.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 05. 15. - apuska
Folyékony pszichiáter

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
A web mindent elbír. Írd csak le nyugodtan. A Heti sajtó a kincset és szemetet is összesöpri, ha jár vele bódulat.

Hétszentség'17/19

2017. 05. 08.

Berúgható lengőajtó, bölénykoponya a falon, pisztoly és lószerszámok a gerendákról lógva. Tökéletes vadnyugati hangulattal kecsegtet a nagykörúti Western Pub és Étterem. A Volt egyszer egy vadnyugat érzés akkor foszlik szerte, amikor az étlapot felnyitva meglátjuk, hogy a messzi vadnyugaton bizony még jó magyar gulyásleves is kapható.

Volt egyszer egy vadnyugati kocsma (Ferencker)

A bridgnorth-i The Friars pub alighanem a legfelkapottabb brit pub lett a hétvégén, köszönhetően a zseniális reklámnak, amit a hely grafikusa a közelgő koncertek promozására készített.

A lusta grafikus tette pár nap alatt világhírűvé ezt az aprócska brit pubot (player.hu)

Látogatóközpontot nyitott régi bőcsi főzőházában a Borsodi Sörgyár, amelynek állandó kiállításán az érdeklődők megismerkedhetnek sörfőzés rejtelmeivel és a vállalat történelmével egyaránt.

Egyedi Kiállítás A Borsodi Történelméről (vendeglatasmagazin.hu)

Június 9. és 18. között a 10. Budapesti Cseh Sörfesztiválon, ahogy évek óta mindig természetesen most is ott lesznek az egyik legdinamikusabban fejlődő cseh sörgyár a Primátor sörei is.

Príma sörök Nachodból (drinkunion.hu)

Ötvenezer liter emberi vizelet felhasználásával állít elő sört egy dán sörfőzde – olvasható mindenfelé, és már robban is az internet. Pedig a Pisner nem tartalmaz semmilyen olyat, ami a piszoárba kerül.

Azért van egy jókora csavar a vizelettel készülő sör történetében (beerporn.hu)

Az ide sokadszorra visszatérő már nem számít meglepetésekre, ismerős a hely, a koreográfia, a promotált borokról, a favorizált borászokról kialakult egyfajta összkép, tudjuk, mire számítsunk.

Zwack Open déja vu – vagy mégsem (boraszportal.hu)

4 nap alatt 30 koncert, számos gasztronómiai élmény, gyerekprogram és túra várja a látogatókat július 6. és 9. között, a 9. Bor, mámor… Bénye fesztiválon a Tokaj-hegyaljai faluban, Erdőbényén.

Bormámorban ehet és evezhet idén Erdőbényén (travelo.hu)

Idén először indul útnak egy különleges járat, amit a BKK menetrendjében hiába is keresnénk. Ez a Budafoki Pincejárat, mely az idei év egy új kezdeményezéseként jött létre, azzal a céllal, hogy könnyen megközelíthetővé tegyen egy távolabbi és talán kevésbé ismert, mégis izgalmas helyszínt: Budafokot. És hogy mi is van itt, amiért érdemes buszozni? Egy komplett pincevilág, melyben megférnek egymás mellett a boroshordók, vendéglátóhelyek és kiállítások is.

Végállomás: a budafoki pincék - indul a Budafoki Pincejárat (welovebudapest.hu)

0_budafok_borvaros_borutca_hazai_2_exact455h.jpg

 

2017. 05. 09.

A Batthyány utca felől kanyargós, útjelző táblákkal jelzett ösvényen, a Széna tér felől pedig a Hattyú Ház emeletein átvágva jutunk el a bájos kerthelyiségbe, ami esténként lampionokkal és égősorokkal megvilágítva ringat romantikus hangulatba. A Várnegyed aljában a különös, árnyas fákkal teli kis sziget átjáró egy „másik világba”.

Titkos kert a Hattyúháznál – Bereg Bar & Cafe (welovebudapest.hu)

Alig több mint két éve indult, de mára az egyik legnépszerűbb kisüzemi sörfőzdévé vált a Monyo Brewing Co. Tanulmányi kiránduláson jártunk náluk Kőbányán…

Nincs titok (borsmenta.hu)

Óriási újdonsággal rukkolt elő egy finn sörfőzde: a Nokian Panimo legyártotta minden idők legbehemótabb sörös kiszerelését, az 1000 darabos sörös pakkot!

Új sörtrend? Ezresével árulják majd a boltok? (Más tészta)

Különleges boltok kínálják a cigit, szeszt és rágcsát.

Nézz a lábad elé Bulgáriában, ott árulják a sört (player.hu)

Tavaly flakonos sörből kevesebbet, üvegesből többet ittuak Romániában, mint 2015-ben. Az ok az életszínvonal emelkedése, a fogyasztói igények növekedése.

Leáldozóban a pillepalackos sör népszerűsége Romániában (maszol.ro)

Manapság számos esetben találkozhatunk profi borszakértők kóstolási jegyzetein a tannin skála valamely értékével. De mit is jelent pontosan a tannin és annak (m)értéke?

Tannin: az ördögtől való? (winelovers)

Az Árpád prémium piros vilmoskörtét a megye pálinkájának választotta meg a szakmai zsűri a nemrég megrendezett Gyulai Pálinkafesztiválon. A díszoklevél tanúsága szerint ezt a megkülönböztető és kitüntető címet a nemes itóka egy teljes esztendőn át viselheti. Tavaly az Árpád Pálinka lepotica szilvája lett a megye pálinkája. A főzde emellett is számos sikert ért el, mindezért lapunknál ifj. Nagy Árpád főzőmester a hét embere.

Hódít a piros vilmos, örül a főzőmester (beol.hu)

Tavasz van, a versenyek időszaka. Szinte minden jelentősebb italmárka megrendezte már az országos bajnokságot, és a győztesek javában készülnek a nemzetközi versenyekre. Körképünkben Gózon Péter és Lukács Roland bartender, valamint Horváth Máté és Tüü Péter sommelier mesél a tapasztalatokról, a felkészülésről és az esélyekről.

Tombol a versenyszezon (vendeglatasmagazin.hu)

Mint kiderült a Bob bartender Ipacs Balázs és a JETLAG két tagja, Molnár Tamás és Czoller Bence már összefutott itt-ott az éjszakában. Eddig csak látásból ismerték egymást, most viszont lehetőséget kaptak rá, hogy megbeszéljenek mindent, amit az éjszakai pörgés közben nincs idő megvitatni.

Absolut Budapest Bar Talk - Sztorik a pult két oldaláról (Absolut Budapest)

jetlag_bartalk_02.jpg

 

2017. 05. 10.

A Semmi Extra korábban már bizonyított: a Bartók Béla úton, egy olyan környéken nyitottak először, ahol kevés volt a minőségi falat - és még mindig ritka vendég. Azóta megjelentek a Duna azonos oldalán, északabbra, a Kolosy tér környéke egyértelműen hatalmas változásokon ment keresztül az elmúlt években.

A nagy gasztroforradalomban elfeledkeztünk erről, pedig milyen jó találkozni vele - Semmi Extra 2 (Egy nap a városban)

Meghívó érkezett „25 éves a magyar kisüzemi sörfőzés„ címmel meghirdetett jubileumi sörbemutatóra, ahol megünneplik Magyarország első kisüzemi sörfőzdéjének, a tapolcai Stari Sörnek a 25. születésnapját, miközben valamennyi csapból a „nagy öregek” sörei folynak majd! Ám a valóság az, hogy az első modernkori magyarországi sörfőzde, a Kaltenberg Bajor Királyi Sörfözde, 1985. októberében kezdte meg működését.

Az első hazai kisüzem (drinkunion.hu)

Nagy izgalommal jelentjük be, hogy elkészült a Yeast Wörks és a Mad Scientist együttműködésének első gyümölcse, a Duke of Budapest, New-England Style Session IPA, ami ennyit tesz, hogy a sör ködös a rengeteg beléfőzött komlótól, de a komló felhasználásának rafinált módja miatt alig vagy egyáltalán nem keserű – inkább csak fűszeres és citrusos.

Itt a Duke of Budapest! (Folyékony Kenyér)

Május első hétvégéjén rendezték meg a Craft Beer Fest Wien sörfesztivált/kóstolót, amelyen ezúttal több magyar főzde is képviseltette magát. Szilágyi Tamást kértük meg, hogy meséljen a tapasztalatokról.

A sörfesztivál, ahol szólnak, hogy ne tölts többet (beerporn.hu)

Bizonyára minden kismama hallotta már, hogy egy-egy pohár sör jót tesz a tejtermelődésnek. Ezt most végre egy tudományos kutatás is megerősíti.

Igen, a Guinness-sör valóban ajánlott szoptatás idején (nuus.hu)

Az egész világ egy sörnyitó, hangzik el gyakran férfitársaságban. Egyesek azt is hozzáteszik, hogy még egy papírlappal is ki lehet nyitni – utánajártunk, ez igaz-e?

Nincs sörnyitó? Elég egy darab papír! (magyarkonyhaonline.hu)

A Borkollégium legutóbbi mesterkurzusán a Zsirai pincészet mutatkozott be. A testvérpár, Kata és Petra, három tájegységről is hozott borokat: Villányból, Somlóról és Tokajból (Mádról).

A Zsirai pincészet borai: van bennük potenciál (origo.hu)

Végre itt egy pofás pohárka, amit kifejezetten arra terveztek, hogy a kedvenc szeszes italod aromáját olyan mértékben kiélvezhesd, mint még soha.

Ebből a tudósok által fejlesztett pohárkából még jobban esne a kedvenc whiskyd (player.hu)

whisky-glass.jpg

 

2017. 05. 11.

Százhalombatta azért is fontos állomás a blogisztikus önéletrajzomban, mert onnét kaptam az első vidéki meghívást akkor még idegen követőtől, Pétertől. Ő ott él és figyelmembe ajánlotta a kedvenc helyét, de ezen kívül is több szimpatikus sajátosságot fedeztem fel alig több, mint 24 óra alatt ebben a nagyjából 18.000 fős kisvárosban.

Százhalombatta 10 kocsma után (kocsmaturista.hu)

Két bárban itta le magát, ezután indult haza az a három magyar férfi, akik március 4-én hajnalban a New Yorkhoz tartozó Cronwallnál szenvedtek halálos balesetet. A magyarok mégis annak a két bárnak a bártendereit perlik be, akik a baleset előtt kiszolgálták őket.

Részegen okozott halálos balesetet a magyar férfi, de ő a bárpultost perli be (velvet.hu)

Olvassunk újra a sörök között! Sorozatunk második részében a búzasörök világában kalandozunk.

Alsóerjesztés albínó lakói (borsmenta.hu)

Egy jó, minőségi sörért hajlandó az ember néha kicsit többet fizetni, nyaralás alkalmával pláne. Magyarországon már 200-400 forintért lehet kapni sört, de a kézműves különlegességek is csak átlagosan 500-800 forint körül vannak. A norvégoknál viszont érdemes kétszer is átgondolni egy baráti sörözést, Ugyanis Oslóban átlagosan 9,9 dollárba, vagyis (286 forintos napi árfolyamon számolva) 2831 forintba kerül egy sör. Ehhez képest a bécsi 4 dolláros (1144 forint) sör is barátinak mondható.

Ebben a városban a világon a legdrágább a sör. Fizetnél érte ennyit? (Napicsárt)

Hasmenést okozó kóli baktériummal lehet fertőzött számos vendéglő sörcsapja, a magyar szabályozás ugyanis túl laza - erről egy a berendezések higiéniájával másfél évtizede foglalkozó szakember nyilatkozott. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a kérdéseinkre válasz helyett mindössze egy hivatkozást küldött - egy 2008-ban készült szakmai útmutatóra hivatkoznak.

Már a csapolt sörrel is vigyáznunk kell (hirtv.hu)

Évek óta megfigyelhető trend, hogy a hipermarketek, diszkontok polcain kifejezetten jó áron vásárolhatunk színvonalas borokat. A hozzáértők is egyre több időt töltenek a hiperek vagy a diszkontok borospolcai között sétálgatva.

Hogy kerülnek ezek a jó borok a Tescóba és a Lidlbe? (agrarszektor.hu)

Hagyományteremtő céllal, az idén első alkalommal választották ki Az Országház borait. A szakmai zsűri bírálata alapján a beérkezett közel 150 borból a címet nyolc kategóriában, elsősorban a Kárpát-medencében őshonos fajtákból készült tételeknek ítélték oda.

Kiválasztották Az Országház borait (vinoport.hu)

Idén 11. alkalommal rendezték meg a Borászok Borásza díjátadó gálát, ám most először egy fiatal, borásznak tanuló tehetséget is díjaztak az újonnan bevezetett Ösztöndíjprogrammal.

Az Ösztöndíjprogram után jöhet Kalifornia (boraszportal.hu)

Folyamatosan kutatunk a neten boros érdekességek után, de erre azért mi sem számítottunk. A Harry James kifejezetten borimádóknak készített egy fullos kis kollekciót, cipőkkel, papucsokkal, órával, táskával. Telitalálat!

Csak egy pohár bort kérek! (winelovers)

A Stratus szőlőbirtok tulajdonosa David Feldberg és Karim Rashid, korunk egyik meghatározó formatervezője, közösen készítették el a borászat új, formabontó  borospalackját. A designt a talaj agyag, gránit és mészkő rétegződései ihlették.

Formabontó borospalack (Pink Lemur)

Elmentünk a céghez, amely saját exkluzív bárt épített, ahol a dolgozók a barátaikkal munka után késő estig önköltségi áron ihatnak. Egy korsó fekete ír sör 660 forint.

Itt a legolcsóbb a whisky és a sör Budapesten, de nem könnyű bejutni (hvg.hu)

diageobar.jpg

 

2017. 05. 12.

Sokkal jobban károsítja a szegényeket a mértéktelen alkoholfogyasztás, mint a jobb helyzetben lévőket - derült ki a Glasgow-i Egyetem friss kutatásából.

A szegényeknek jobban árt az alkohol (nepszava.hu)

Jelentősen nőtt az alkoholmarketing aránya a filmekben az elmúlt két évtizedben, különösen a népszerű gyerekműsorokban – derül ki egy friss kutatásból.

Egyre több alkoholt látnak a gyerekek a filmekben (vital.hu)

A veszprémi Városházán mutatták be a város új sörét, amely a Gizella-napokra készült el a Stari Sörfőzdében, Tapolcán.

Gizellának szólítják Veszprém saját sörét (beerporn.hu)

A Helsinki Beer Festival április második hetében került megrendezésre. Számos magyar sör kijutott, s ezek közül mutatjuk be talán a legsötétebbnek nevezhető sört, amit akár hívhatunk “metálsörnek” is. Ennek történetét Pataki Norbert valósította meg, aki mellesleg egyetemi oktatóként dolgozik civilben, szereti a jó rockzenét és igazi kraftsör-ínyencnek számít a szakma berkein belül is már jó néhány megjárt Főzdefeszt óta.

Ismerjétek meg a sötétség sörét – Íme a The Blackening (frappamagazin.hu)

Nem húzhatja senki a száját a nagy testvérnél állandóan előkerülő gumicsontokon.

7 ok, ami miatt a II. Kraft fesztivál az idei tavasz legjobb(an várt) hazai fesztiválja (Fenékig)

Második alkalommal rendezik meg június 20–25. között a Kecskeméti Barackpálinka- és Borfesztivált. Újdonságok között említhetjük a kézműves söröket, valamint a fesztiválhoz csatlakozó Kecskeméti Animációs Filmfesztivált.

A fesztiválozók a főplébánia miseborát is megkóstolhatják (baon.hu)

A most aláírt megállapodástól azt remélik, a közös munka eredményeként a szőlő- és bortermelőknek nem kell a szükségesnél több időt a papírok mellett vagy a számítógép előtt tölteniük. Idejüket az értékteremtő, valódi szakmai munka elvégzésére fordíthatják, és ezt helyben a hegybírók és a falugazdászok közösen segítik majd.

Reméljük, végre beindul a magyar bormarketing (gusto.hu)

Vannak olyan visszatérő kérdések, amiket rendszeres időközönként megkapunk olvasóinktól, vendégeinktől. "Gyakori kérdések" rovatunkban az ezekre adott válaszokat tesszük közkinccsé.

Gyakori kérdések, 1: Van ez a borom, mennyit ér? (24.hu)

Talán senkinek sem kell bemutatni az egyik legismertebb italmárkát, a francia Cointreau-t. Ez egy kristálytiszta narancslikőr, amely 1847 óta számos koktél alapanyaga is. Most kampányt hirdettek #1narancs1fa hashtaggel, amelynek nemzetközi projektjébe már Cindy Crawford, Naomi Campbell és Eva Longoria is becsatlakozott.

Nők naranccsal - miért harap bele Cindy Crawford egy narancsba? (Bárkultúra)

csilla.jpg

 

2017. 05. 13.

A kommunista Szovjetunióban nem csak az imperializmus láncos kutyái, a reakciósok ellen vívtak háborút az elvtársak, hanem például az alkoholizmus ellen is. A nemes ügy érdekében bevetették a propaganda könnyű tüzérséget, a propaganda posztereket, hátha az elrettenti a derék dolgozó elvtársakat a szesztől. Nos, ez nem sikerült, de ezek az 1972 és 1988 között készült poszterek megmaradtak, és egészen remek kordokumentumnak számítanak.

Így próbálta megállítani a szovjet propaganda az alkoholizmust (player.hu)

A rendőrség szerint a rágcsálók torkán csordogált le a nyomtalanul eltűnt 900000 liter szeszes ital.

Több százezer liter lefoglalt alkohol tűnt el, állítólag patkányok itták meg (over.hu) 

Vigyél el egy kocsmába! – Az egyik legérdekesebb megfigyelés számomra mindig az, hogy a helyiek hova vezetnek. Logikusan mindig oda, ahova ők is járnak, amit ismernek, szeretnek. Kinek melyik kocsma és miért tud kiemelkedni a sokaságból a városában? Amszterdam első estéjén, amikor a szállásadónk Viktor végzett a munkával, elment az egyik kedvenc helyére, és ott csatlakoztunk hozzá. Erről és még két felfedezésről szól a mai mese.

Amszterdami kocsmajáráson #3 – A dákós, a táncos és a szerelő (kocsmaturista.hu)

Ezúttal nem egy határontúli, hanem egy anyaországi sör nevét koppintotta le a Soproni Sört is gyártó Heineken. A világbajnok Horizont Sörműves Kft. egyik terméke a Gentle Bastard IPA, vagyis magyarul akár óvatos duhajnak is fordíthatnánk.

Nem nyugszik a Heineken: újabb magyar sör nevét másolja (Ez a tuti)

A sörök színei szélesebb skálán mozognak, mint hinnénk: egyesek egészen sötétek, szinte már feketék, mások pedig olyan világosak, hogy már-már áttetszőek. Akadnak továbbá aranyak, borostyánszínűek, rubintosak, gránátosak, sötétbarnák. Minek köszönhető ez a nagy variabilitás?

Ezek a hozzávalók határozzák meg a sör színét (izeselet.hu)

Tulajdonképpen szeretném én a szóvicceket, ha nem lenne többségük annyira szörnyű. Itt van például a Beeroda, egy tök fasza dolog és mégis milyen hülye neve van!

Amager a Beerodában (drinkunion.hu)

Vasuta Gábor, a palackozott fröccsét szabadalmaztató üzletember tudatta, hogy a tavalyi sikert követően idén is ott lesz terméke a nagyobb hazai fesztiválokon.

A Sziget fesztiváljain idén is lesz palackozott fröccs (mandiner.hu)

A krími Maszszandra borászat megkezdte az Oroszországban Igrisztojénak nevezett pezsgő gyártását, amivel kitörhet az ország elleni nyugati embargó szorításából. A félszigeten egyébként több évszázados hagyománya van a borászkodásnak.

Bevetik az orosz csodafegyvert (napi.hu)

A Zrínyi utcában a járdába fektetett csillagok hirdetik, hogy 2007 óta kik nyerték el az egyik legértékesebbnek tartott boros szakmai díjat.

 

2017. 05. 14.

A szörnyen változékony késő tavasz reméljük, hogy hamarosan maradandó jó időt hoz, hogy tényleg megkezdődjön a teraszos szezon. Összeszedtük azokat a teraszokat, kerthelyiségeket, kiülős helyeket, ahol szeretjük megélni a késő délutánokat/estéket nyugalomban, vagy éppen kicsit felspanoltabb állapotban.

44+1 hangulatos kerthelyiség, terasz, rooftop bár a 2017-es szezonra (welovebudapest.hu)

Aki valaha vásárolt már sört, vagy csak végigment egy szupermarketben a polcok között, ahol tartják őket, nyilván észrevette már, hogy a sörök óriási többsége vagy zöld, vagy barna üvegben van. Elvétve előfordul az átlátszó üveg is, de az összes többi színt gyakorlatilag sosem használják. De vajon miért?

Miért zöld és barna szinte az összes sörösüveg? (index.hu)

Régen a vasúton utazók igen fontos célcsoportja lehettek a sörgyáraknak. Nemcsak az étkezőkocsiban lehetett sört kapni, hanem egy-egy átszálláskor, vagy csatlakozásra várakozás ideje alatt a vasúti restikben is.

Sört az utasoknak! (Serteperte)

Idén egy csopaki borász, Jásdi István nyerte el a Borászok borásza díjat. Ezt a kitüntetést 2007-es alapítása óta most először nyerték el a Balaton északi partjáról.

Miénk a legjobb borász: Jásdi István először nyerte el a Balaton északi partjáról a díjat (veol.hu)

A limoncello egy citrom ízű likőr, ami Olaszországban az egyik legkedveltebb likőrféleség. Fogyasztása olyan rituálé az olaszok számára, akárcsak a kávézás.

Gianni mesél: limoncello, az olasz citromlikőr (diningguide.hu)

Boldogult néprajz szakkörös korszakom egyik legmegrázóbb élménye az volt, hogy a viharsarokban az alkoholista beteget pálinkában pácolt egér elfogyasztatásával próbálták leszokásra bírni. Hja, kérem, az undor nagy úr! A népi bölcsességek persze ennél többet is tudnak. 

Népi gyógymódok alkoholizmusra és másnaposságra (harmonet.hu)

02.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9512492135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása