.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 08. 7. - apuska
Szívd fel begyem

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Volt a világon egy szegény asszony, annak volt egy kis kakasa. Csak ott keresgél, csak ott kapirgál a szemétben, egyszer talál egy gyémánt félkrajcárt. Arra megy a török császár, meglátja a kiskakasnál a gyémánt félkrajcárt, azt mondja neki: De hülye vagy kiskakas, ne őrizgesd a gyémánt félkrajcárt, igyad el mihamarabb. A Heti sajtóból azt is kiderítheted, mit érdemes raja venni. Ja, nem tudsz olvasni?

Hétszentség'17/31

2017. 07. 31.

Ezt is megéltük! Az első Kocsmaturista születésnap! Ideje egy újabb összefoglalónak, vissza- és előretekintésnek!

Egy éves a Kocsmaturista! (kocsmaturista.hu)

Probiotikumot tartalmazó sört állítottak elő szingapúri kutatók, akik szerint a nedű javítja a gyomor egészségét és erősíti az immunrendszert.

Elkészült a sör, ami erősíti az immunrendszert (delmagyar.hu)

Gyógyszertár, sorállás, dögmeleg. Lassan haladunk, a patikárius hölgy minden pácienst tanácsokkal lát el. Tudja, mondtam már – int egy vékony fickót –, sok folyadékot! Amaz serényen bólogat, mire a mögöttem álló testes úr: Én már a mai három korsómat megittam… S hogy kétségünk se legyen, mi volt a három korsóban, hozzáteszi: ideje lenne már a sört is receptre adni!

Egy korsó „védőital” orvosi receptre? (dunaujvaros.com)

A HORIZONT-nál mindig figyeltünk arra, hogy a kraft söröket olyan közérthető formában mutassuk meg az embereknek, amivel minél szélesebb közönséget tudunk a minőségi sörfogyasztással megismertetni. Most viszont egy egészen új oldalunkat fogjuk megmutatni, úgyhogy úgy éreztük, ideje egy picit beszélgetünk, elmondanunk, hogy mi is van az egész mögött. Dudok Ádámmal (alapító) és Ábrahám Mátéval (sörfőző mester) beszélgettünk.

Pilot Series - Interjú (Horizont sörök blog)

Sörösdoboz formájú új kispadokat láthatott a közönség az első osztályú cseh labdarúgó bajnokság múlt hétvégi nyitómérkőzésén a nyugat-csehországi Plzenben.

Hatalmas sörösdobozban ülhetnek ezentúl a cseh csapat játékosai (origo.hu)

A cseh sör megkerülhetetlen: aranyszínű, határozottan komlós csoda, amihez mindig vissza lehet fordulni a kézműves elhajlások után. A sok ünnepelt felsőerjesztésű ital után egy hideg ászoksör a hazatérést, az otthont, a jól ismert környezetet jelenti. Nem árt figyelni – Svejk cimborái helyett az oroszok fészkelték be magukat a spájzba.

Az oroszok verik át a cseh sörrel (magyarkonyhaonline.hu)

Árnyékban 38 Celsius-fok. Na, ez már igazi kánikula. Nehezen bírja az ember a kintlétet. Ilyenkor pompás a vastag kőfalakkal ölelt, elsötétített szobában jól lehűtött görögdinnyét enni, ugye? Vagy bekapcsolni a klímát, és elkortyolni egy hűvös fröccsöt munka után?

Hogyan kerüljük el a hőgutát? (vinoport.hu)

y jó GinTonikot? De a kezembe akadt néhány, a napokban szerzett szuper kinézetű talpas pohár, amin Unicum Szilva felírat díszeleg. Ohh! Egy jó kis Zwack Szóda lesz a megoldás!

Zwack és Szóda (Gin és Tonik)

k a Fehér bor márkájú fehér bort, mohóbbak egyenest kannából. Pedig általában többet érdemlünk, szeretteink még többet, kiknek ajándékba szánunk valami egyedi, stílusos nedűt.

Koponyába zárt italok (Aperitif)

A pezsgő igazi különleges ital, fogyasztható aperitifként, de megállja a helyét a száraz húsok, halak, sőt desszertek mellett is. Főleg nyáron!

Pezsgőt minden ételhez és minden alkalomra! (ridikul.hu)

Az elmúlt években talán semmi sem csábított el annyi magyart itthonról, mint a londoni vendéglátás. A brit statisztikai hivatal felmérése alapján jelenleg 81,3 ezer magyar tartózkodik életvitelszerűen Nagy-Britanniában, és a dolgozók fele, azaz legalább negyvenezer magyar a vendéglátásban dolgozik.

Kijöttem ide egy bőrönddel és a nagy arcommal (index.hu)

17812432_d7338cc4688a37abbdad940ebd1ce269_wm.jpg

 

2017. 08. 01.

Manapság nem beszélhetünk licenc sörökről, hiszen valamennyi hazai multinacionális cég kvázi a saját márkaneveit használja a Beck's éppúgy, mint a Kozel, vagy a Gösser. Nem az eredeti sörfőzde engedélye szükséges egy-egy sörmárka lefőzéséhez Brazíliától Oroszországig, hanem a multinacionális sörgyártó menedzsmentjének elhatározása egy-egy sör piaci bevezetéséről.

A nagy licenc hazugság (drinkunion.hu)

Kedvelt főzdék ismertebb és most debütáló – vagy éppen limitált szériás – nyáriasabb söreit kóstoltuk, sörkedvelőként. A geekeskedés nem a mi asztalunk, de szeretjük a különlegességeket, a meglepő és megjegyezhető tételeket. Nem kizárt a magas alkoholtartalom, de igyekeztünk könnyedebb, nyári karakterrel bíró főzeteket összegyűjteni, hogy ha például sörfesztiválra vagy egy menő sörbárba térünk be, tudjuk, mit rendeljünk, tétovázás és rossz választás helyett. Érdemes követni a főzdéket és a nagyobb bárokat, hogy éppen melyik tétel van csapon, hiszen ez pár naponta változik.

9+1 magyar kisüzemi sör a nyárra (welovebudapest.com)

Tesztsorozatunk legújabb fejezetében ezúttal most egy légies, könnyed, csillogó és frissítő termékcsaládra fordítottuk figyelmünket. A kékfrankos rozék tesztjén napjaink egyik közkedvelt alkoholos italát vizsgáltuk, elemeztük, kóstoltuk és természetesen rangsoroltuk is.

Könnyed termékteszt a forró nyári napokra (szupermenta.hu)

Egy nemrégiben megjelent kutatásban több mint 2800 ausztráliai tanuló vett részt, akiknek az életkora 12 és 17 év között mozgott, az alkoholfogyasztási szokásokat vizsgálták tizenévesek körében.

Óriási a szülők szerepe a tinédzserkori italozás megelőzésében (babaszoba.hu)

Nemcsak új találkozásokat, hanem búcsúzásokat is jelent, ha következetesen kitartasz egy folytatásos kocsmatúrán és a kapcsolódó történtekben. Meg tudok gyászolni bezárt kocsmákat és sajnos meg kell gyászolnom megismert kocsmavendégeket is. Az idővel mindkettőből egyre többet. Ez az írás Béla bácsit és a B1-et búcsúztatja.

Béla bácsi és a B1 emlékére (kocsmaturista.hu)

Egy szívószál használati ideje átlagosan 20 perc, míg a lebomlási ideje akár 500 év is lehet. Augusztus a szívószálmentes kampány hónapja.

Különös kampány indul augusztusban a magyar vendéglátóhelyeken (napi.hu)

780.jpg

 

2017. 08. 02.

Mintha csak egy vicc kezdősora lenne: hét pap besétál egy bárba, de ott közlik velük, hogy menniük kellene, mert úgysem fogja kiszolgálni őket. A folytatás sem kevésbé mókás.

Csúnya félreértés miatt zavartak el hét papot egy kocsmából (24.hu)

Erzsébet királynő elképesztő formában van, pedig már a száz felé közeledik. A közelmúltban kiderült, hogy valószínűleg őt az alkohol konzerválja, ugyanis minden nap megiszik néhány pohárkával, nem is akármit...

Erzsébet királynő minden nap alkoholt iszik (life.hu)

A Bartók Boulevard kapuja, avagy Gellért Söröző & Brasserie, Sörre Hangolva!

Tradíció Budán (Foodyny)

Mintegy három hete nyitott a Vajdahunyad váránál egy hely, amely kicsit a római-parti hekkezések emlékét és a balatoni fröccsözések hangulatát próbálja megidézni. Vízpart nélkül ugyan, de zöldövezetben, árnyas fák tövében, madárcsicsergéssel és diszkrét zenével. Zöld Küllőnek hívják.

Hekkezés és fröccsözés egy „egyszerű helyen” – a Zöld Küllőben jártunk (welovebudapest.com)

A sörpiac idei legfontosabb fejleményéről a nálam erre sokkal inkább hivatott Uj Péter már megemlékezett: a multik multija, a sátán maga váratlanul előállt egy iható sörrel. Szerencsére a fejlődés nem állt meg ennél az alsó szegmensnél.

Mondtam már, hogy meleg lesz? Ajánlhatok hozzá egy jó sört? (444.hu)

Szóval ne igyál sört 43 fokban! Borzasztóan hangzik, ugye? Viszont mégis van valami: 2 dl sör elfogyasztása estén állítólag 3,2 dl vizelet távozik. Ehhez pedig hozzá jön a verejtékezés, miközben a nyári hőségben sokkal több folyadékra van szükségünk.

Olyan meleg van, hogy ne igyál sört! (beerporn.hu)

Kőbánya sörfellegvár Magyarországon. De nemcsak a Dreher-gyárnál kaptam egy kis útravalót, hanem a közeli Főzdeparkban, a Horizontnál is szert tettem egy Kraft-égisz alatt készült hidegkomlós lágersörre, úgyhogy kapóra jött az alkalom, hogy összehasonlítsam őket. Az 'egyszerű nagyüzemi-kisüzemi melyik jobb?'-verseny mindenképp olcsó hatásvadászat volna, mert nem kérdés, hogy a Horizont. De ár-érték arányban már talán izgalmasabb a reláció, így megpróbálom - persze abszolúte szubjektíven - megvizsgálni, melyik lehet a jobb vétel.

Kőbányai sörcsata - Hidegkomlós lágerek - Dreher és Horizont (Sörbúvár)

Fiatalok, tele vannak kreativitással, és nem jönnek zavarba, ha balatoni, kézműves sörökhöz kell ételsort megalkotniuk. Az Első Füredi Sörházban sajnálták volna egyestésre szánni a jól sikerült menüsort, ezért most pénteken újra Sörvacsora Garai és Előházi Ádámmal.

(S)örömfőzés: Garai Ádám és Előházi Ádám pénteken újráz! (diningguide.hu)

Nyugalom, nem lesz vörös csillag a palackon.

Milyen lett az új Fradi sör? Egy holland gyártó magyar terméke, ami egy osztrák ízre hasonlít (reset.hu)

A Fried Fried Chicken Chicken névvel ellátott folyékony kenyér (vagy csak simán Fried Chicken), mint ahogyan a neve is utal rá, sült csirkével készül.

Vágjuk, hogy szereted a különleges söröket, de vajon erre is igent mondanál? (player.hu)

Gambrinus – a sörivók királya – biztos forrásokból tudjuk, soha nem ivott jéghideg sört. No, nem azért, mert nem álltak rendelkezésére megfelelő hűtőberendezések, hanem mert pontosan tudta, hogy a túlhűtés a sör ízeit érzékelhetetlenné teszik.

Ne legyen jéghideg! (drinkunion.hu)

A Sörszövetség a Magyarország Legjobb Sörkorcsolyája 2017 pályázatot három kategóriában (búza, láger, barna) hirdeti meg, jelentkezni augusztus 4-től lehet.

Ismét az ország sörkorcsolyáját keresi a Sörszövetség (vendeglatasmagazin.hu)

Kivétel nélkül mindenkit beszippant a nyár, ilyenkor magasabb fokozatra kapcsolunk és nagykanállal habzsoljuk az életet. Ha mégis kicsit behúznánk a kéziféket és visszavennénk a tempóból, de az igazi gasztroélményekből nem adnánk alább, maradandót alkothatunk egy remek, otthon is elkészíthető sörvacsorával, méghozzá a Sör mi több receptjei alapján.

Különleges sörvacsora az idei nyár nagy slágere - Mutatjuk, hogyan készítheti el! (blikk.hu)

Aki azon gondolkozik, hogy mégis hol tudna vásárolni Angliában valami jó kis magyar bort úgy, hogy ne kerüljön vagyonokba, annak elég elmennie a legközelebbi Lidlbe. A napokban ugyanis Bolyki, Lellei, Tokaji, Szent István Korona borok kerültek be a kínálatba.

Angliába viszi a Lidl a magyar borokat (zoom.hu)

Minőségben és mennyiségben is az elmúlt öt év átlagát meghaladó szőlő- és bortermésre számítanak idén a magyar borászok, köszönhetően az eddigi kedvező időjárási viszonyoknak.

Kiváló évjáratra számítanak idén a borászok (nlcafe.hu)

Érdekes pincészet a Zsirai, hiszen megtalálhatók Tokajban, Somlón és Villányban is, és bizony ez a három terület egymástól kissé eltérőnek mondható. Miként fér meg munkáikban eme ellentmondás?

Zsirai pincészet: Tokaj, és Somló, Villány, édes és száraz borok (Dekantáló)

Most épp az derült ki, hogy a bőrrák kockázatát növeli, ha naponta megiszunk egy pohár bort.

A tudósoknak megint van egy ijesztő érvük az alkohol ellen (hvg.hu)

Felnyitottak egy 1878-es évjáratú Macallan whiskyt a svájci St. Moritzban egy átutazóban lévő kínai vendég kedvéért, aki 9999 svájci frankot (2,6 millió forint) fizetett azért, hogy megkóstolhassa a James Bond kedvenc márkájaként ismert italt.

Felnyitottak egy palack 140 éves whiskyt egy kínai vendég kedvéért St. Moritzban (blikk.hu)

A székelyudvarhelyi G. Café története tizenhét éve, 2000 végén kezdődött, amikor Bihari Lóránt Magyarországról hazaköltözve úgy döntött, hogy kocsmát nyit. A rövid időn belül ikonikus hellyé vált G-ben szívesen léptek fel az erdélyi és magyarországi zenekarok, örömmel jöttek ide neves írók, költők. Az utolsó koncerttel azonban lezárult egy korszak a város történetében.

Egy kultúrkocsma tündöklése és végítélete (szekelyhon.ro)

Már az is furcsa volt tegnapelőtt, hogy a Gozsdu Udvarban található, ismerősök által üzemeltetett vendéglátóhely, a Szomszéd egyszer csak föltette FB-ra, hogy ma záróbuli lesz... Ma pedig itt ez a közlemény, amelyet a GMK koncertszervezője, Benedetti Péter osztott meg a közösségin. Mi történik az udvarban???

Megszűnik a Gozsdu Manó Klub! (koncert.hu)

image.jpg

 

2017. 08. 03.

Csak a fesztivál végén mondanak pontos számot a szervezők a Sziget idei költségeiről. Azt viszont elárulták, hogy a fellépők gázsija a költségvetés felét viszi el. A kártyás fizetőrendszer kiépítése és üzemeltetése sokba kerülhet, az alkoholt is kínáló vendéglátósoktól a forgalom csaknem felét kérik el helypénzként.

Sziget: keményen megvámolják a vendéglátó egységeket (hirtv.hu)

Talán nem is akarod elolvasni ezt az egészet. Néha jobb, ha az ember nincs tisztában azzal, amit tesz. Ha mégis továbbhaladsz, készülj fel rá, hogy meg fogsz lepődni a számokon.

Ha tudnád, mennyi kalóriát viszel be a hétvégi piálások során, talán leállnál vele (player.hu)

Na, itt most minden egyben van. Pont úgy, mint egy megbízható, kompakt, középkategóriás autóban. Ez az érzetünk a Frankie´s-ben tett rövid látogatásunk után, de miért is?

Frankie´s Bistro - avagy egy szuper "kompakt egyterű" - gasztro teszt (Ízlések és pofonok)

Oké, most egy kicsit csaltam. Az üveget nem bontottam ki, így nem is fogok róla véleményt mondani, csak a csapolt verziót kóstoltam. A komlókeserű helyett az aromát előtérbe helyező New England IPA az egyik legcsodálatosabb dolog, ami a sörrel történt az elmúlt években: ködös, vad, orrbavágó és nem érvényes rá a sok kesergő által állandóan hangoztatott - egyébként részben jogos - kritika, hogy egy csomó technológiai hiba egyszerűen elfedhető hangsúlyos komlózással.

Kötelező top secret - Horizont #1 NE IPA (Mese Habbal)

Egy esti beszélgetés, sütögetés, iszogatás után előfordul, hogy a másnapi pakolásnál fél pohár, vagy doboz söröket talál az ember. Ilyenkor nem jó szívvel ugyan, de leönti a lefolyón. Ez az, amit többé nem csinálj.

Ki ne borítsd a megmaradt állott sört! Nagyon jó hasznát veszed (Spurman)

Mindannyiunk fejében ott suttog a hang, ami biztat, hogy már csak a hétvégéig tartsunk ki! Akkor jöhet végre a jól megérdemelt lazítás és persze borozás. Legyen az stressz, álmatlanság vagy csak a bűnös élvezetek keresése, ami miatt nem bírod ki a hétvégéig, egy pohár bor nem fog ártani – hétközben sem.

Ezért érdemled meg hétközben is a bort (winelovers)

Szódát tenni a borba igenis szabad. A kánikulában meg szinte kötelező, csak nem mindegy, hogy melyik palackot választod ehhez a polcról!

Bornapló #6 - Éld túl a kánikulát: fröccsözz! (nosalty.hu)

A több száz oklevél átadását megelőzően a földművelésügyi miniszter a borászokat üdvözölve kiemelte: a bor a magyar kultúra szerves része, a magyar nemzeti identitás évszázados hordozója. A borban ugyanis ott van a jelen élménye és a jövő lehetősége. Mindezt a szaktárcánál is tudják, ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) számára a borászat stratégiai terület.

Oklevelet kaptak a legkiválóbb borok (orientpress.hu)

"Magyar csodaként" emlegetik Londonban a Tokaji bort. Hazánk egyik leghíresebb bora az idei év egyik legkedveltebb terméke a brit piacon. Éttermekben, szállodákban, kocsmákban és szupermarketekben is megtalálhatjuk a karakteres ízű, félédes magyar terméket.

Magyar bor a nyári kedvenc Nyugaton (hirado.hu)

A rendszeres borfogyasztás újabb jótékony hatásáról láttak napvilágot tanulmányok. Ezúttal a bor és a szex kapcsolatát boncolgatják a kutatók.

A bor csodát tesz az ágyban (boraszportal.hu)

szex_bokor_pezsgo_istock_760x428_1.jpg

 

2017. 08. 04.

Nagyon örültem Andi gyöngyösi meghívásának, mert egyszer egy villámlátogatás alkalmával már megdöbbentően pozitívan hatott rám ez a mátrai 30.000–es népességű kisváros, ami meghazudtolni látszik saját méreteit. Még 2010 környékén, egy hétköznap derekán színes, élettel teli utcákat mutatott fel, miközben átautóztunk rajta és éppen csak megálltunk. Kíváncsi voltam, hogy változtatnak majd ezen a gyöngyösi kocsmák 2017-ben. Jó hír: általuk csak még szimpatikusabb lett!

Gyöngyös kilenc kocsma után (kocsmaturista.hu)

Bárki, aki olykor-olykor betér egy Aldiba pontosan tudja, hogy egészen korrekt ár-érték arányra számíthat. Most itt van nekünk egy jóféle gin, amire különösen igaz ez a megállapítás.

Szupermarketben forgalmazott, meglepően olcsó gin kapott rangos elismerést (player.hu)

Kiugróan megnőtt az ásványvizek forgalma a hőség miatt, de az átlagosnál jóval több fogy jégkrémből, sörből és üdítőből is az MTI-t tájékoztató áruházláncok szerint.

40 százalékkal több sör fogy a meleg miatt (24.hu)

A meleg nyár máris érezteti hatását a magyar sörpiacon, emelkedik az idén a sörfogyasztás, de még nem döntötte meg a kilencvenes évek átlagos fogyasztói csúcsát – közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége.

Isztok ti rendesen! (beerporn.hu)

Tavaly 39 milliárd liter sört gyártottak az Európai Unióban, 400 millió literrel többet, mint 2015-ben. Az unió sörgyártása fejenként 76 litert tett ki 2016-ban, a hagyományos sörök mellett mintegy 900 millió liter 0,5 százalék vagy annál kisebb alkoholtartalmú sört is gyártottak az EU-ban.

Nagyot ugrott a sörgyártás az unióban (origo.hu)

A Horizont sörfőzde nem hazudtolta meg magát: térkitöltőnek óriási, üres malátás zsákot gyömöszöltek a dobozba, az üveg mellé pedig három zacskónyi komlót is tettek, biztos, ami biztos, legyen intenzívebb az illat.

A postás szerint büdös, szerintem meg isteni (magyarkonyhaonline.hu)

dsc_9359-700x467.jpg

 

2017. 08. 05.

Van, amikor egy étterem atmoszférája ugyanolyan fontos, mint az, hogy milyen étel is kerül a tányérra, egy randi pedig pontosan ilyen alkalom.

5 tökéletes étterem randevúhoz (player.hu)

Mi sem helyettesítheti jobban – és akár még indokoltan is – a kocsmázást, mint egy jó kis közterületen ivás sörös dobozból. 18-20 évesen, sőt főleg ha még 18 sem múltál és vasárnap délutáni melegben inkább – szintén indokoltan – máshol lábat lógató közteresek, járőrök, polgárőrök most kevésbé kérik el a személyidet, mint a kocsmáros tenné. Két mobilról szól két különböző zene egyszerre, de hangosan. Megalkottátok a kört. Horpadnak a dobozok.

A tinédzserek közterületen ivásának menőségi szabályai (kocsmaturista.hu) 

Az alkohol a fiatalok körében leggyakrabban használt drog, pedig Magyarországon 18, és az Egyesült Államokban 21 éves kor alatt tiltják a fogyasztását.

Kötelező inni a bulikon? (kamaszpanasz.hu)

Egy nemrégiben megjelent kutatásban több mint 2800 ausztráliai tanuló vett részt, akiknek az életkora 12 és 17 év között mozgott. Az University of Adelaide’s School of Psychology és a South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI) által vezetett tanulmányban az alkohol fogyasztási szokásokat vizsgálták tizenévesek körében.

Megelőzhető a kamaszok alkoholizálása (vital.hu)

Merész törvényt fogadtak el a világ első számú alkoholizáló nemzetében a zenei fesztiválok előtti időszakban. Litvániában a nyár elejétől tilos alkoholt hirdetni, és a szeszes italok mennyiségét is jócskán korlátozták a nyilvános rendezvényeken, így a fesztiválokon is. A tervet már európai országokban is letesztelték, de a két legnagyobb kérdés az, hogy mit szólnak ehhez a litvánok, és hogy mennyire működőképes a kezdeményezés európai viszonylatban? Cserébe egy olyan rendezvényt kínálnak, ahová az emberek zenét hallgatni mennek, és jobb esetben saját lábukon távoznak a koncertekről.

Zenei fesztiválok kevesebb alkohollal – Valahol megpróbálják (hirado.hu)

Az idei balatoni forgalommal mindenki elégedett lehet, a strandi büféstől a szálláshely szolgáltatókig. A nyári szezonon kívüli időszakok is kifejezetten jól sikerültek, idén településtől függően várhatóan 2-10 százalékkal emelkedik a vendégforgalom, az általános turistaforgalom pedig 5 százalékkal – mondta Hoffmann Henrik, a Balaton Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke.

Elégedettek lehetnek a vendéglátók a Balatonnál (borespiac.hu)

Idén 25 éve működik a Balaton-felvidéken, Tapolcán a Stari Sör. A főzde élete teljesen összefonódott a Balatonnal, így nem is találhattak volna jobb helyszínt egy igazi balatoni sörözős beszélgetéshez, mint a tó közepét.

Ezeket válaszd a Balatonon – sörajánló egyenesen a tó közepéről (beerporn.hu)

A legszebb példa a belga sörkultúrára, hogy egészen az 1970-es évekig az általános iskolákban a gyerekek az ebéd mellé is sört ihattak. Persze nem akármilyet: a bière de table vagyis asztali sör néven ismert kategória alacsony alkoholtartalmú, általában 1,5%-os vagy még azt sem éri el.

A belgák tudtak élni: iskolatej helyett iskolasör! (index.hu)

A skót BrewDog sörfőzde meggyőződése, hogy a sör egyesítő erővel bír kultúrák között, ellentétben a Trump elnök által tervezett fallal. Ezért bejelentette, hogy a határvonalra fal helyett kocsmát nyit – írja a Mashable. A BrewDog neve olvasóinknak is ismerősen csenghet: korábban megírtuk, hogy az USA-ban sörhotelt nyitnak, ahol a csapból is szó szerint sör folyik majd, és a lakók forró sörfürdőt is vehetnek.

Fal helyett sörbárt építene az amerikai-mexikói határon egy sörfőzde (travelo.hu)

Augusztus első péntekje a kalendárium szerint a sör világnapja – hivatalos források szerint már 2009 óta.

A Sör Világnapja (Serteperte)

Képzeljünk magunk elé egy fényképet az 1940/1950-es évekből, majd egy mai fotót! Az elsőn egy család látható, előttük asztal, azon boroskaraf, a másikon két fiatal, kezükben borospohár. Az előbbin mindenről beszélnek, csak a borról nem, a másikon csak a borról esik szó.

Lázadó és laza - ilyen lesz a következő boros generáció (veol.hu)

shutterstock_579707302_2_4c.jpg

 

2017. 08. 06.

A Dining Guide-tól igazolt az Indexhez, 2009-óta a Folyékony Kenyér blog szerzője. Az oldal szerkesztése közben megtanult „sörül”. Folyamatos tanulásával párhuzamosan adta át a megszerzett tudását egyre bővülő olvasótáborának. 2011-ben találta ki a Főzdefesztet, az Első Hazai Kézműves Sörfesztivált, amely tulajdonképpen az első lépés volt a craft – a különleges kisüzemi sörök – felé. Interjúalanyunk Bart Dániel.

A sör kifinomult élvezete (Serteperte)

First beer for her, vagyis az első sör nőknek – szól a nőnemű prémium ital jelmondata, amely tradicionális cseh recept alapján készül prémium minőségű hozzávalókkal és pezsgőre emlékeztető üvegben.

Piacra dobták az első, nő által megálmodott sört (origo.hu)

Ha hihetünk Uj Péternek, akkor a menekülősör szóösszetétel Kővári Csakajósör Gergely találmánya. Hogy ez miért épp a soproni Óvatos Duhaj IPA, arra egy hosszú cikkben kapunk magyarázatot. Azzal gondolom nincs semmi baj, hogy én nem értek egyet a CIKK állításával, hogy a kisüzemek ahhoz értenek, hogyan kell jó sört készíteni, a nagyüzemek meg ahhoz értenek, hogyan kell sok pénzt csinálni – bár a megfogalmazás kétségtelenül frappáns, tapasztaltuk, hogy bőven akad ihatatlan láger és elontott ale a kisüzemiek között is, ahogy akadnak jó minőségű kivételek a nagy gyárak termékei között is.

A menekülősör (drinkunion.hu)

A kánikulát nemcsak sörrel, hanem kultúrával is le lehet küzdeni. De a legjobb mindkettővel egyszerre. Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig című időszaki kiállításon megismerhetjük az ital minden műhelytitkát és hazai történetét is. Az Óbudán található Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum hűvös falai között megtudhatjuk, kik és hogyan főzték a sört Magyarországon, miért Kőbánya lett a magyar sörgyártás fellegvára, és a sörkérdés eszmeibb oldalára is választ kaphatunk: bor- vagy sörivó a magyar, polgári vagy munkásital a sör?

Válaszok a kocsmai sörvitákra (magyaridok.hu)

18_kiallitas_mo.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6712685697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása