.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 02. 25. - apuska
Roncsbár

Cím: 4024 Debrecen, Csapó u 27.
Látogatás: 2015. december 7. 20:10-22:15
Google Maps

Itt nem elégedtek meg azzal, hogy összehordták lomtalanításkor a környék rozzant bútorait, ócska kacatokat dobáltak az üres sarkokba, és falra hánytak mindent, ami nem borsó.

Telefon: +36 52 688 050
Facebook: fb.com/roncsbardebrecen
Web: http://roncsbar.hu

Vélemény

apuska:

"Roncs 'n' Roll!

Pár napra Debrecenbe látogattunk, a Tankcsapda, Kósa Lajos és a Loki otthonába, de nem hozzájuk. Azért megkérdeztem előzetesen egy helyben élő ismerősömet, hogy ha egyetlen kocsmára jutna csak időnk, melyik legyen az? Nem sokat gondolkodott, a Roncsbárt javasolta.

Debrecen központjában, pár száz méterre a villamosmegállótól és a nagytemplomtól, igényes kialakítású multikulturális romkocsmának írta le kívül-belül komoly kerthelyiséggel, egyszerű és olcsó konyhával - hétköznaponként menüvel -, a hét több napján változatos koncertprogramokkal. Hogy mást ne mondjon, 2015. december 28-án pont a Tankcsapda lép fel, de az év utolsó hónapjában a Brains, Magashegyi Underground, Zanzibár, Honeybeast, Road, Harcsa Veronika, Alvin és a mókusok, Irie Maffia, Cloud 9+, Depresszió, Ganxsta Zolee és a Kartel is opció.

Bár Magyarország második legnagyobb városa Debrecen, éjszakai szórakozási lehetőség nem sok. A 2012-es nyitás óta a Roncsbár a helyi fiataloknak szerdától szombatig - koncertnapokon - ezért különösen fontos, de mi tagadás, egy kiadós plázázás után (férfiaknak ezzel párhuzamosan) is jól tud esni egy ital, hisz pont vele szemben van a Fórum bevásárlóközpont, mellette meg a Norbi update pékség, bár ez utóbbi nyilván túl sok infó.

Míg Budapesten romkocsmázni már-már ciki, és tipikus turista elfoglaltság, a fővárostól távol ebben a műfajban könnyű villantani, különösen, ha valami ennyire karakteres. Kérem szépen, itt nem elégedtek meg azzal, hogy összehordták lomtalanításkor a környék rozzant bútorait, ócska kacatokat dobáltak az üres sarkokba, és falra hánytak mindent, ami nem borsó, és elenyésző a vastagsága. Emögött sokkal tudatosabb elgondolás rajzolódik ki, igényességre való törekvés, ami naiv szemlélőként garantáltan beszippant.

A homlokzaton a RONCS felirat kissé hányaveti. Na, de milyen legyen, hogy stílszerű maradjon a Facebookon csak 'Az Igazi Romkocsma' nevéhez, melynek két bejárata közül a szélesebb a télen elzárt - csak a WC ablakából fotózott -  udvarba visz, a másik meg maga a bár, bár az sem érdemtelen.

Ajtó kinyit, áll leesik. Az álmennyezet cintányérokból van összerakva, alatta a felsővezetékek porcelán szigetelőkön át futnak, a nyers téglafal szentélyekkel, festésekkel, festményekkel, spéci világórával lett színesítve, az asztalokon terítők díszelegnek, és a veterán székek dizájnja is kicsit tovább lett gondolva. A pultba egy semmibe állított ajtókereten át vezet az út, tetején szódásszifonok. A hűtő tetején nyúl, a plafonról belógatva kiskarácsony, a túlvégen szemben a DJ pult mellett meg a Terminátor és a hajótörött unicumos ember vállvetve egy pilótasapkás műanyag bábura mosolyog.

A pult melletti boltíven át egy festett mozaiküveges és jövőkapszulás, a kelet és nyugat összefonódásából kialakuló katedrális képe sejlik fel, amit egy mexikói szegénynegyed lakásbelsőjébe oltottak. Káosz és zűrzavar, ha képzelettársításokkal próbálkozok, de az összkép varázslatos, és akkor a szomszéd terem mozi széksorain ülő illusztris vendégeiről és a csillár körüli maradék freskóformákról még szót se szóltam.

WC-re menet egy hideg ledfényben úszó poszterszoba kölcsönöz bizarr éjszakai mulató hangulatot, ahonnan jobb napokon a másik ágon a koncerterembe vezet egyenes út. Itt jegyezném meg, hogy a játékbabák csonkítása és szörnnyé maszkírozása ellen törvényjavaslatot adnék be, jó érzésű embereknek minek a hétköznapok feszültségébe további indokolatlan horror? És a WC egykor fehér csempéjét borító megfolyt színes graffitik főhősei sem olyanok, akikkel egy sötét sikátorban szívesen találkoznék, hiába van egyiknek-másiknak takaros melle. Anyám, borogass!

No, de túl a külsőségeken, a tartalomról is essék szó. A fellépők ismeretében a már emlegetett 300 főnyi befogadóképességű klubkoncertekről látatlanban merem állítani, hogy menő, hisz a beszélgetés alá való háttérzene is jó. Az árak nagyon rendben, széles a pálinkaválaszték, csapolnak cidert, vannak sörkorcsolyáik, és ha beköszön a jó idő, a több mint 400 négyzetméteres belső teraszon egy csapásra fesztiválhangulat kerekedik, mikor bebúgatják a grillteraszt. Ellenvetés? Akkor ülj ki az utcafrontra, hallgasd a szökőkút csobogását, és vessz el a Csapó utca sétáló forgatagának látványában. Az se rossz."

Update: Recorder klubkörkép

anyicska:

"Debrecen, Debrecen, Te csodás! 2007-ben és 2008-ban töltöttem itt a nyarakat és szerettem bele Magyarországba minden furcsaságával együtt, mint pl. a rántott palacsinta rizzsel, a krumplis tészta, a büdös gyógyvíz, és még hosszan sorolhatnám. Napközben szorgalmasan tanultam az egyetemen a magyar nyelvet és olvastam a klasszikusokat. Hétvégenként ismerkedtem a Tiszával, a pusztával, a csikósokkal, a szürkemarhával, a tokaji borokkal, a gyógyfürdőkkel, az egri bikavérrel, és minden mással, amitől híres a magyar föld. És minden este buli hajnalig. Mai fejjel nem is értem, hogy bírtam átmulatni egy-egy hónapot szünet nélkül. Fiatalság, bolondság...

Mindig is vágytam vissza, tavaly decemberben végre sikerült. De volt némi csalódás. Eltűnt a Kikötő. Eltűnt az El Tornádó. A két legkirályabb kocsma, ahol átbuliztunk sok-sok éjszakát. És a helyükön egy stadion épült, éljen Orbánisztán... A kis tavat letörölték a föld színéről... Régen minden jobb volt...

Bár a régi kocsmák kihalnak, születnek újak, és nem is rosszak. Mint például Roncsbár. Minden romkocsmák legromkocsmásabb változata. Annyi mindent lehet itt látni, hogy nocsak! Annyira tarka-barka és túlcsicsázott, hogy már gyönyörű. Az utcafronti kerthelyiség teljesen konszolidált, de ha belépünk, egy egész más világba csöppenünk. Egy olyan világba, amiben minden lehetséges, és amiben egy óriási nyúl uralkodik. Fölösleges túlragozni, a Roncsbárt látni kell!

Mi pont a karácsony előtti hangulatot csíptük el, de biztos vagyok benne, hogy a hely egész évben izgalmas. És örülök, hogy a régi kedvenc kocsmáim megszűnése után is van olyan minőségi debreceni hely, ami érdemben hozzátesz, hogy legyen okom visszajönni."

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Soproni, 360 Ft
Üveges sör: Soproni Démon, 390 Ft
Bor (1 dl): Folyóbor, 190 Ft
Rövid (4 cl): Jack Daniel's, 600 Ft
Üdítő (2,5 dl): Cappy rostos gyümölcslé, 280 Ft
Meleg ital: Café Latte, 320 Ft
Harapnivaló: Roncsburger, 790 Ft

Értékelés

4,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr878170120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása