.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 02. 20. - apuska
Hidegen indít, melegen rúg

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
A Heti sajtó nagyja komolyan adja. Csak az nem szűri ki belőle a lényeget, ki rá se sandít az alkoholra, pedig a látszat esélyt kínál a csalásra. Most? Ugye nem!

Hétszentség'17/7

2017. 02. 13.

A Hosszúlépés városi sétáin a szabadkőművesektől az itt élő kínaiak kultúráján keresztül Cseh Tamás emlékéig rengeteg izgalmas témát mutatnak be. Miért pont a pesti sör maradt volna ki? Ha pedig a magyar sörtörténetet kell feleleveníteni, akkor ki más jöhet szóba, mint Katona Csaba történész, az MTA munkatársa? Vele barangoltunk be a belvárost.

Két hetente kelnek életre Budapest rég elfeledett kocsmái (beerporn.com)

Több tucat embert vettek videóra, akik ütötték és rugdosták egymást egy kocsmában.

Óriási tömegverekedés egy kocsmában: több mint 100 ember esett egymásnak (blikk.hu)

Saját sört főzni menő. Főleg a mostani "kóstolós" hangulatban. Egy közgazdász két és fél év alatt jutott el a konyhalabortól az egyik legnagyobb nemzetközi sörverseny rongyrázós díjkiosztójáig. Önjáró sörsztori a kőbányai '70-es évek díszletei között, főszerepben a Hop Top Sörfőzde.

“Nem úgy van, hogy a sörcsap alá fekszünk, aztán hű, de jó” (hvg.hu)

Történelmi sörökkel foglalkozó cikksorozatunk aktuális részében végre jöjjenek a sörreceptek! 

Történelmi sörreceptek (MONYO blog)

A sör női vonala már ott elkezdődik, hogy a sörfőzéshez csak a komló nőnemű tobozvirágát használják fel. A finn népi mitológia szerint a sör megalkotója egy nő, Kalevatar, aki a mézet a medve nyálával összekeverve alkotta meg a világ egyik legkedveltebb italát. Az amerikai gyarmatosítóknál a családi sör főzői szintén nők voltak, akik többek között kukoricából, tökből, articsókából, zabból, búzából, mézből és melaszból is készítettek italt.

Egy nőnemű ital: a sör (nlcafe.hu)

Történelmi tény, hogy a középkorban a mezőgazdasági munkásoknak az idényben, több országban is főztek, vékony, gyakran a komló mellett más fűszerekkel is ízesített frissítő, szomjoltó söröket.

Aratási sörök (drinkunion.hu)

Gyertyafényes vacsora az alkalomhoz illő pohár borral, ami akár egy vallomással is felérhet. De mit válasszunk? Tuti tippjeink vannak. Azoknak is, akik csak most ismerkednek a borok világával, és olyanoknak is, akik már a címkével üzennének szerelmüknek.

Top bortippek Valentin-napra (hvg.hu)

1898-ban egy katalóniai likőrgyáros üvegeit olyan rajzzal címkézi fel, amelyen egy majom, Darwin arcvonásait viseli. A hasonlóság óriási, vitathatatlan. De nézzük, mi van a címke mögött!?

Darwin arcvonású majom egy spanyol ital címkéjén? (Spanyolban Otthon)

Köztudott, hogy a finnek nem vetik meg az alkoholt.

A finnek egy külön szót alkottak az otthoni berúgásra (888.hu)

760x0.jpg

 

2017. 02. 14.

Az első papírpépből készült alátétet 1892-ben szabadalmaztatta egy bizonyos Robert Sputh Drezdában. Ettől kezdve terjedtek el Európában a papír „korsó alá valók”.

A világ legdrágább söralátétei (Serteperte)

2017. március 2-án, az 5. Borjog és Bormarketing Konferencián a címben szereplő témáról is szó lesz, ezért előzetesen ezzel a kérdéssel fordultunk a Bormarketing Kerekasztal néhány résztvevőjéhez.

Van ma Magyarországon közösségi bormarketing? (vinoport.hu)

A kínai baijiu (magyarosan pajcsiu) cirokból vagy rizsből készült párlat, amivel nemrég találkoztam elsőként Ulric Nijs mesterkurzusán a Buddha-Barban. Nem mondom, hogy elsőre nem volt szükség minden nyitottságomra az intenzív, hol kanalas gyógyszerre, hol szójaszószra emlékeztető ízek feldolgozásához.

Baijiu mesterkurzusa Buddha Bárban (Koktél blog)

Szereti a vodkát? (Trend)érzékeny a nyelve? Kreatív az orra? Ha mindhárom kérdésre igennel felelt, és még utazni is szeret, azonnal jelentkezzen az állásra. A vodkamárka híres arca "A milliárd dolláros orr" - vagyis Per Hermansson ugyanis négy évtized után nyugdíja megy és átadná valakinek az illatos stafétabotot.

Álommunka: világutazó koktéltesztelőt keres az Absolut (baon.hu)

2per.jpg

 

2017. 02. 15.

Alapvetően kocsma, viszont konyhával rendelkezik, és rendkívül jó ételeket készítenek.

Kis Kapucinus (Fald fel Budapestet!)

Mitől csehes egy kocsma? A legegyszerűbb válasz az lenne, hogy attól, hogy Csehországban van. Csak sajnos mi magunk nem lehetünk mindig Csehországban. Szóval a kérdés mindig aktuális. Az Erkel utcai Doktor Blazsej a pesti-cseh vonalba tartozik.

Cseh kocsma Pesten (drinkunion.hu)

„Férfiálom” – ez is állhatna a budapesti Gozsdu-udvar tőszomszédságában megbúvó, a valóságban Pirítósra keresztelt kultúrkocsma bejárata felett, és ez röviden össze is foglalná a lényeget…

Kultúrkocsma a belváros dzsungelében (borsmenta.hu)

Több ezer angol pubot működtet a Heineken az Egyesült Királyságban, miután a legnagyobb sörgyártó felvásárlása után kilenc évvel egy újabb pub-láncot is megszerzett.

Gasztrofronton erősít a sörgyártó óriáscég (origo.hu)

Van a Drehernek a Hidegkomlós nevű söre, ami sok szempontból is nehezen besorolható tétel. Egyfelől a sima, klasszik Dreher szolgál az alapjaként, ennek megfelelően kukoricagrízzel készül, ugyanakkor amerikai aromakomlókkal hidegkomlózzák, hogy némi kortárs, már-már KÉZMŰVES hangulatot kapjon. 2016-ban Calypso, 2017-ben újra citra komlóval. Összehasonlítás következik!

Hidegkomlós évjáratkóstolás (Sörbúvár)

Év végéig a gyárlátogatás és ingyenes sörfogyasztás az Igazi Csíki Sörnél.

A sör a ház ajándéka! (kisalfold.hu)

Az aacheni illetőségű Sebastian Sauer nem az amerikai-angolszász craft-beer kultúra nyomdokain halad, ő helyi hagyományokat kutat és reinterpretál. A Freigeist sorozatot egy kölni brewpubbal közösen jegyzi, és főképp savanyú sörökből áll.

Freigeist sörkóstoló a Séfodúban (Folyékony Kenyér)

Minden a cseh sör körül forog majd a MÁV Nosztalgia legizgalmasabb tavaszi túráján, amelyen Brünnbe visznek a különlegesen kényelmes osztrák schlieren kocsik, hogy a lehető legjobb helyen kóstolhasd meg Morvaország ínycsiklandó ízeit!

Idén tavasszal Brünnbe visz a Pivo Expressz (beerporn.hu)

Már régóta foglalkoztat egy jelenség a borászatok marketinghez kötődő viszonyával kapcsolatban. Most látom elérkezettnek az időt, hogy kitárgyaljuk ezt a témát. Lesz, aki magára ismer, és lesz, aki megsértődik. De hát tudja: kinek nem inge...

A marketing nem rólad szól, hanem a termékedről (vinoport.hu)

Maurer Oszkár Szegedtől nem messze, a ma már Szerbiához tartozó Hajdújáráson él. A Dél-Csongrádi borvidékhez tartozó szőlőültetvényeinek egy része is itt, a másik része pedig az ikonikus Szerémi borvidéken található.

Mauer Oszkár borász – Az ősök tudásáról és a boldogságról (foodandwine.hu)

Ha valaki elfelejtette a Valentin-napot, akkor garantáljuk, hogy a bocsánatkérő borcsomagunkkal a létező összes személyiségtípusú szépséget le tudjuk venni a lábáról. Egy bor, egy masni és már szent is a családi béke.

Bocsánatkérő borcsomag (boraszportal.hu)

 Gyűjteni jó! Hasonszőrűekkel összejönni jó! Csereberélni jó! Sört inni a legjobb!

 

2017. 02. 16.

Eszembe jutottak a „régi szép idők”. Amikor még nagyon szívesen utazgattam szerte az országban, élveztem a vonatozást, mert közben tudtam olvasni, akár dolgozni is. Természetesen beültünk az induláskor az étkező kocsiba és Szegeden úgy kellett bennünket kirobbantani onnan. Csodálatos szalonnás rántottákat ettünk, sörözgettünk és kávézgattunk, sokat beszélgettünk - szóval elvoltunk. Ismertük jól a pincéreket, szinte törzsvendégek voltunk, mint egy kávéházban.

Száguldó éttermek (Mélyenszántó)

Nagy nap ez a Rizmajer Sörfőzde életében, óriási mérföldkő, hogy megnyitotta sörházát a Blaha Lujza tértől egy kőhajításnyira.

Jöjjön ma este hétre a Rizibe! (Kézműves sört a népnek!)

Nagyon zavart egy házisör főzőt, hogy magyar nyelven nem talált olyan weblapot, amely összefoglalja a lehető legtöbb sörfőző alapanyag adatait. Nekiállt hát saját maga.

Ez az oldal nagyon meg fogja könnyíteni az otthoni sörfőzést (beerporn.hu)

Sörforradalom van honunkban, mint tudjuk. Én meg némileg lankadó forradalmi hevülettel kóstolgatok mindenféle forradalmi sört. Erről szól ez a poszt is. Konkrétan a forradalom egy speciális szegmensét vizsgálom ez alkalommal, az ún. hoplagereket.

Promontor nagy kézműves sörtesztje: a hoplagerek (Promontor)

Hallgassunk cseh sörös zenéket!

Éljük túl a tél végét...cseh sörös zenékkel! (Jaromír 68)

“A Sörmester és a Séf” estsorozat nyitóeseményeként közös sörvacsorát tartunk a Jardinette vendéglővel. Ennek apropóján beszélgettünk Kálmán Zoltán tulajdonossal és Csánki István konyhafőnökkel. Sok mindenről szó esett az interjú alatt, többek közt az étterem történetéről, a magyar gasztronómiáról, vagy éppen a sör és étel párosítás menetéről.

“Ez nekem is egy új kihívás.” Csánki István (MONYO blog)

Ahogy 2012 óta minden évben, idén is tudósítunk a Furmint Február Vajdahunyadvárában megtartott nagy kóstolójáról, ahol évről-évre felvonul a Kárpát-medence furminttermelőinek apraja-nagyja.

A Furmint Február szerintünk 2017. (borrajongó)

Villámkérdések és őszinte válaszok lélekről, életről, döntésekről. Aki válaszol: Bolyki Jani borász.

Kaptam egy gombot anyukámtól a nadrágomra (mno.hu)

A Polgár Pincészet szakmai portfólió és muzeális tétel kóstolóján jártunk, és be kell vallanunk, többször is szerelembe estünk... A pincészet 40. évjáratának alkalmából a teljes elérhető tételsor bemutatásra került - igazi élmény volt kóstolni a borokat.

40. évjárat (esszlessz)

A keszthelyi Pampetrics Borkereskedés 2005 óta családi vállalkozásként működik, 1200-féle magyar és külföldi bort forgalmazva. A borbár vezetőjével beszélgettünk.

Minőségi bort mindenkinek! (monitormagazin.hu)

Kovács György, az Angliában élő 23 éves flair bartender Guinness rekordot döntött megadott időn belüli legtöbb egykezes üvegpörgetés számban.

Egy zseniális liverpooli magyar bartender Guinness-rekordot döntött (index.hu)

A Tostitos célja nem kevesebb, mint hogy kivegye a részét az ittas vezetés okozta halálos balesetek számának csökkentésében.

A chips, ami nem engedi, hogy részegen vezess (winelovers)

A sok mindenről híres Kovács Ákos ezúttal új profilját mutatta meg a világnak! Stábunkat saját boréttermébe kalauzolta el, mely a belvárosban várja az éhes és borra vágyó embereket. Az alapító természetesen nemcsak a test, hanem a szellem gyarapodását is fontosnak tartja, így számos kulturális programot is szerveznek a vendéglátóhelyen.

 

2017. 02. 17.

Sok találgatást lehetett hallani arról, hogy a pesti Broadwayről hova költözik az Instant. A hír igaz, egyesül az Instant és a Fogas Ház, ezzel pedig minden bizonnyal a legnagyobb európai belvárosi klubbá válnak. Plusz 1200 négyzetméterrel, számos új zenei projekttel és egész héten át tartó nyitvatartással indul újra március 14-én az Instant, a Fogas Ház, a Fogas Kert, a Liebling, a PONT, a LÄRM és az egyelőre meglepetésnek számító újabb egységek.

Összeolvad az Instant és a Fogasház (welovebudapest.hu)

Pálinkás jó napot! Akár így, „ízes” magyarsággal is köszönthették volna egymást csütörtökön a megyei közgyűlés tagjai, annyit beszéltek „nemzeti üdítőitalunk” sorskérdéseiről a NAV-os évértékelő folyományaként. Mi mást tehettem volna a tudósítók padsorában helyet foglalva: ittam szavaikat.

Pálinkás jó napot! (szon.hu)

A Reneszánsz Pálinkaház életre hívói annak idején olyan megoldást kerestek a megélhetésre, ahol nem kell dideregni, nem kell fázni. A pálinka ötlete egy romantikus este, egy mozizás után fogant. A mozi után betértek egy vendéglőbe, ahol a pálinkásüvegek látványa, és az ott kóstolt pálinka segített meghozni a döntést.

Újjászületés Badacsonyörsön, a Reneszánsz Pálinkaháznál (e-Pálinka)

Háromszoros jó hír! Megnyílt a József körúti Rizmajer Sörház! Hip, hip, hurrá! Jó hír, hogy belvárosi vendéglátásban is lehet ezentúl fixen, nagy választékban kapni Rizmajer söröket. Az is jó hír, hogy a nyolcadik kerületi kocsmanegyed egy vélhetően stabil taggal továbberősödött. Az meg a legkedvesebb jó hírem, hogy itt egy újabb magyar söröző, ami természetességgel kínál bőséges kocsma-étlapot az italok mellé

A Rizmajer sör elöntötte a József körutat – SÖRHÁZ NYITÁS (kocsmaturista.hu)

Minden sört nem lehet birtokolni, engedjük el a dolgot. Egy ideig próbál az ember mindent megkóstolni, mindent pontozni, szinten tartani magát, de eljön az a pont, amikor fel kell tennünk a kérdést, ki van a nyeregben: a sör, vagy mi?

Hogyan legyünk jó sörsznobok? (fenekig.com)

Az összes különleges ízesítésű sör elbújhat a bonsai-sör mellett, amit két brazil sörkészítő palackozott formában már piacra is dobott.

Bonsaiból sört? Miért ne? (diningguide.hu)

Néha jól esik lehuppanni a kanapéra  és betenni egy jó filmet. Olyan gyöngyszemeket ajánlunk nektek, amiben folynak a jobbnál jobb borok és készülnek a finomabbnál finomabb ételek. Ízlelőbimbókat és borospoharakat bekészíteni!

Spicces leszel ha végignézed! (boraszportal.hu)

„Az ismereteimet szeretném rendszerezni” – válaszoltam csípőből a WSET középfokú tanfolyamon feltett kérdésre, hogy mit is keresek ott. Utólag végiggondolva tényleg erről is volt szó. Amiről szó volt: kitekintés a világ és Magyarország legfontosabb borrégióira szőlőfajtákon keresztül. Fő párlat kategóriák megismerése, erősített borok stílusainak bemutatása, különböző pezsgőbor készítési eljárások.

A címke mögött (borsmenta.hu)

Napokban ismét felfedezhettem egy régmúltra visszanyúló családi pincészet borait, akik a Balatonboglári borvidék egyik legismertebb borászata. A balatoni vitorlázás is nagy szenvedélye a családnak. Nem csoda, hiszen a borok elnevezése is utal erre.

Hajókkal Dél-Balatonon- Bujdosó Pincészet (esszlessz)

A reduktív, gyümölcsös somlói borok bárhonnan származhatnának, hiszen nincsen bennük se test, se ásványosság, mondja Kolonics Károly interjúnkban. A somlói borász a Mandiner.bornak arról is beszélt, szerinte milyennek kell lennie egy igazi somlóinak.

Kolonics Károly: Én gyémántot csiszolnék (mandiner.hu)

Az első magyar szaké koktélversenyen néhány tehetséges bártender megmutatta, hogy a szakéból is elsőosztályú koktélokat lehet készíteni.

A szaké is belépett a koktélok világába (Bárkultúra)

Már látszik, hogy mi lesz az idei fesztiválok és bulik sztárja, amelynek segítségével jóval olcsóbban és könnyebben juthatunk alkoholhoz, mintha a pultnál állnánk sorba.

Hiánypótló: itt az alkoholt csapoló retikül (hvg.hu)

secretwine.jpg

 

2017. 02. 18.

Nagyot húzott a nagy múltú, „A Keselyűhöz” címzett söröző: saját sörfőzdét nyitottak helyben, ahová – egyelőre legalábbis – özönlenek a turisták.

Staroměstský Pivovar U Supa (pragaisorozok.hu)

Sok alkoholt ittál az este, és most nem érzed jól magad? Segítünk, hogy gyorsan összekapd magad.

Ez a 10 legtutibb szer másnaposság ellen (blikkruzs.hu)

Itt egy térkép a világ valamennyi országának kedvenc sörfőzdéjéről, amelyet az Untappd segítségével állítottak össze.

Ezek a világ legnépszerűbb sörfőzdéi (beerporn.hu)

A kocsmai dohányzás egyik utolsó bástyája is elbukott. Zeman elnök aláírta a törvényt és júniustól immár Csehország kocsmáinak belső termeiben tilos lesz a dohányzás.

Dohányfüstös terem (drinkunion.hu)

2014-ben tért vissza a családi birtokra, Zalába, Csörnyeföldre, hogy folytassa a családi örökséget. Ami Dóri esetében nem csak a borászatot jelentette, édesapja után a háriorvosi praxist is viszi tovább. Délelőtt doktornéni, közben birtokot igazgat, bort kóstol, bemutat, mosolyog, és még bulizni is van ideje, nem is értjük, hogyan.

"Én itt a helyemen vagyok" - Bussay Dóri interjú (Juniborbár)

16707550_639628126244440_2917992163086300036_o.jpg

 

2017. 02. 19.

Az idei VinCE Budapest legnagyobb sztárja Miguel A. Torres, a spanyol borászat doyenje, a 45 millió palack spanyol bort értékesítő Torres-birtokok tulajdonosa.

Így sikerült Magyarországra csábítani a borvilág sztárját (gusto.hu)

Palackba zárt balatoni napfény, finom, ízletes borok. A BalatonBor az első olyan közösségi termék ma Magyarországon, ahol a bor stílusa is kritérium, és ami közösségi gondolkodást, összefogást fejez ki. Nézzük az idei a bírálatot a BalatonBorról.

Megvannak az idei BalatonBor készítői (boraszportal.hu)

balatonbor1_1_1.jpg

 

Kóstoló

Sörök

Mikkeller Spontan Seabuckthorn (Mese habbal)

Lehe Blackmouth Cur (Sörvadászat)

Kaltenecker Fiesta (Sörkóstoló)

Madame Porter (Sörfigyelő)

Szalon (Porból lettem)

Falkenberg (Porból lettem)

Szarvasi Komlós Favágó (Sörvadászat)

Primator Rytirsky (Sörfigyelő)

Ožujsko (Sörvadászat)

Petrus Dubbel Bruin (Mézízű Sörbet)

Szarvasi Vörös Favágó (Sörvadászat)

Lehe Casper (Sörvadászat)

Regent félbarna (Sörfigyelő)

 

Borok

2HA "Egyszervolt" Birtokvörös 2014 (borrajongó)

Gallay Nyékládháza 2015 Zenit / Gallay Bükki Pinot blanc 2015 / Gallay Bükki Blanc 2013 / Gallay Bükki Zweigelt 2013 / Gallay Bükki Kékfrankos 2013 (a bor meg én)

Matua Malborough Sauvignon blanc 2016 / Old Coach Road Sauvignon blanc 2016 /  Montes Chardonay 2015 / Aldis Chilei Merlot 2016 / Trapiche Malbec 2015 / Sunrise Cabernet sauvignon 2015 / Cimarosa Syrah 2012 / Hien Bourglois Pinot noir 2014 / Starry Night Old Zinfandel 2005 (Esszlessz)

Weingut Georg Mosbacher, Weisburgunder Brut Sekt 2014 (a bor meg én)

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7812256196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása