.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 07. 31. - kocsmablog
Hadd ürítsem serlegem

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Fenékig! Mondá az úr, a Heti sajtó egészségére.

Hétszentség'17/30

2017. 07. 24.

Megtiltotta Róma polgármestere az alkoholárusítást és fogyasztást a nyári éjszakákon a város utcáin, terein, este 10 és reggel 7 között. Éjjel kettő után bárokban, klubokban sem lehet szeszes italt árustani. A fogyasztók 150 a kereskedők 280 eurós büntetésre számíthatnak, ha megszegik a szabályokat.

Szigorít Róma (nepszava.hu)

Jó hír a cseh sörök barátainak, hogy újabb üzlet nyílt, ahol a cseh sörök széles választéka kapható. Az Újbuda Centerben a BEERBOX mintegy százféle cseh sörrel várja a sör rajongóit!

BEERBOX (drinkunion.hu)

A bunkóvonalú macsós sörreklámok után itt a másik véglet. Rózsaszín sör, fehér rózsákkal, pezsgőspohárban, (a háttérben meg halkan, andalítóan szól egy André Rieu-keringő...) Boáááá!

Auuuuuuuuurosa! Ez fájt! - Női sör! "Wow, szeretünk barbi!" (Sörbúvár)

Régi találmány vízzel keverni a bort, már a rómaiak is gyakorolták. Külön szóval illették a színtiszta és a vízzel kevert bort. Ez utóbbi volt a vinum, s rejtély, hogy miért éppen ezt vették át az európai nyelvek (wine, Wein, vino, vin) a bor jelölésére.

Borban a gyöngy (szabadfold.hu)

Számos legenda kering az elfogyasztott alkohol és a horkolás kapcsolata körül. De hogy mennyi is igaz mindebből, arról rántjuk le most a leplet.

A bortól horkolsz? (winelovers)

Megmutatjuk azokat a boros filmeket, amik a mi filmnézős listánkon szerepelnek - és szerintünk te is imádni fogod őket!

Bornapló #5: 5 boros film, amit látnod kell (nosalty.hu)

Azt mondják, kis hazánk kifejezetten komoly tényező a világ keserű- illetve gyógynövénylikőr piacán. Saját, nemzeti márkánk, az Unicum esetében talán érthető a vonzalom, de ugyanezt tapasztaljuk a német gyártó, a Jagermeister fogyasztásánál is. Bár a 'hardcore' italkedvelők nem tartják túl sokra az ilyen meglehetősen sokféle növénnyel ízesített italokat, mondván, hogy egy tiszta, igényesen érlelt párlat (mondjuk egy rum vagy épp whisky) sokkal elegánsabb és szintén varázslatos ízeket rejt magában, a nép, - nyilván az agresszív és ügyes reklámkampányok hatására is - nagyon is kedveli ezeket a likőröket.

Prémium likőrök - Manifest és Riserva (Aperitif)

manifest2.jpg

 

2017. 07. 25.

Valahogy úgy kell még vonzóbbá tenni egy használtautó-hirdetést, ahogy ez a Suzuki Swift-tulaj teszi. Ki utasítana vissza egy halom sört, plusz a magyar autógyártás remekművét?

Ez az eladó Swift a nyár legjobb ajánlata (vezess.hu)

A levendula felbukkan a borokban is: van, aki ürmösben használja egyik alkotórészként, van, aki gyógyászati célból teszi a borba, mások az íze miatt kedvelik. A levendulamezőkben gazdag borvidékeken gyakran látni, hogy a palackokban van egy szál levendula.

Levendulamámor (vinoport.hu)

Először szüretelt a tállyai Sípos-dűlőből a SZÓLÓ Fine Wine. Ebből született a most debütáló, több szempontból is különleges bor, a puro, amely a pincészet elkötelezettségét tükrözi a természetesség felé.

Porcelánedényben erjesztett borkülönlegesség debütált (travelo.hu) 

Régóta dívik a házi pálinkát megnemesíteni aszalt gyümölcsökkel. Ágyas pálinkának nevezik és valóban: a bélésanyagtól zamatában, színében előnyére változik a natúr pálesz. Mások körtét tesznek lecsavarható aljú üvegbe vagy belenövesztik. Itt megállhatunk, kösz - gondolja az ember. Hiszen mi mást gyömöszölhetnénk még gyümölcsökön kívül a palackba?

Kígyók és más ágyasok (Aperitif)

499 fontért (kb 165 ezer forint) akár miénk is lehet az a kubai rum, amit fél évszázadon keresztül csak és kizárólag Fidel Castronak készítettek.

Több százezer forintot kérnek egy üveg rumért, melyet kizárólag Castronak készítettek (blikk.hu)

Ha nyár, akkor fesztiválok, koncertek. Ha koncertek, akkor súlyosan ittas tinédzserek.

Egyre keményebben isznak a fiatalok (valasz.hu)

 

2017. 07. 26.

Félig kiürült rövides üveg a felső polcon, a hátsó sorban, az ágyneműtartóban, a mosógépben. Bár ma már körülbelül ugyanannyi nő iszik túl sokat, mint férfi, a nők italozását inkább elítéli a társadalom.

Nők függőségben – „Már nem én ittam az alkoholt, az alkohol ivott engem” (nlcafe.hu)

Egy amerikai étteremben szigorú alkoholpolitikát vezettek be: azok a szülők, akik gyerekükkel vacsoráznak a helyen, nem rendelhetnek egynél több alkoholos italt.

Ebben az étteremben csak egy italt kaphatnak a szülők (nlcafe.hu)

Eddig azt gondoltuk, hogy az alkoholtól teljesen elromlik a memóriánk, de egy friss kutatás szerint ennek épp az ellenkezője lehet igaz.

Az alkohol még jót is tehet a memóriádnak (nlcafe.hu) 

A Berlin Beer Week hivatalos megnyitóeseménye egy hajón volt, ami a Spree folyón csordogálva egy 50 csapos sörkóstoló esemény színhelyéül szolgált olyan sörfőzdékkel, mint az Epic Brewing, a Firestone Walker, a Brewdog, a Mikkeler vagy az Omnipollo. Ide a Mad Scientist egy darab meghívót kapott, és a főzdétől a Mango Bay volt csapon.

Óriások közt (hudihudi.hu)

A Bors Győrzámolyi Serfőzde 1992 óta van a magyar piacon, ami igen szép eredmény. Honlapjukon a söreiket előszeretettel és következetesen nevezik sernek. Ilyenkor kedvem lenne Hunyadi Jánossal leülni egy pár krigli mellé és partiba vágni a szép fogadósnét, majd nyárson megsütni 50 törököt. Ez már csak azért is ül, mert a Robin Hood legenda körül forgó sörök címkéjén ott található egy-egy 8 soros vers.

Ki issza meg a levét? - A Bors főzde sörei (Beers & Books)

Kudarcba fulladtak a magyar bor egységes marketingjének kísérletei, miközben a külföldi borok egyre nagyobb teret nyernek a hazai piacon. Erről is szó esett Pécsett, ott tartották ugyanis az országos bor roadshow utolsó állomását.

Kudarcos a magyar bormarketing (hirtv.hu)

Számomra mindig egy kicsit megmosolyogtató ez a sokszor hallott mondat… Többek között azért is, mert még ha sikerül is (adja ég…) bent maradni, vagy csak kicsit túllógni a kiszabott „plafonon”, akkor is ott van az a tényező, hogy az ajándékozott személynek az ízléséről, általában SEMMIT sem tudunk! Ilyenkor egy kicsit elkezdődik a tanácskozás, hogy „Mit iszik általában?” „Sört.” Jön a válasz… „Na, de ha whiskyt iszik… Akkor melyik márkát?” „Jim Beam, Johnnie, Jameson.". Ilyenkor lehetnénk hatalmas bajban, de hál’ Istennek, új sorozatunk segíthet nekünk a döntésben.

Whisky-t szeretnék, 10.000 Ft alatt, ajándékba... (Aperitif)

best-gifts.jpg

 

2017. 07. 27.

Majdnem kétszázan jelentek meg csütörtök késő este a bulinegyednek titulált Belső-Erzsébetvárosban szervezett lakossági tüntetésen, hogy tiltakozzanak az éjszakai zaj és a tarthatatlan közállapotok ellen. Az Élhető Erzsébetváros mozgalom legfőbb kifogása, hogy az önkormányzat 2013-ban a kerület ezen részén megszüntette a csendrendeletet, így a vendéglátóhelyek korlátlanul lehetnek nyitva.

A vonulók ellen vonultak (nepszava.hu)

Márciusban zárt be, és a budapesti hamburgertúlkínálatban is megérezzük a hiányát. Felkerestük Háda Imrét, hogy megtudakoljuk, hol startol újra szeretett burgerkompoziócióival a Pesti Burger & Bár.

Készülődik az új Pesti Burger és Bár (diningguide.hu)

New England IPA, az egyik legfelkapottabb sörstílus az utóbbi időben. Sokak szerint az IPA evolúció egy újabb szintje, míg mások szerint csak egy aktuálisan “felhájpolt” kategória. De mi is jelent pontosan, hogy New England IPA? Hogy alakult ki? Mi erre a stílusra a jellemző? Milyen malátát, vizet, komlót vagy élesztőt használjunk, ha ilyen sört szeretnénk főzni? Az összes kérdésre választ kapsz, de hosszú lesz.

Minden, amit a New England IPA-ról tudni kell (MONYO blog)

A legrégebbi cseh sörgyár a třeboň-i Bohamia Regent. A külöleges sörök, különleges palackokban kerülnek forgalomba.

Bohemia Regent (drinkunion.hu)

Teraszokról már sokszor írtunk, különleges helyszíneket gyűjtöttünk össze, lenyűgöző kilátásokat soroltunk, de nem beszéltünk eleget a legfontosabb összetevőről, ami egy helyet borterasszá tesz: vagyis arról, hogy mi lapul a borosüvegekben. Most összeszedtük nektek tizenötöt, ahol olyan borokat töltenek a poharatokba, hogy a tóra néző panoráma vagy a lábatok alatt heverő Káli-medence csak kellemes ráadásnak tűnik mellettük.

15 borterasz, ahol a balatoni panoráma csak ráadás (welovebalaton.hu)

Meghatározó rendezvénye a lett a Balatonnak a balatonlellei borhét, mely minden évben egyben a dél-balatoni borok legnagyobb ünnepe is.

Borkirálynő is népszerűsíti a dél-balatoni borokat (sonline.hu)

Hosszú évek óta elmaradhatatlan szereplője volt a Balatonfüredi Borhetek néven futó rendezvénynek a Jásdi pincészet, idén azonban visszautasították jelentkezésüket. Az elutasító határozat kapcsán közzétett állásfoglalás szerint a csopaki pincészet már évek óta fontolgatta a visszavonulást, így nem érte őket érzékenyen a döntés. Véleményük szerint "az ilyen jellegű fesztiválok ideje lassan mindenhol lejár". Az alábbiakban szó szerint, és vágatlanul közöljük a pincészet friss bejegyzését.

Kifakadt a legendás magyar borász: így megy a borbiznisz a Balatonnál (penzcentrum.hu)

Ezzel a tea alapú meleg koktéllal a síparadicsomok hüttéiben találkozhatunk. A síeléshez bátorságot, erőt gyűjthetünk, ha lehajtunk belőle egy pohárral, de nyáron is elkészíthetjük, ha hirtelen olyan hidegre fordul az idő, mint most.

Jägertee (Városi konyha)

Terjed az interneten, hát mi is terjesztjük tovább a velencei Korzó étterem megállítótáblájáról készült képet. A tulajdonost feltehetőleg Hosszú Katinka hétfői 200 méter vegyesen nyert aranya ihlette, és így reagált: “Hagyjuk ma a rövidet, igyunk HOSSZÚKATINKÁBB”

Viccet csinál egy kocsma Hosszú Katinkából (nlcafe.hu)

Alkoholmentes sör, koffeinmentes kávé, húsmentes kolbász, gluténmentes kenyér – mostanra már aligha lepődünk meg ezeken. A Jack Daniel's-nek mégis sikerült még ezt is felülmúlnia: a World of Coffee Inc-vel karöltve megteremtették az alkohol- és koffeinmentes whisky-s kávét.

Alkohol- és koffeinmentes whisky-s kávé reggelire (origo.hu)

20170615105.jpg

 

2017. 07. 28.

Örök dilemma tárgya, hogy mikor és mennyi borravalót illik adni az éttermekben, bárokban. Megsértődik-e a pincér, ha keveset adunk? Van-e értelme bőkezűnek lenni, ha úgyse járunk arra többet, vagy ha annyira nem vagyunk elégedettek a kiszolgálással? A helyzetet csak bonyolítja, hogy pár hónapja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége bedobta a kötelező borravaló ötletét. Hogy feltérképezzük, mit is gondol a javaslatról a másik oldal, illetve úgy általában milyen tapasztalataik vannak a borravalóadási szokásokról, megkérdeztünk pár pultost és pincért a budapesti éjszakából.

Nem jófejség vagy bunkóság, hanem gondolkodásmód – pincérek a borravalóról (welovebudapest.com)

Brüsszel. A szűk utcák óriási terekbe torkollnak, a keskeny, sok száz éves házakra árnyékot vetnek az óriási templomok. Tövükben, bármerre nézünk, ott a sok café. Azt gondolná a turista, ni, mennyi kávét isznak ezek a népek, pedig sör folyik itt, igaz, némelyik feketébb a feketénél is.

Az ezer sör országában (gusto.hu)

Valóban paradigmaváltás van a márkák világában? A Hedon másképpen csinálja, mint mások.

“Úristen, ilyen a sör?” (bartrend.hu)

Hogyha szoktál otthon sört főzni, imádni fogod ezt az oldalt, ahová az Amerikai Házisörfőző Egyesület kitette az 50 legnépszerűbb sörklón receptet!

Íme 50 sörrecept, egyenesen az Amerikai Házisörfőző Egyesülettől (beerporn.hu)

“Samos borával tölts kehelyt!” szól hozzánk a görög költő Lord Byron Don Juanjában, újból és újból biztatva, hogy hagyják a törökre a hadakozást, és Hellász népe inkább Híosz és Számosz borának vérét ontsa. E bor pedig minden bizonnyal sárgamuskotályból készült, ahogy a mai napig is ettől a szőlőtől roskadoznak a tőkék a versbéli görög szigeten.

Sárgamuskotály: sikerre ítélve? (vinoport.hu)

Tavaly a magyar borászatok összesített árbevétele csökkent valamelyest, de a cégek száma is kevesebb lett, így az átlagbevétel nőtt, és kevesebb lett a veszteséges vállalkozás.

Százmilliárd felett a magyar borászatok (gusto.hu)

Szerkesztőségünk a rendezvényes csapattal karöltve nagy fröccs-feltérképezésre indult, amiből össze is állt egy szép kis lista. Hogy kinek mi és miért a kedvence, az most következik!

Így fröccsözünk mi (boraszportal.hu)

Nem valószínű, hogy a "horvát" és a "bor" szavakat gyakran használtad egy mondaton belül. Pedig villámnyaralásod alatt nagy eséllyel szaladhatsz bele isteni borokba Horvátországban, és mivel jövő hétvégén a hálaadás napja is lesz náluk, úgy döntöttünk, mi is hálát adunk a boraikért. Živjeli!

Milyen bort igyunk Horvátországban? (winelovers)

Ebben az innovatív üzemben egészen új szintre emelték a "jó rezgések" fogalmát.

Egy kaliforniai szeszfőzdében zenét játszanak a whiskynek, hogy tökéletesítsék az ízét (player.hu)

whisky2.jpg

 

2017. 07. 29.

Puglia, az olasz csizma Achilles-ínja, ahogy én (is?) szoktam mondani, az ország egyik legdélibb régiója. Úgy láttam, a magyar online sajtóban és blogokban is mostanában kezd nagyobb figyelmet kapni. Egyszer én is odaadtam már neki minden figyelmemet és meglátogattam négy városát és bennük összesen 31 pugliai kocsmát. Lássuk, hogy kezdődött és hogy végződött ez a mese!

Puglia, Dél-Olaszország 31 kocsma után (kocsmaturista.hu)

Egy asztal, tizenkét szék, egy történet, tizenkét csattanó. A Babka Budapest nagy asztalánál Kiss O'shea Dániel vendégséf és Thiago Souza vezető bartender mesél tizenkét, cseppet sem dühös embernek…

Asztali mese Babka-módra (borsmenta.hu)

Egy igen érdekes kollab sör kollekcióra bukkantunk. A projekt (recept) gazda a Balaton17 Brewery, a sör pedig a Fehér nyúl és a Hoptop üstjeiben készült.

Craftsör gyűrű a Balaton körül (Kézműves sört a népnek!)

Szinte már futószalagon dobják piacra a különböző komlós söröket a hazai gyártók. Mi most egy Dreher Mozaik Komlóst teszteltünk.

Amerika meghódítja a nagy magyar sörgyártást is (reset.hu)

Lassan, de biztosan a magyar sörgyárak is felfedezik, hogy a világon annyi, de annyi komló van, hogy annak bizony se szeri, se száma. Mondhatnánk azt is, hogy ahány komlóültetvény, annyiféle komló, ám nem akarunk a túlzások hímes mezejére lépni.

Komló – hidegen, melegen (Serteperte)

Az Egyesült Államok északnyugati régiójában 54 135 hektárra nőtt a komlóval beültetett terület nagysága. Ez mintegy 6,4%-os növekedés, a kereslet pedig egyre nagyobb és nagyobb.

Komlótrend: egy szinte elfeledett fajta lehet a jövő sztárja (beerporn.hu)

Magyarországot többért? A Lidl korlátozott mennyiségben megvásárolható magyar borvariációi a hét közepétől kaphatók, és aki siet, elvihet egy kiváló palackot kevesebb, mint egy ötösért. Ezzel a címmel tudósít a brit Lidlnél megjelent árukollekcióról a The Sun, a szigetország egyik legnagyobb bulvárlapja.

Nagy dicséretet kapott a magyar bor - segített a Lidl (napi.hu)

Ahhoz képest, hogy a globális borfogyasztás 80%-át a folyóborok adják, vajmi keveset tudunk ezen szegmens belső működéséről. Most végre lehull a lepel a témáról, és kiderül, miért fontosabbak ma a folyóborok, mint valaha.

A folyóborok tengerében (vinoport.hu)

bulkwinetap_728.jpg

 

2017. 07. 30.

Minden kocsmának megvan a maga Münchausene, Ullenspiegele, vagy éppenséggel H. Kovácsa. Van, aki szereti ezeket a vidám kópékat, hiteles vagy lódító történeteikkel, van, aki nem, de az biztos, hogy nélkülük unalmas lenne a kocsmai élet.

Ki fizet a végén? (drinkunion.hu)

Nyugodtan meg lehet küldeni a marhapörköltet vörösborral, vagy a tészta mellé készülő szószt egy kis töménnyel, csak az íze kedvéért, főzés közben úgyis elpárolog belőle az alkohol - szól a konyhai bölcsesség. A dolognak még tudományos háttere is van: az alkohol forráspontja 78,5 Celsius-fok, főzés közben meg általában ennél jóval nagyobb hőfokot használunk, már csak azért is, hogy felforrjon a víz, ami köztudomásúlag 100 fokon történik meg. Egészen logikusnak hangzik, hogy az alkohol eddigre tényleg eltűnjön az ételből. A gyakorlatban azonban ez mégsem egészen így működik.

Az alkohol nem igazán párolog el az ételből főzéskor (index.hu)

Jómagam legalábbis még abban a korban nőttem bele a borkultúrába, amikor legdélibb vörösboros vidékünk hazai éllovassága egyáltalán nem volt megkérdőjelezhető.

Minden Villánnyal és Villányban kezdődött (gusto.hu)

A kézműves italok csúcsán jelenleg a gineket találjuk – aki jelenleg ad magára, sör helyett már borókaszeszt párol. Nem véletlen, hogy világszerte lépten-nyomon aprócska, csúcsminőségben termelő cégbe botlunk Angliától Japánig.

A tömény, amit talán nem is kéne kinyitni (magyarkonyhaonline.hu)

A második világháború témájával még mindig komoly nézettséget lehet generálni. A mozikban épp nagy sikerrel futó Dunkirk mellett az is figyelemre méltó, hogy az ismeretterjesztő tévécsatornák napi rendszerességgel tűzik műsorra a világégés kulcsfontosságú mozzanatait. E heti számában a Newsweek is egy amerikai kémnő történetét elemzi: Claire Phillips csáberővel-rafináltsággal szerzett fontos információkat japán tisztektől a Fülöp-szigeteken.

Alkohol, csábítás és szex: egy amerikai kémnő élete a II. világháborúban (mno.hu)

claire_phillips_6_focuspoint_926x504.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3912684363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása