.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 04. 29. - kocsmablog
Etyeki Sörmanufaktúra

Helyszín: 2091 Etyek-Botpuszta, Kolumbusz utca 1511/1 hrsz.
Időpont: 2016. április 27.
Google Maps

A felcsúti kisvasút ha itt megállna, annak legalább lenne értelme!

Telefon: +36 22 611 426 (üzem), +36 30 526 9691 (értékesítés, főzdelátogatás)
Facebook: www.facebook.com/etyekisor
Web
: http://etyekisor.hu/
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8-16 óráig

Egy fiatal magyar házaspár nagyot álmodott. Több éves külföldi tapasztalatszerzés után hazajöttek, és a meglévő élelmiszeripari mérnöki tudásuk mellett a Belgiumban megszerzett sörfőző ismereteiket itthon kezdték el kamatoztatni.

A sörfőzéshez főzde is kell, Etyek-Botpusztán építettek egyet. 100 milliós nagyságrendű a beruházás, családi összefogással: egy tetszőlegesen bővíthető új Lindab épületszerkezet, könnyen tisztán tartható műgyanta padló, a korábban megszűnt martonvásári főzde 650 literes felújított főzőberendezése, és 20 db 1300 literes köpenyhűtéses acéltartály - hőmérsékletük egyenként szabályozható, az igény szerinti bérfőzésekhez pasztörizáló szekrény. A Magyarországra jellemző bonyolult adminisztratív engedélyezési folyamatnak eleget téve 2015 októberében kezdtek főzni, így év végén már lepalackozhatták az első kész sörüket a megálmodott logóval és designban.

Jó sörnek is kell a cégér

Az Etyeki Sörmanufaktúra 7 különböző sörére jó ránézni. A csatos üveg tekintélyt parancsoló, a címke informatív, grafikai megoldása nőiesen finom: egy bécsi bolhapiacon sok évvel ezelőtt vásárolt 24 darabos játéknyomda képei adják hozzá az alapot. Ehhez már csak egy csipetnyi modernség és egy-egy jól megválasztott idézet kellett, így születtek meg az élénk, vidám címkék.

Hitvallás

Modern tradíció. Ez volt az egyik vezérelv. Kisüzemi előállításban (jelenleg ez egy 4 fős üzem) követve a hagyományokat, a lehető legnagyobb gondossággal eljárni az alapanyag beszerzéstől a főzdei folyamatokon át a palackozásig. Hagyni a sört elég ideig a tartályban, szűretlenül palackozni, és a magyar piacon egyedülálló módon, különleges receptek megalkotásával ún. élősört előállítani.

Élősör

A palackozás előtt a sörhöz friss élesztőt és sörlevet kevernek. A lepalackozott söröket eztán szobahőmérsékleten tárolják, hogy a friss élesztő megindíthassa a másodlagos erjesztést, melynek során a sör szénsavval telítődik és a maradék fermentálható cukrok is lebomlanak. Ha az élesztő elvégezte dolgát, a palack alján gyűlik össze. A végeredmény egy komplex ízvilágú, testes, kellemesen buborékos, pasztőrözés nélkül is sokáig eltartható sörkülönlegesség - a 30 és 50 literes hordós kiszerelésre 3 hét, a fél literes palackosra 6 hónap a vállalás. Ahogy egyik első fogyasztó megfogalmazta: „mintha frissen csapolt sört innék, palackból”. Ergo senki ne lepődjön meg, ha az élősör kibontását a pezsgősüveghez hasonlatos pukkanás kíséri.

Nem csak férfiaknak

Már a sörfőzésről sem mondható el, hogy csak férfi szakma lenne. Az Etyeki Sörmanufaktúra logójában pink színűre festett komlótoboz is finoman jelzi, hogy a márka mögött egy hölgy áll. Radányi Orsolya, aki a főzde szíve-lelke, úgy látja, hogy hazánkban is elért a piac arra a pontra, hogy már van létjogosultsága a magas minőségben előállított kézműves söröknek, és bízik benne, hogy a fogyasztók között is egyre nagyobb lesz a hölgyek aránya. A Sörmanufaktúrának nem célja a széles körű értékesítés, sokkal inkább szeretné kiszolgálni Etyek vonzáskörzetét, néhány éttermet és boltot, gasztró fesztiválokon megjelenni, valamint webshopot üzemeltetni. A tulajdonosok számára a kisüzemi előállítás azt is jelenti, hogy van lehetőség kísérletezni, egyedi receptúrákat megalkotni, szezonális ízeket főzni és személyes kapcsolatban maradni a fogyasztókkal.

 

Recept eredete

Alapanyag

Alkohol (V/V%)

Ballin

Ételjavaslat

Premier Pale Ale

Anglia

Maris Otter pale ale maláta, búzamaláta, Centennial és Magnum komló, sörélesztő

5,2

13,2

sült és grillezett húsok, Cheddar sajt, almás pite

Bookkeepers’ Bitter Ale

Anglia

Maris Otter pale ale maláta, müncheni- és búzamaláta, Centennial és Magnum komló

5,2

14°

füstölt és érlelt sajtok, grillezett húsok

Rocinante Blonde Ale

Anglia

Maris Otter Pale ale maláta, pilseni és premium pilseni maláta, CaraPils, Magnum és Cascde komló, sörélesztő

4,5

12°

Cézár-saláta, brie sajt

  

Bohém Pilzeni

Csehország

Bohemian pilseni és kristálymaláta, Perle és Saaz komlók, sörélesztő

4,5

13,8°

burgonya tócsni, lángos, körözött

Ambrózia Belga Búza

Belgium

búza- és árpamaláta, komlók, szárított narancshéj, koriander, búzasörélesztő

5,2

13,7°

lágy és friss sajtok, kecskesajt, könnyű saláta, tenger gyümölcsei

Etyek IPA

Amerika

Maris Otter maláta, Bécsi- és kristálymaláta, Centennial komló, sörélesztő

6,2

15°

csípős, fűszeres ételek, sültek

Bård’s porter

Norvégia

Maris Otter Pale ale maláta, Cara Amber, csokoládé maláta, Cara Bohemian, pörkölt árpa, Magnum Cascade komló, sörélesztő

6,5

15°

csokiszuflé,

gyümölcskenyér,

mézes sütemény

 etyekisordoboz.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr48671948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2016.05.04. 09:07:38

Bérfőzésben a most felbukkant Kőszegi sör is itt készül: www.koszegisor.hu/
süti beállítások módosítása