.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 09. 16. - apuska
Hadik

Cím: 1111 Budapest, Bartók Béla út 36.
Látogatás: 2016. szeptember 9. 19:15-22:00
Google Maps

A Hadik többé nem kávéház, szimplán csak Hadik. Ma a kávéház kifejezés mást jelent, mint anno, márpedig ez nem egy kimért, decens hely, és kár lenne holmi értelmezési kérdések miatt a vendégeket elriasztani.

Telefon: +36 1 279 0290
Facebook: fb.com/hadikkavehaz
Web: http://hadikkavehaz.com

Vélemény

apuska:

„Ott volt mindenki, aki fontos. Ott volt mindenki, aki számít. Ott volt általában mindenki. Ott volt Aranka, a királynő, udvarhölgyeivel, Devecseriné Guthi Erzsébettel, Kondor Líviával és Klug Bözsivel. Ott volt Karinthy, a főisten, az udvartartásával. Ott volt a sakk-kör elnöke, aki azonos volt Karinthyval, és az eszperantók magyarországi elnöke, aki szintén ő volt. De általában mindenki ott volt. Mindenki, aki számít. És ezek mind egyszerre beszéltek.” Írta a helyről Karinthy Frigyes unokája, Karinthy Márton, aki a Hadik jelenkorában is jelen.

Féltékenységi drámáktól, botrányoktól, szócsatáktól volt hangos Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes idejében a Hadik. A kultikus helyre alkotni és szórakozni jártak a század nagyjai, igazi bohém találkozóhely volt, ahol egy-egy jól sikerült vers után elihatták a kapott gázsit. Itt vettek fel Bőhm Aranka barátnői először nadrágot a szoknya helyett, és itt tartották beöltözős, vagy épp vetkőzős farsangjaikat a húszas évek hírességei.

Botrányos híre mellett a Hadik mindig is a művészek ihletője, és az irodalmi alkotások tetthelye volt. Itt írta Karinthy a Tanár úr, kéremet, sőt, Nemes Jeles László az Oscar-díjas Saul Fia forgatókönyvét.

2016. szeptember 9-én utcabállal nyitott újra a teljesen átalakult száz éves Hadik. A kultikus hely egész nyáron zárva tartott az átépítés miatt, hogy ősszel új arculattal és kínálattal kapcsolódjon be Újbuda közösségi életébe. Céljuk, továbbörökíteni az inspiratív alkotói szellemiséget, miközben követik az aktuális trendeket és a vendégek igényeit.

A régi nagy, kultikus helyek újraélesztése persze mindig nagy kihívás. Szerencsére a Hadik kapcsán felismerték, hogy ha nem egy múzeumot akarnak fenntartani, akkor a nemrég még kávéházként emlegetett Hadikot vissza kell kapcsolni a város vérkeringésébe, ergo elengedhetetlenné vált az arculatváltás.

Na, de lépjünk vissza még párat. Ami biztos, hogy az ős-Hadik bezárása után sokáig Szivárvány áruház, aztán Humanic állt a helyén, míg Újbuda önkormányzata vissza nem vásárolta. Ezt követően pályázatot hirdetettek rá, ennek 2010-es eredménye a progresszívabb Szatyor mellett a történelemszagú Hadik, mi remekül illett a koncepcióba, miszerint a Bartók Béla boulevard legyen az új kulturális főutca, amiben itt, ahol kiszélesedik a Bartók Béla út, a Hadik a zászlóshajó.

A Szatyor azóta jól teljesít, de a Hadikkal voltak bajok. Szem előtt tartva a jelenkor igényeit ismét hozzányúltak, a neobarokk tapétát visszabontották tégláig, a Thonet széke közé koptatott bőr borítású kanapék és egyszerű, nyersfa-lapos asztalok kerültek. A falon régi és új műalkotások, fotók, kéziratok láthatók, a legszembetűnőbb mégis Babos Bertalan Zsili kollázsolt képekből készült műalkotása - az összhatás egyszerre kortárs és nosztalgikus.

Egyúttal a Szatyor és a Hadik közti éles elválasztás fellazult, átlátás került a terekbe, így a két közösség jó arányokkal keveredhet. A bontott szecessziós ajtó és az újonnan beépített óriási harmonika üvegajtók ezentúl csak akkor lesznek zárva, ha azt a program megkívánja.

A Hadik többé nem kávéház, szimplán csak Hadik. Ma a kávéház kifejezés mást jelent, mint anno, márpedig ez nem egy kimért, decens hely, és kár lenne holmi értelmezési kérdések miatt a vendégeket elriasztani.

Veled lesz újra nagy! - ez a jelige. A kultikus hely nemcsak külsejében, de étel-, ital- és programkínálatában is megújult. Az új étlapra minőségi alapanyagokból készült különlegességek kerültek Apor Bálint jóvoltából - őt a Gundel Étteremből csábítottak a Hadikba -, hogy példának okáért elkészítse a Lángert (lángosba csomagolt burgert), és egy Hadikra specializált Kacsatriót.

Az étlap mellett az italkínálat is átalakult. Immáron csapolnak cseh söröket, üvegben kínálnak kézműves söröket, és ami még izgalmasabb, olyan irodalmi koktélokat kevernek, melyek mindenkiben felszabadítják az alkotót. Az irodalmi koktélok elnevezése kreatív, melyekhez 1-2 mondatos, ismert művekre, versekre utaló frappáns leírás tartozik. Mutatok kettőt, a többit nektek kell felfedezni:
- Papa Daiquiri - Ernest Hamingway: Az ivás egy módja a nap befejezésének.
- Gin Rickey - F. Scott Fritzgerald: Először csak te iszol egy italt, aztán az ital tölt még egyet, végül az ital iszik meg téged.

A legendás hely szellemiségét a kreatív írás, a Hadik Jazz Hétfő, a Vadászszezon slam poetry bajnokság fordulói Závada Péterrel és Simon Marcival, és a Bookline Irodalmi Brunch-ok adják legjobban vissza. Az utóbbi esemény jelszava: Irodalmat reggelire!, mivel a havonta jelentkező szombat délelőtti rendezvényen a kortárs irodalmi élet szereplői beszélgetnek gasztrotrendekről, hagyományokról, miközben a Hadik séfje sürög a háttérben, hogy az irodalomra éhes vendégek a lehető legjobb szájízzel térjenek haza.

A programok sűrűjében a Hadik történetének piros betűs napja a 2016-os megnyitó. A séf konyhástól költözött ki a teraszra, a vendégek szeme láttára készített el specialitásaiból kettőt, így volt mini Hadik Burger, illetve grillezett csirkecomb házi csalamádéval.

A Gárdonyi téren felállított alkalmi szabadtéri színpadon a Magashegyi Underground akusztikus koncertje volt a fő attrakció, melyben az volt a legjobb, hogy mennyire megtöltötte a teret élettel. Így a Hadik teraszán túl megteltek a köztéri padok, a bokrok mögött a Gárdonyi szobor töve, de ad hoc szálltak le az emberek a villamosról, álltak meg a járdán, mások meg ültek le a járdaszegélyekre. Jól érezte magát mindenki, a gazdasági megfontolásból a helyi CBA-ban üveges bort vásárlók éppúgy, mint a szomszédos kínai gyorsétterem vagy a Fekete Arany Klub közönsége.

Hogy lesz-e ebből az utcabál módiból rendszer? Igény van, ahogy szándék is, már ha nem tett panaszt a nyugalomhoz szokott budai lakóközösség. Ami biztos, hogy a Hadik nem bánt, nincs miért tartani tőle, tetszeni fog!

anyicska:

A Hadik egy kultikus kávéház, nagy költők és írók egykor volt találkozóhelye. Maga az épület gyönyörű, megtartotta történelmi arculatát. A belső dizájn kialakításakor fontos volt, hogy megidézze a régmúlt időket, a húszas-harmincas évek művészien bohém hangulatát.

Jól összekötötték a modern elemeket a hagyományossal. Minden új és friss, de patinás, akár beszélünk a csillárokról, a burkolatokról, vagy épp a bútordarabokról. A kávézó irodalmi múltja főleg a régi képeknek köszönhetően érezhető. Az óriási freskó elsősorban a domináns, amiről híres arcok néznek vissza ránk.

A megnyitón nagyon sokan voltak, bent szinte elfogyott a levegő, kint már nem volt szabad hely, így a koncertnek sem tudtam maradéktalanul örülni.

Mindenképp visszajönnék egy kevésbé forgalmas időpontban, hogy jobban beszívhassam a Hadik hangulatát. A kiszolgáláson érződött, hogy nekik is sok ez, zsúfolt így, nem voltak a topon. Mondjuk a cseh Primátort és Svijany-t kézműves sörnek nevezni, ahogy a pultostól hallottuk, barokkos túlzás - az itallapon úgy szerepel: kisüzemi -, ez még teljes fogalomzavar, a fejekben helyre kell tenni. De jövünk még vissza újabb finomságokat kóstolni, ezen nem múlik!

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Soproni APA, 490 Ft
Üveges sör: Fóti Zwickl, 990 Ft
Bor (1 dl): Vidáts Olaszrizling, 390 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 690 Ft
Üdítő (2 dl): Naturaqua, 290 Ft
Meleg ital: Capuccino, 450 Ft
Harapnivaló: Hadik Burger, 2400 Ft

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6911686663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása