.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 05. 22. - apuska
Legalább látszik rajtad!

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
Nézz magadra! Megint ittál? Csillog a szemed. Mondjuk jól áll. Túl sok inger ér a Heti sajtóból, az a baj.

Hétszentség'17/20

2017. 05. 15.

Jártunk a megnyitón, és beültünk reggelizni is a Typóba. A küllemre kicsit mostohául festő Corvin áruház "gyomrában" azért nagyon sok érdekes dolog történik.

Új hely a Blahán, ahová akár be is költöznénk – Typo Bar Gallery & Showroom (welovebudapest.hu)

Szinte teljesen letarolta a mátrai borvidéket a szombati jégeső, a kár legalább 100 millió forint lehet.

Idén nem lesz bor? (veol.hu)

Borospoharakkal barangoló baráti társaságokkal, házaspárokkal és családokkal találkoztunk szombaton a történelmi Avas kacskaringós utcáin. Mindannyian az Avasi Borangolás programjaira voltak kíváncsiak, és természetesen a nyitott pincék kincseire, a jó borokra, no meg az avasi és miskolci éttermek különlegességeire.

Bor és barangolás: pincéről pincére az Avason (boon.hu)

Pontosan tudjuk, mennyire bele lehet szeretni a borok bámulatos világába. Akit egyszer beszippant, az onnantól kezdve már nehezen fogja levetkőzni a kóstolási szokásokat, szakkifejezéseket. Összeválogattunk 10+1 jelet arra, hogy neked sincs már visszaút; hivatalosan is borrajongó lettél!

10+1 jel arra, hogy teljesen behálózott a bor (winelovers)

Magyarországon az ivási kultúra igen fontos eleme a sörhöz kísérőnek fogyasztott Unicum. Nem véletlen, hogy egy sörös blogon örömmel számolunk be az Unicum család egy újabb tagjának születéséről.

Édes keserűségek (Serteperte)

Béla egy sörözőt vett észre. Mióta a gyereke megszületett nem járt kocsmába, de most, egyszerűen nem tudott ellenállni a csábításnak és miután a kutya minden dolgát elvégezte, a söröző felé vette az irányt.

Kutyasétáltatás (drinkunion.hu)

585_copy_3_setaltat.jpg

 

2017. 05. 16.

Az, hogy milyen alkoholt és mennyit isznak az emberek egy hét leforgása alatt, attól is függ, hol élnek, illetve milyen az adott ország alkoholfogyasztási kultúrája.

Tudta? Ők isszák a legtöbb alkoholt Európában! (blikk.hu)

Bécsben rendezték meg a kontinens legjobb borszakértőinek versenyét. 37 sommelier került be az Eb végső fázisába. De a selejtezők után csak négyen maradtak a döntő megmérettetésre, vagyis afféle Final Four zajlott, mint a kézi- vagy kosárlabda európai kupákban.

Egy szőlőt alig látott ország versenyzője megleckéztette a borgurukat (hvg.hu)

Hosszú-hosszú hónapokig csak különféle sztorikat hallottam erről a helyről, sőt, inkább legendákat, hogy milyen széles és izgalmas whisky választékot tartanak, de eljutnom soha nem sikerült. Eddig.

Helyajánló: Mélypont (Magányos Maláta)

Ma, május 16-án van a 1920-as évek egyik kedvenc pezsgőkoktéljának, a Mimosanak a napja.

Kóstold meg a Mimosa koktélt egy laza vasárnapi brunchon! (Bárkultúra)

mimosa_retouched.jpg

 

2017. 05. 17.

Vannak sikerek az életben, amit senki nem vehet el tőlünk. Amiért kőkeményen megdolgoztunk, amire pénzt, időt és energiát nem sajnáltunk. Nálunk az alkoholfogyasztás az egyik.

Hé, haver! Lebuktál, mennyit iszol egy év alatt (player.hu)

Rossz hírünk van azoknak, akik a helytelen viselkedésüket eddig az alkoholra kenték. Egy új kutatás szerint ugyanis az alkohol nem befolyásolja túlságosan a személyiségünket. Így ha felöntünk a garatra és olyankor kicsit agresszívebbek vagyunk az átlagosnál, mostantól nem foghatjuk az italozásra.

Megváltozik a személyiségünk alkohol hatására? (blikk.hu) 

A háttérben megbúvó pácolt Hermelin, a legjellegzetesebb cseh sörkorcsolya, melyre kiválóan csúszik a řezané azaz a vágott.

Cseh kocsmai zsánerkép (drinkunion.hu)

A rózsaszín elefántos címkét állítólag egy vidám egyetemista tervezte két rekesz sörért. Á, ezt úgyse hisszük el! Vagy mégis? Delirium sörvacsorán jártunk a Dunaparti Matróz Kocsmában…

A rózsaszín elefánt birodalma (borsmenta.hu)

Teszteltük: átlagosan négy-öt fröccsfajta megnevezése után akad el a legtöbbünk tudománya. Ez bizony tarthatatlan. Ha már egyszer mi, magyarok feltaláltuk a fröccsöt, űzzük a fröccsözést hozzáértően!

A viceházmester és a többiek: fröccsözzünk profin! (travelo.hu)

Interjú Raimonds Tomsons-szal, a Sommelier Európa Bajnokság győztesével.

A világ legszebb szakmája a miénk (vinoport.hu)

Formabontó, színes, igazi bor-és gasztronómiai kóstolnivaló - így harangozta be a helyi sajtó egy 2008 tavaszán Pécsett megjelenő magazin első számát. Azóta a regionális lapból országos médium lett, főszerkesztője pedig most életműdíjat kapott - a horvátoktól.

A horvátok Aranytolla egy magyaré (hvg.hu)

Még a kétezres évek elején találtuk ki Gáborral, a férjemmel, hogy jó lenne építeni egy főzdét – mondja Ombodi Holecz Kata, a Servus Pálinka ügyvezető igazgatója - és amit az ember nagyon akar, azt előbb, vagy utóbb el fogja érni.

Orr, szem, logika és a változók értelmezése,- Mi tudjuk, hogy mit és miért csinálunk! – Servus Pálinka, Kiskunmajsa (e-Pálinka)

A 16. századtól a 18. századig tartó időszakban mind több egyházi személy került angol bíróság elé botrányos részegség miatt. De mi volt ennek az oka? James Brown, Tim Wales és Phil Withington, a Sheffieldi Egyetem történészei a BBC History májusi számában számoltak be kutatásuk eredményéről.

Szakmai ártalom volt a lelkészek alkoholizmusa (index.hu)

16982170_fec0eee65500208966059b839584a66c_wm.jpg

 

2017. 05. 18.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) kezdeményezi a magyarországi vendéglátó üzletekben a kötelező szervízdíj bevezetését, mértékére 8-15 százalékot javasolnak.

Akár 15 százalékos is lehet a kötelező szervízdíj (travelo.hu)

Az oroszok 29 százaléka absztinensnek mondta magát egy friss felmérésben, tíz éve ez az arány még 23 százalék volt. A felmérést a kormánytól független Levada Központ végezte április végén egy 1600 fős mintán.

Az oroszok harmada azt állítja, hogy nem iszik alkoholt (mno.hu)

A hazai kisüzemi sörfőzdék között a legidősebb a Stari Sör: Tapolcán már akkor húsz éve készült kézműves sör, amikor a legtöbben életükben először hallottak arról, hogy létezik ilyen termék.

A 25 éves magyar kisüzemi sörfőzést ünneplik az Élesztőben (beerporn.hu)

Hol tart a sörforradalom, meddig fejlődhet Magyarországon a kisüzemi sörfőzés, mik a kedvenc söreink, és miért ilyen drágák? Mi a kraft-mozgalom, és mi a célja? A kisüzemi-kézműves-kraft sörhelyzetről beszélgettünk Dudok Ádámmal, a Horizont Sörfőzde alapító-társtulajdonosával és Németh Antallal, a Monyo és a Hedon sörfőzdék sörfőzőjével.

A Kraft Kommunikáció (vendeglatas.hu)

Üdvözli a Miniszterelnökség, hogy megszületett a részletes írásbeli megállapodás a Heineken Csoport és a Csíki Sört gyártó manufaktúra között a védjegyek használatáról, amellyel a különböző jogvitákat is lezárták a felek.

Békét kötött a Heineken és a Csíki Sör gyártója (vg.hu)

Az Igazi/Tiltott Csíki Sör gyártója pályázatot hirdetett a termék új szlogenjére. Lássuk a legjobb munkákat és a győztest.

Itt van a Csíki Sör új szlogenje – 20 rekeszt nyert az ötletgazda (valasz.hu)

Április végén indult útjára a Dreher Sörgyárak Zrt. új Arany Ászok kampánya. Az Arany Ászok Frissenszűrt nevű, új, pasztőrözés nélkül készült, mégis hosszan (hat hónapig) eltartható termékvariánst népszerűsítő kampányról és a termékről Brendan Williamst, a cég ausztrál marketingigazgatóját kérdeztük.

„Ez nem csak egy reklám a sok közül!” (kreativ.hu) 

A The Veil Brewing Company egy a Virginia állam beli Richmondban működő kézműves sörkészítő cég, akiknek a söre az iszonyúan hosszú nevű Hornswoggler Chocolate Milk Stout. Ennek a különlegességnek az alapja a sima csokis sörük, amibe nagyjából 50 kg Oreo kekszet áztatnak.

Oreós sör lehet a nyár legmenőbb itala (Fast Food Central)

Itáliából importált borkultúra, Európába exportált borok - a Pannonhalmi Apátsági Pincészet több mint ezeréves történelme során hazánk egyik legkisebb, ugyanakkor a legjelentősebb múlttal bíró borvidékének meghatározó pincészete volt, majd újra azzá lett.

Ezeréven túl (vinoport.hu)

Balatoni sör: immáron ez áll a Stari-sörök címkéin. A tapolcai sörfőzde vezetőivel a cég huszonötödik születésnapján kézművességről, Balatonról, romániai exportról beszélgettünk. Meg arról, milyen sört ajánlanának a különböző balatoni strandételek mellé.

 

2017. 05. 19.

Aranyosi Péter pár napja látható abban a Borsodi sört népszerűsítő videóban, amiben állítja: tudja, hogy mi kell a férfinak – de legalábbis nem lesz rest kideríteni. A videó egyben egy hatállomásos kocsmajáró körút beharangozása is: Aranyosi nyakába veszi kis hazánkat, és az ország különböző pontjain bukkan majd fel, hogy egy-egy korsó sör mellett kifaggassa férfitársait…

Mr. Borsodi – avagy Aranyosi tudja, mi kell a férfinak (femcafe.hu)

A gyümölcsös sör nem csak alkohol tartalmú málnaszörp lehet, hanem létezik belőle kifejezetten magas minőségű, rafinált, jó ízű, jó sörízű változat is. Itt jönnek képbe a belgák.

Beszéljünk komolyan a gyümölcsös sörről! (beerporn.hu)

Gyorsjelentés a II. Kraft Sörfesztiválról: végigrohanunk az összes újdonságon.

Ezt igyad a II. Krakt Sörfesztiválon (fenekig.com)

Az idény legjobb vételei. Borok, amiket fajták, borvidékek vagy éppen árkategóriák etalonjainak tartunk, és újra megvennénk, mert árazásuk is baráti.

A legjobb vételek – 2017 tavasz (A Művelt Alkoholista)

A fröccsbor már nem az ócska lőre szinonimája. A fröccsnek reneszánsza van. Az sem kérdés, hogy jó fröccsöt csak jó borból érdemes készíteni. Az a kérdés, milyenből.

Milyen a jó fröccsbor? (gusto.hu)

Amióta világ a világ (de legalábbis léteznek filmek), azóta találkozhatunk a legnagyobb champagne brandekkel a filmvásznon is. Az alkoholfogyasztási szokások gyakorta a filmekben látottak szerint alakulnak, sőt, néha az is előfordul, hogy valóban az adott tétel a színész kedvence. Most viszont a mi kedvenceink következnek!

Ikonikus pezsgők ikonikus filmekből (winelovers)

Az idei Gourmet Fesztiválon Szombati Zsolt, a The Macallan és a The Famous Grouse hazai márkanagykövete gondoskodott a felejthetetlen íz-asszociációkról.

A whiskyk királynői a Gourmet Fesztiválon (mosaiconline.hu)

gourmet-pillanatok_nyertes-2017-05-19_21-05-43_212727.jpg

 

2017. 05. 20.

A „koktél” kifejezés ajtót nyit a végtelenbe vesző számú, mixelt italoknak. Szereted a viszkit? Akkor számodra egy bárban több tucat variáció is rendelhető. Vagy a rum a kedvenced? Akkor a Daiquiri, a Mojito, az El Presidente és társai jönnek inkább szóba. Az Uproxx szerint is zavarba ejtően nagy a kínálat. Hogy éppen melyik esne jól, az ízlésedtől, a hangulatodtól és a tartózkodási helyedtől is függ.

Ezek lettek a világ legjobb koktéljai (nuus.hu)

A Helsinki Beer Festivalra tekint(et)ek vissza. Az ottani élmények közvetítője ez alkalommal Reketye Zoli, a Reketye sörfőzde sörfőzője és tulajdonosa.

Magyar sörök “nemcsak Magyarországon, hanem Dunántúl is” #3 – Helsinki Beer Festival (kocsmaturista.hu)

Az idei év legizgalmasabbnak ígérkező mesterkurzusán 9 különböző champagne ház 9 egymást követő évjáratból készült pezsgőjét kóstolhatják a vendégek. A Pezsgő Június Nagykóstoló exkluzív mesterkurzusának megálmodója és házigazdája Dr. Fiáth Attila, MW aspiráns, aki saját bevallása szerint Magyarországon a legtöbb champagne-t issza.

Életöröm milliónyi buborékban (vinoport.hu)

A Borkollégium mesterkurzusán kiemelt hangsúlyt kapott két ifjú hölgy és családjának példamutató gondolkodása, munkája, aminek eredménye egy nagyszerű borokból álló sor, három birtok, és egy szép vendégház Mádon. Abban is biztos vagyok, hogy ez még csak a kezdet.

Zsirai: az örökség (boraszportal.hu)

 

 

zsirai_portre_760_1.jpg

 

2017. 05. 21.

A Proof az első hordható alkoholszint mérő karkötő. A lényege, hogy a bőr felületén méri az alkohol molekulák mennyiségét. Ha túllépted az előre beállított határt, akkor rezgéssel, fény- és hangjelzéssel értesít.

Nem fogsz lerészegedni soha többé, ha ezt használod (Smartify)

A Magyarországnál épp csak kisebb Csehországban körülbelül háromszor annyi sört főznek, mint itthon. Ez még hagyján, de hasonló a minőségbeli különbség is a csehek javára.

Miért éppen Csehország? (drinkunion.hu)

Az ukrán gyártó szerint ez egy citromos ízesítésű, mexikói világos sör.

Már Trump sört is kapni (nepszava.hu)

Nagynevű, hatalmas pincészetet igazgat, felelősségteljes döntéseket kell meghoznia nap, mint nap, Gere Zsolt mégis tele van pozitív lendülettel és energiával. Valószínűleg, pontosan ez az a magával ragadó dinamizmus, aminek köszönhetően a Gere Tamás & Zsolt Pincészet újra és újra képes meglepni minket valami izgalmas tétellel, ötlettel, vagy innovációval.

„Soha nem elégedhetünk meg azzal, amit elértünk” – interjú Gere Zsolttal (Juniborbár)

Idén a csopaki Jásdi Istvánt választották a Borászok Borászának. Az elismerést az 50 legjobbnak tartott borász szavazatai alapján ítélik oda, a címet korábban, mások mellett, megkapta Szepsy István, Légli Ottó, Lőrincz György és Bacsó András. Az InfoRádió bormagazinjában interjút hallhattak Jásdi Istvánnal.

A csopaki Borászok Borásza még mindig elégedetlen (inforadio.hu)

A régi közmondás szerint nem kell, de az élet, a gyakorlat az ellenkezőjét bizonyítja. Ennek jegyében tartották a Pesti Vigadóban május 19-én a felvidéki borászok bemutatkozását.

Jó bornak is kell a cégér (felvidek.ma)

Az ország egyetlen dedikált whiskylepárlója, a Gemenc Distillery az alig több mint 500 lakosú faluban található.

Magyar whisky készül Pörbölyön (teol.hu)

Nincsenek a dübörgés miatt elégedetlen szomszédok, hiszen a szomszédban csak egy OBI, meg egy Tesco van, a Budapest Parkot mégis bezárhatják. A Ferencvárosi Önkormányzat szocialista képviselője ugyanis azon dolgozik, hogy Budapest egyik legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye végre az lehessen, aminek egy modern világvárosban minden rozsdaövezeti zöldterületnek lennie kell: igen, parkoló.

Bezárhatják a Budapest Parkot (Urbanista)

17015728_1b926aa4a57b2ce417e3c33b011b129a_t.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3512505315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása