.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 06. 5. - apuska
Itatja magát

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
A Heti sajtó nem magáz, itt pertu van. De ha tényleg itatna valaki, ettől is szívesen eltekintünk, addig meg szorgalmasan itatjuk magunkat.

Hétszentség'17/22

2017. 05. 29.

Miért leszünk másnaposak, ha a pohár aljára nézünk, és hogyhogy a nők kevésbé bírják az alkoholt, mint a férfiak? Gyakori tévhitek és fontos tudnivalók az alkoholfogyasztásról!

Miért bírják kevésbé az alkoholt a nők? (hazipatika.com)

A Heineken sört gyártó cég valószínűleg a globális migrációs válsághelyzet miatt érezte úgy, most van itt az ideje a határok nélküli világ támogatásáról szóló legújabb reklámkampánya elindításának. A Heineken ezzel a határok nélküli globalizmus előnyeit propagáló kampányával ismételten igazolja, hogy az ötágú vörös csillag nem véletlenül lett és maradt a mai napig a cég logója.

A Heineken harcot hirdetett a határok nélküli világért (888.hu)

Az igazi ale az angol sörivók körében a művészet fogalomkörébe tartozik. Szenvedélyt és rajongást vált ki belőlük. Ha az ember betér egy angol pubba, előbb-utóbb azon veszi észre magát, hogy már nem is issza, hanem viseli a sörét.

Az igazi ale (Serteperte)

Talán nem is gondolnánk, hogy egy kis borozgatással mennyi cukrot viszünk a szervezetünkbe. Sok szó esik a borfogyasztás pozitív és negatív hatásairól, de a cukorról szinte mindenki megfeledkezik. Most teszünk ellene.

Mennyi cukor van egy pohár borban? (hazipatika.com)

A DWWA nemzetközi borversenyre idén rekord számú, 17 200 nevezés érkezett, zsűrizésükben pedig 219 nemzetközi szakértő vett részt Londonban. A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgőjével tűnt ki a mezőnyből, amely 95 ponttal Platinum – Best Hungarian Sparkling díjat kapott. Tokaj borai mellett így idén először pezsgővel is sikerült platinaérmet kiérdemelni a világversenyen.

Somlói pezsgő nyert egy rangos nemzetközi borversenyen (travelo.hu)

A Katona Borház boraival eddig is jól jártunk, mert kiváló minőségűek. Most viszont már nem csak a fogyasztóik mindennapjaiba hoznak örömet, hanem a Tökölön található Elek-Ágh Állatmenhely kis lakóinak életét is megkönnyítik.

Támogass állatmenhelyt a cukicímkés Katona-borokkal! (24.hu)

borok-1024x575.jpg

 

2017. 05. 30.

Csehországban hosszú évekig éles viták tárgya volt a dohányzás betiltása a közterületeken és a vendéglátóhelyeken. A különféle kimutatások szerint a felnőtt lakosság egyharmada rendszeres dohányzó.  Május 31-én, a dohányzásmentes világnapon, mégis életbe lép a dohányzási tilalom.

Dohányosok! Csehország is elesett (index.hu)

Orvosok régóta hangoztatott, egybehangzó megállapítása, hogy világszerte csökken a férfiak nemzőképessége. Friss hír viszont, hogy megtalálták az okot és a megoldást is.

Sörviagra (drinkunion.hu)

Felfoghatatlanul messzire, a bibliai idők előtti időszakra nyúlik vissza a grúz borkészítés története. És hogy mi a közös Tokajban, a portugál Douro-völgyben, a bordeaux-i St. Emilion tartományban és a grúzok kvevris boraiban? Elmeséljük!

Ön hol keresné a bor őshazáját? Segítünk, a megfejtés: Grúzia (travelo.hu)

A Magyar Borszakírók Köre szakmai látogatást tett a Zwack Unicum nyRt. Dandár utcai főhadiszállásán. Számomra már-már a nosztalgia határát súrolta, hogy jó másfél évtizede, itt az irodájában órákat beszélgethettem Zwack Péterrel. Azóta mindössze talán egy-két évjáratkóstolón jártam itt. De hagyjuk a múltat, ezen a szép keddi napon Szittnyai Zalán volt az idegenvezetőnk egy tartalmas túrára a borok és likőrök buja illatú világába.

Bor-tollnokok Budapesten (esszlessz)

A Magyar Borszakírók Köre néhány tagjával a Zwack Múzeumba voltunk hivatalosak. Kérdezheti(te)k, hogy mi köze a bornak az unikumhoz, a tömény italhoz? Lehet bizony köze! Mert: ha a gasztronómiát vesszük alapul, akkor – a legújabb trend szerint – kellemes aperitif (mondjuk 1 deciliter száraz szamorodni, vagy száraz pezsgő) után az ételhez illő kellemes borok végén az élvezetek lezárásaként jöhet egy finom Unicum. Mondjuk a legújabb fajta, a Riserva. Mert annak kóstolójának apropójából voltunk ott.

Az Unicum az tényleg unikum! (Dekantáló)

Szakál vagy Szakál Úr sokak által ismert kocsmafigura Debrecenben. Név kötelez alapon messziről felismerhető világítóan fehér, hosszú szakálláról. Kocsmológusként ismerik, ő is így hívja saját magát. Tisztelendő nagy elődként tekintek rá, amióta csak feltárták előttem létét. Tíz éve bejárt és megénekelt több, mint 100 kocsmát Debrecenből és környékéről, Egy sör Szakállal címmel. Mindezt csak bizonyos színvonal alatt – ahogy ő fogalmazott. Elmesélem hogy telt egy közös vasárnap reggelünk Debrecenben.

Egy bor Szakállal – Találkozás a Kocsmológussal Debrecenben (kocsmaturista.hu)

szakallurmontazs.jpg

 

2017. 05. 31.

Májusban beindult a sörfesztivál dömping és két rendezvényen én is vizitáltam. Jöjjön egy ömlesztett beszámoló ezekről: Belga sörfesztivál, Szezonnyitó sörfesztivál.

Májusi sörfesztiválnapló (PromontorBlog)

Az évszázadokon átívelő Budweiser-Budvar névvita az amerikai Anheuser-Busch és a České Budějovicei sörfőzde között sokak által ismert. Kevésbé köztudott viszont, hogy a kiváló üzleti érzékkel megáldott, viszont jóval kevesebb erkölcsi skrupulussal bíró Eberhard Anheuser egy másik cseh főzde sörét is lenyúlta, a Michelob ma is az egyik legismertebb amerikai sörmárka. Mindez számunkra azért is érdekes, mert ennek a sörfőzdének a Dreherek voltak a tulajdonosai.

Ügyes marketing, vagy sima lopás? (Zabhegyező)

Sokan meglepődnek, mikor itáliai nyaralás vagy sielés idején a boltban Dreher sörrel találják szembe magukat. De ez a Dreher nem AZ a Dreher. És vajon jobb-e mint a mi zöld színű kőbányai büszkeségünk? Kínzó kérdések?

Dreher vs. Dreher - Olasz-magyar sörmeccs a teraszon (Sörbúvár)

A pezsgő mindig is az ünnepek és emelkedett pillanatok italának számított, miközben számos városi legenda terjeng ezekkel a varázslatos, buborékos italokkal kapcsolatban. Ezekről kívánjuk most lerántani a leplet!

13+1 pezsgőanekdota (winelovers)

Június második szombatja a pezsgőrajongók piros betűs ünnepe lesz. A Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolón hazánkban még sosem látott buborékos választékkal találkozhatnak a vendégek.

Nagy durranás lesz! (valasz.hu)

A cachaca (Ejtsd: kásaszá) Brazília nemzeti itala, amely elsősorban kevert italok alapanyagaként, de magában fogyasztva is remek élményt nyújt. Egyéb más (beszélő…) nevekkel is illetik honában ezt az italt, mint „cana”, „pinga”, „aguardente de cana”, de mind egy dologra vezethető vissza; a cukornádra. Ez az agricole rumokhoz hasonlóan készült szesz egy, a cukornád kisajtolt levéből készült párlat, amely ebből kifolyólag citrusos, fűszeres és édes jegyeket mutat.

A Cachaca nem egy tánc! (Aperitif)

A magyar Bacardí Legacy megnyerését követően Gózon Péter képviselte hazánkat a berlini nagydöntőn. A Koktél Blog a verseny tapasztalatairól kérdezte a WarmUp Rustic bártenderét.

Interjú Gózon Péterre, a Bacardí Legacy nagydöntősével (Koktél blog)

A báripar, mint párlatokra épülő üzletág, soha nem volt még olyan izgalmas, mint mostanság. Trendekről beszélve a koktélbárok esetén hajlamosak vagyunk első körben az alapanyagokra és azok minőségére gondolni. Jól is tesszük, hiszen ez az a forma, amiben a divatkövetés legegyértelműbben megnyilvánulhat.

Mit iszunk? – A legújabb bártrendek a profiktól (gastroguide.hu)

A kínai hatóságok egy sörhamisító üzemre csaptak le,1 hónap alatt 600 ezer hamis Budweiser-t tudtak előállítani, amit utána bárokban és éjszakai klubokban árusítottak.

 

2017. 06. 01.

Megszakadt a kontinuitás, a trenddiktáló nyár eleji Főzdefeszt idén elmarad, illetve tolódik, vagyis erőt gyűjt.

A 13-as szám a sörrajongóknak sem jó ómen (reset.hu)

Még nincs két éve, hogy Rosenstein Robi, üdvözölve a hazai kézműves sörök újdonsült népszerűségét, saját sört főzetett édesapjának a jónevű MONYO-s fiúkkal. Tibor kötődése Kőbányához közismert: Budapest híres-hírhedt negyedében nőtt fel, már gyerekként bejáratos volt az akkori Dreherbe, a hetvenes évek derekán pedig az akkori Zlaty Bazant söröző és vendéglő konyhafőnöke volt. Robi eredetileg igazából egyféle sört szeretett volna a már meglévő Rosenstein pálinka, lekvár és szörp vonal kiegészítéseként, ám végül négyre bővült a tételek száma (egy American Pale Ale, egy India Pale Ale, egy Porter és egy Bécsi Ászok típusú) és igazából egy új márka született.

Európában elsőként Rosensteinék söre lett kóser! (diningguide.hu)

Új komlófajtákkal, baktériumokkal és vad élesztőkkel és egyre izgalmasabb összetevőkkel kísérleteznek világszerte. A cél egyre blikkfangosabb india pale alek megalkotása.

Így nem lesz unalmas az IPA (beerporn.hu)

Jó hírrel szolgálhatunk azoknak, akik útikalauzaink hatására már szoros barátságot kötöttek Malátaország ős- és albínó lakosaival, hiszen ma továbbutazunk egy mifelénk sokáig szinte ismeretlen, azonban ősidők óta lakott vidékre, Ale-megyébe...

Felsőerjesztés sokszínű polgársága (borsmenta.hu)

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) már tavaly sikerült kilépni a Főzdefeszt árnyékából, és helyszíni tapasztalatom alapján egy igen színvonalas és hangulatos fesztivált sikerítettek az Óbudai Önkormányzat támogatásával. A korai - Palotanegyedben rendezett Főzdefesztek, friss romantikus, jövőbe néző hangulata köszönt vissza mindenhonnan. Jövő hétvégén immár három nap kisüzemi sör, street-food és zene vár minket Óbuda központjában.

Kisüzem egyre nőnek - II. Óbudai Sörfesztivál - 2017.06.09-11. (Sörbúvár)

Ha pont nemrég vásároltál pár üveg Champagne-t vagy hagyományos pezsgőt, jó eséllyel most mind a hűtőszekrény rabságában tölti a hétköznapokat. Végtére is, ki szereti a meleg pezsgőt...

Ezért ne tartsd hűtőben a legjobb pezsgőidet (player.hu)

Meghalt egy férfi, miután indult egy vodkaivó versenyen, amelyet egy szupermarket rendezett Oroszországban. A "Ki tud több vodkát inni" versenyről öt résztvevőt vittek kórházba, de az egyiküket már nem lehetett megmenteni.

Meghalt egy férfi, miután indult a vodkaivó versenyen (faktor.hu)

A Budapest belvárosában megbújó hangulatos koktélozónak regényekbe illő története van. Egy nagycsaládos anyuka, egy whisky-kedvelő férj és a bébiszitter közösen álmodta meg a helyet, ahol nemes egyszerűséggel szerették volna megmutatni ízlésüket a nagyvilágnak.

De jó, hogy nálunk is van ilyen: világszínvonalú whisky-bárban jártunk Budapest szívében (femina.hu)

17416292_9b43f45be07cd77cb6aba7392a7a7d5b_wm.jpg

 

2017. 06. 02.

Saját bevallása szerint hétvégente 50-60 üveg sör is lecsúszik Ganxsta Zolee-nak. Vajon mennyibe kerül egy ilyen életvitel?

Kiszámoltuk: ennyit iszik (el) évente Ganxsta Zolee (penzcentrum.hu)

Az Őrült Tudósok egy éve robbantak be a köztudatba a Jam 72 nevű sörükkel. Závodszky Gergő (gépészmérnök), Szilágyi Tamás (pszichológus) és Tarján Csaba (biomérnök), mind diplomás fiatalember, nagy fába vágta a fejszéjét, amikor valami különlegeset akartak gurítani a sörpiacon. Hárman dobták össze az induláshoz szükséges 90 millió forintot, amelyet banki kölcsönből raktak össze.

Mad Scientist, avagy a tudomány tisztelete, de a határok feszegetése (A bor meg én)

"Fölfelé megy borban a gyöngy; jól teszi. Tőle senki e jogát el nem veszi" – írta Vörösmarty Mihály, a nyár érkeztével pedig mi sem vennénk el senki jogát a felhőtlen fröccsözéstől. Nyolc, a fröccskedvelők körében népszerű budapesti helyet próbáltunk ki, és értékeltük őket hangulat, na és persze a frissítő ital minősége alapján. A legrosszabbtól a legjobbakig megyünk – a skála elég széles.

Nyár, bor, szóda – hol igyunk fröccsöt Budapesten (és hol ne)? (hvg.hu)

Nincs olyan borimádó, aki ne tartaná fontosnak kóstoláskor az aromák szerepét. Több kutatás is rámutatott arra, hogy a pohár formája bizony komolyan befolyásolni tudja a bor bukéját. Vajon egy olyan pohár, amit tökéletesen az arcodhoz igazítottak, még inkább segíti az értékelést? Állítólag igen.

Megőrülsz ettől a borospohártól (winelovers)

Az ország egyik legjobb pálinkája nyomába eredtünk: kézi munkáról és automatizálásról, egykori bérfőzésről és egy saját márka felépítéséről, a régiek szokásairól és korunk női pálinkafogyasztásáról is igazán jót beszélgettünk Nagy Árpáddal, a békéscsabai Árpád Pálinkamanufaktúrából.

Szép, lassú pálinkafőzés: Árpád Pálinka (diningguide.hu)

Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között.

Hol kezdődik az alkoholizmus? (webbeteg.hu)

Nehéz dolog nemet mondani az alkoholra egy olyan kultúrában, ahol az a szórakozás és az ünnepek elengedhetetlen része. De mit tehetünk, ha nem akarunk inni? Mit tehet egy inni nem akaró alkoholista? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő írása.

„Csak egy kicsit igyál a kedvemért, ne sértsél már meg!” (divany.hu)

17084192_b5923abe30b96571d4e173db8a69742d_wm.jpg

 

2017. 06. 03.

Szexi ruhák, buli hangulat és fincsi koktélok. Te is így képzeled a hollywoodi A-listás partikat, ahol tuti akad egy-két botrány is, amit valamelyik ittas celeb robbant ki? Képzeld, a valóság teljesen más, mert elég sok sztárnak tiltólistás az alkohol!

Sztárok, akik egyáltalán nem isznak alkoholt (cosmopolitan.hu)

A londoni International Wine and Spirits Research adatai szerint tavaly 1,3 százalékkal csökkent az alkoholos italok fogyasztása, ami kifejezetten meredek esésnek számít az átlagos 0,3 százalékos zsugorodáshoz képest. A sörfogyasztásban különösen nagy volt a visszaesés, ennek oka pedig az, hogy Egyesült Államok sörfogyasztói egyre inkább a keményebb szeszek felé fordultak. A söriparnak emiatt 2009 óta nem volt ilyen rossz éve.

Egyre kevesebb alkohol fogy a bolygón (444.hu)

A multinacionális sörgyártók által kötött kereskedelmi szerződések elleni fellépésben és célzott pályázati források megnyitásában várnak segítséget a kormánytól a kisüzemi sörfőzdék - mondta a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke.

Kormányzati segítséget várnak a kisüzemi sörfőzdék (sorlap.hu)

A legenda szerint a kürtöt először Lehel vezér törte el a császár fején, a második sérülés viszont már jól dokumentált. Ferenc József koronázásán a jász főkapitány megszomjazott, és leszállt a lováról...

Egy hideg sör miatt tört el Lehel kürtje (24.hu)

lehel-kurtje-1024x576.jpg

 

2017. 06. 04.

A sósvizes fürdővel 0°C alatti hűtőfolyadékot is készíthetünk, hatékony sörhűtő rendszert létrehozva az igazán sürgős esetekre.

A langyos sör rosszabb, mint egy atomkatasztrófa (divany.hu) 

Méghogy a sör oltja a szomjat! Hát nem tudom kinek milyenek a tapasztalatai, de nekem teljes a bizonyosság, hogy a sör folyékony kenyér. Evés előtt vagy ahelyett bármikor – és szégyenkezve vallom be bármennyit – szívesen megiszom.

A lé elviselhetetlen könnyűsége (drinkunion.hu)

Izgalmas fejlesztésekkel találkozhat az, aki mostanában az Egri borvidékre utazik. A pincészetek egyre magasabb szinten kapcsolódnak rá a (bor)turizmusra, a kevésbé ismert borászatoknál is találni kiemelkedő tételeket, az ágazat legnagyobb helyi szereplői pedig egyre inkább kilépnek a tömegtermelés árnyékából. A fejlődést leginkább az mutatja, hogy a Szépasszony-völgybe folyamatosan költöznek be a neves borászok, ahol egy új gasztro-kulturális-turisztikai központot hoznak létre.

Új Gozsdu Udvar nyílik Egerben, beszállnak a sztárborászatok is (portfolio.hu)

Szeretjük azokat a történeteket, ahol egy kis ötletből kitartó munkával, elhivatottsággal valami nagy dolog születik. Nézzünk szét ott, ahol a „jó lélek” lakik…

GoodSpirit – van benne lélek (borsmenta.hu)

Duplán örömhír, hogy az újpesti Duna-parton is nyílik egy klassz hely nyári ejtőzésre. Egyrészt mert a kerületnek hiába van hosszú partszakasza, azt különböző okokból nem nagyon lehet kihasználni. Másrészt, mert a másik oldalon épp most teszik tönkre a Római-partot néhány ingatlanfejlesztő kedvéért, szóval legalább lesz hova jönni vízpartozni a III. kerületből elkergetett budapestieknek.

Megnyílt a római-parti Fellini párja az újpesti Duna-parton: itt a Kabin! (index.hu)

17452642_938e7221b77f1f7984249d981fe1bef1_wm.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8212535023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása