.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 08. 28. - apuska
Holnapra kijózanodom

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Még egy kicsit, még egy kicsit, még egy kicsit. Elég. A Heti sajtó adja nekem a következő kört.

Hétszentség'17/34

2017. 08. 21.

A Business Insider ugyanis megkérdezett egy hivatásos sör-sommeliert, hogy hogyan, milyen technikával érdemes pohárba önteni a sörünket, és hát nem úgy, ahogy eddig gondoltuk.

Egész életedben rosszul csináltad: egy sör-sommelier végre elárulta, hogyan kell helyesen kitölteni a üveg sört (24.hu)

Az 1980 és 2000 közt születettek kezén már így is rendkívül sok társadalmi intézmény és termék vére szárad. A sör azért került a listára, mivel az Y-generáció tagjai inkább isznak töményeket, vagy bort, ráadásul a generáció teljes alkoholfogyasztása is alacsonyabb szüleikénél.

Az Y-generáció most épp a sörözést nyírta ki (index.hu)

Szeretek sörrel főzni. Arra azonban nagyon kényes vagyok, hogy a receptben szereplő sör mennyisége kevesebb legyen, mint ami az üvegben van. Hogy legyen mit innom főzés közben.

Főzés közben is jólesik a sör (drinkunion.hu)

A sör és desszert párosítás elsőre szokatlannak és idegennek tűnhet, azonban gondoljunk csak arra, hogy korunk söreinek nem csekély részében több-kevesebb maradék cukor mindig akad, ami máris kapcsolatot teremt a desszertekhez.

Sör és desszert? Mutatjuk! (borsonline.hu)

Mindig érdekelt, de sosem merted megkérdezni, hogy mit jelent a savtartalom? Hogy hogyan kell értelmezni annak mennyiségét, illetve minőségét? És hogy miért fontos ez egyáltalán? Nincs több savazás, mindenre fény derül!

Milyen a sav íze és mi a szerepe a borban? (winelovers)

Mindenki hallotta már, hogy az alkoholban sok az üres kalória, éppen ezért aki fogyni akar, el kell kerülnie. De hogyan is működik ez valójában?

Az alkohol így hat a testsúlyunkra (hazipatika.com)

Már befordulni látszik a sarkon az ősz, ami egyet jelent a „kiülős” helyek szép lassú visszavonulásával. A közelgő hűvösebb estéken újra felfedezzük a kocsmasportokat, azaz a sör meg a fröccs mellett darts-cal, biliárddal vagy csocsóval pörgetjük fel a napot. Vagy minigolffal. Az eddig jobbára a szabadban játszható sportot ugyanis a Jászai Mari térnél bevitték egy szórakozóhelyre.

Ahol betonkeverőbe és mosógépbe kell betalálni – az Ütős Minigolf & pubban jártunk (welovebudapest.com)

utos-mini-golf-hartyanyi_014-768x512.jpg

 

2017. 08. 22.

A belső-erzsébetvárosi lakók csoportjába tévedve végignéztem a kommenteken, amikkel a magukat "polgárként" aposztrofáló lakók engem és ministránsaimat illettek. Volt itt minden: a nyugodtabb természetűek megelégedtek azzal, hogy szervezetten egyes értékeléseket adjanak a kocsmámra, a kevésbé nyugodtak naponta jelentgetnének fel kitalált okokra hivatkozva minden létező szervnél, míg bőven érkeztek lájkok olyan kommentekre is, amik szerint a legjobb az lenne, ha simán csak eljönnének a Humbák Művekbe, és szétvernék a pofámat.

Tudnék segíteni is a bulinegyed lakóinak! (Tibi atya)

Ezerből nyolc gyermek magzati alkohol szindrómával jön világra, azaz fejlődését már az anyaméhben károsította az alkohol. Az így született gyermekek a szindróma súlyosságának függvényében komoly fejlődési rendellenességekkel rendelkezhetnek.

Így károsítja a magzatot az alkohol (hazipatika.com)

Tavaly tavasszal italozott egy 38 éves férfi Győr közelében. Este tízkor a kocsmából elindulva egy ismerősétől egy biciklit kért kölcsön, hogy eljusson a szomszéd településre. De nem kapott.

Az álmaink azért vannak, hogy újraálmodjuk őket akkor is, ha összetörtek (444.hu)

Annyira kezdeti stádiumban van még a Sakura Gozsdu, hogy az előzőleg itt működött pub néhány sörcsapos asztala is itt maradt.

Ázsiai konyha önkiszolgáló sörcsapokkal! (Étterem kóstoló)

Nagyon úgy látszik, hogy manapság elég egy sör címkéjére ráírni a bűvös három betűt: IPA és a siker garantált. Gyakran vissza is élnek ezzel. Elég baj ez, hiszen a mozaikszó mögött munka van, több ezer kísérletező kedvű hobbi sörfőző munkája, akik az elmúlt harminc évben rangot adtak ennek a különleges sörtípusnak.

Söreltérítő (Serteperte)

A Rizmajer Sörfőzde tulajdonosa megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, amelyet a természetes alapanyagokból készített, kiváló minőségű kézműves sörök gyártása és fejlesztése terén, valamint hazai népszerűsítése érdekében végzett több évtizedes munkájával érdemelt ki.

A Rizmajer sörök mesterembere magas rangú kitüntetést kapott (888.hu)

Hosszú évtizedeken keresztül a csehek a teljes sörfogyasztásuk több mint felét vendéglátóhelyeken fogyasztották el. Az utóbbi években azonban folyamatosan csökken a vendéglátásban eladott sör mennyisége.

Dobozba cseh! (drinkunion.hu)

Hajlandó lennél napi három pohár pezsgőt inni azért, hogy életed végéig friss legyél szellemileg? A kutatások szerint ugyanis a pezsgő rendszeres fogyasztásával megelőzheted az időskori leépülést. Nem vicc!

A pezsgő az örök fiatalság elixíre (winelovers)

Frigyes herceg épp messze délen hajókázik, de alig tudott bejutni egy korcsmába, hogy enyhítse szomját.

Nem akarták beengedni a kocsmába a dán herceget (24.hu)

a_043_20170806-162604-l-2_gettyimageshungary_eza-e1503381723305-1024x576.jpg

 

2017. 08. 23.

A bort vagy a pálinkát inkább tartjuk jellemzőnek a magyar italkultúrára, mint a sört. Pedig sört már a vándorló magyarok is készítettek, a XX. századra pedig a polgároktól a munkásokig mindenki itta.

Bor és pálinka? Dehogy, sör! (nepszava.hu)

Lassan hagyomány, hogy az augusztusi tesztünket a maláta és a komló határozza meg. Most sem volt ez másképp, igaz, akadt kettő kakukktojás is a sorban, nagy örömünkre.

Nyári sörömök (esszlessz)

Már több helyen találkoztam az Ugar Brewery kellemes dizájnú címkéivel, kicsit angolos humorral kitalált szövegeivel, amibe sajátos magyar értelmiségi színezetű pusztaromantika keveredik. Amolyan egészséges öniróniával kezelt lokálpatriotizmus köszön vissza, ami számomra rendkívül szimpatikus.

"Ez a magyar Ugar" - Ugar Brewery - nem pusztán sör (Sörbúvár)

„Van jelentősége, hogy milyen hosszú a páracső!” - kezdi Komlósi Péter közgazdász, a Márkházi főzde egyik tulajdonosa, ügyvezetője a Márkházi pálinkafőzde üstjei mellett. Elmondja, hogy az alapjaiban hagyományos kisüsti technológia a Ruszkai kézműves műhely érdeme. A kezdet kezdetén közösen gondolták át, hogy milyen berendezés kell ide, Márkházára és ezt követően Ruszkaiék ide „kalapálták ki” az üstöket.

„Klasszikus, robosztus, testes párlatokat készítünk„ (e-Pálinka)

Sok mindenre jó egy pohár koktél: ellazít, kikapcsol, része a nyaralásba csempészett luxusnak, és sokak szerint az elegancia itala is egyben. Persze utazásaink során hajlamosak vagyunk kikapcsolni az önkontrollunkat, így aztán a legritkább esetben törődünk az alkoholos napernyős csodák mennyiségével és egyéb hatásaival. Pedig dietetikusunk szerint nem csak a másnapi kellemetlen ébredés miatt lenne érdemes.

Ne öblítse le koktéllal a gazdag tengerparti vacsorát! (travelo.hu)

„Segíts magadon az Isten is megsegít” – ez a mondás akár a mottója is lehetne Alpár György mulatós polgármesternek. Drávaszerdahely zenekedvelő első embere folyton töri a fejét valamin, amivel előbbre viheti faluját, és különös ötleteit sorra meg is valósítja. A mélyszegénységtől a királyi gazdagságig sok mindent megéltek már itt a helyiek.

A magyar falu, ahol a kocsmából ingyenes konditermet csinált a polgármester (nlcafe.hu)

3.jpg

 

2017. 08. 24.

Miközben a helyi lakók egy része háborog, az önkormányzat szigorítást tervez, egészen más oldalról fenyegeti veszély a bulinegyedként elhíresült Belső-Erzsébetvárost. A magyar üzleti kapzsiságnak köszönhetően jövőre már nem nyit ki sem a Mika-kert, sem az Ellátó-kert, és több egyedi karakterrel rendelkező helyet is veszély fenyeget. 

Más veszély leselkedik a bulinegyedre, mint azt sokan gondolnák (hvg.hu)

A napközben a szinte üres vagy épp turisták által elfoglalt tereket a helyiek, többnyire egyetemisták, tucatjai veszik birtokukba. A via Maquedan például emberek százai sétáltak és nézelődtek.

A palermói éjszaka hívó szava (Jus & Calzone)

Sose feledjék, hogy jóval többet nyertem ki az alkoholból, mint amennyit az alkohol vett ki belőlem. – reflektált egyszer az őt alkoholizmusa miatt ért kritikákra Winston Churchill brit miniszterelnök.

Churchill aranyköpései (drinkunion.hu)

Egy új tanulmány szerint az intelligens gyerekek kevésbé hajlamosak a cigizésre, de a füvezést és az alkoholfogyasztást nem vetik meg.

Döbbenetes dolgot állít az új tanulmány: az okos diákok nem szeretik a cigit, viszont... (blikk.hu)

A sernevelőtől a sörgyárig című, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megrendezett kiállításon mindenre választ kapunk, amit valaha tudni akartunk a sörről, de soha nem mertük megkérdezni. A múzeum emellett komoly és értékes relikviákat is a látogatók elé tárt, sőt, megkóstolhatjuk a nedű előállításához szükséges alapanyagokat is. Török Róbert muzeológussal, a múzeum igazgató-helyettesével és a kiállítás egyik szervezőjével beszélgettünk a tárlatról.

„A sör semmivel nem rosszabb nívójú ital, mint a bor” – Interjú Török Róberttel (nullahategy.hu)

A nehéz piaci feltételek miatt döntöttünk úgy, hogy a házhozszállítást megerősítettük - mondta el az Origónak adott interjújában Lénárd András. A Csíki Sör tulajdonosa szerint kartellgyanús összefonódás látható a nagy sörgyártók és a boltok között, de feljelentést nem tesznek. Lénárd szerint nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben is nagyon nehéz helyt állniuk, de a székely kistermelők még nehezebb helyzetben vannak, hogy kézműves termékeikkel a piacra kerüljenek. Cége számára a következő időszakban a legfontosabb dolog, hogy talpon maradjanak.

A talpon maradásért küzd a Csíki Sör (origo.hu)

A Heineken tulajdonában lévő californiai Lagunitas sörfőzde limitált számban fogja árulni a marihuánás sört, aminek egyébként csalóka a neve, mivel nem pontosan arról van szó, mint amire mindenki gondol.

Marihuánás sört készített a Heineken egyik sörfőzdéje (24.hu)

Az osztrák Universität Innsbruck azt mutatta ki, hogy azok, akik szeretik a keserű dolgokat, így a kévét feketén, a tonikot, vagy épp az IPA söröket, könnyen lehet, hogy rosszindulatúbbak.

Mindened az IPA? – akkor biztosan sötét a lelked (beerporn.hu)

Új sorozatunkban Miskolczi Szilvi modell minden héten DIY szépségtrükköket próbál ki. Elsőként a sörös hajöblítéssel kísérletezett, és most kiderül, vajon tényleg csillogó és puha lesz-e tőled a loboncod!

Sörrel mostam hajat, ez történt (cosmopolitan.hu)

Egy izlandi cég a töredékére csökkentette egyes rendelések kiszállítási idejét.

Sört és hamburgert szállít a különösen hasznos drón (origo.hu)

Vébé, Főni, Bortroll: ő Vállai Béla, a vidéki csúcsgasztronómia és a magyar borok egyik legfontosabb nagykövete. A debreceni IKON-os korszak után nemrégiben 180 fokot fordult vele a világ, de a célja továbbra is ugyanaz: jó hírét vinni a magyar boroknak.

Vállai Béla, kelet nagykövete (vinoport.hu)

Van, amikor a bornak szerepelnie kell a közmondásban ahhoz, hogy a megfelelő tanulságot levonhassuk. Összegyűjtöttük néhány ilyet – szerinted melyik aktuális még mindig?

Örök boros mondások (winelovers)

Július óta a 39 éves Renaud Fillioux a legendás konyakgyártó cég, a Hennessy degusztációs bizottságának elnöke. Mi a munkaköre?

Irigyli ezt a családot? Nyolc generáció óta kóstolják hivatásszerűen a világ egyik legismertebb konyakját (hvg.hu)

Köszönjük a méheknek és lovaknak, hogy nedveiket adták az italkedvelők asztalára.

Állati italok (Aperitif)

saumal.jpg

 

2017. 08. 25.

Rézkori tárolóedényt tártak fel amerikai és olasz régészek a szicíliai Agrigento mellett egy barlangban. A kétfülű cserépedényben talált hatezer éves bormaradványok átírhatják a borkészítés történelmét.

Hatezer éves bor maradványaira bukkantak Szicíliában (index.hu)

Kivételes minőségű, de a tavalyinál is jóval kisebb mennyiségű bort állíthatnak elő az idei szőlőtermésből a francia gazdák. 

Kevés, de annál minőségesebb idén a francia bor (parameter.sk)

A most következő nyolc tétel olyan igazi amerikai single malt, amit érdemes kipróbálnunk ahhoz, hogy megértsük a stílust.

8 amerikai single malt (The Whisky Curator)

westland_garryana_edition_2-1_mill_3.jpg

 

2017. 08. 26.

Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területének legjellemzőbb ételeit és söreit mutatja be a Malter Beerstro előadássorozata, amelyben első alkalommal Ausztria gasztrotörténete került sorra.

Ferencz József tehet a bécsi szeletről – no de mit igyunk hozzá? (beerporn.hu)

Eddig évi 87 millió forint iparűzési adót fizetett a városnak a holland cég. Lázár János, segíts!

Martfű megijedt, hogy nem lesz pénze, ha bezár a Heineken-gyár (atlatszo.hu)

A 2017-es évet a libereci sörgyárban két új sörkülönlegesség megfőzésével ünnepelték.Egy 20°-as nyolc százalékos fekete és egy 17°-es 7,2 százalékos világos sörkülönlegességgel.

Konrad – régi sör új néven (drinkunion.hu)

Hatodszor rendeztek fröccsnapokat Jedlik Ányosnak, a dinamó, a forgony, az elektromos kocsi és számos más találmány megalkotójának szülőfalujában. A tudós nevéhez fűződik a szikvíz – szódavíz – felfedezése és az első fröccs elkészítése, ezért születésének 217. évfordulóján 217 liter fröccsöt kevertek be. Az ital a Jedlik Ányos Lovagrend 236 literes barátságkelyhében készült.

217 liter fröccs – újabb országos rekord Szímőn (ujszo.com)

Ha nyár végén, például egy last minute úttal, Görögországba mész, semmiképpen ne hagyd ki a leghíresebb görög bort, a retsinát. Ha megkóstoltad, megérted, mit keres a fenyő a pohárban.

Retsina, a görögök fenyőízű bora (boraszportal.hu)

A bor és a gasztronómia lesz a fő témája az idei Színes Város Budapest Fesztiválnak, amelynek egy hónapja alatt meghívott vendégművészek alkotnak tűzfalfestményeket Budapest számos pontján.

Bor és gasztronómia a tűzfalakon (gusto.hu)

szines-varos2.jpg

 

2017. 08. 27.

Néhány hét elég volt ahhoz, hogy a 61 éves Bob Higginson rájöjjön, nem akar gyerekeket látni újonnan nyitott kávézójában. Nem sokat töprengett: bejelentette, hogy 12 éven aluliakat nem hajlandó kiszolgálni. A kutyákat viszont szeretettel várja, mert azok nem törnek össze semmit. A helyi szülők felháborodtak és bojkottot hirdettek az Anglia déli partján, Brixhamban működő The Chart Room ellen.

Bojkottot hirdettek a kávézó ellen, ahonnan kitiltották a 12 év alatti gyerekeket (24.hu)

Alapvető konfliktusforrás tud lenni párok számára, hogy egy buliból (házibuli, sörözés, baráti találkozó), amire együtt érkeztek, vajon közösen is kell-e távozniuk. Jellemzően kialakul a rutin, valaki jobban bírja, míg a másik hamarabb fárad, attól is függ, melyikőjük baráti társasága stb. Vannak nehezített helyzetek, amikor közlekedés, helyszín stb. miatt a felek praktikusan is össze vannak kötve, de mi most pusztán a lelki-kommunikációs kérdésekkel foglalkozunk.

Buliból együtt távozni? (Társam blog)

Elkezdett kamuzgatni, mert nem merte elmondani, hogy a barátaival elmegy sörözni ahelyett, hogy velem találkozna, különben hiszti lett volna, nem akart egy újabb veszekedést... Pedig egy végtelen őszinte és béketűrő embert kell elképzelnetek.

Elkezdett kamuzgatni, ha elment sörözni (velvet.hu)

Sörözőt már láttunk konténerből kialakítani, de most Csehországban nagyot gurítottak: egy tizenöt négyzetméteres konténerbe egy komplett sörfőzdét építettek be.

Mobil sörfőzde Csehországból (drinkunion.hu)

Az utóbbi bő harminc évben a negyedével esett a pubok száma Nagy-Britanniában, így már alig 50 ezer kocsma van a szigetországban - derül ki a Brit Sör és Pub Szövetség friss adataiból. Mindez azért érdekes, mert ezzel párhuzamosan Nagy-Britannia népessége 17%-kal emelkedett.

Ez a vég kezdete: sorra zárnak be a kocsmák Angliában (portfolio.hu)

Hogy jó-e a cseh sör? Ez nem kérdés. Bár a közismert reklám szerint a cseh sör 150 éve világszenzáció volt… Mindig is az volt, akkor is, amikor 30-35 éve az azóta megszűnt Express Ifjúsági és Diák Utazási Irodában lefoglaltunk egy olcsó kollégiumi szállást Prágában, s az NDK vasúttársaság Budapest Kelet-Berlin között közlekedő éjszakai vonata hálópados kocsijában megérkeztünk általában a Holesovice pályaudvarra, s alig vártuk, hogy egy korsó jó sörrel öblítsük le az út porát. Akkoriban nagy sörhiány volt Csehszlovákiában.

Olvasói levél: „sörkarnevál” margójára (haon.hu)

Édes bor desszertnek, nehéz vörös a vadhúshoz, habzó egy meleg őszi napon – mindegyik okozhat fejfájást és még súlyosabb panaszokat akár kis mennyiségben is. Fontos tudni, milyen bort nem ihatnak az asztmások, milyet a tejérzékenyek és milyet a migrénre hajlamosak.

Elkerülhető a fejfájás a borivás után (vinoport.hu)

A Vásárhelyi Forgatag és az Erdélyi Pálinka Lovagrend közös szervezésében idén második alkalommal került sor az Erdélyi Pálinka és Párlatversenyre. A zsűri ebben az évben 23 aranyérmet, 17 ezüstöt és 7 bronzot osztott ki a Kultúrpalotában.

Kiválasztották Erdély legjobb pálinkáit! (erdon.ro)

Ön engedné-e, hogy egy pohár sör, bor vagy fröccs után lehessen autót vezetni? A legtöbb európai országban nincs zéró tolerancia, nálunk azonban egyetlen egy pohár bor után sem lehet beülni az autóba. Pedig orvosilag bizonyított, hogy ennyitől az ember alkoholosan még nem befolyásolt.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr412749872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása