.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 03. 6. - apuska
A minőséget gargalizáld

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
Mi befolyik, az rögtön kifolyik. A Heti sajtó úgy bánik mindennel, mi folyékony hírérték, ahogy a csövön kifér, de mi tölcsérrel alányúlunk!

Hétszentség'17/9

2017. 02. 27.

Elképesztő, de Angliát egy kőkemény szeszkazán vezette végig a második világháborún.

Nem hiszed el, mekkora alkoholista volt Winston Churchill (player.hu)

Láttak már önök egy darts világbajnoki meccset? Vagy egy fordulót a darts Premier League-ből? Ha igen, akkor minden bizonnyal egyetértenek velem, hogy a sör és a sport kapcsolata ebben a játékban csúcsosodik ki.

Sör nélkül nem érdemes (Serteperte)

A polotmavý sörök egy viszonylag új kategóriát alkotnak Csehországban. A kategória érdekessége, hogy nincsenek szigorú szabályai és így igen sokrétű a kínálat. A polotmavý jelentése félbarna, és ha nem használjuk rá a sörtípus kifejezést, akkor az azért van, mert a sok-sok cseh polotmavý egyetlen közös vonása a szín.

Rigó, de nem madár (drinkunion.hu)

Amíg az átlag magyar nem értéknek, hanem átverésnek érzi a 10 000 forintos tokaji aszút, és a bikavérről szintén az alsó polcos kategória ugrik be, addig rengeteg még a munka. Tóth Adrienn (Wineglass Communication) interjú.

Nem értéknek, hanem átverésnek érzik a 10 ezer forintos tokaji aszút (A Művelt Alkoholista)

A Kunság-szesz Zrt Magyarország egyik legnagyobb szeszipari üzeme, már a kezdetektől foglalkozott pálinkaértékesítéssel – kezdi Nagy Norbert Marketing Manager. 2013-ban azonban a kiskőrösi Mátyás Pálinkaház megépítésével saját márka építésébe kezdtek.

A lényeg, hogy a pohárba töltve felismerjük a gyümölcsöt, ne a címke döntsön! (e-Pálinka)

Nem nehéz kitalálni, hogy mi lesz az idei év „italslágere”: már jó ideje beszédtéma a Zwack újdonsága, az Unicum Riserva, amely komplex ízvilágával készül elcsábítani mindazokat, akik szeretik a markáns, keserédes, gyógynövény alapú likőröket. A Riserva megérkezett, és elindult hódító útjára.

Közös palackba zárt hungarikumok (vincemagazin.hu)

dsc07397b-e1488207970139.jpg

 

2017. 02. 28.

A Korhely talán a legtöbbet javasolt pécsi vendéglátóhely volt a helyiek által, sőt Győrből is.

Kocsmatúra a Pécsi Napok idején #3 @Korhely, a mogyoródobáló (kocsmaturista.hu)

Egy sör nem sör! - ezt az örök igazságot már régóta emlegetik, ám eddig nem foglalták nótába a témát. A BODRI és a Miskakancsó most gondolt egy nagyot, s nem csak hogy dalt írtak, hanem klipet is forgattak. A szolnoki pop - folk csapat klipjében található koncertfelvételek a Szolnoki Gulyásfesztiválon készültek, míg a másik helyszín a 2016-ban megnyílt szolnoki Sörárium.

Egy sör nem sör! - most dalt is írtak az alapigazságról (zene.hu)

Mit tehet az, akinek a szerette az ital rabja és ezt rajta kívül senki más nem látja? Anna története következik.

„Anna vagyok, alkoholista hozzátartozója” (mno.hu)

Az apátsági sörök körül kialakult divat láttán a protestáns egyházakhoz kötődő sörfőzők is piacra dobták a maguk vallási hagyományokhoz kapcsolt termékeit. A két most bemutatott sör, a Luther és a Kálvin indoklása nem is volt túl nehéz, hiszen Luther Márton életében igen fontos szerepet játszott a sör (bár Kálvin János inkább boros volt).

A protestáns sörfőzés visszavág (mno.hu)

Csak az Egyesült Államokban már több mint 4000 főzde található, és mindegyik azért harcol, hogy az ő sörével csökkentse a fogyasztó a szomját. Érdemes rápillantani, hogy milyen problémákkal küzdenek a főzdék a sörforradalom indulása után 30-40 évvel a kraft sörök szülőhazájában.

A kraft söripar sötét titkai az Egyesült Államokban (MONYO blog)

Egy hónapon belül kapható lesz a 2016-os évjáratú BalatonBor, az az olaszrizling, amit régiós márkaként hozott létre három, a térség borászatait tömörítő szervezet. A BalatonBor megjelenése egységes, csak közelről látszik, hogy a nagybetűs felirat alatt a termelő pincészet neve is megjelenik.

BalatonBor: egységes megjelenés (veol.hu)

Nem csak az a legfontosabb kérdés az Oscar-gálán résztvevők felé, hogy melyik tervező ruháját viselik, hanem hogy mennek-e az afterpartyra. Idén 10.000 pohár bor és 12.000 pohár pezsgő fogyott a homárral töltött corn dog és az aranyporral megszórt popcorn mellett.

12.000 pohár champagne a 89. Oscar-gálán (winelovers)

Miközben Sólyom Lajosnak a pálinkafőzésről 1986-ban megjelent kötetében még azt olvashattuk, hogy abból a gyümölcsből kell főzni a pálinkát, amely nem alkalmas sem fogyasztásra, sem feldolgozásra, ma már tudjuk, hogy csak abból készülhet jó pálinka, amelybe magunk is szívesen beleharapnánk.

A kisüsti az igazi - milyen gyümölcsből készül a jó pálinka? (veol.hu)

Rövidre nyírt, szőke haját mintha elfeküdte volna - már 11 óra múlt, de biztosan nemrég ébredt, nyilván nem dolgozik, és talán most is lopni megy. Meglátom az ölében a csíkos nejlonszatyrot. Biztosan valami pia van benne, a hozzá hasonlók mindig ilyenben hordják az üvegeiket.

Nem mindig az olcsó szesz lapul a csíkos nejlonszatyorban (femina.hu)

szatyor.jpg

 

2017. 03. 01.

Ez nem söröző, ez kocsma. Felhőnyi cigaretta füst terjeng a levegőben, a talponálló részben élénk társalgás folyik, a hátsó asztaloknál a kártyapakli is előkerül.

Hospůdka V Koutku (Kiskocsma A Sarokban) (pragaisorozok.hu)

Mennyi esélye lehet egy magyar kisüzemi sörnek a nyugat-európai piacon? Ez a kérdés egyre inkább foglalkoztatja a magyar sörfőzőket, amióta látszik, hogy a szűk magyar piac egy-kettőre betelik.

Magyar sörök külföldön (Folyékony Kenyér)

Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületet még novemberben kereste meg a bukaresti nagykövetség attaséja, hogy a rohamosan gyorsuló román sörpiacon jelenjenek meg a magyar kézműves sörök. Március elején Bukarestbe viszik 10 magyar kisüzemi főzde termékeit.

Ideje, hogy megismerje a magyar söröket a román gasztronómia (beerporn.hu)

A řezané lényege, hogy a barna és a világos sör határozottan elkülönülnek egymástól. Innét a řezané – avagy magyarul vágott – elnevezés.

A csapos remekműve (Serteperte)

Tudják, hogy milyen az, ha egy bor egérízű? És ha penészes? Mi már tudjuk. Rendhagyó borkóstolón jártunk, ahol kivételesen nem a jobbnál jobb tételeket töltögették a poharunkba, épp ellenkezőleg: az volt a cél, hogy minél több borhibát megismerjünk.

Egérízű? Merkaptános? Mi ez? (borsmenta.hu)

Összegyűjtöttük a jelenleg a világon fellelhető legdrágább borokat. Mert ha már álmodozunk, álmodjunk nagyot! És kerestünk hozzájuk megfizethető alternatívákat is.

A világ legdrágább borai (mandiner.hu)

Az alkoholtartalmú italok nem csupán tudat­módosító, hangulatjavító hatásuk miatt kedveltek. Civilizációnk hajnala óta fontos szerepet játszanak a kultúra fejlődésében, a művészetek, a nyelv és a hit formálódásában.

Szesz és ember (ng.hu)

A farsang utolsó napja, a húshagyó kedd után a hamvazó szerdával kezdődik a húsvétot megelőző, negyvennapos nagyböjt - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató. Ilyenkor felkeresték az út menti kereszteket, többet mentek templomba, és a férfiaktól elvárták, ne igyanak sok alkoholt, de érdekes módon a pálinka nem tartozott tilalom alá.

Tudta, hogy a pálinka böjti ital? (inforadio.hu)

A long drink kategóriában Klepács Tamás a Hotel Füred bartendere győzött a XXVIII. Magyar Koktél és XVI. Flair bajnokságon Budapesten. Ezzel megszerezte a kategória Magyar Bajnoka címet és 2017 legjobb Long Drinkje az övé.

2017 Legjobb magyar bármixere - Klepács Tamás (veol.hu)

Erősen vissza kell fognia magát annak a vendégnek, aki az egyik kecskeméti sörözőbe tévedve nem válogatja meg a szavait, ugyanis minden egyes káromkodás után fizetnie kell az italozóknak. A pontos összegeket egy, a pult mellé kiszögelt plakát jelzi, amin az ár mellett a tiltott szavak pontos elnevezése is szerepel, egy jó adag humorral megspékelve: Zsuzsinak gyűjtenek egy szép csillogós cipőre.

Fizetni kell az anyázásért a kecskeméti kocsmában (borsonline.hu)

1178568_kocsmas-uzenetnagy-kep.jpg

 

2017. 03. 02.

Borásznak lenni különleges hivatás, amire talán születni is kell. Persze a kemény munka meghozza gyümölcsét (borát), de létezhetnek olyan jelek, amelyek azt sugallják: a te utad a borkészítés lesz!

Az ereidben is bor folyik? (winelovers)

Amerikai elnökök, brit uralkodók, orosz cárok – ami közös bennük, az a kivételes borok iránti rajongás.

Elnökök és uralkodók borai (vincemagazin.hu)

Ízlelgetjük a fatábla feliratát: SÖR丨SAJT. Lelki szemeink előtt sárgálló cheddarok, lágy brie-k és izgalmas, kisüzemi sörökkel teli korsók jelennek meg. Úgy sejtjük, hogy így egymás mellett valami igazán maradandót fognak alkotni.

Hasonló a hasonlónak örül (borsmenta.hu)

Sokan csak legyintenek, hogyha a gyümölcsös sörökre terelődik a szó, ám hogyha egy kiváló alapsörhöz hozzátesz a gyümölcs, nem pedig valami silány löttyöt próbálnak feljavítani vele, a helyzet egészen más.

Ideje másképp gondolni a gyümölcsös sörre? (beerporn.hu)

Ha végigtekintünk a cseh sörgyárak történelmén, akkor rendszeresen találkozunk a legnagyobb nemesi családok neveivel. Sört főzni ugyanis már a középkorban is jó üzlet volt.

Sörgyár a halastavak vidékén (drinkunion.hu)

A napokban két véleményt is olvastam, miszerint lassan telítődik a hazai kézműves sörpiac. Ha hallaná, Pepin bácsi erre csak azt süvöltené a maga nemes egyszerűségével: lófarát! Budapesten a Nagykörúton belül talán igen, de az ország nagy részét még meg sem érintette ez a sörforradalom nevű izé, nem hogy telítődött volna a sörpiac...

Sörforradalom konyec? (Zabhegyező)

Egy légitársaság úgy gondolta, ideje élni a lehetősséggel, hogy a magasban minden ízt másképp érzékelünk.

Újabb mérföldkő az emberiség történetében, itt a sör, ami csak 35000 láb magasan finom (reset.hu)

Aranyérmes lett az egyik magyar sörfőzde fekete söre Dublinban egy nemzetközi versenyen. Ez azért is érdekes, mert Írországban nemzeti ital a fekete sör, és éppen egy magyar, egészen apró, családi sörfőzde hozta el az aranyérmet. Katona Csaba történész szerint ez olyan, mintha a csabai kolbászversenyen egy gyulai kolbász kapná a fődíjat.

 

2017. 03. 03.

A VinCE borfesztivál szervezői lassan minden évben újabb ódát írnak a magnum dicséretére, amikor a nagy méret lényegére hívják fel a figyelmet. Most azonban az is kiderül, hogy miért esik jobban a nedű egy megapalackból.

Magnum: ahol tényleg csak a méret számít (travelo.hu)

Még mindig az Irsai Olivér, az illatos fehérborok, a rozék uralma tapasztalható, de sokan már túllépnek ezen, és érdeklődnek a komolyabb borok iránt is. A külföldi borok előretörése is érzékelhető, az igényes fogyasztó egyre kíváncsibb a komoly külföldi tételekre. Szittnyai Zalán (Zwack) interjú.

Még mindig az irsai olivér, az illatos fehérborok és a rozék uralkodnak (A Művelt Alkoholista)

Sokan kerülhettek már olyan helyzetbe, hogy panaszt kellett tenniük. Azt azonban el se hinnénk, mi minden miatt képesek vagyunk elégedetlenkedni. Íme egy válogatás a legmókásabb éttermi panaszokból.

Vicces éttermi bejegyzések (Gekko Pub)

Egy speciális italnak köszönhetően az alkoholnak ugyanaz marad a hatása, ám kevesebb negatív következménnyel.

Állítólag 2050-re eltűnhet a másnaposság (izeselet.hu)

masnapos.jpg

 

2017. 03. 04.

A VinCE borfesztivál mesterkurzusaira szokás szerint igazi különlegességek érkeznek minden évben, de néhány tételnek kifejezetten kalandos az útja, mire a kóstolópoharakba kerül. Idén ilyenek lehetnek a krími borok, melyeket a bőröndjében tud majd csak elhozni a borász.

Bőröndben érkeznek a krími borok a VinCE borfesztiválra (travelo.hu)

Az idei Eger-Szekszárd Bikavérpárbajon a Merre tart a bikavér? kerekasztal-beszélgetésen a két borvidék három-három képviselője elemezte a hányatott sorsú bikavér múltját, jelenlegi helyzetét és lehetséges jövőjét.

Nincs elég vér a bika pucájában? (gusto.hu)

Bosszant, amikor szaga van az erőlködésnek: felpolirozzák a szőlőt, minden lehetséges segédeszközt bevetnek, hogy föltuningolják a borukat ahelyett, hogy hagynák, hogy az adott fajta megmutassa, hogy abban a kis szegletében a világnak, ahol dolgoznak, mire képes. Dan Traucki (wineassist.com) interjú.

Bosszant, amikor szaga van az erőlködésnek (A Művelt Alkoholista)

A sörös címkék világa tele van furcsaságokkal, érdekességekkel időnként felettébb bizarr képi megjelenítéssel. Persze alap esetben a mezei sörfogyasztót leginkább a sör minősége izgatja, de az ügyes marketingesek ismervén az emberi lelket, jól tudják, hogy sokszor egy-egy figyelemfelkeltő címke is vásárlásra serkenti a népet.

Furcsa sörös címkék I. (Jaromír 68)

walking_dead.jpg

 

2017. 03. 05.

Gyors egymásutánban két rendhagyó kóstolón is részt vettem a WhiskyNet jóvoltából: egy vakteszten, valamint egy idősebb és javarészt független tételeket felsorakoztató szeánszon.

Haladó kóstolók (Koktél blog)

A közelmúltban minden az Oscarról szólt. Előtte az esélylatolgatás, a gálán a vendégek és a rajongók lélegzetvisszafojtva várták, hogy a borítékokból előkerüljenek a nyertesek nevei. És aztán?

A 4 legjobb vodka koktél Hollywood-ból (ezoterikus.hu)

Ha számodra a nyár nem a strandon elnyalt fagyikról és a frissen vágott fű illatáról szól, hanem sokkal inkább a sörteraszokon legurított italokról, akkor nagy eséllyel megtaláltuk az álomállásodat.

Egész nyáron utazgatnál és sört vedelnél? Itt még fizetnek is mindezért (player.hu)

Míg a középkorban a sörmérföld tulajdonképpen vámhatárként működött, manapság ez egy futóverseny, amit virtusivóknak találtak ki.

Sörmérföld, avagy futva sörözni (drinkunion.hu)

Az aratási sör némileg önkényes elnevezése ez bizonyos söröknek, de történelmi tény, hogy a középkorban a mezőgazdasági munkásoknak az idényben, több országban is főztek, vékony, gyakran a komló mellett más fűszerekkel is ízesített frissítő, szomjoltó söröket.

Sört kaptak fizetség helyett (Serteperte)

Megkongatta a vészharangot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, amikor bejelentette, hogy a tartós januári fagy miatt az idei szőlőtermés elmarad a tavalyitól. Az ország különböző borászataiból származó Vince-napi visszajelzések nem mutatnak ennyire borús képet, tájékoztatott a Borháló.

Bor: remek évjárat lehet még a 2017-es (tozsdeforum.hu)

Történetesen azt, hogy nem leszel másnapos, ha átszűröd rajta a bort! De Hogy miért fáj a fejünk bizonyos boroktól, akár egyetlen pohár után is? Na, arról folyamatos a vita.

Ez a kütyü minden borfogyasztó álmát ígéri (player.hu)

Végeztem egy kis kutatást az interneten arról, hogy melyek azok a leggyakoribb kérdések, amelyekre az emberek rákeresnek az interneten az alkoholizmus kapcsán. Nem Magyarországot konkrétan, hanem Európát vizsgáltam, és most ebben a bejegyzésben meg is válaszoljuk ezeket.

Alkoholizmus - Gyakran Ismételt Kérdések (Józan akarok lenni)

drinking_custom-fd05b780de42c3548d3c0a47f9f008e9393a8deb-s900-c85.jpg

 

Kóstoló

Sörök

Reformátor Luther / Reformátor Kálvin (index.hu)

Stolichno Pale Bock (Sörkóstoló)

Delirium Red (Porból lettem)

V43 Szili (Porból lettem)

Original Landbier 1857 (Sörfigyelő)

LägereBräu Original (Sörvadászat)

Sugardaddy (Mese Habbal)

Monyo WHT IPA (Sörvadászat)

Balkezes GreyJoy (Sörfigyelő)

Gólem Hopochonder IPA (Sörbúvár)

Gólem Hopochonder IPA (fenekig.com)

Gólem Hopochonder IPA (Mese Habbal)

Maid Marian (Sörvadászat)

Arany Ászok Frissenszűrt (origo.hu)

De Helder Strong (Sörfigyelő)

Fűtőház 327-139 (Porból lettem)

Delirium Red (Porból lettem)

Bergenbier Ale (Sörvadászat)

Firestone Walker Double Jack IPA (Mézízű Sörbet)

Permon Any Ale / Permon Any IPA / Permon Hopper Calypso (Kézműves sört a népnek!)

Texels Tripel (Sörvadászat)

 

Borok

Sanzon Classic 2015 / Sanzon Blanc 2015 / Sanzon Rány 2015 (a bor meg én)

Janus Bordó Birtokbor 2015 (borrajongó)

TR. Művek 2014 / Somlói Apátsági Furmint 2014 / György Kovács Somlói Furmint 2014 / Béres Tokaji Furmint 2013 / Ferdinánd Pince Tokaji Furmint Padi hegy 2013 / Tokajicum Darázskő Furmint 2012 / Tokajicum Királygát Furmint 2012 / Breitenbach Furmint 2007 félszáraz / Királyudvar Lapis Furmint 2008 édes (esszlessz)

Loch Riesling Ockfener Bockstein 2008 (a bor meg én)

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3412314293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása