.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 02. 27. - apuska
A címke mondja meg, ki vagy

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
100 szónak is egy a vége, a Heti sajtó szesztől bűzlő összegzése.

Hétszentség'17/8

2017. 02. 20.

Egy rakás kutató rég úgy tartja, hogy az alkohol olyan enzimeket aktivál a testben, amik befolyással vannak az erek falainak ruganyosságára is, ezzel pedig idő előtt merevebbé tehetik az érfalat. Egy új amerikai kutatás kimutatta, hogy ez a merevítő hatás már heti fél korsó sör elfogyasztásánál is jelentkezik.

Már heti fél korsó sör is növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát (444.hu)

Fél évszázaddal ezelőtt senki nem gondolta volna Garaboncon az akkor 9 éves Kránicz Lászlóról, hogy férfiemberként egy jól menő, családi borászatot fog majd irányítani. Főként ő nem, ugyanis nagyon nem szeretett az apja szőlőjében tenni-venni, miközben korabeli barátai a mezőn rúghatták a bőrt. Aztán megnősült, és az apóstól kapott kukoricatáblából egy mára öthektáros, hat pincéből álló birtokot varázsolt, amelyen immár 40 ezer tőkéről szüretelik a fürtöket.

Egy bajkostetői borház története (kanizsaujsag.hu)

A Magyar Sommelier Szövetség negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Sommelier Bajnokságot, amelyen Tüü Péter, az Arany Kaviár étterem fősommelier-je tarolt. Bezsebelte a zsűri és a közönség nagydíja mellett az összes különdíjat is.

Tüü Péter az idei bajnok! (borespiac.hu)

Amelyik italmárka bekerül a Fashion Weekek vendégeinek frissen manikűrözött kezeibe, az nagy király. Ezt érte el múlt héten New Yorkban a Moët & Chandon, a majdnem 25 millió forint értékű automatájával.

25 milliós Moët automata a divatguruknak (winelovers)

moet2.jpg

 

2017. 02. 21.

Egy keddi estén, 7 óra felé érünk az Astoriától egy köpésre lévő Csendes Létterembe, ahol a kellemes félhomály és a baráti beszélgetések, nevetések keltette „otthon-érzés” várt minket.

Újrégi otthonod: a Csendes Létterem (Felelős Gasztrohős)

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Barcelona Beer Festival-t, ahol nagyjából 100 csapon több mint 450 féle kraft sör fog folyni. S nem is akármilyenek. Az idei évben mi is részt vehetünk ezen a nívós fesztiválon, ezért ebben a cikkben összeszedtünk mindent, amit a fesztiválról és a hozzá tartozó versenyről tudni kell.

Irány a Barcelona Beer Festival 2017! (MONYO blog)

Egy hét fizetett szabadságot biztosít a skóciai BrewDog az alkalmazottainak, ha családjukba új kutya érkezik.

A Mad Scientist sört, a BrewDog szabit ad a kutyához (beerporn.hu)

Az egyik leghíresebb lambic a Mort Subite, ezt Brüsszel hasonló nevű kávéházában kóstolhatjuk meg. Az elnevezés eredete, hogy az 1920-as években sűrűn látogatták a helyet a La libre Belgique újságírói. A zsurnaliszták a jó sör mellett a kockajátékot sem vetették meg, ám amikor szólította őket a kötelesség (vagy a főnök), azonnal be kellett fejezniük a partit. Ezt nevezték már akkor is „hirtelen halálnak”.

Hirtelen halál (drinkunion.hu)

A másnapban sokszor nem a fejfájás meg a kavargó gyomortartalom a legrosszabb, hanem az, hogy az embert iszonyú bűntudat gyötri miatta. Ha ismerős az érzés, akkor olvasd el ezt a saját tapasztalatból összerakott hét jótanácsot, hogy legyőzd a másnapos nyomorérzést.

Hét tipp, hogy ne érezd magad szar embernek másnaposan (player.hu)

Az utóbbi hetekben jelentősen átalakult a hazai pálinkapiac: a Coca-Colához köthető céghez kerülnek a Rézangyal márkajogai, a Márton és lányai pálinkafőzdét pedig a Veritas borkereskedés és a Rézangyal volt kereskedelmi vezetője, Bárány Péter vette meg.

Mozgások a pálinkapiacon (mandiner.hu)

Február 17-én este kezdetét vette egy új projekt, az első magyar, interaktív, online whisky kóstoló, a Dramtagozat. Az első kóstolást lezáró részhez érkeztünk. Az alábbi posztban lesznek leleplezve a whiskyk, amiket a résztvevők a vakkóstolás során teszteltek.

Dramtagozat - Az első kóstoló (Barman's Choice)

Tudományosan megállapították, hogy a tartós férfibarátságok a közös kocsmázásokon múlhatnak.

A kocsmázás a titka a tartós férfibarátságnak (hvg.hu)

Ha Budapesten egy olyan jelentős, tömegeket mozgató, alapvető belvárosi éjszakai “barlangrendszer”, mint az Instant – bár nem vész el, de – átalakul, elköltözik, megújul, összeolvad, azt én sem hagyhatom érintetlenül, akárhogy is hívjuk: romkocsmának, klubnak vagy szórakozóhelynek…

Instant búcsú az Instanttól (kocsmaturista.hu)

Az R56 söröző 56-os Emlékbizottságtól pályázaton elnyert kétmillió forintos támogatását az új arculat kialakítására fordították. A söröző belső-külső megjelenését megtervező Szilágyi András grafikus-művészettörténész magyarázza el, hogyan kerül Elvis Presley, a Lazio-himnusz, a Corvin-köz és Krassó György egyetlen street-artos stílusban megfestett díszletre.

 

2017. 02. 22.

A sörgasztronómia köré építi a kommunikációját idén is a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A legnagyobb hazai sörgyárakat összefogó szervezet egyre szorosabbá fűzné a kapcsolatot a kisüzemi főzdékkel. Schillinger Attilával, a Sörszövetség igazgatójával beszélgettünk.

Minden gyártó közös érdeke, hogy helyzetbe kerüljön a csapolt sör (beerporn.hu)

Kisüzemi sörökről szóló cikksorozatunk első részében ismerjétek meg Ti is ezt a fantasztikus világot a MONYO csapatának jóvoltából!

Iszol Te Rendesen? #1 – MONYO Brewing Co. (frappamagazin.hu)

Tegnap egy nagyon bizarr rajongói levelet kaptunk Széth-től, a káosz istenétől. Eddig is kaptunk egy-egy gratuláló üzenetet, de ilyen vicceset és furát a két éves fennállásunk alatt még soha. Széth isten engedelmével most veletek is megosztjuk a levél tartalmát. (S tényleg nem mi írtuk!)

Széth, a káosz istene írt nekünk levelet (MONYO blog)

A HORIZONT címkék bemutatása után újabb designposzt, ezúttal a Mad Scientist jelenlegi szortimentjére koncentrálva.

Mad Scientist címkék (fenekig.com)

Sikeresen szerepeltek a magyar borok a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) védnöksége alatt rendezett legnagyobb szakmai versenyen, a Berliner Wein Trophy-n (BWT), amelyet egy nemzetközi borvásár is kiegészít, több száz kiállítóval és több tízezer látogatóval. Az eseménysorozat február 2–5. között került megrendezésre.

Hazai bor is nyert nagy arany medált Németországban (orientpress.hu)

Hiába terem legnagyobb területünkön kék szőlőfajtáink közül a kékfrankos, hazánkban kevés pince készíti belőle csúcsborát. Ebben részben a felvevő réteg is hibás, hisz a tömegtermelésben lealacsonyított fajtának nincs a hazai fogyasztók szemében presztízse. Ha egy azonos árú kékfrankost és egy bordói házasítást teszünk a mérleg két serpenyőjébe, szinte biztos, hogy tíz vásárlóból nyolc az utóbbi mellett dönt.

Kékfrankos-Blaufränkisch örökrangadó (A Művelt Alkoholista)

Kapszaicin a neve annak az anyagnak, amitől csípősnek érezzük a fűszerpaprikát, amit oly sokan imádunk. Aki a sört is szereti, megnyugodhat, mert remekül illik a chilis fogásokhoz, na de mi van a borral?

Chilihez bort? (winelovers)

Mivel sikerült komoly lemaradást összehoznom a tavalyi Whisky Show-n kóstolt tételek bemutatásában ezért úgy döntöttem, hogy inkább egy nagyobb összefoglaló jellegű írásban próbálom behozni a lemaradásom, hiszen nem illik a nagyérdeműt túl sokáig várakoztatni.

Whisky Show 2016 áttekintés (Magányos Maláta)

Az USA-ban ma Nemzeti Margarita Nap van. De vajon honnan ered ez az ital?

Az egyik legismertebb koktél története (izeselet.hu)

Évek óta tervezem, hogy szervezek egy Oscar-néző bulit, mindenki nagyon lelkes az ötletre, de ahogy közeledik a nap és belegondolnak, hogy másnap nincs mit tenni, munkába kell állni, hip-hop eltűnik a lelkesedés és mindenki diszkréten elmozogja a bulit. A változatosság kedvéért ezért idén sem szervezek bulit, nem frusztrálom a barátaimat egy újabb kellemetlen buli-lemondással, de összeállítottunk egy Glamour Oscar Gála koktél kalauzt, amit ajánlok azoknak, akik figyelemmel követik az eseményt.

A vörös szőnyeg italai: így ünnepeld az Oscar-gálát! (Bárkultúra)

oscar_koktelok.jpg

 

2017. 02. 23.

Egy kiváló bor krízishelyzeteket oldhat meg, kapcsolatokat ápolhat, konfliktusokat simíthat el a diplomáciában. Elsősorban persze kényeztet, nem csoda, hogy amerikai elnökökben, brit uralkodókban, orosz cárokban van egy közös pont: a kivételes borok iránti rajongás.

Elnökök és uralkodók – mit isznak, ha elegük van a politikából? (nlcafe.hu)

A legenda szerint William Sokolin borkereskedő 1985-ben egy párizsi pince falai mögé rejtve talált egy üveg 1787-es Chateau Margaux-t, ami egykor Thomas Jeffersoné, az Egyesült Államok harmadik elnökéé lehetett. Sokolin a borkülönlegességet 515 ezer dollárért akarta eladni, ám az egy 1989-es partin elszenvedte a világ legdrágább borbalesetét.

Padlón folyt szét a 65,5 millió forintos bor (origo.hu)

Huszonhetedszer rendezték meg České Budějovicében az Arany Sörpecsét (Pivní pečeť) versenyt, ahová több száz sörfőzde termékei – ezernél is több sör indult. Egy magyar érem született, a gyümölcsös sörök kategóriájában.

A XXVII. Arany Sörpecsét verseny: előretörnek a kisüzemiek! (Csehország, nem csak Prága!)

Szlovákia, Csehország, Szlovénia Románia, Horvátország, Szerbia és Ausztria dűlőit egyetlen este alatt bebarangolni nem is olyan képtelen vállalkozás. A különleges utazásra a CEWI hívta az érdeklődőket, az útikalauz Ercsey Dániel volt.

A Monarchia elfeledett dűlői (borsmenta.hu)

img_9901_2.JPG

 

2017. 02. 24.

Az Indoor sörfesztivál egy piaci rést óhajt betömni, amelyhez egyedül sajnos még kevés. Egy veréb nem csinál tavaszt.

Nézzen csak ki a Gellért Hotel úgy, mint egy jó kocsma (reset.hu)

A második világháború előtt az Első Magyar Részvény Sörfőzde minden bizonnyal azért keresztelte el sörét Paracelsusról, hogy sörének ne csak kiválóságát, de gyógyító hatását is bizonyítsa.

Paracelsus és a sör (Serteperte)

Nemcsak a BrewDog tulajdonosai hozták össze márkaterméküket a kutyájukkal.

A sör, a gazdik és a kutyák (hvg.hu)

Az ország szinte kislányként ismerte meg. A szemünk előtt vált gyerekműsor vezetőjéből komoly műsorvezetővé, a TV2-nél. Ma pedig már feleség és anya is. Csajos fehértől a menő vörösig - Ördög Nóra mesél boros élményeiről.

Ördög Nóra: Amikor azt hittem, felnőtt vagyok, vöröset ittam (boraszportal.hu)

Míg egy magát rendszeresen ájultra ivó fiatalt közkedvelt bulihuligánnak tartanak, az alkoholproblémái miatt segítséget kérő emberre már megvetően sütik rá az alkoholista bélyeget. A tinédzser- és fiatal felnőttkor a határtalan bulizásról szól, a szenvedélybetegségre hajlamosak lába alól ekkor csúszhat ki először a talaj. Ha viszont a fiatal nem iszik, a társasági életből is kimarad. Íme, így termeljük ki napról napra az alkoholisták új generációit.

Így lesznek alkoholisták a fiatalok (hazipatika.com)

Évi 2 mil­lió fo­rint­nak meg­fe­lelő össze­get bu­liz­nak el az ame­ri­kai fi­a­ta­lok. Ma­gyar­or­szá­gon ügyes kocs­má­zás­sal azon­ban sokat spó­rol­hatsz, 30 bu­da­pesti jog­hall­gató pon­tokba fog­lalta össze, ho­gyan.

Az éjszakába indulsz ma este? Itt van hét pénztárcabarát tipp (ripost.hu)

620x0.jpg

 

2017. 02. 25.

Magyarország összesen 23 díjat hozott el a neves Dublin Craft Beer sörversenyről, amelyen a Nagydíjat jelentő Dublin Cupot a Horizont Sörműves Kft. nyerte Saison Witbier sörével.

Taroltak a magyar sörök egy nemzetközi versenyen (index.hu)

Egy valamire egészen biztosan fény derül a lista láttán: a nem jó sörökre szívesen írják rá, hogy „a legjobb”, „az igazi”, vagy épp azt, hogy „prémium”. A Ratebeer listája következik!

Ez itt a világ 10 legrosszabb söre (beerporn.hu)

Lajos egy sörért bármikor szórakoztató, bár nem feltétlenül igazán megesett történetekkel szolgál a meghívásért cserébe. Legutóbb egy angliai történettel köszönte meg a meghívást.

Kocsmában mesélik (drinkunion.hu)

Hordókkal, díjakkal és plecsnikkel évről-évre tele a padlás.

Remélem, hogy egyre többen kezdenek el régi magyar fajtákkal foglalkozni (A Művelt Alkoholista)

Samuel Tinon szerint két igazán kiemelkedő borvidék van a világon, és ezek egymás elsőszámú versenytársai: Bordeaux és Tokaj. Csakhogy előbbi évszázadok óta szárnyal, miközben Tokajról azt sem tudjuk, merre kellene indulnia. A francia minták segíthetnek? Olaszliszkai otthonában, pincészetében ücsörögve kérdeztem a francia borászt.

Elrugaszkodtunk a földtől, a szárnyai tartják a gépet (vinoport.hu)

Nézzük meg, hogyan alakítják úgy (szinte észrevétlenül) az éttermek, hogy lehetőleg minél hamarabb végezzünk az étkezéssel.

Éttermek titkos trükkjei (Kívül tágasabb)

Nem akarsz inni a buliban? Esetleg te vagy a sofőr, aki a többieket a party után hazafuvarozza? Semmi gond, alkohol nélkül is nagyszerűen lehet bulizni!

7 tipp, hogyan bulizz alkohol nélkül (kamaszpanasz.hu)

Az oroszok megoldották a tubusos vodkát, az amerikaiak inkább betiltják az iszogatást az űrállomáson.

Pia az űrben? Felejtsd el! (nuus.hu)

000_dv936500.jpg

 

2017. 02. 26.

A Celis-féle wit szerte Belgiumban megtalálható a kocsmákban és örökké őrzi Pierre Cellis emlékét.

Az első sörforradalmár (Serteperte)

Mivel kamaszkorunk elmúltával, de legkésőbb a Bëlga zenekar színre lépése óta tudjuk, valljuk és hisszük, hogy bor és kóla tiszta lelkiismerettel nem vegyíthető, sőt mi több, emberiségellenes bűntett a VBK (vörösboros kóla, leó, cibere, vadász és számtalan más, tájegységenként változó elnevezés), válasszuk is el rögtön az ocsút a búzától.

Bor, kóla, Monarchia (mno.hu)

A borospalackok alternatív lezárása egyre gyakoribb, az újdonságok közül a csavarzárral találkozhatnak a legtöbbször a minőségi borok vásárlói. Ez a zárási mód már olyan tételeknél is megjelenik, amelyeknél fontos az otthoni tárolás és érlelés. Az Inforádió egy borakadémikussal járta körül a kérdést.

Megdől egy tabu a borral kapcsolatban (napi.hu)

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a fejlett országok közül Magyarország az ötödik helyen szerepel az alkoholfogyasztási listán. Itthon ugyanis 12,4 liter alkoholt fo­gyaszt el egy ember egy év alatt. Ezzel megelőztük az angolokat, franciákat, de még a finneket is, az élen a csehek állnak 14,1 liter/ fő fogyasztással.

Kétes siker: piában jobbak vagyunk az angoloknál (borsonline.hu)

1176520_c1-pia-ths.jpg

 

Kóstoló

Sörök

1906 Reserva Especial (Sörvadászat)

Arany Fácán Kakas (Porból lettem)

Kecskeméti Irsai Sörpezsgő (Kontár Komlókutató)

Fuller's ESB (Porból lettem)

Tuffbuzz X Mad Scinetist Sugarrdaddy (fenekig.com)

Löwenbräu Triumphator (Sörvadászat)

Kanizsai (Porból lettem)

Zlaten Dab (Sörkóstoló)

Black Alligator (Sörfigyelő)

Tesco Finest Unfiltered Lager (Sörvadászat)

Gusswerk Nicobar India Pale Ale (Mézízű Sörbet)

Arany Ászok Frissenszűrt (Kontár Komlókutató)

Finkbräu Pils (Sörvadászat)

Uhersky Brod Perun (Sörfigyelő)

Singha (Sörvadászat)

Arany Ászok Frissenszűrt (Sörbúvár)

Tanker Sound Check (Sörvadászat)

 

Borok

Barta Pince Öreg Király Dűlő Furmint 2013 (borrajongó)

Homoky Dorka Tokaji Furmint 2015, Birtokbor / Homoky Dorka Tokaji Furmint 2015, Bártfai-dűlő (a bor meg én)

Villa Tolnay Primus Rosé 2016 (gusto.hu)

Bott Frigyes Vinculum 2015 (borrajongó)

Kiss Gábor Villányi Rosé 2016 / Villányi Rouge 364 2014 / Villányi Cabernet sauvignon 2015 / Villányi Cabernet Sauvignon 2015 / Villányi Enigma 2015 / Villányi Enigma 2013 / Villányi Code 2012 (a bor meg én)

Takler Cabernet Franc 2014 / Mészáros Pincészet Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2015 / Ipacs-Szabó Nászút Helyett 2012 / Vylyan Cabernet Franc 2013 / Gál Tibor Cabernet Franc 2000 / Feind Cabernet Franc 2006 / Bujdosó Farkastanya Cabernet Franc 2012 / Vylyan Cabernet Franc 2008 / Bakonyi Makár Cabernet Franc 2015 / Babiczki Cabernet Franc 2009 / Bolyki Cabernet Franc 2013 / Kiss Gábor Code Cabernet Franc 2013 / Gere Attila Pincészete Cabernet Franc Válogatás 2006 / Twickel Szőlőbirtok Chateau Kajmád Cabernet Franc 2012 / Günzer Zoltán Cabernet Franc 2014 / Ikon Evangelista Cabernet Franc 2011 / Kiss Gábor Cabernet Franc Classic 2008 / NK Pompás Cabernet Franc 2013 / Feind Villa Quaiar Cabernet Franc 2003 / Gere Attila Pincészete Cabernet Franc selection 1993 / Tiffán Cabernet Franc 1996 / Tiffán Cabernet Sauvignon Barrique 1996 (borrajongó)

Takler Pince, Szekszárdi Cuvée, Regnum 2007 (a bor meg én)

 

Párlatok

V.S. 1898 (abszint.com)

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5312277365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása