.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 09. 25. - apuska
Basszus, Bacchus

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Nem nevezhetlek igazi Bacchusnak. Hasonlítasz inkább bakhoz, mint nektárhoz. Miattad irtották ki a kelták a szőlőt, hogy gabonából italt készítsenek maguknak. Igen, a Heti sajtó ezzel Flavius Claudius Julianus császárt is megszólaltatta.

Hétszentség'17/38

2017. 09. 18.

Budapest hercege a tehetség és a kreativitás előtt tisztelegve népszerűsíti névadó városát és környékét – derült ki a Duke of Budapest, a főváros legújabb sörbrandje rendhagyó sajtórendezvényén, amely több szolgáltató együttműködésével valósult meg.

A hercegi IPA esete a harcsapofával (vendeglatasmagazin.hu)

A Malter BeerStro Monarchia című, gasztro- és sörtörténeti sorozatának folytatásaként ezúttal a puliszka és a csorbaleves hazája, Erdély került terítékre, méni miccsel és vörös sörrel körítve.

Elkészül az étel, majd pedig trágyáljuk meg! – ez mi a fenét jelenthet? (beerporn.hu)

Az észak-cseh Liberec külvárosában található sörfőzde kalandos történetet élt át a rendszerváltozás után. Előbb az angol Bass, majd a Pražské pivovary birtokolta. 1998-ban amikor utóbbi, az Interbrew tulajdonába került, megszűnt az üzemben a sörfőzés.

Libereci vörös (drinkunion.hu)

Münchenben a hét végén megnyílt a világ legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest. A 16 napon át tartó sörfesztivál idén - különleges engedéllyel - két nappal hosszabb időn át várja a szomjas, no meg szórakozni vágyó közönséget, és így Németország nemzeti ünnepén, október 3-án, kedden este zárja kapuit.

Sörfesztivál orvosi receptre (inforadio.hu)

Gondolatok a Winelovers Nagy-Somló kóstolója apropóján.

Ahol a terroir mindent felülír? (vinoport.hu)

Az a legkevesebb, hogy most megmondjuk, milyenek lesznek a jövő évi olaszrizling borok. De ha ezt a cikket elolvasod, azt is tudni fogod, 10-ből hány évben produkál kiváló minőséget, mi a kémiai magyarázata annak, hogy jó fröccsbor készül belőle és hogy milyen veszélyt jelent rá a szép panoráma.

Ezután a cikk után nem marad kérdésed az olaszrizlingről (boraszportal.hu)

csopaki_kodex_760_bp.jpg

 

2017. 09. 19.

Egy szomszédsági kocsma, ahol nők és férfiak, fiatalok és idősek, punkok és ingesek, kutyák és gyerekek együtt jól érzik magukat és örülnek egymásnak és a zenének – imádtam volna, ha véletlenül találom. A Piros Hetes Sörözőt, Borozót Zuglóban nem véletlenül találtam. A záróbulira hívtak el.

Egy kertvárosi kocsma búcsúja – Piros Hetes Söröző, Borozó – Budapest, 14. kerület (kocsmaturista.hu)

A Fekete Hattyú meg is építette csinos kis fészkét Budapest belvárosában. Az art deco és neo-speakeasy stílus gyönyörűen összehangolt, elegáns bardesignban fut ki, ami remek koktélokkal, jó kis bárkonyhával és ambiciózus bartenderekkel párosul. Az az érzésed, hogy itt mindent patentra összeraktak.

A Fekete Hattyú a belvárosban fészkel (Koktél blog)

A Kopaszi-gát egyedi lokációját már évek óta felfedezte a vendéglátás. A környék fejlesztése azóta sem állt le, és a jövőben további komoly előrelépések lesznek. A Duna közelsége révén a nagyközönség már rég felfedezte az ebben rejlő lehetőségeket, mind a családi pihenés helyeként, mind pedig az extravagáns bulizásra alkalmas szféraként. A Le Bistro is szórakozóhelyként debütált pár évvel ezelőtt, de közben rájöttek, azért van ebben több is. A hamarosan bekövetkező fejlesztéseknek köszönhetően körülbelül 10.000 ember ideköltözése várható, így 2019-től nem szezonális helyként fog üzemelni.

Közel a parthoz (Foodyny)

Ha mindig is az volt a vágyad, hogy apatested legyen, akkor most már csak egy lépés választ el tőle, ugyanis hamarosan te is büszkén hordhatod a pólód alól kilógó felcsatolható sörhasat, ami ráadásul egy táska is egyben.

Hamarosan kapható a felcsatolható sörhas, amibe akár sört is pakolhatsz (24.hu)

Ezzel Magyarország jobban látszik majd a világ sörtérképén. Sajtóeseményen jártunk, ahol az új magyar kézműves sört kocsma helyett egy gyönyörű vintage yachton mutatták be, és amely mellé Gödig hajóztunk egy jó rántott harcsapofáért.

A magyar kézműves sör Budapest márkával eladhatóbb (travelo.hu)

Éjszakánként a konyhában, lavórban és konzervből kísérletezett első söreivel, miután egy nemzetközi vállalatból kilépve adott magának pár hónapot, hogy kitalálja, mihez kezd az életben. Negyvenes fejjel, vezetői múlttal ment ingyen segédkezni sörfőzdékhez, hogy tanulhasson. Amikor elhatározta, hogy saját főzdét alapít, volt, hogy 36 órát dolgozott egyhuzamban, a bemutatkozó söröket az utolsó pillanatban, hajnalban címkézte fel kollégáival, hogy kész legyenek a fesztiválnyitásra. Benevezte őket egy nemzetközi versenyre, és csak akkor jött rá, hogy a European Beer Star megmérettetésen szerzett érem mekkora elismerés, amikor záporoztak a gratuláló levelek. Ő Ali Rawech Szami, a HopTop kézműves főzde alapítója, főmérnöke, és ha úgy hozza a helyzet, karbantartója is.

Otthagyta a multik világát, most Európa egyik legjobb sörét főzi (Corvinus Online)

Ha eddig nem volt rá alkalmunk, most megtehetjük. A bécsi bortúranapon felfedezhetjük az egyetlen olyan borvidéket, amely egy főváros közigazgatási határain belül terül el. Ha mi is meghagytuk volna a Gellért-hegyen és a Sas-hegyen a szőlőültetvényeket, akkor nem Bécs lenne az egyetlen főváros a világon, ahol jelentős mennyiségű és minőségű bortermelés folyik.

Most bejárhatjuk a világ egyetlen fővárosi borvidékét (origo.hu)

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa.

Átlagos mennyiségű, de kiemelkedő minőségű az idei bor (origo.hu)

Kevés olyan szőlőfajta van, ami annyira beleivódott volna a magyar borfogyasztási kultúrába, mint a mindenütt megtalálható, mindenhol közismert olaszrizling. Ha egyetlen száraz fehérbor van a kocsmában, akkor valószínűleg olaszrizling lesz az.

Nekünk magyar: az olaszrizling (vinoport.hu)

Rengetegen szeretjük a diót, hiszen az egyik legjobb adalékanyag süteményekhez. A diótörés azonban igazán időigényes művelet és a megtört héjat nem igazán hasznosítjuk, ezért legtöbbször a szemétben végzi. Ennek azonban most vége.

Filléres trükk: vodkából csodaszer (Spurman)

Több mint nyolcmillió liter ötvenfokos pálinkát főzettek tavaly a gazdák és a gyümölcstermesztők az ország szeszfőzdéiben. Bár az utóbbi időkben majdnem hatszáz főzde várta az érdeklődőket, mégis egyre többen döntenek úgy, hogy maguk készítik el az italt. Az elmúlt két és fél évben húszezer otthoni üstöt jelentettek be a vállalkozó szellemű polgárok az önkormányzatoknál.

Húszezer otthonban főhet a cefre (magyaridok.hu)

A napjainkban használt kereskedelmi nyelvezet a skót whisky és ír whiskey esetében tesz különbséget. Nos, ez így igaz, bár nem szabad megfeledkeznünk a kanadai és amerikai whisk(e)ykről. A Kanadában készült párlatok többnyire whiskyként váltak ismertté. Az Egyesült Államokban más a helyzet, mert ugyan a bourbon és amerikai whiskeyk jelentős része whiskey, de van néhány olyan márka, amely nevét whiskynek írja. Sorozatunk első részében a skót típusokat mutatjuk be.

Whisky vagy whiskey? (pecsiborozo.hu)

Kedvenc Matty-nk a Wild Turkey bourbon brand arca és kreatív igazgatója is lett egyben. A bejelentés óta egy darabig nem hallottunk róla, de most visszatért egy ízig-vérig déli hangulatú filmmel – amit egyébként ő maga rendezett.

Matthew McConaughey úgy ad el bourbont, ahogy senki (player.hu)

A jövő koktélkészítői azok, akik az étkezési trendeket szem előtt tartva, környezetbarát és egyedi koktélokat alkotnak. Ez derült ki a világ legnagyobb bártender versenyén, amely augusztus végén került megrendezésre Mexikóvárosban.

Farm-to-bar: Fenntartható koktélok (Felelős gasztróhős)

cocktail-2357250_1920.jpg

 

2017. 09. 20.

A Tömény történelem második évadját exkluzív sajtóvetítésen mutatta be a Comedy Central, a vetítésen pedig ott volt a széria több szereplője és készítője. A produkció az első évadnál pörgősebb, viccesebb és részegebb sztorikat ígér, a mesélők sorban húzták le az alkoholos italokat, hogy megeredjen a nyelvük. Anger Zsoltnak vissza kellett menni egy másik nap, hogy fel tudják venni a sztoriját, Badár Sándor pedig annyira élvezte a mesélést, hogy közel három óra után sem akarta abbahagyni.

Anger Zsolt úgy berúgott a forgatáson, hogy haza kellett mennie (origo.hu)

Az alkohollal az a legnagyobb gond, hogy az emberek nem kábítószerként gondolnak rá. Pedig az élettani hatásokat tekintve az alkohol az egyik legveszélyesebb drog, és szinte az egyetlen, aminek az elvonásába bele lehet halni.

Mikortól válik az ivás alkoholizmussá? (index.hu)

Fiatal srácok szövetkeztek, hogy előrukkoljanak egy olyan sörrel, ami másoknak is kedvence lehet. Ráadásul üzenete van. Kissé titokzatos a márkanév: Hősök söre 921.

Söröző hősök – Az emberek békére születtek – Erre utal a 921 elnevezés (szabadfold.hu)

Erre a hétre ajánlhatnánk-e jobb programot, mint a pozsonyi "SALON PIVA" elnevezésű sörfesztivált? Vonattal még három óra sincs az út.

Pozsonyi programajánló (drinkunion.hu)

Prágába pikk-pakk elvisz a repülő, onnan pedig már csak egy óra Pilzen, Csehország negyedik legnagyobb városa, amely elsősorban természetesen a Pilsner Urquellről híres. A városban minden a sörről szól, imádni fogjátok!

Íme 5 jó ok arra, hogy eltölts egy őszi hétvégét Pilzenben (beerporn.hu)

Kiss Attila a borvidék minőségi fejlődéséért dolgozó fiatal generáció egyik meghatározó képviselője; vele beszélgettünk a Mátra jelenéről, jövőjéről, a 2017-es szüret ígéreteiről.

Kiss Attila: a Mátra négyévszakos borvidék (vinoport.hu)

Hárslevelűt erjeszt sauvignon blanc élesztővel, olyan pincesoron próbálkozik vendéglátással, ahol senki másnak nem jutna eszébe, ha pedig nem tetszik neki az elkészült bor, akár az egész hordót kiönti a szőlőbe. Espák Pál még keresi az útját, de a borai alapján szerintünk jó helyen tapogatózik. 

Egy különc sváb Tokajban (boraszportal.hu)

Fúj, ez a bor rossz... Mondtad egyszer, de magad sem tudtad megfogalmazni, hogy mit is érzel pontosan. Csak annyit, hogy valami nagyon nincs rendben vele. Éppen ezért szedtük össze, hogy milyen jelenségekkel és miért találkozhatsz, ha fanyalgásra kerül sor.

10 borhiba, ami miatt igenis küldd vissza a bort (winelovers)

A boroscímkékre vonatkozó szabályokból egyébként azóta vagyok feketeöves, amióta egy, a borvidéki termékleírás feletti vitában a vitapartnerem úgy gondolta, hogy azzal tud meggyőzni engem, ha „feljelent” a NÉBIH-nél, hogy szabálytalan a címkénk.

Címkeológia (A Borrajongó)

Idilli hely bújik meg a kertváros nyugalmában alig fél órányira Budapest központjától: a Villa Rosa Boutique Hotel és Étteremben jártunk, kóstoltunk, felfedeztünk és nagyon szerettük!

Finom harmónia (Esszlessz)

Ismét az európai hivatalos szervek figyelmének középpontjába került a cseh "rum". Az EU-s szakértők a "tuzemák"-ként (hazai) is emlegetett szeszes ital egyedi aromájának összetételébe kötöttek bele – szerintük: rákot okoz. Az esettel az Európai Bizottság is foglalkozni fog, amely akár teljesen be is tilthatja a kifogásolt összetevő alkalmazását.

Sokkoló felfedezés: Rákot okoz a csehek mindennapi betevő rum-utánzata! (bumm.sk)

Lee Chapman fotóin már nem a vigyorgó iskoláslányok sztereotípiája jelenik meg a japán bulikról, hanem egy sokkal mocskosabb és bűzösebb, alkoholmámoros valóság.

Japánban sem szebb a lerészegedés – fotók (nlcafe.hu)

drunk-japanese-photography-lee-chapman-4-59c0c544e1a8f_880-800x533.jpg

 

2017. 09. 21.

Mennyit ihat éjfélig egy gépkocsivezető ahhoz, hogy reggel hatra távozzon a szervezetéből az alkohol? Egy ecetes konzerv esetén is alkoholfogyasztást jelezhet a szonda?

Emlékeztető: mennyit ihatnak a sofőrök, és mikor távozik a szesz a szervezetből? (maszol.ro) 

A Soproni nagyot gurított, amikor kijött a piacra az első magyar mainstream IPA-val. Megnézem fél év távlatában mit produkált.

Az Óvatos Duhaj nagyot ment (szuretlen.hu)

Sorozatunkban már bemutattunk jó néhány egyszerűnek, közérthetőnek vagy unalmasnak semmiképp sem mondható sörtípust, de a legmegosztóbbakhoz csak most érkeztünk el. Ma a gyümölcsös sörökkel barátkozunk.

A meggyen túl (borsmenta.hu)

Belgiumban a sörgyárak komolyan lobbiznak azért, hogy újra bekerülhessen a speciális „iskolasör” a menzákra. 2000-ben még tesztüzem is volt: a gyerekek 80%-a a sört választotta a cukrozott üdítők helyett.

A szénsavas üdítők tették tönkre a belga iskolasört (beerporn.hu)

Két szekszárdi pincészet is aranyérmet nyert borával egy világversenyen. A Németországban megrendezett Mundus Vini nemrégiben lezajlott úgynevezett nyári ízlelésén kiemelkedően szerepelt Dúzsi Tamás 2011-es évjáratú Graboc cuvée-je. Ugyancsak a legszebben csillogó érmet hozta haza a Vesztergombi Borászat 2014-es Turul bora.

Újabb szekszárdi boros siker (lokal.hu)

Harminc magyar bor mutatkozik be az angliai Bath városában szeptember 23-án, szombaton a 2016-ban alapított Novel Wines egyéves születésnapi partiján.

Harminc magyar bor mutatkozik be Angliában (gusto.hu)

Hatalmas lendülettel hódítanak a bio borok szerte a világban. Tudjuk, hogy a vegyszermentes szőlészet kíméli a környezetet, de egyre többen vallják, hogy a bio bornak az íze is jobb. Sőt, van egy bónusz tulajdonsága is.

Bor, ami nem csak finom (tudatosvasarlo.hu)

21 borszaküzlet és webáruház kínálatát vizsgáltuk meg. Arra voltunk kíváncsiak, hogy hol lehet bio, biodinamikus vagy Fairtrade bort venni.

Itt vehetsz bio, biodinamikus bort (tudatosvasarlo.hu)

Idén ősszel a Bazilika előtt, az égősorokkal kivilágított téren ismét érdemes lesz egy pohár rozéval/fehérrel/vörössel a kezünkben koccintani. 40 borász és az ország majdnem összes borvidéke a belvárosba látogat négy napra, hogy együtt ünnepeljük a borászok új generációját.

Az V. Junibor Ünnep a segítségről is szól (boraszportal.hu)

Ősz, szüret, új bor...címmel nyílt Sajben György dugóhúzó-gyűjteményéből kiállítás csütörtökön délelőtt a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar kiállítótermében.

Ősz, szüret, új bor és dugóhúzók (beol.hu)

Az augusztusi kánikulában feltűnt, hogy Tapolca főutcáján az emberek egy kapualjban ülnek, és láthatóan nagyon jól érzik magukat. Persze nem valamilyen titkos partiról van szó, annyi történt, hogy egy helyi lakos elővette a régi családi recepteket, és nyitott egy rétesező-kávézó-fröccsöző helyiséget. A kapualj pedig egy éppen átalakítás alatt levő épület része volt, és mivel sem hasznos, sem szép nem volt, kialakított benne egy borbárt.

Palacsinta a rétesben: Rétes Bisztró és Fröccsterasz (I love Balaton)

Ha este hét körül átsétálunk bármelyik olasz város központján, meglepő látványban lesz részünk. Minimum egy, de inkább több helyen kisebb-nagyobb csoportokba verődve tömegek fognak ácsorogni az utcán, pohárral a kezükben, nagyon mély beszélgetésekbe merülve. Aki nem tudja, miről van szó, esetleg közelebb megy, hogy megnézze, hátha valami híresség miatt alakult ki tömeg, talán ingyen osztanak valamit, vagy esetleg megnyitó van. Igazából csak egy teljesen hétköznapi estéről van szó, az aperitivo hagyományának megfelelően a bárokban vagy inkább azok bejáratánál a munka után és a vacsora előtt az olaszok megállnak egy laza koktélra vagy egy pohár borra nassolással körítve.

Egyre több olasz városnak van elege az utcai alkoholfogyasztásból (mno.hu)

034_3031324_focuspoint_926x504.jpg

 

2017. 09. 22.

Mi történik, ha éjfélkor be kell zárni? Miben adnak igazat a lakóknak, és miben nem? Meg lehet-e regulázni a brit legénybúcsúsokat? Belső-Erzsébetváros bár- és kocsmatulajdonosait kérdeztük arról, hogyan látják VII. kerületi éjszakai élet lakók szerint tarthatatlanná vált helyzetét.

Mi lesz veled, belső VII. kerület? – Ahogy a vendéglátósok látják (welovebudapest.com)

Csütörtök este a BRFK és más hatóságok összehangolt ellenőrzést tartottak egy V. kerületi, József Nádor téri szórakozóhelyen. Ekkor érték tetten az alkalmazottakat, amint egy japán vendég részére két rövidital, illetve két üveg pezsgő elfogyasztása után 170 000 forintról szóló számlát állítottak ki, majd az utcán lévő bankautomatához kísérték az összeg levétele és átadása miatt.

Pár ital után 170 ezret követeltek a belvárosi helyen, rendőrség csapott le rájuk (444.hu)

Októbertől sörvacsora programsorozatot indít a Dreher Sörgyárak. A havonta egyszer megtartott vacsikon Lenk Zsolttal Vásárhelyi István sörgasztronómus dolgozik majd együtt. A vacsorák koncepciója rendre ez lesz: a Dreher múzeum megnézése után jöhet egy rövid séta a főzőházban, utána pedig a négy fogásos gasztroélmény a pubban.

Időnként sörgyárban főz a Babel korábbi séfje (beerporn.hu)

A Tesco akciója nagyjából ott veszi fel a fonalat, ahol azt az InterSpar elengedte. Több hasonló tétel szerepel, csak egy kicsit mindegyik drágább. Emiatt nagyobb a kínálat füstje, mint a lángja, de azért lehet előle csemegézni.

Tesco Sörfesztivál (Sörfigyelő)

Volt már “…vendégségben a kocsmában” címmel bejegyzés a Kocsmaturistán. Nemrég hasonlót éltem át egy sörfőzdében, ami magával vonzotta ezt a hasonló című irományt is. A jászapáti Guri Sörfőzde nyílt napján nem akármilyen vendégélményben volt részünk.

Vendégségben a sörfőzdében – Guri Sörfőzde, Jászapáti (kocsmaturista.hu)

A Pegas Brünn és Csehország legújabbkori sörtörténelmének első kis sörfőzdéje, idén szeptemberben ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját.

A Pegas jubileuma (drinkunion.hu)

Kiteljesedő kaland vagy tartós siker, szépen ívelő fejlődés? Többek között ezt is taglalják jeles borszakértők egy workshop keretében a szeptember 23-ai II. Somlói Juhfark Ünnepen, ahol 14 pince 26 juhfarkját kóstolhatják a borkedvelők.

A juhfark ünnepe (hvg.hu)

Gyönyörű dűlők, színpompás falevelek, szuper túra és bicaj-útvonalak, no meg isteni borok és finom falatok – ez mind-mind rátok vár, ha az ősszel a villányi borvidék felé veszitek az irányt. Mutatjuk a legtutibb célpontot, a Vylyan Teraszt!

Szuper őszi célpont: Vylyan Terasz (zemagazin.hu)

Ma már nem kell vagyonokat költeni, ha minőségi bort szeretnénk vásárolni. Elég elmenni a legközelebbi diszkontáruházba vagy hipermarketbe. Érdemes tehát nyitott szemmel járni, most például egészen jó áron kaphatunk egy kiváló vörösbort, a 2015-ös Pierre Chanau Bergeracot az Auchanban.

Meglépte az Auchan: filléres luxusbor a hiper polcain (penzcentrum.hu)

Immáron a bor a legnépszerűbb gyűjthető eszköz a világ leggazdagabbjainak szemében. Ez pedig nem is meglepő, ha azt nézzük, hogy az elmúlt öt évben több mint 60 százalékkal emelkedett a gyűjthető borok értéke.

Ezeket a borokat gyűjtik a szupergazdagok (investor.hu)

Beverly Hillsben vagyunk, ahol egymást érik a milliós luxuskéglik. Floyd Mayweather amerikai profi ökölvívó 25 millió dolláros birodalma azonban megér egy misét, már csak az elképesztő borospince miatt is.

Floyd Mayweather borospincéje olyan, amilyet még nem láttál (winelovers)

Magánfőzés és bérfőzés keretében is lehetőség van pálinka előállításra, azonban a szabályok betartására mindkét esetben figyelni kell.

Így főzze pálinkáját! (kapos.hu)

Csak a tökéletesen érett, ízekkel teli gyümölcsöt érdemes leszedni, hogy a legjobb pálinkát alkothassuk meg belőle. Kivéve... Kivéve? Bizony ám, van kivétel ami erősíti a szabályt!

Néha a türelem is érleli a gyümölcsöt (Párlatvezetés)

Az első whisky készítésre utaló írás 1494-ből, Skóciából származik. IV. Jakab skót király jegyzéke szerint Friar John Cor szerzetes 8 hordó malátát kapott a királytól „aqua vitae” (azaz az élet vize) előállítása céljából.

Mi a Whisky? (Szomjas utazó)

Tavaly három napot a Skót Felföldön töltöttem, azóta nemcsak Sean Connery, a Harry Potter (mert állítólag J. K. Rowling Edinburgh egyik kávézójában is írta a regényt) vagy az isteni skót füstölt lazac miatt érdekel ez az ország, a vendégszeretetükkel és a whisky iránti tiszteletükkel a skótok teljesen belopták a szívembe magukat.

Skóciai whisky túra (Szomjas utazó)

20160517_183659.jpg

 

2017. 09. 23.

Aki nem tudná, arról a bizonyos cikkről beszélünk, ami körülbelül egyébként valóban negyedévente jelenik meg valamelyik online magazin “hasábjain”, és olyan bullshittárból lövöldöz ránk, mint a jó öreg: “az alkoholra bizony rá lehet szokni”, “Magyarországon az alkoholizmus súlyos probléma”. Ezt a csodálatos cikket fogom kicsit darabokra szedni.

Reagálás az index cikkére (soberjump.com) 

Minden nagyüzemi sörgyár igyekszik a jelek szerint tenni valami olyat, amivel egy kicsit árnyalhatja az olcsó tömegsörös arculatot, és a cizelláltabb fogyasztás felé is nyithat. A Soproni IPA-t főz, a Pécsi Sörfőzde szűretlen pilsenit, míg a Dreher ugyan nem fejleszt terméket, de cserébe sörgyári sörvacsorákat indít.

A Dreher és a sörgasztró (Sörbúvár)

Míg a Beer Burger Barbecu fesztivál 'technikai okok' miatt elmarad, addig a Corvin Plaza mögött menetrendszerűen zajlik az élet. Ahogyan már tavasszal, most is 50 méterrel hátrébb települt és a régebbi körbejárás helyett csak egy utca maradt a kiállítóknak egy kis leágazással. Azért a kínálat mostanra egész jól belőtte magát.

Corvin Szezonzáró Feszt (Sörfigyelő)

Múlt vasárnap elkezdődött a világ egyik legnagyobb fesztiválja, az Oktoberfest. Az elmúlt három évtizedben a fesztiválon a sörök drágultak a legnagyobb mértékben, ami jól mutatja, hogy mit okoz a piaci verseny korlátozása. Ennek ellenére évről-évre egyre több sört iszik átlagosan egy látogató.

Hiába egyre drágább a sör a világ legnagyobb fesztiválján, az embereket ez nem zavarja (portfolio.hu)

Nem sikerült a csődeljárásból jól kijönni a cégnek, elvesztheti a borházat a jobboldal volt pénzügyi háttérembere.

Felszámolás sorsára jutott a szebb napokat látott magyar milliárdos borászata (zoom.hu)

A címbeli idézőjel nem véletlen. Tudjuk, a whiskyk sokfelé, és sokféle alapanyagból készülhetnek, olyannyira, hogy egymástól komoly mértékben eltérő jellegű ital lehet a végeredmény. Azonban egy dologban minden whisky hasonlít, mégpedig abban, hogy mindenképp érlelni kell ahhoz, hogy whiskynek vagy whiskey-nek nevezhessük.

A moonshine "whisky" (Aperitif)

A régi Közvágóhíddal együtt megszűnt R33 nem egy csak szimpla szórakozóhely, hanem egy igazi alkotóközösség, vagy talán még annál is több volt Budapesten. Ezt mutatja meg Gömör Tamás 23 perces dokumentumfilmje, amely még 2010-ben készült felvételekből készült.

23 perces dokumentumfilm készült az R33 fénykoráról (RockStation)

Ilyen még nem volt Budapesten! A WhiskyNet 10 éves születésnapja alkalmából szeptember folyamán BarTakeOver-sorozatot tartanak a GoodSpirit Bárban. Három alkalommal Budapest több meghatározó bárjának kiváló bártenderei „vették át a hatalmat” a GoodSpirit Bárban, hogy izgalmas koktélokat készítsenek.

Négy mixer hétfőn elfoglal egy bárt, hogy neked jobb legyen (player.hu)

21751729_344985612613778_6281112581933807627_n.jpg

 

2017. 09. 24.

Gerda kapcsolatban él, nagyon szereti a barátját, és egy dolgot kivéve úgy tűnik, nagyon rendben van minden – ez az egy dolog azonban igencsak megkeseríti a mindennapi életet. 40 környékén van a pasija egész társasága, tipikus esetei a kiöregedett aranyifjaknak, akiknek még most is az a hónap csúcsa, ha szétcsapják magukat hétvégén mindenféle jóval és a bár legszakadtabb nőjét haza tudják vinni.

Nem tudom, meddig áthidalható ez anélkül, hogy alkoholistává váljak én is (velvet.hu)

Heti két óra mozgás részben ellensúlyozhatja az alkoholfogyasztás káros hatásait - írja a legújabb kutatás.

Így kevésbé káros az alkohol (hazipatika.com)

A romkocsmaadónak is becézett Rogán Antal-féle indítványt az Országgyűlés még 2013 nyarán fogadta el, és a jogszabály augusztus 1-jén lépett életbe. Eszerint az éjszaka is nyitva tartó, alkoholt árusító üzletek – legfeljebb – 20 forintot kötelesek fizetni minden vendég után, minden éjszakai nyitvatartási napon.

Százmilliók helyett alig tizenegy milliót hajtottak be a kocsmaadóból (24.hu)

Az első részben beszámoltam a pozsonyi kocsmák tágabb jellemzőiről. Most nézzünk meg néhány kiemelhető, izgalmas kocsmaélményt a márciusi 3 napos, 15 állomásos kocsmakörből!

Pozsony 15 kocsma után – 2. rész (kocsmaturista.hu)

A túlzott alkoholfogyasztás egyértelműen ártalmas ugyan a baba szempontjából, arra azonban, hogy heti egy pohár bor is káros volna, tulajdonképpen még sosem szolgáltattak egyértelmű bizonyítékot a kutatások – legalábbis néhány brit kutató szerint.

Néhány korty bor valószínűleg még terhesen sem ártalmas (divany.hu)

A bajor fesztiválon több éves csökkenést követőn idén növekedhet a látogatók száma. A sör ugyan drágult, de az embereket ez nem zavarja, egyre többet isznak. De mennyiért?

Csak mi, magyarok drágálljuk a sört a müncheni Oktoberfesten? (hvg.hu)

A Bayreuth-i Maisel sörgyár tulajdonosa Jeff Maisel 2014-ben a régi gyár területén egy új 25 hektoliteres főzőházat hozott létre és ott barátaival nekiállt a „craft-beer” főzésnek. Azóta a Maisel&Friends néven több mint egy tucat különféle kraft sört gyártottak.

Craft Brauer Festival – Bayreuth (drinkunion.hu)

Igen, jól olvasta, a hüvelyben található tejsavbaktériumból állítanak elő sört. Amúgy megfizethető áron.

Végre megérkezett a vaginasör (24.hu)

2017-09-24-1-e1506230109740-1024x577.png

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9012875454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása