.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 04. 10. - apuska
Hab a portán

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
14 hete szedi rendbe a Heti sajtó, miben az alkohol léte, amiért a gyűjtő minimum tortát érdemelne habbal, az se baj, ha sör lesz, hogy akadna a torkán, folyjon ki az orrán, attól függően, melyiket nyerte, de ha egyiket se, adja le igényét a portán.

Hétszentség'17/14

2017. 04. 03.

A Városliget nagyszabású átalakítása, azaz mondhatnám mint ligetnek a megkurtítása, nemcsak a fákra volt súlyos következményekkel, hanem az amúgy sem számos kerthelyiségek számára is.

Ujjé a Ligetben nagyszerű (drinkunion.hu)

Ilyen sem történt még: egy állóhajón nyílt új sörfőzde Prága központjában, Štefánikův-híd óvárosi lábánál.

Loď Pivovar (Hajó Sörfőzde) (pragaisorozok.hu)

Majd ha megnyit a First, rendes sört főzők… A Valamipa sör bemutatóján Csupor Marcival beszélgettem.

Forrásban a Csupor Craft Beer (Kézműves sört a népnek!)

Úgy tűnik, folytatja az idén megkezdett Közép-európai turnéját a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete. Május első hétvégéjén Zágrábba, majd Erdélybe mennek.

Erdélybe és Zágrábba indulnak a kisüzemek májusban (beerporn.hu)

A sörszeretők útmutatója, avagy hogyan élvezd úgy a sört, mint egy szerzetes!

Sörözz, ahogy egy szerzetes! (SZEMlélek)

Ritka az, hogy egy ehhez hasonló egység ennyire belekezdjen a street foodba, ráadásul ilyen szinten.

Cool Tour Bar IV. (Burger blog)

A világ és az univerzum legkúlabb sörfőzdéje, a Brewdog megnyitja saját sörfőzde+szálloda kombóját, és most nagyokat nyelünk.

Pontosan ilyen kutyaólról álmodik minden férfi (player.hu)

A hipermarketlánc szakértői biztos kézzel válogatnak a világ különböző borvidékein, korrekt árért fajta- és borvidék-tipikus, jó minőségű borokat kapunk.

Tesco Finest (nem csak) felső polc (borrajongó)

Az ifjabb Szepsy István jó példa az erős, innovatív új borászgenerációra. Nem kisebb céllal alapított a családi mellett saját pincészetet, mint, hogy a tőkéjénél megragadva, világhódító útjára indítsa a száraz furmintot.

„A száraz furmint világsikerre van ítélve!” – interjú Ifj. Szepsy Istvánnal (Juniborbár)

A nemzetközi piacon értékesített összesen 650 ezer hektoliter, 23 milliárd értékű magyar bor háromnegyede fehérbor volt.

Külföldre gurulnak a boroshordók (hirado.hu)

A borvilág egy folyamatosan változó és növekvő terület – a statisztikák évre évre más eredményeket mutatnak. Az organikus, biodinamikus borok iránti igény még mindig növekszik, de népszerű a narancsbor és a boros jégkásák is. Következzenek az év legkomolyabb boros trendjei!

2017 boros trendjei (winelovers)

A márciusi Étterem Héten több mint háromezren küldték el értékelésüket a kampányban résztvevő vendéglátóhelyekről. Kizárólag a közönségszavazat alapján dőlt el, kik kapták az „Étterem Hét legjobb étterme" díjakat.

Megmondjuk, melyik a legjobb 14 fővárosi étterem (origo.hu)

20170403pesti-diszno-etterem.jpg

 

2017. 04. 04.

Ahogyan a „száraz január” véget ért, ideje, hogy visszatekintsünk az alkohol és az angol nyelv hosszú és színes kapcsolatára.

Az angoloknak 3000 szavuk van az alkoholra és a részegségre (Érdekességek a szótárak és nyelvek világából)

Ádám vagyok. Felépülő alkoholista. A blogot bár eddig nem ismertem, elolvasva minden bejegyzést nagyon nagyra tartom, ezért szívesen segítek egy ilyen fontos ügyet. Elsőként szeretném a saját történetem elmesélni.

Hogyan kergetett az alkoholista apám az alkoholizmusba (Józan akarok lenni)

A napi egy felesből lassacskán napi egy üveg lett...

A férjem alkoholista. Hiába könyörgök neki, nem tud leállni (blikk.hu)

Számos étterem kap méltán nagy ismertséget, és sok olyan is van, akit ismerünk ugyan, de nem igazán tudjuk, mit is rejt konyhája, pedig érdemes lenne rá. A Nagymező utcában található Apacuka Kávéház Étterem Varieté étterem séfje, Bacsa Gábor invitálásának köszönhetően ismerhettük meg őket, és nyugodtan elmondhatjuk, roppant magas minőséget képviselnek.

Nem is gondolnád! Apacuka (Foodyny)

Utolsó alkalommal, sokan még egyszer láthatták, hogy miért is válhatott 10 év alatt egy egyszerű kolesz büfé az egyik vezető hírportál által „kultikus budapesti sörkertnek” nevezett vendéglátóhellyé.

Gondolatok a Sörkert elköltözése kapcsán... (Jaromír 68)

Segal Viktor szerint itthon a sör-étel párosítások, valamint a sörökre hangolt vacsorák műfaja még alakulóban van. A séf úgy véli, a könnyebb sörökhöz egyáltalán nem nehéz megfelelő ételeket párosítani, az összetettebb karakterűek esetében izgalmasabb, nagyobb kihívás.

Segal Viktor: beindul a sörgasztronómia, ha mindenhol lesz 8-10 féle kézműves sör (beerporn.hu)

Zsandár Tamás nehéz döntést hozott meg, amikor felhagyott a vendéglátással, hogy azzal foglalkozhasson, amit igazán szeret. A borszakértéssel. Hogy mit is csinál pontosan egy borszakértő? Erről beszélgettünk.

Palackba zárt Balaton - A borszakértőnek egy életen át kell tanulnia és tapasztalnia (veol.hu)

Minden évben csak néhány taggal bővül a Court of Master Sommeliers köre. A világ legnehezebb vizsgáját eddig mindössze 236-an tették le sikerrel, ezért a Master Sommelier már a szervezet megalakulásának kezdetétől nagy becsben tartott címnek számít.

A világ legnehezebb tesztje (winelovers)

Március 11-én került megrendezésre a II. Balatoni Nagy Pezsgő és Gyöngyöző Teszt Balatonlellén- mely eseménnyel kvázi meg is nyitottuk a szezont a Balatonon.

Balatoni buborékok: megnyitottuk a szezont! (esszlessz)

A tavasszal együtt eljött a fröccsszezon is. Miből készül a jó fröccs?

A legjobb fröccsborok, és a titkos összetevő (24.hu)

Az jó, ha van egy szép hotelje az embernek, de mit ér az egész, ha nincs benne egy férfiszomorítóan gyönyörű bár? Mutatunk tíz olyan intézményt, ahol a szálloda+bár kombinációt új szintre emelték.

Íme, a világ 10 legkúlabb hotelbárja (player.hu)

A kubai gazdaságban nagyon sok termékből hiány van, viszont az ország szigorú közegészségügyi törvényei gondoskodnak arról, hogy kotonból mindig legyen sok, és olcsón, ezért az élet egyre több területén kezdték el hasznosítani. Ilyen terület a borkészítés is.

Kotonokkal készítenek olcsó házi bort a kubaiak (444.hu)

ap_17092760163828-e1491314077824.jpg

 

2017. 04. 05.

A torontói Emerent Ray nevű bár tulajdonosai ötletesen és meghökkentően hívják fel a figyelmet az ittas vezetés veszélyeire. A tálcák és a söralátétek olyan újrahasznosított autók karosszériájából készülnek, amelyek ittas vezetés miatt soha nem tértek haza.

“Ez a poháralátét régen autó volt” (diningguide.hu)

Európai szintre lépett a magyar kézműves sör, amikor pár nappal ezelőtt csapra verték a Mad Scientist Mango Bay nevű sörét a berlini Brewdog Barban.

Elindult a magyar sörexport – Mad Scientist a berlini Brewdog Barban (Folyékony kenyér)

Kecskemétre látogattunk a Szakkörbe, ahol Vörösmarty Attila látott minket vendégül.

A hely, ahol otthon érzed magad: Szakkör (MONYO blog)

Keserűbb lesz-e a sör ha hidegkomlózzuk? Igen is meg nem is.

Keserűbb lesz-e a sör a hidegkomlózástól? (Beszélgetés a házi sörfőzésről)

Ha a társasház alatt van üzlethelyiség, eljöhet a nap, amikor valamilyen vendéglátó helyiséget szeretnének ott nyitni.

Barátok közt, avagy étterem egy társasházban (Ingatlanműhely)

Nem tudom ki találta ki azt a kifejezést, hogy ivósör, de aki ezt kitalálta, nagyon korszerű sörivó lehetett, hiszen az ivósör ellentéte normálisan az ihatatlan lenne.

Ivósör, sörivók (drinkunion.hu)

Megdolgoztattuk az íz- és illatreceptorainkat a GoodSpirit Barban, mely a whiskyőrültek, ginmániások, a párlatszerelmesek és a koktélfüggők igazi mekkája. A whiskys berkekben régóta közismert whiskynet belvárosi párlatkirályságában nemcsak kóstolhatunk és vásárolhatunk, de kulturáltan és felelősségteljesen ihatjuk magunkat kiváló minősítésű whiskyakadémistává. Egy hely, ahol szeszamatőrökből igazi profikká válhatunk.

Minden, ami whisky és párlat – GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar a Veres Pálné utcában (welovebudapest.hu)

good_spirit_bar_hartyanyi_09_exact978w.jpg

 

2017. 04. 06.

Elkezdődött. Nem most, globálisan már évtizedekkel ezelőtt, csak nem ilyen intenzitással. Nálunk viszont nem rég, épp csak pár éve. A nemzetközi verseny is egyre nagyobb, Magyarország viszont jobban akar teljesíteni. És, mondjuk meg őszintén, néha sikerül is neki. Őrület van sör színtéren, őrületes verseny.

"Skandináv cafkák" (Beers & Books)

A mozdonyok rengeteg férfiszívet megdobogtatnak. A sörök még többet. A mozdonyos sörök meg csodás metszetként erősítik a két halmaz keltette vágyakozást. Isten hozott mindenkit a Fűtőház Sörfőzde világában!

Gőzerővel - Fűtőház Sörfőzde (Rétság) (Sörbúvár)

Több Tokaj-hegyaljai település után a borvidék legdélebbi pontján fekvő Tarcal is úgy döntött, közös termelői borban mutatja meg dűlőinek sajátos arculatát. Tarcal településszintű bora azonban kissé más koncepció szerint készült, mint mádi vagy tállyai elődei.

Tarcal is saját borral rukkolt elő (Zabhegyező)

Több mint 100 kékfrankos és bikavér várja a Magyarország legnagyobb területen termesztett kékszőlő-fajtájából készült borok rajongóit április 22-én a budapesti Corinthia Hotelben. A kínálatot határon túli magyar borászatok és burgenlandi pincék kékfrankosai teszik még izgalmasabbá.

Ha április, akkor kékfrankos (vinoport.hu)

Az év második Winelovers Bortesztjén ez az egyébként megbízható és szerethető szőlőfajta arra hívta fel a figyelmünket, hogy még rengeteget kell tennünk azért, hogy a bora is hasonlóan megbízható és szerethető legyen.

Mutasd magad, kékfrankos! (winelovers)

Már nyílnak a parkban a kerti virágok, már zöldell a nyárfa…, vagyis eljött az ideje, hogy megnézzük, melyik rozét érdemes az asztalunkra tenni. 98 tételt kóstoltunk 3 csapatnyi szakértővel, és ezek közül 78-at ajánlunk is az áprilisi lapszámunkban! Itt egy kis ízelítő.

Indulhat a rozészezon! (vincemagazin.hu)

Homola Szabolcs üzletember vitorlázás közben álmodta meg a birtokot, amelynek megvalósításában Homonna Attila a tokaji borász segítségére is támaszkodott.

A paloznaki Ho-Ho projekt (a bor meg én)

Különvélemény a Badacsony New Yorkban kóstolóról - kíméletlenül őszinte szavak.

Ennyit tud Badacsony? (vinoport.hu)

Az "ideális pálinka" jellemzőit közvéleménykutatás alapján kaptuk meg. – Mindeközben a Gyulai Pálinkafesztiválra készülünk...

Ilyen az ideális pálinka a magyarok szerint! (agroinform.hu)

idealispalinka.jpg

 

2017. 04. 07.

Bezzeg régen minden jobb volt? Hát nem. És nemcsak a „mai fiatalok” élnek bűnös életet, hanem így volt ez az 1800-as években is, amikor a pécsi gyerekek olyan szemtelenek, neveletlenek és rosszak voltak, hogy külön városi rendeletet hoztak a visszafogásukért.

Bezzeg régen nagyon rosszak voltak a pécsi fiatalok! (pecsma.hu)

Május 19-én már negyedik alkalommal szervezik meg a budapesti Street Food Éjszakáját, ahol ezúttal kézműves üdítők és kisüzemi sörök is kerülnek a menübe.

Kézműves sörökkel erősít a Street Food Éjszakája (beerporn.hu)

Snow. Tsingto. Mond valamit? Bevallom őszintén én még csak nem is hallottam róluk, pedig az Euromonitor piackutató cég adatai alapján ez a két márka adja el a legtöbb sört a világon, a teljes globális kínálat mintegy 8,1 százalékát adva.

Fogadjunk, nem találod ki, hogy melyik sörből fogy a legtöbb a világon (portfolio.hu)

A zöld sörökben, a klasszikus sörök ízeitől eltérően, azok komlós–malátás karakterét némileg tompítva, egyfajta füves jelleg, a zöldteák zamatát idéző íz jelenik meg.

Mitől zöld a sör? (drinkunion.hu)

A pálinka és a helyesírás viszonya.

Józan pálinkaszótár (eletforma.hu)

Az esküvő szervezése során számos olyan feladat van, amire korábban nem is gondol a pár. A feladatok megoldása pedig gyakran nem is olyan könnyű és egyértelmű, mint elsőre tűnik. Az egyik ilyen teendő az italmennyiség megsaccolása.

Mennyi ital kell egy esküvőre? (Minden, ami házasság)

Kétévés fenállása alkalmából exkluzív kóstolón mutatta be legújabb nyári koktéljait a belvárosi Tuk Tuk Bar.

Egzotikus koktélok Speak Easy stílusban (turizmusonline.hu)

Katz Dávid a Retox új epizódjában megpróbálta megfejteni, miért homofób Mr. Busta. Majdnem sikerült is. Mr. Busta lelkének ajtaja csak nyílt, nyílt, nyílt kifelé, ahogy Dávid egyre dugta be rajta karcsú vállát, aztán egyszer csak rácsapta az arcára egy meleg szellő.

 

2017. 04. 08.

Azt kérjük a törvényhozástól, módosítsák a szabályozást oly módon, hogy mi, a hasznot itthon realizáló, a munkánkba itthon visszaforgató magyar sörfőzők idehaza, a saját piacunkon méltányos és tisztességes feltételekkel versenyezhessünk – mondta a Demokratának Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke, a Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa.

Kitört a sörszabadságharc (demokrata.hu)

Az idei tavaszi szezon tippjei a szentekhez kötődnek.

A püspök atya meg a nyúl hozza a húsvéti söröket (origo.hu)

Jelentkezőkből nem volt hiány, a Pénzcentrum terméktesztjében ez alakalommal a söröket vette górcső alá. Vaktesztünkben az Igazi Csíki Sör, a Heineken és a Ciuc is megmérkőzött, de vajon melyik jött ki győztesen?

Teszt: a Heineken vagy a Csíki Sör az igazi? (penzcentrum.hu)

A Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub legutóbbi találkozóján üdítő változatosságot jelentettek a sörszállító kamionok – jellemzően 1:120 méretarányú – modelljei.

Nem gyerekjáték (Serteperte)

Persze a ló nem jár be minden nap a kocsmába, hetente csapolják neki az adagokat, amit aztán otthon saját tálkájából fogyaszt.

Minden nap sört iszik egy ló, hogy életben maradjon (reset.hu)

A Wine Mosaic egy fiatal, alapvetően Franciaország-központú szervezet, aminek fő célja, hogy megismertessék a világgal a feledésbe merült, pontosabban most csak kis termőterületen termesztett szőlőfajtákat. Állítják: a világban jelenleg az elfogyasztott borok 70 százaléka harminc fajta szőlőből készül.

Elfelejtett fajták nyomában (mandiner.hu)

Kiderült: a Vinoportot kiadó cég úgy hozta le a New York kávéházban megrendezett badacsonyi kóstolót fikázó névtelen cikket, hogy korábban ajánlatot tett annak megrendezésére. Amit a szervezők elutasítottak.

Nem rendezhették meg a kóstolót, lehordták hát névtelen cikkben (mandiner.hu)

Itt az első adag idei külföldi egyveleg, benne ad hoc-jelleggel kóstolt borok, néhány Drop Shop és Carpe Diem-látogatás alatt fogyasztott tételek és egy Cote-Rotie-sor.

Külföldi egyveleg 2017/1 (borrajongó)

A borrajongók előtt is megnyílt Horvátország első tengeralatti borászata a Pelješac-félszigeten, Dračeban. Akik felkeresik az Edivo Vina pincészetet, tapasztalt búvárok vezetésével fedezhetik fel a tengeralatti borászat világát, és megnézhetnek egy elsüllyedt hajóroncsot is.

Ilyet még nem látott: pincészet a tenger alatt (gusto.hu)

edivo10210_srcset-large.jpg

 

2017. 04. 09.

Az utolsó előtti pécsi kocsmacsokor.

Pécsi kocsmajáráson #2 – Csalogány Presszó és Vödör Café (kocsmaturista.hu)

Kelemen Ottót nem kell bemutatni, a sörkedvelőknek, de mostanában nem sokat hallottunk róla. Kb. egy éve volt utoljára gerilla söre. Most januárban kezdett el dolgozni a Brewie-nál félállásban és mellette mester képzést is csinál a BME-n. A saját márka (O.K. Brewery) a suli és a Brewie, ebből kellett választania kettőt, hogy beleférjen az idejébe. Így a saját sört adta fel.

A sör neve Sabotage (Kézműves sört a népnek)

A lengyel vodka igencsak hosszú történetében még soha nem tudtak annyit exportálni belőle, mint mostanában. A fejlett és a feltörekvő országok fogyasztói egyaránt lelkesen vásárolják a lengyelek nemzeti italát.

Világhódító útra indult a vodka - Magyarország lemarad (napi.hu)

A szakértők arra jutottak, hogy a világosabb színű (kék, szürke, zöld) szeműek, nagyobb valószínűséggel váltak az alkohol rabjává.

Van egy rossz hírünk, ha világos színű a szemed (player.hu)

Minden év áprilisában megrendezik Nagy-Britannia legnagyobb lóverseny-sorozatát, a Grand National Festivalt. A háromnapos fesztivál második napja a Ladies Day, ahol a hölgyek szűk ruhában, kiöltözve isszák le magukat a sárga földig, beszéljenek a képek.

Nézegessen részeg angol nőket a Grand National fesztiválról (24.hu)

r9-1024x682.jpg

 

Kóstoló

Sörök

Dreher Amerikai Komlós (Sörkóstoló)

Soproni Óvatos Duhaj IPA (Sörgeek)

Bigfoot Agent (Sörfigyelő)

Kyoto Bakushu Kura no Kahori (Sörvadászat)

Soproni Óvatos Duhaj IPA (valasz.hu)

Łomża Wyborowe (Sörvadászat)

Corvinus Rex (Sörfigyelő)

Mad Scientist × Rothbeer welcome drink (fenekig.com)

Leffe Royale Whitbread Golding (Sörvadászat)

Litovel búza (Sörfigyelő)

Brooklyn East IPA (Sörvadászat)

Soproni Óvatos Duhaj IPA (Porból lettem)

Borsodi Tüzes (Porból lettem)

Gulden Draak The Brewmasters Edition (Mézízű Sörbet)

Pühaste Patt (Sörvadászat)

Soproni Óvatos Duhaj IPA (gusto.hu)

 

Borok

Bussay Pince, Csókaszőlő 2015 (a bor meg én)

Chapoutier Belleruche Cotes du Rhone 2015 (A Művelt Alkoholista)

Frittmann Irsai Olivér 2016 (Duna-Tisza közi) (pecsiborozo.hu)

Zestos Garnacha 2014 (A Művelt Alkoholista)

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6512400021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása