.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 09. 18. - apuska
Ha szüret van, a bál is dukál

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Beköszönt a szeptember hava, itt vannak a szüretek, adjon Isten bort bőséggel, kísérőként sört, pálinkát és szép jó napot emberek. Azt Heti sajtót olvasgatni fogtok-e?

Hétszentség'17/37

2017. 09. 11.

Divatos lett alkalmi (pop-up) boltokat nyitni egy új megjelenés alkalmából - a Foo Fighters ennél tovább ment: kocsmát nyit pár napra. Mert a valóság jobb, mint az online világ? Nem ilyen egyszerű.

Konkrét kocsmával reklámozza új lemezét a Foo Fighters (Recorder)

Érik a komló. Aki pedig szokott otthon sört készíteni, tuti, hogy eljátszott már a gondolattal, hogy vadkomlóval ízesít egy-egy főzetet. Érdemes ezzel próbálkozni? Tippek és trükkök.

Teából jósolni? A komlónál ez is működhet! (beerporn.hu)

A sörelőfizetés már nem egy új fogalom 2017-ben, több helyről is lehet már sört rendelni. Most viszont egy olyan koncepcióval érkezett egy új szereplő, ami nem kicsit kockázatos, ellenben új színt vihet a dologba.

Házhozszállítós sör kicsit másképpen (szuretlen.hu)

Szeptember végére megszavazhatja a parlament a lex Heinekenként elhíresült törvénytervezetet: miután az Európai Bizottság elfogadta az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmát, elhárultak a jogi akadályok – mondta a Magyar Időknek Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa. Megerősítette lapunk azon értesülését, miszerint az ősszel érkezhetnek olyan piaci intézkedések is, amelyek a multinacionális gyártók erőfölényét korlátoznák a magyar kisüzemi sörfőzdék javára.

Eltűnik a vörös csillag a kereskedelemből (magyaridok.hu)

Nem mindennapi, ha egy pincészet eredményeit a sportban is jegyzik, pedig a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok tulajdonosai, Bujdosó Ferenc és testvére, Zsiga részvételével csapatuk az idei Kékszalagon megnyerte a magyar bajnoki címet a cirkáló 70-es hajóosztályban.

Új címkecsalád a Bujdosó pincénél (vendeglatasmagazin.hu)

A boltban ácsorogsz a sajtpult előtt, és fogalmad sincs, melyiket válaszd estére a bor mellé. Arra gondolsz – és ebben van igazság – hogy gasztronómiai kiegészítőként a sajt tökéletes egységet fog alkotni a választott boroddal. De hogy melyikkel, az nagyon nem mindegy! Íme 5+1 tipp, hogy igazi bor-sajt guru legyél!

Sajt és bor, mindenkor (winelovers)

Az étteremben a vendégek manapság ki se nyitják a borlapot, a sommelier-ben vakon bízva inkább az ételhez már eleve ajánlott borpárosítást rendelik meg. Ez nagy hiba, állítja írásában a 2012-es év német sommelier-je. Vezető hazai szakembereket kérdeztünk, mi erről a véleményük.

Rábízhatjuk magunkat a sommelier-re? (vinoport.hu)

A Chaine Egyesület először 2016-ban rendezett hazai válogatóversenyt az Ifjúsági Sommelier Világbajnokságra, amelynek győztese, Nagy Fruzsina végül különdíjjal térhetett haza Vaduzból. Idén azonban nem érkezett elegendő jelentkező a magyar selejtezőre, így a verseny szervezői maguk választották ki a budapesti világversenyen induló hazai indulóját. Szik Mátyás, a Four Seasons Hotel Gresham Palace head sommelier-je a nyarat már a felkészülésnek szenteli.

Sommelier-k, a gasztrokultúra formálói (vendeglatasmagazin.hu)

Derék borkedvelők aligha panaszkodhatnak, hogy kevés a program, hovatovább már egész évben fesztiválozunk. De ha azt mondjuk: „aborfesztivál”, mindenki ugyanarra gondol. Szerény körképünkben a 26. Budapesti Borfesztivál újdonságait igyekszünk bemutatni.

Merítés – borfesztivál jegyzet (hvg.hu)

Panyola három folyó találkozásánál, festői környezetben várja évről évre az odalátogatókat. Aki szereti a jó pálinkát, a „nemtudom” szilva kiváló ízét és a fesztiválhangulatot, annak garantált a jókedv a csodálatos vidéken.

Pálinka, szilva, fesztivál, Panyola (szon.hu)

Kevés ember van széles e hazában, akinek Gönc hallatán nem jut eszébe a pálinka, így nincs is nagy meglepődni­való rajta, hogy a településen a hétvégén már hetedik alkalommal rendezték meg a Gönci Pálinkafesztivált.

A gönci pálinka dicsérete (boon.hu)

palinkafesztival-02-aj.jpg

 

2017. 09. 12.

Lehullt a lepel az aranyhalak és más kárászfélék különös képességéről: akár hónapokon át is életben maradhatnak a vastag jéggel borított tavak mélyén, csak legyen elég szíverősítő.

Alkohol a túlélésért (ng.hu)

A design posztokat szeretjük, így nem tudtunk elmenni a Beer is Art Kasper Ledet designert, illetve a To Øl címkéit bemutató írása mellett. Az írásban a Stress Test Baltic Porteren keresztül nyerhetünk betekintést az alkotási folyamatba és – bár az egész cikk lefordítására nem vállalkoznánk – volt egy gondolatsor, ami mindenképp megérdemli a kiemelést, annyira remekül megfogalmazza a címkék mögötti ötleteket.

Kasper Ledet és a To Øl címkéi (fenekig.com)

A lambic a búzasöröknek egy egészen különleges fajtája, amely az egész világon csak és kizárólag a Brüsszel környéki Senne-völgyben „terem meg”.

A lambic különleges világa (drinkunion.hu)

Amikor egy lelkes borkedvelő először találkozik a külföldi borok sokszínűségével, egészen új világ tárul fel előtte. Ma már egyre több lehetőségünk van számos ország borkultúráját megismerni, de a portugál borok így sem jönnek velünk szembe minden sarkon…

Douro ízei Budapesten (borsmenta.hu)

Magyarország legkisebb és legeredetibb borvidéke Nagy-Somló. A 431 méter magas Somló-hegy összetéveszthetetlenül emelkedik ki a Marcal medencéből, borai karakterét pedig jellemzően a nagyon markáns terroir uralja. Nemrégiben a Winelovers Wednesday keretein belül kóstolhattuk meg a tüzes tételeket.

Somló, nyomni kell a pedált! (boraszportal.hu)

Hogyan lesz valakiből sommelier, vagy egy kicsit több? Petzold Attila elmondta nekünk.

Több mint sommelier (Foodyny)

Italtesztjeim alkalmával életérzéseket és sztereotípiákat igyekszem közvetíteni. Vegyes érzelmekkel, ellentmondó történelmi tapasztalatokkal kezdek bele mai alanyunk körbejárásába, hiszen az osztrákokhoz kapcsolódó ismereteink is ambivalensek. A Habsburgok alatt komolyan veendő nagyhatalom voltak, velünk is keménykedtek eleget. De aztán jött a Tenkes kapitánya, majd a II. Ukrán front és azóta joviális, békeszerető, szinte unalmas jelzőkkel ruházzuk fel őket. Italjaik, mint a Stroh rum (a 40 százalékos), a likőrök, gyógynövényes alkoholok is egyfajta geil, ártalmatlan kategóriába tartoznak, legalábbis a gyilkos mexikói és orosz szélsőségekhez képest.

Rock me Amadeus! Mozart Gold Likőr (Aperitif)

A Gólya költözésének több oka van. Az új hely megtalálásához vendégeik segítségét is kérik.

Kinőtte a Bókay utcát, költözne a Gólya (welovebudapest.com)

img_1872_5-1-768x512.jpg

 

2017. 09. 13.

Hugyecz Tamás a magyar sörforradalom egyik emblematikus alakja, Gólem ale söreivel. A zászlós hajó, gondolom, a Sötét bunkó volt, ami már a címével is eladta magát. Aki ajándékba veszi, az vagy nagyon rácuppan vagy elhatárolódik tőle. Én az előző voltam évekkel ezelőtt, amikor egy haveromnak vettem csak úgy, hülyeségből. Akkor még fingom nem volt, mi az az IPA, de miután meglevegőztettük a palackot, mind ketten megállapítottuk, hogy ez kurva jó. Később nekem aztán jött a többi: Mandarella, Enigma, Repeta, Hopochonder és most a #100 Hops.

Mennyi? Nem 30, 100! (Beer & Books)

Láttál már igazi cseh komlószüretet? Ezúttal egyenesen Zatecből jelentkezünk, ahová kizárólag azért mentünk, hogy ránézzünk a 2017-es évjáratra.

A komlószüret feleannyira nem romantikus, mint gondolnád (beerporn.hu)

Nyáron, mikor már azt hittük, csak műbalhé volt az egész, illetve hogy az Európai Bizottság úgyis elkaszálja, meglepő hír érkezett: az EB-n átcsúszott és jó eséllyel még ősszel a parlament elé kerülhet a lex Heinekenként elhíresült törvénytervezet.

Alig hiszik a vörös csillagos cégek, hogy ez megtörténhet velük (index.hu)

Még mindig vérbeli punkok a skót sörfőzők.

A BrewDog az őket savazó kommentekből gyárt pólókat a dolgozóinak (player.hu)

Érik a szőlő, hajlik a vessző... Nosztalgikus érzéseket kelt Önben ez a dal? Gyerekkorában nem gyötörte a szürettel a család vagy az iskola? Szereti a bort és a borkóstolókat? Szívesen metszene és taposna? Utánajártunk, hol van erre lehetőség.

Ne csak igya: nézze meg, hogyan lesz bor a szőlőből (travelo.hu)

Nem kétséges, ki nyeri a rizlingek harcát – mondja Dr. Tar Ferenc, a FineWines borkereskedés tulajdonosa, aki maga is mutat be tételeket a csütörtöki rendezvényen. A vele készített interjúban "összehasonlítja" az olaszrizlinget és a rajnai rizlinget és azt is elmondja, utóbbi miért nem tud itthon elterjedni.

Ha a Dunakanyar borvidék lenne... (vinoport.hu)

Ma már nem kell vagyonokat költenünk arra, hogy jó bort kapjunk valamelyik áruházban: elég elmenni a legközelebbi Lidlig, Aldiig vagy Tescóig és biztosan találunk valami kedvünkre valót. A szaklapok is sorra méltatják ezeket a borokat, érdemes nyitott szemben járni. Most például féláron, mindössze 695 forintért vásárolhatjuk meg a 2014-es évjáratú Contado Del Grifo Chianti Classico vörösbort.

695 forintért árulja a sztárbort a Lidl: ebből érdemes bespájzolni! (penzcentrum.hu)

Szorosabbá kívánjuk tenni a közös munkát Kínával és szándékunkban áll, hogy a hídfő szerepét töltsük be a kínai–magyar együttműködésben – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kínai Henan tartomány Zhumadian városában rendezett 20. Élelmiszeripari Termékek Országos Vásárán.

Nagy az érdeklődés a magyar pálinka iránt Kínában (orientpress.hu)

A BoJack Horseman az a sorozat, ami egy olyan világban játszódik, ahol emberek és emberszerű állatok élnek együtt, a főszereplője pedig egy ötvenéves, alkohol- és kábítószerfüggő ló (BoJack Horseman), aki a hírnevét egy bugyuta sitcomnak köszönheti, és miközben semmittevéssel, csajozással és ivással tölti a napjait, fura, kellemetlen és vicces kalandokba keveredik az ismerőseivel együtt Los Angelesben.

Visszatért az alkoholista rajzfilmló, hogy gyomorba vágjon (Comment:Com)

1351058-1419981-zoomed.jpg

 

2017. 09. 14.

A The Beercase azt ígéri, hogy kiválogatja helyetted a legjobb kisüzemi söröket, becsomagolja, és minden hónap tizenötödik napjáig eljuttatja hozzád. Nekünk már csak a legjobb rész maradt.

Darabokra szedtük a The Beercase első csomagját (beerporn.hu)

A sörisszáknak, de szerintünk minden sörbarátnak és nem sörbarátnak is izgalmas program mutatkozik a most következő hétvégén a Hírös Város Turisztikai Központ szervezésében. Az 1. Kecskeméti Kézműves Sörfesztiválon bemutatkozó kézműves söröket lehet majd ezeken a napokon végig kóstolni.

Több mint 50 féle sör a Kecskeméti Kézműves Sörfesztiválon (hiros.hu)

A cseh sörfőzdék tavaly mintegy 34 000 hektoliter sört exportáltak Kínába. Ez kevesebb mint az előző évi mennyiség, és 2017-ben tovább csökkent a kínai sörexport. 

Csehek Kínában (drinkunion.hu)

Heves megye mindkét borvidékén, az egrin és a mátrain korábban kezdődött a megszokottnál a szüret, a gazdák jó minőségű szőlőtermésre számíthatnak – mondták el helyi szakemberek.

Jó lesz az idei szőlőtermés - sok pálinka készülhet (napi.hu)

A megszállott borrajongóban tombol a tudásszomj, és folyton tanulni szeretne. Pár hónap után mi is újra beültünk a CEWI padjaiba, hogy a WSET rendszerben még előrébb léphessünk.

Eggyel feljebb (borsmenta.hu)

Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen félút található kocsmatérképen a főleg bohém, de sokarcú Budapestünk és a sörkultúrájáról híres-nevezetes Prága között. A szlovák fővárosban 2017 márciusában töltöttem három napot és helyi „idegenvezetőm”, Dusan kíséretében változatos oldalairól ismerhettem meg a várost és sikerült sok-sok benyomást gyűjteni a pozsonyi kocsmák szó szerint színes világáról.

Pozsony 15 kocsma után – 1. rész (kocsmaturista.hu)

2017-03-19-20_51_40.jpg

 

2017. 09. 15.

Ismét sikerült egy nagyon jó beszélgetést hoznom nektek. A partnerem Ádám volt, aki 31 éves, és súlyosan alkoholista. Azt hiszem, ez egyike a legdurvább, legőszintébb interjúknak a blogon.

“Nem tudok már úgy sehova elmenni, hogy 24 órája nem ittam.” – Beszélgetés Ádámmal (soberjump.com)

Afelől, hogy a licencet adó különösen érdekelt abban, és mindent elkövet azért, hogy a licencsör a lehető legnagyobb mértékben hasonlítson az eredeti sörre vannak kétségeim.

Azért a víz az úr (drinkunion.hu)

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon – mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa.

Jó lesz idén a bor (24.hu)

Segíteni nagyon sokféleképpen lehet. Akár úgyis, ha borra licitálunk. A Budapesti Borfesztivált követő hagyományos, immáron 18. jótékonysági borárverésen ezúttal több mint 5 és fél millió forint gyűlt össze.

Jótékony bor (hvg.hu)

A Late Night with Seth Meyers című éjszakai beszélgetős műsorban mesélte el a hosszú ideig Budapesten forgató amerikai színésznő, hogy kocsmai balhéba keveredett a magyar fővárosban, ráadásul ő volt a kezdeményező.

Jennifer Lawrence részegen rátámadt egy rajongójára egy budapesti bárban (444.hu)

jenniferlawrence.jpg

 

2017. 09. 16.

Egy elegáns söröspohárból, vagy egy formás füles korsóból még jobban esik a sör.

Poharazzunk! (drinkunion.hu)

Ha végignézünk a középkori cseh sörfőzés történetén, azt látjuk, hogy minden magára valamit adó fűúrnak volt saját sörfőzdéje. Időnként még a király is beszállt az üzletbe.

Királyok, hercegek, grófok sörei (Serteperte)

A halhoz vörösbort kínálni vagy dobozból inni a fehérbort? Ezek, és még jó pár dolog tilos, ha igazán szereted a bort - 10 borszabály következik!

10 aranyszabály, amit minden borimádónak ismernie kell! - Ne kövess el hibákat, ha jól akarod inni ezt a nemes italt (nosalty.hu)

Ha szeptember, akkor szüret és Szekszárdi Szüreti Napok. Ez a természet rendje, idén sincs ez másként. A rendezvény vasárnap estig tart, íme néhány ötlet a kóstoláshoz…

Mit igyunk a Szekszárdi Szüreti Napokon? (borsmenta.hu)

A Szimpla Kertben történik meg a csoda.

Egy kocsmában nyílik egy kocsma Budapesten (player.hu)

21753158_210369446165465_7157480603742969562_o.jpg

 

2017. 09. 17.

Nemrégiben látott napvilágot Demcsák Zsuzsa botrányos interjúja Szanyi Tibor MSzP-s EP képviselővel. Az interjú során többször is megakad a nyelve, és bár a riporternő fáradtságra hivatkozott, az internet népe alkoholt és/vagy gyógyszereket sejt. Az ATV vizsgálatot indított az ügyben, az eredményekig még a képernyőről is levették. Vélemény.

Tényleg ekkora baj, ha Demcsák be volt baszva? (Tibi atya)

Most megtudhatod, ki az a vendég akit minden pincér utál, és aki jobban tenné, ha nem is menne többet étterembe.

13 vendégtípus, akitől borsózik a pincérek háta - Vigyázz, nehogy magadra ismerj a típusok között! (nosalty.hu)

Kutatások szerint a legrosszabb, amit a kijózanodásért tehet valaki, ha alkoholfogyasztás után megiszik egy csésze kávét.

Nem józanít ki a kávé (egeszsegkalauz.hu)

A svéd Omnipollo egyik legújabb dobása a fagylalt ízű sör, amit a brit Buxton Brewing nevű főzdével közösen készítettek el. Gyakorlatilag nem egy sör.

Megkóstoltuk a fagylaltos sört, amit ha sörként iszol, hányni fogsz (24.hu)

Lajos mint mindennap, ezen a reggelen is a törzskocsmájában kezdte a napját.

Másnapi bánat (drinkunion.hu)

7 sörgyár meglátogatása 2 nap alatt nem egyszerű feladat még Csehországban sem. Csehország sok színű, sok ízű, addig menjetek amíg még nincs multi a sörgyárakban, és amíg a cseh korona miatt még a hazai árakhoz hasonló és megfizethető az árszínvonal.

Európa egyik legszebb kilátója, sörrel, esővel (Csehországi sörkalandozások)

Az esős, hideg időjárás ellenére a tavalyinál nagyobb sikerrel nyitott a müncheni Oktoberfest, a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztiválra szombaton és vasárnap hatszázezernél is többen látogattak el.

3400 forint egy sör az Oktoberfesten (beerporn.hu)

A 184. Oktoberfestet rendezik Münchenben, a világ legnagyobb sörivó rendezvénye október 3-ig tart majd. A rendezvényen tradicionális öltözékben vesznek részt a legtöbben, és literszámra isszák a jobbnál jobb söröket.

Hűha: íme, az idei Oktoberfest legcsinosabb hölgyei (blikk.hu)

A Renovo Bikes egy évtizede készít keményfa vázas kerékpárokat. Az évek során közel egy tucat modell került ki portlandi műhelyükből. Legújabb alkotásukat a skóciai Glenmorangie whiskyvel együttműködve hozták létre, így született meg a világ első, whiskys hordóból készült kerékpárja.

Whiskys hordóból kerékpár (Pink Lemur)

renovo1_3.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7612811760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása