.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 06. 12. - apuska
Nemet mondtam az alkoholnak, de nem hallotta

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
A Heti sajtó adja. A válaszokat a fel sem tett kérdéseidre, mert ha van mögöttes tudomány, az ivás is értelmet nyer.

Hétszentség'17/23

2017. 06. 05.

Korábban számos kutatás hangsúlyozta, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár, míg a teljes absztinencia akár problémás is lehet. Nos, ez valószínűleg túlzás – állítják szakemberek, akik középkorú felnőttek italfogyasztási szokásait vették górcső alá.

Egy pohárnyi alkohol is árthat! (vital.hu)

Itt a nyár és vele a sör- és üdítőszezon, így csak Magyarországon várhatóan 300-400 millió fémdoboz kerül a közeljövőben a kukákba. Az elfogyasztott sörök és üdítők több mint felét dobozokban vesszük meg. Miként lehetne végre valóban szelektíven gyűjteni ezeket a palackokat?

Nem tesz jót a környezetnek a sörözési szezon (hirado.hu)

Mifelénk, a tízmillió sörszakértő országában, nem történhetne meg, az ami nemrég Csehországban megesett, azaz hogy egy tucatsört, kézművesnek felcímkézve, orruknál fogva vezessék a fogyasztókat.

Átvert cseh sörivók (Serteperte)

Szeretjük a mediterrán nyár simogató fényeit és alig várjuk, hogy a tenger hűs hullámait élvezhessük. Nyitottak vagyunk a helyi gasztronómiai kalandozásokra és nem pizzát, rántott húst és hamburgert keresünk, ha átlépjük az országhatárt.

Bortippek mediterrán nyaraláshoz (vinoport.hu)

kep_5.jpg

 

2017. 06. 06.

130 éves Közép-Európa egyik legjelentősebb kávécsarnoka, a budapesti a Centrál kávéház, a magyar irodalom egyik legfontosabb helyszíne, ahol olyan lapok tartották szerkesztőségi óráikat, mint A Hét vagy a Nyugat. Az évforduló kapcsán beszélgettünk a mindig megújuló, de a hagyományait is őrző Centrálról, Wildner Ágosttal, a Centrál Kávéház Kft. ügyvezetőjével.

Történelem kávégőzben – 130 éves a Centrál Kávéház (nullahategy.hu)

A holland barna kocsmáknak hamar eltökélt híve lettem és elsősorban azokat kerestem Amszterdamban is. Meg is mutatok most kettőt a Heineken Experience Múzeum közvetlen közeléből. Természetesen a múzeumot sem hagytam ki, ha már körbekocsmáztam.

Amszterdam #4 – A Heineken Élménymúzeum és barna barátai (kocsmaturista.hu)

Fut a férfi, kezében a sör. A hatfontos, iszonyatosan túlárazott, kincset érő sör, amelyet semmiképp nem hagy ott, még akkor se, ha késes banditák támadnak rá az esti baráti beszélgetés közepette. A férfi azonnal híresség lett, amolyan korunk hőse, aki megtestesíti a brit higgadtságot, a fekete humort, az élni akarást, amelyen – elméletileg – nem tudnak a gyilkosok fogást találni.

Sör (magyaridok.hu)

Bár nem palack nélküli Everest-mászás, nem is a Déli-sark felfedezése, de Amundsen és Scott helyett a First és a Reketye futott versenyt, ki dobja elsőként piacra az első dobozos magyar KKK (kézműves-kisüzemi-kraft) sört.

Reketye és az első dobozos magyar Craft-sör (Sörbúvár)

Egy ezeréves recept alapján készített sört kóstolnál inkább, vagy az egyik legjobb meggyest? Mázli, hogy nem kell választanod, mindkettőt bármikor a korsódba töltheted.

Két parádés belga, amit júniusban a szádra kéne venni (player.hu)

Egy brooklyni bárban működik ez a sör ATM, amelynek segítségével maguknak csapolhatnak a vendégek a 24 féle craft sör között válogatva.

Szörnyű videót készítettek az első sör ATM-ről (beerporn.hu)

Minden azzal a bizonyos 0,3 hektárral kezdődött Villányban, mára pedig évi 400.000 palack bort állít elő Günzer Tamás pincészete. A legmodernebb technológia és az új generáció pedig szinte követelte az újhullámos borokat is: bemutatkozik a GNZR borcsalád!

GNZR = Villány fiatalos arca (boraszportal.hu)

Mindannyian tudjuk, hogy vörösboros kólát inni ciki. Bűncselekmény elkövetése egy nemes ital (mármint a bor) ellen. Éppen ezért a fogyasztása csakis bűnelkövetéshez méltó módon, rejtve, titokban történhet. Alsó polcról levett silány borból, összerázódott és felmelegedett kólával, műanyag pohárban összekeverve, lehetőleg valamilyen padon üldögélve, buli előtt, vagy ha már buliban vagyunk, akkor kint a konyhában. Normális ember, normális helyen, normális társaságban nem kér magának boros kólát. Legalábbis eddig ezt gondoltuk.

5 + 1 trükk, amitől rögtön menő lesz a boros kóla és te is mersz majd rendelni a bárban! (zemagazin.hu)

Hordóban érlelt italoknál többször bukkanhatunk a solera kifejezésre, mint egy, az állandó minőségre biztosítékot nyújtó eljárásra. Biztos sokan vannak, akik tudják is, miről van szó, de talán nem mindenki.

Solera? Az meg mi? (Aperitif)

sol.jpg

 

2017. 06. 07.

Az már régóta közhely, hogy az alkoholizmus mellett az alkalmankénti nagyivás is kifejezetten ártalmas, de a mérsékelt alkoholfogyasztást általában biztonságos arany középútnak szokás tekinteni. Ezt az elképzelést cáfolja egy új kutatás, amely arra jutott, hogy a mérsékelt ivóknak összemegy a hippokampuszuk, vagyis az az agyterület, amely az emlékezésben, a tanulásban és a térbeli navigációban játszik szerepet.

Már a mérsékelt ivás is agykárosodást okoz (index.hu)

Több mint kétszáz előadó lesz az idei EFOTT-on, Velencén július 11-től 17-ig. Fellép a Hurts, Sean Paul, Tinie Tempah, Borgore, a hazai élvonal, a mínusz egyedik napon tábortűz és akusztikus koncertek lesznek, a nulladikon pedig retróbuli Dévényi Tiborral. Ami még fontos lehet a fiataloknak: idén növelték a söröskorsók méretét, azok hatdecisek lesznek!

Találja ki, hány deci lesz egy korsó sör az idei EFOTT-on! (origo.hu)

Sört ihatunk mindenkor, jól esik ébredés után, lefekvés előtt, de a nap bármely szakában egészségünkre válik. És akár hiszik, akár nem még étvágygerjesztőnek is kiváló!

Aperitifnek is igyunk sört! (drinkunion.hu)

A napokban újra beindult a neten az a videó, amelyben két srác héliummal megtolt sört iszik, és ettől épp olyan hangjuk lesz, mint a rajzfilmek legbosszantóbb szereplőinek.

Nyugi, teljesen kamu a héliumos sör videó (beerporn.hu)

Kovács Ákos Andante Borpatika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-je 2005 óta létezik, azóta pedig csak egyszer sikerült pozitívban zárnia az évet. Most viszont megtört a jég, a tavalyi évre leadott beszámoló szerint bő félmillió forint nyereséget hozott a konyhára.

Hosszú évek után nyereséges Ákos borozója (24.hu)

Szeretjük a pezsgőt. Már csak beszélni is kellemes róla – pláne, ha a champagne kerül szóba. De hallottunk már proseccóról meg gyöngyözőborról is: most akkor hogy is van ez? Nyugalom, átvesszük A-tól Z-ig.

Végre: pezsgő kisokos (winelovers)

Senkit nem lehet hozzá nem értéssel vádolni, akinek az angolokról először nem a bor, hanem a sör és esetleg a pattogó tűz mellett elfogyasztott brandy jut eszébe. Dacára annak, hogy jól ismert az angolok szakértelme a minőségi borok terén is – Nagy-Britannia a világ második legnagyobb borimportőrének számít -, arra azért még a legtöbben felkapják a fejüket, hogy az angolok nem csak, hogy borászkodnak, de egyre jobb borokkal és pezsgőkkel lepik meg a világot.

Angol pezsgők a világ élvonalában (vinoport.hu)

Vannak történetek, amelyekről azt gondoljuk, hogy nagyon régiek, s akadnak olyanok is, amelyeket jóval fiatalabbnak hiszünk a valós koruknál. A prosecco törénete ez utóbbiak közé tartozik.

A pezsgőgyilkos prosecco (diningguide.hu)

Ha soha nem értetted, hogy mit takar a mondás: „Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok”, akkor nézd meg ezt a videót. Igaz, nem túzok van benne, hanem páva, a lényeg azért átjön. Egy veréb aligha lett volna képes ekkora pusztítást véghezvinni egy italboltban.

Egy páva az italboltban majdnem olyan rossz, mint egy elefánt a porcelánboltban (24.hu)

A Kádár-rendszer éttermi- vagy presszóvilágáról elsőre a mára megszűnt tejbüfék, a legendás és kultikus helyek (Pipacs, Ibolya stb.), valamint a külföldieket és a hazai high society képviselőinek szórakoztatását szolgáló elit egységek (Gundel, Moulin Rouge stb.) juthatnak az eszünkbe. A szűkös, de precíz kiállítás figyelme mindegyik típusra kiterjed, akár annak idején az állambiztonságé, amely – utólag – úgy tűnik, hogy teljesen értelmetlen és lényegtelen dolgokra is szánt energiát és embert, lelkesedésből vagy kényszerből beszervezett emberek tömkelegét.

Kommunista Mr. és Mrs. Smith a Kádár-kori vendéglátásban (MúzeumCafé)

20170525-1836090064.jpg

 

2017. 06. 08.

Ahelyett, hogy csak és kizárólag a klasszikusan vett belvárosban töltenénk az estéket, a városban egyre több az eddig kihasználatlan területen történő mozgolódás. Nagy visszatérő például a Margitsziget, ahol az egykori ChaChaCha, a Holdudvar és a Wndrlnd óta kevés az igazán jó próbálkozás. Valamint felzárkózik a Népsziget, ami a Colorbar missziója óta íródott fel a "meg kell látogatni" listára. Így mindkét helyen a Duna és a természet közelségét érezhetjük, ahelyett, hogy például egy foghíjtelken fröccsözünk. Légmozgás, tücskök és naplementék a Kabinban és a Bárkában.

Két új Duna-közeli nyári terasz – Kabin és Kadarka Bárka (welovebudapest.hu)

Sosem csináltam titkot abból, hogy egyszerre imádom, s megvetem a balatoni vállalkozókat. Az a dörzsölt, minden hájjal megkent, alakoskodó, negédes álszent mosolyt, amit a briftasnival igazgatott bajusz díszít. Ez több mint korrajza a magyar történelemnek.

s így száll majd porba, az összes balatoni vendéglátó (Vendéghányás?!)

Június 7-én, szerdán a MALTeR beerstro vendégei lehettünk. Az apropó nem volt más, mint egy új magyar sör a "Timbersexual Minnesota Pale Ale" bemutatkozása, premierje. A promóanyag szerint ez "egy new england stílusban készült american pale ale", melynél a sörmester egy új amerikai komlót használt. A nagyszerű sörös indítás után nem maradt más hátra, mint jobban szemügyre venni a beerstrot, valamint belekóstolni konyhájába.

Vendégségben a MALTeR beerstroban (sorlap.hu)

“Biodinamika” - sokaknak földöntúli, megfoghatatlan, míg másoknak izgalmas tényeken és hiten alapuló vallás, filozófia, amely visszavezet a természethez és rámutat jelentéktelenségünkre és talán tehetetlenségünkre a világmindenség erőivel szemben.

Biodinamika a buborékokban (boraszportal.hu)

Jó piához ma már könnyű hozzájutni, ám mi most nem simán jót ajánlunk, hanem igazán különlegeset és menőt. Hat férfias szesz, amitől elegánsan rúgsz be.

6 pia, amit meg kell kóstolnod, mielőtt meghalsz (player.hu)

snake-venom-beer_640.jpg

 

2017. 06. 09.

A partinak vége – írták egy hatalmas tűzfalra Litvánia fővárosában, Vilniusban. A felirat épp egy népszerű bárral szemközti falon jelent meg a főpályaudvar közelében. A szöveg mellé az ismeretlen alkotók a három legnépszerűbb litván politikust is felfestették, mindhárman terroristaként jelennek meg robbanómellényben, kezükben gépfegyverrel.

A litván fiataloknak nemcsak inni, de a pohárhoz érni is tilos lesz jövőre (mno.hu)

Malátaország lakói közül ma a kissé különc vörös söröket tanulmányozzuk behatóbban…

A vörös ötös (borsmenta.hu)

Idén megint nekiálltam, hogy összerakjam a cseh sörfesztiválra a szokásos táblázatomat.

Sörtervezési segédlet cseh sörfesztiválra - Vol. 5. (PromontorBlog)

A vasútnak illetve annak minden megjelenési formájának és a sörnek is rengeteg elszánt híve van. Akinek ez is, az is szenvedélye, annak kihagyhatatlan a csehországi Výtopna sörözők bármelyike. Itt a vendégek egyszerre hódolhatnak a vasút és sör iránti rajongásuknak.

Kis kocsmai vonatozás (drinkunion.hu)

Ha azt hitted, hogy a címkén lévő rövid borbemutatás teljesen felesleges, nagyon tévedsz.

Így vesznek rá minket, hogy örömmel fizessünk többet egy üveg borért (privatbankar.hu)

Világviszonylatban is ritka eredményt ért el egy somlói pincészet Londonban a 34. International Wine Challenge-en. A Tornai 2015-ös Prémium Juhfark Trófea díjat kapott, és ezzel megszakítás nélkül harmadik alkalommal érdemelte ki a versenyen a legmagasabb elismerést.

Trófea a juhfarknak - világsiker (hvg.hu)

Amikor már tudtam, hogy Kocsmaturista leszek, elképzeltem, hogy milyen lesz majd élesben idegen városba menni. Elgondoltam, hogy befészkelem magamat pár napra. Nappal teszem a dolgom, és amennyire tudom, felfedezem a várost, este meg kocsmatúrára indulok, mintha csak otthon lennék. Valahogy mindig Debrecent képzeltem el ehhez, pedig nem ismertem, nem kötődtem hozzá. Talán pont ezért.

Debrecen 18 kocsma után (kocsmaturista.hu)

2017-02-13-23_06_40.jpg

 

2017. 06. 10.

A kormány ösztönzi, hogy minél több étteremben, kávézóban, csárdában, vendéglátóhelyen legyen élő cigányzene, mert ez egyszerre szolgálja a foglalkoztatás bővülését, a közös zenélés és éneklés élményét és a nemzeti kultúra, identitás erősödését.

Megnyugodhatunk minden kocsmában cigányzenét szeretne az EMMI (estiujsag.hu)

Június első vasárnapján posztolt a Kabinról Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere. Mi is elmentünk megnézni, hogy milyen lett a legújabb kiülős hely a Duna mellett.

Ilyen lett az “újpesti Fellini” (24.hu)

A Decanter magazin egyik frontembere, Stephen Brook, a világ egyik legismertebb és legtekintélyesebb borszakírója 99 pontot adott Szepsy István 2007-es Tokaji Eszenciájára, amely amúgy a legdrágább magyar bor.

Magyar bor még sosem kapott 99 pontot. Most igen! (gusto.hu)

Itt a nyár, itt az ideje a hűsítő nyáresti koktéloknak! Összegyűjtöttem a 4 kedvenc koktélomat, amelyeknek a receptjeit meg is osztom Veletek! Egy közös jellemzője van a 4 koktélnak: mindegyik tartalmaz friss gyümölcsöt vagy gyümölcslevet, 2 akár alkoholmentesen is elkészíthető, így a "vezető beosztású" vendégek és a gyerekek is tudnak csatlakozni a koktél partihoz.

4 nyári hűsítő koktél, amit ki kell próbálnod! (Smarta)

Az közismert, hogy Indiában aranyélete van a teheneknek, de arról már kevesen hallottak, hogy közülük is kiemelkedik a nyolcéves Szultán!

Spermájáért sorban állnak a vevők: whiskyt vedel a gigantikus bika (blikk.hu)

7_xktkqturbxy85nwu0mgrlyzrkmmzlyzfjnjiwzjaym2riytiznjflni5qcgvnkpudamzqzrdwzq0vkwxnaxtnabw.jpg

 

2017. 06. 11.

A még mindig zajló magyar sörforradalom idején, mikor azt is nehéz követni, hogy kik és hol főznek sört, az ilyen részletekre, mint a porondon lévő főzdék kora, már főleg kevés figyelem jut. Pedig érdekes elkülöníteni a két generációt (relációs jelek nélkül)! Kik azok, akik a legújabb hullám lovasai, és kik azok, akik a 90-es évek teljesen más piacán túlélték egyszer a multik becsapódását? A tapolcai Stari sörfőzde idén lett negyed évszázados! A nevük szláv nyelvekben öreget jelent, és ez a név most kötelez…

25 éves a Stari Sör Tapolcáról – Öreg és Star! (kocsmaturista.hu)

A külföldi tulajdonú, multinacionális sörgyárak piaci terjeszkedésének a visszaszorítását szeretnék a kisüzemi sörfőzdék. Érdekképviseletük elnöke a Hír TV-nek azt mondta: a jelenlegi 1 százalékos piaci részesedésüket szeretnék 15-20 százalékra bővíteni. Egy lépést már tett a kormány: kiterjesztik a sörfőzdék jövedéki adókedvezményét.

Visszaszorítanák a multikat a kisüzemi sörfőzdék (hirtv.hu)

A sör zamatát három összetevőre bonthatjuk, az egyik az íz maga, a második a szag (aroma), a harmadik a száj nyálkahártyájára gyakorolt hatása (mouthfeel vagy testesség).

A sör zamata (drinkunion.hu)

A gin-tonik hosszú évtizedek óta fix megoldás, ha az ember valami bódító és fanyar szomjoltásra vágyik, olyasmi összeszokott párosa ez a kevertitalos univerzumnak, mint Bud Spencer és Terence Hill, Lennon és McCarthy vagy Xavi és Iniesta. Na most amiben eltérünk a szokványos ösvényről, az az , hogy a dögunalmas citromot kidobjuk a képletből, és uborkával helyettesítjük, ami elsőre furának hangzik, de nagyon úgy fest, hogy az uborka az új citrom, és ennek örülni kell.

Így készíts uborkás gin-tonikot, hogy jobb legyen a nyarad (player.hu)

Turisták fogyasztásának túlszámlázása miatt hajtottak végre akciót a belvárosi rendőrök egy pubban, 13 embert előállítottak. Az elmúlt másfél évben legalább 19 külföldi sértettet károsított meg a bűnszövetségben működő csoport, hárommillió forinttal károsították meg őket.

Negyedmillió két levesért – horribilis összegekre húzták le a vendégeket a Váci utca egyik kocsmájában (168ora.hu)

Az első pillantásra unalmasnak tűnő ház egy rossz hírű kocsma, kérészéletű mulatók, illetve egy zseniális építészpáros emlékét őrzi.

Ismeretlen Budapest: A Rákóczi úton földre hullott makk hetes (24.hu)

budapest-vii-kerulet-pesti-makkhetes-vendeglo-800x513.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8812557155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása