.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 01. 30. - apuska
Nem Csíkol

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
A Csíki sör körüli médiavisszhang a Heti sajtó teljes egészét izomból lenyomta. Kár lenne hagyni, mert az élet-halál harcnak tűnő kamumarketing játszmánál fontosabb dolgok is történtek a világban.

Hétszentség'17/4

2017. 01. 23.

Súlyos statisztikával jött ki nemrég a "The Lancet", aza a világ vezető egészségügyi folyóirata. A jelentés szerint az ír nők több mint 60 százaléka fogyaszt alkoholt a terhesség alatt.

Na, szerinted melyik országban piál a nők 60 százaléka terhesen is? (Napi Csárt)

Spanyolországban, egy fiatalokból álló, innovatív csapat tavaly feltalálta a kék bort. A Gik névre keresztelt ital rövid idő alatt állati népszerű lett, piacra dobása óta 100 ezer palackot értékesítettek belőle. A spanyol hatóságok rádöbbentek, hogy a Gik a rendes bor piacát is veszélyeztetheti, és mostantól egyáltalán nem akarják, hogy a kék italt bornak nevezzék.

A spanyolok betiltják a kék bort (origo.hu)

Mark Steinhardt az AJS Tap Handles vezetőjeként jócskán szemmel tartja a sörcsapok fogantyúit, hisz cége évente nagyjából félmillió darab csapnyelet szállít le. Ügyfelek között ott vannak a legnagyobb sörgyárak és a legapróbb mikrofőzdék - ezen a téren is lehet nagyot alkotni.

Te is mindig lecsekkolod a sörcsap nyelét? (beerporn.hu)

Elindultam a Király utcán, amit a legfontosabb kocsmautcának mondtak a lakosok. Elsőként a Nappaliba tértem be, mi első hallásra egy laza, egyértelmű találkozási pont a város közepén. Első látásra pedig egy modern, kényelmes, társasági kultkocsma.

Kocsmatúra a Pécsi Napok idején #1 @Nappali (kocsmaturista.hu)

Bemutatjuk a Kölsch történetét, a stílus jellemzőit és egy házisörfőzős recepttel is készültünk nektek.

Minden, amit a Kölsch-ről tudni kell (MONYO blog)

Honnan szerezzen az ember lánya/fia sörecetet, amikor ilyet nem is lehet itthon kapni? Hát akkor nem marad más hátra, segíts magadon, azaz készíts magadnak egy jó adaggal.

Egy főzőműsor margójára-, hogy készül a sörecet? (Nők a sör körül)

2017-ben új, egész éves programsorozattal készül a DiVino: 365 nap alatt virtuálisan bejárják Magyarország borvidékeit és bemutatják a Junibor Egyesület tagjait. Ők azok a fiatal magyar borászok, akik bejárva a világot friss szemlélettel és energiával viszik tovább a családi pincészeteket, vagy épp építenek saját borászatot.

10 nap 1 borász (Esszlessz)

A borban az a szuper, hogy bármilyen formában is kapcsolódik a történethez, mindenképpen jó élmény lesz. Még a leghíresebb karikaturisták is rendszeres eszközként használják mondanivalójuk átadására. Éppen ezért szedtük össze a kedvenc illusztrátorainkat.

Kedvenc boros karikaturistáink (winelovers)

plante.jpg

 

2017. 01. 24.

Az emberek többsége nem is tudja, hogy az alkohol a diéta alatt bizony tiltólistás. De az egészséges életmód híveinek is csak ritkán fél bele, úgyhogy érdemes kétszer is meggondolni, hogy hány koktél csúszik le egy-egy bulizás alkalmával.

5 ok, amiért hizlal az alkohol - Durva tények! (life.hu)

„A sörfőzők nem kérték. A fogyasztók álmodni sem mertek róla. Az üveggyártók el sem hiszik.”  Így kezdődik a Fortune üzleti magazin 1936. januári, az egy évvel korábban, 1935. január 24-én piacra dobott dobozos sörről szóló cikke.

Hatalmas bukást vártak, elsöprő sikert hozott az első dobozos sör (mult-kor.hu)

 Szerinted milyen a Rolling Stones vagy a The Police bora?

Idd meg a kedvenc rockbandádat! (winelovers)

A hozzám hasonló, átlagfizetésből élő, önmagát (és családját) fenntartó, alkalmazotti státuszú magyar embernek adok néhány támpontot, amik főleg saját tapasztalatokból, néha hülyének tettetett fórumposztokra írt tanácsokból, ötletekből, esetleg más bloggerek tapasztalatai alapján születtek.

Csóró vagyok, de whiskyt akarok! (The Whisky Curator)

csorowhisky3.jpg

 

2017. 01. 25.

Újra lesz pécsi pezsgő, miután a pezsgőgyár tulajdonosa, a Cezar Winery feltámasztja a Littke pezsgőt. A pezsgő már hónapok óta érik, hamarosan palackba kerül.

Feltámad a pécsi pezsgő (pecsma.hu)

A San Diego-i Kalifornia Egyetem hallgatói karnyújtásnyira kerültek attól, hogy a Holdon főzzenek sört, lévén az ifjú mérnökök bekerültek a Google Lunar XPRIZE által létrehozott Lab2Moon verseny 25 legjobbja közé, lévén a tudomány óriási lehetőségeket lát abban, hogy nem földi körülmények között például miként működik az erjedés folyamata.

A Holdon főzött sör lehet az utóbbi évek egyik legnagyobb dobása (androgeek.hu)

Az ősi ékírásos szövegek és az edényekben talált maradványok arra utalnak, hogy Mezopotámia lakosai kedvelték a gabonafélékből előállított erjesztett italt, ám nem sokat lehet tudni a receptekről. Könnyen lehet, hogy a sumér sör nem is tartalmazott alkoholt.

Nem is volt alkohol a sumérok ősi sörében?! (beerporn.hu)

Az End of History nevű sör ugyanis se nem gyenge, se nem olcsó. A BrewDog nevű cég sörfőző mestereinek még 2010-ben gurult el a gyógyszere, amikor csináltak tizenkét palacknyit ebből a micsodából, majd piacra dobták Skóciában.

Tippeld meg az árát és az alkoholtartalmát ennek a döglött mókusba palackozott sörnek! (player.hu)

Szeretek sörrel főzni. Arra azonban nagyon kényes vagyok, hogy a receptben szereplő sör mennyisége kevesebb legyen, mint ami az üvegben van. Hogy legyen mit innom főzés közben.

Főzés közben is jólesik a sör (drinkunion.hu)

Budapest egyik legmenőbb éttermében és élményközpontjában fő motívumnak a XIX. századi betyárvilágot választották, aminek elemeit tökéletes összhangba hozták a mai kor igényeivel.

Múzeumozz Budapest egyik legjobb magyaros éttermében! (444.hu)

Avagy hogyan látja a magyar sörforradalmat az, aki átélte az igazit is? Bryan Cohen újságíró Philadelphiából, szeptember elején töltött itt pár napot. Bejárta a várost, írt a Zsidónegyedről, az ételekről, a kultúráról, és persze a sörről. Megnézte a Főzdefesztet, eljött sörtúrázni, beszélgetett a magyar színtér alakjaival és csak úgy beült minél több helyre, minél több magyar sört kóstolni.

Egy amerikai Budapesten (fenekig.com)

budapest-article-page-001.jpg

 

2017. 01. 26.

Most kiderítheted, milyen fajta bor illik hozzád a csillagjegyed szerint!

Borozz a csillagok szerint – itt a nagy borhoroszkóp! (nlcafe.hu)

London egyik legizgalmasabb negyedében, Southwark-ban, az ezer éves kőfalak maradványai és a legmodernebb fém-üveg épületek között rengeteg a kocsma. Közöttük a legrégebbi, a George Inn.

The George Inn, London (Zabhegyező)

Matias megszűnése tárggyal írt körlevelet Matyi Dezső borászatának minden partnerének a cég kereskedelmi vezetője. A Matias borászat bezárt, tevékenységének megszűnése miatt nem tudok árut szállítani, áll az e-mailben.

Bezárt a Matias, Matyi Dezső borászata (mandiner.hu)

Minden szakmának megvannak a maga díjai, amelyeket rangos és kevésbé fontos, számon tartott és nem is ismert egyesületei, szervezetei évről évre kiosztanak, hogy aztán a díjazottak neve mellé mindörökre odakerülhessen egy titulus, ami jól hangzik, de szinte senki sem tudja pontosan, hogy mit takar. Így van ez a borászokkal is. De hogy lesz valakiből Év Bortermelője, Borászok Borásza vagy Gál Tibor Emlékdíjas? A három fontosabb cím tudnivalóit vesszük sorra.

Ezek a titulusok számíthatnak a borcímkén (winelovers)

Boncolgatjuk a kézműves és technológiai borászkodás ellentéteit, egymáshoz való viszonyukat.

Kézműves, vagy amit akartok (borrajongó)

Minden gyártó más-más ízhatást céloz meg. Minden pezsgőpince terméke idéz egy hangulatot, mindegyiké másmilyent. Hogy neked melyik jön be, azt csak egy módon tudhatod meg: ha összekóstolod őket.

Milyen pezsgővel koccints? (24.hu)

A Trump Hotelben a Benjamin Bar & Lounge itallapján a Royal Tokaji 2007-es Eszenciájából egyetlen pohárnyi 100 ezer forint. Hogy miért, arról a készítőt kérdeztük.

Százezer forint egy pohár borért (vinoport.hu)

A monda szerint az ültetvényeken dolgozó rabszolgák ismerték fel, hogy a cukorkészítés egyik melléktermékéből, a melaszból alkoholt lehet erjeszteni. A későbbiekben ezeket az erjesztett italokat lepárolták, illetve hordókban érlelték és megszületett a valódi rum. Jellemzőik alapján a rumok csoportosíthatók, fogyasztásuk nem csak tisztán, de koktélokban is helyén való.

A koktélok színes világában még eco koktélt is találhatsz! (Bárkultúra)

20170123_171300.jpg

 

2017. 01. 27.

A hatvanas években a nagyapa már főzött pálinkát a piliscsabai termelőszövetkezet főzdéjében, de ennek vajmi kevés köze van ahhoz a gyönyörű, Ekler Dezső által tervezett, geotermikus energiával fűtött pálinkaházhoz, ahol éppen egy tölgyfahordóban érlelt Juhfark pálinkát kóstolunk.

Amikor a som virágzik, azt úgy mondják „somlik a hegy” – látogatás a Cornus pálinkák otthonában, a Somló Spirit Pálinkaháznál (e-Pálinka)

Magyarország kormányának, és vezető politikusainak segítségét kéri a háromszéki önkormányzat, hogy az erdélyi, székelyföldi magyar pálinkafőzők felírhassák a termékeik címkéjére anyanyelvükön, hogy pálinka.

Lépnek, hogy magyarul is felírható legyen az üvegre, hogy pálinka (szekelyhon.ro)

Kína már szinte mindent tud a borról, amit tudni lehet. Már most rengeteg szőlőterülettel rendelkezik, és ez a globális felmelegedésnek köszönhetően csak növekedni fog. Jelenleg a világ 6. legjelentősebb bortermelő országa. A kínai Holdújévhez időzítve háromrészes sorozatban járjuk körbe, hol tartanak ma.

Jövőre a bordeaux-i is Kínából jön? (vinoport.hu)

Egyre több rocksztár indít sört a saját márkaneve alatt, sőt olyan is van, aki sörösdobozon adott ki lemezt. Így próbálnak több pénzt keresni.

A sör az új aranylemez (origo.hu)

Hogy hangzik az, hogy két és fél órán keresztül kísértem a sört hosszúlépéssel? Remek volt! Valójában a Hosszúlépés nevű, különleges budapesti sétákat kínáló cég új túráján vettem részt, A pesti sör címmel, Katona Csaba sörtörténész vezetésével.

Sört Hosszúlépéssel? – A pesti sör Katona Csabával (kocsmaturista.hu)

Dennis Forth norfolki lakos éppen tizenöt éves volt, amikor megitta első sörét a helyi Red Hart at Three Holes nevű sörözőben. Azóta hűséges látogatója a pubnak, hetvenötödik születésnapját is ott ünnepelte. A kocsma tulajdonosa kijelentette, hogy az elkövetkező negyven évben bármennyit ingyen ihat a sörözőjében. Ez a legkevesebb, amit adhatunk a leghűségesebb vendégünknek – mondta.

Sör – a hosszú élet titka (Serteperte)

Egy kedves barátunk, Bujna “Bujci” András szólt pár hónapja, hogy a grafikus iskolájában vizsgafeladatnak sörös tematikát választott. Beszélgettünk egy kicsit a lehetséges koncepciókról, aztán ezekkel a gyönyörűségekkel állt elő. Kitennéd te is a szobában / a kocsmádban?

Sörposzterek (fenekig.com)

f57a6585small.jpg

 

2017. 01. 28.

Budapesten már nem számítanak újdonságnak azok a vendéglátóipari egységek, amelyek kifejezetten a videojátékos közösséget igyekeznek megszólítani, de az InGame Esport Lounge & VR Arcade még így is érdekesnek számít, hiszen egy egészen új közönséget vesz célba, ráadásul nemcsak a legmodernebb technikával, de kifejezetten széles italkínálattal várja az érdeklődőket.

Megnyílt Budapest legérdekesebb szórakozóhelye (origo.hu)

Egy friss kutatás azt bizonyítja, hogy a szerelmes párok hatással vannak egymás alkohol fogyasztási szokásaira is. Egyfajta ivócimborákká válnak, az ivást ugyanis arra használják, hogy minél jobban kötődjenek egymáshoz. Ez viszont oda vezethet, hogy egészségtelen mennyiségű italt fogyasztanak el közösen.

Túl sokat iszol? A párod a hibás! (888.hu)

Az ősz hozta a hírt: új nevet keresnek az olaszrizlingnek. Szegény szőlő, nem is tudtam, hogy megárvult, örökbe kell fogadni, felvetetni vele valami új nevet, csillogó lesz és frappáns, olyan hangzatos, hogy ettől aztán majd annyi borkereskedő zarándokol a Balaton partjára, mint haddzs idején hithű muszlim Mekkába. Vagy nem?

Nekem olaszrizling, nekem graševina (pecsiborozo.hu)

Gondolná, hogy Kína már a WSET második legnagyobb piaca? És hogy nem egy magyar bor képviseli hazánkat? A kínai Holdújév alkalmából háromrészes sorozatban járjuk körbe, hol tartanak ma.

Kínai borbiznisz: világuralom vörösben (vinoport.hu)

Mindig az első a legjobb. Az első sör visszavonhatatlanul jelzi az est kezdetét napszaktól függetlenül, lehet reggel vagy éjszaka – amikor, akkor. Az első sör nehéz, sűrű ital, szemben a harmadikkal, de főleg az ötödikkel, valamiféle főzelék avagy leves, tápláló, gyógyító varázsital.

Az első sör (drinkunion.hu)

„Betiltotta a román táblabíróság az Igazi Csíki Sör gyártását és újra a Heinekennek kedvezett!” – kürtölte világgá pénteken az Igazi Csíki Sör a Facebookon, és vele együtt kritikátlanul számos magyar lap. Lénárd András, az Igazi Csíki Sört gyártó székelyföldi vállalkozó ugyan még nem tudja mi áll a másodfokú, jogerős ítéletben, azt azonban igen, hogy ha román zászlót tett volna a sör címkéjére, senki nem babrált volna ki vele. Csodás tanmese.

Igazi Csíki Sör: Kibabráltak velünk a csúnya románok (mandiner.hu)

16300377_1842512786021185_218107195271748567_o.jpg

 

2017. 01. 29.

Miből mennyit? Kényes kérdés ez az alkoholfogyasztás dolog. Ha túl kevés van belőle az a baj, ha túl sok, akkor pedig az.

Esküvői alkohol kisokos (Nagy nap neked)

Washington állam tagadhatatlanul az egyik keltetője az újkori amerikai craft lepárlóknak. Északi, óceánparti fekvése, Skóciához hasonló klímája lehetővé teszi a whisky hazájához hasonló körülmények elérését. Ezeket a körülményeket szereti a most bemutatásra kerülő Woodinville Whiskey Co. is.

Amerikai lepárlók sorozat: Woodinville Whiskey Co. (The Whisky Curator)

A MALTeR sörétterem koncepciója, miszerint egyszerű, de minőségi és ötletes kajákat kínál fel sörözés mellé, nagyon szimpatikus nekem. És ha ezt a megújulás és a kísérletezés jegyében is teszik, dupla pont! Az új ételeken kívül most még egy bosnyák rakija- és likőrcsaládot is bemutattak.

Megkötött a MALTeR – új év, új kocsmakaják, új italkultúra (kocsmaturista.hu)

Barna sör, a kedvenc italaim egyike. Mintha Magyarországon magam lennék ezzel. A barna sört ritkán és kevés helyen lehet kapni. A magyarországi közhiedelemben az a téves nézet, hogy a barna sör édes, nőknek való ital, a nők meg nem isznak sört és különben is a sör nem ital a nő nem ember.

Barna sör, szerelmem (Serteperte)

Klasszikus német kerámia és porcelán korsókon gyakran feltűnik a a jelölés 11§ és a felirat „es wird fortgesoffen” – azaz: igyál, amennyit bírsz. Egy kis részegeskedés történet következik.

A 11-es paragrafus (drinkunion.hu)

909_copy_3_11-es.jpg

 

Kóstoló

Sörök

Neuberg (Porból lettem)

Szarvasi Favágó (Sörfigyelő)

Wanderburg (Porból lettem)

Ottakringer Gold Fassl (Porból lettem)

Banana Bread Beer (Sörfigyelő)

Primátor Diamant (Sörfigyelő)

Bavaria 8.6 (Porból lettem)

Argus Strong (Porból lettem)

Tuborg Green (Porból lettem)

Rocky Cellar (Porból lettem)

 

Borok

Schieber Pince, Szekszárdi Cabernet sauvignon 2013, Solutio Perfecta (a bor meg én)

Seckinger Riesling vom Löss 2015 / Matošević Grimalda bijelo 2013 / Montes Alpha Syrah 2013 (pecsiborozo.hu)

Szászi Birtok, Szent György-hegyi Olaszrizling 2015 (gusto.hu)

Gere Attila Pincészete, Villányi Kopar Cuvée 2008 (a bor meg én)

Felton Road Bannockburn Pinot Noir 2014 / Cornish Point Pinot Noir 2014 (borrajongó)

 

Párlatok

Glenfiddich IPA (Magányos Maláta)

77 New York Wheat Whiskey (444.hu)

Glenmorangie Bacalta (Barman's Choice)

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8712165929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása