat is a területhez kapcsoljunk. Az ok igen egyszerű: Pörbölyön működik hazánk első, kizárólag whiskeyre szakosodott lepárlója.

Gemencről most már a whiskey is eszébe juthat (origo.hu)

Ma a sörgasztronómiai hét alkalmából kedvesem az egyik kedvenc sörkorcsolyámmal, tócsnival lepett meg.

Tócsni (Serteperte)

Tuskó Lady szelleme kísért, és ennek nagyon örülünk.

Twin Peaks ihletésű sörökkel rukkol elő az egyik legjobb sörfőzde (player.hu)

mikkeller-twin-peaks-beers-2.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5012916791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása