Helyszín: 2091 Etyek-Botpuszta, Kolumbusz utca 1511/1 hrsz.
Időpont: 2016. április 27.
Telefon: +36 22 611 426 (üzem), +36 30 526 9691 (értékesítés, főzdelátogatás)
Facebook: www.facebook.com/etyekisor
Web: http://etyekisor.hu/
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8-16 óráig
Egy fiatal magyar házaspár nagyot álmodott. Több éves külföldi tapasztalatszerzés után hazajöttek, és a meglévő élelmiszeripari mérnöki tudásuk mellett a Belgiumban megszerzett sörfőző ismereteiket itthon kezdték el kamatoztatni.
A sörfőzéshez főzde is kell, Etyek-Botpusztán építettek egyet. 100 milliós nagyságrendű a beruházás, családi összefogással: egy tetszőlegesen bővíthető új Lindab épületszerkezet, könnyen tisztán tartható műgyanta padló, a korábban megszűnt martonvásári főzde 650 literes felújított főzőberendezése, és 20 db 1300 literes köpenyhűtéses acéltartály - hőmérsékletük egyenként szabályozható, az igény szerinti bérfőzésekhez pasztörizáló szekrény. A Magyarországra jellemző bonyolult adminisztratív engedélyezési folyamatnak eleget téve 2015 októberében kezdtek főzni, így év végén már lepalackozhatták az első kész sörüket a megálmodott logóval és designban.
Jó sörnek is kell a cégér
Az Etyeki Sörmanufaktúra 7 különböző sörére jó ránézni. A csatos üveg tekintélyt parancsoló, a címke informatív, grafikai megoldása nőiesen finom: egy bécsi bolhapiacon sok évvel ezelőtt vásárolt 24 darabos játéknyomda képei adják hozzá az alapot. Ehhez már csak egy csipetnyi modernség és egy-egy jól megválasztott idézet kellett, így születtek meg az élénk, vidám címkék.
Hitvallás
Modern tradíció. Ez volt az egyik vezérelv. Kisüzemi előállításban (jelenleg ez egy 4 fős üzem) követve a hagyományokat, a lehető legnagyobb gondossággal eljárni az alapanyag beszerzéstől a főzdei folyamatokon át a palackozásig. Hagyni a sört elég ideig a tartályban, szűretlenül palackozni, és a magyar piacon egyedülálló módon, különleges receptek megalkotásával ún. élősört előállítani.
Élősör
A palackozás előtt a sörhöz friss élesztőt és sörlevet kevernek. A lepalackozott söröket eztán szobahőmérsékleten tárolják, hogy a friss élesztő megindíthassa a másodlagos erjesztést, melynek során a sör szénsavval telítődik és a maradék fermentálható cukrok is lebomlanak. Ha az élesztő elvégezte dolgát, a palack alján gyűlik össze. A végeredmény egy komplex ízvilágú, testes, kellemesen buborékos, pasztőrözés nélkül is sokáig eltartható sörkülönlegesség - a 30 és 50 literes hordós kiszerelésre 3 hét, a fél literes palackosra 6 hónap a vállalás. Ahogy egyik első fogyasztó megfogalmazta: „mintha frissen csapolt sört innék, palackból”. Ergo senki ne lepődjön meg, ha az élősör kibontását a pezsgősüveghez hasonlatos pukkanás kíséri.
Nem csak férfiaknak
Már a sörfőzésről sem mondható el, hogy csak férfi szakma lenne. Az Etyeki Sörmanufaktúra logójában pink színűre festett komlótoboz is finoman jelzi, hogy a márka mögött egy hölgy áll. Radányi Orsolya, aki a főzde szíve-lelke, úgy látja, hogy hazánkban is elért a piac arra a pontra, hogy már van létjogosultsága a magas minőségben előállított kézműves söröknek, és bízik benne, hogy a fogyasztók között is egyre nagyobb lesz a hölgyek aránya. A Sörmanufaktúrának nem célja a széles körű értékesítés, sokkal inkább szeretné kiszolgálni Etyek vonzáskörzetét, néhány éttermet és boltot, gasztró fesztiválokon megjelenni, valamint webshopot üzemeltetni. A tulajdonosok számára a kisüzemi előállítás azt is jelenti, hogy van lehetőség kísérletezni, egyedi receptúrákat megalkotni, szezonális ízeket főzni és személyes kapcsolatban maradni a fogyasztókkal.
|
Recept eredete |
Alapanyag |
Alkohol (V/V%) |
Ballin |
Ételjavaslat |
Premier Pale Ale |
Anglia |
Maris Otter pale ale maláta, búzamaláta, Centennial és Magnum komló, sörélesztő |
5,2 |
13,2 |
sült és grillezett húsok, Cheddar sajt, almás pite |
Bookkeepers’ Bitter Ale |
Anglia |
Maris Otter pale ale maláta, müncheni- és búzamaláta, Centennial és Magnum komló |
5,2 |
14° |
füstölt és érlelt sajtok, grillezett húsok |
Rocinante Blonde Ale |
Anglia |
Maris Otter Pale ale maláta, pilseni és premium pilseni maláta, CaraPils, Magnum és Cascde komló, sörélesztő |
4,5 |
12° |
Cézár-saláta, brie sajt
|
Bohém Pilzeni |
Csehország |
Bohemian pilseni és kristálymaláta, Perle és Saaz komlók, sörélesztő |
4,5 |
13,8° |
burgonya tócsni, lángos, körözött |
Ambrózia Belga Búza |
Belgium |
búza- és árpamaláta, komlók, szárított narancshéj, koriander, búzasörélesztő |
5,2 |
13,7° |
lágy és friss sajtok, kecskesajt, könnyű saláta, tenger gyümölcsei |
Etyek IPA |
Amerika |
Maris Otter maláta, Bécsi- és kristálymaláta, Centennial komló, sörélesztő |
6,2 |
15° |
csípős, fűszeres ételek, sültek |
Bård’s porter |
Norvégia |
Maris Otter Pale ale maláta, Cara Amber, csokoládé maláta, Cara Bohemian, pörkölt árpa, Magnum Cascade komló, sörélesztő |
6,5 |
15° |
csokiszuflé, gyümölcskenyér, mézes sütemény |
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek