.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 01. 31. - apuska
Humbák Művek

Cím: 1073 Budapest, Erzsébet körút 12.
Látogatás: 2016. január 19. 17:30-19:00
Google Maps

Többet vártam atyám, ez édes kevés!

Telefon: +36 30 184 9865
Facebook: fb.com/humbakmuvek
Web: http://humbakmuvek.hu

Vélemény

apuska:

"Örömhír minden igaz hívőnek. 2016. január 15-én megnyitott Tibi atya egyetlen hivatalos kocsmája, a Humbák Művek, úgy is mint hangulatfokozó szentély. A New York palotával srégen szemben, a volt Terranova üzlet helyén, és aki járt anno az Erzsébet téri Fröccskocsmában, és most nem érti a sztorit, annak álljon itt kis adalék.

2014. november 7-én, mikor megnyitott a Fröccskocsma, mindenki azt hitte, az az egyetlen, az igazi. Aztán 2015 augusztusának derekán Tibi atya és a nevével felfuttatott Fröccskocsma üzleti kapcsolatában volt egy komolyabb törés, a cégpolitikában támadt nézeteltérések miatt útjaik elváltak. A napszemüvege mögé bújt alkoholista kamuatya így foglalta akkor össze a történteket:

'Fontos! Mikor legutóbb a Frötskorcsmában jártam, nagyot csalódtam. Kapható citromos sör, vörösboros kóla, macifröccs és a pultosok sem úgy viselkednek, ahogy elvárnátok atyátoktól. Bár a két kezemmel segítettem felépíteni a kocsmát, szembementek az értékekkel, amikért évek óta küzdök. Mától kiátkozom őket nyájamból, mert nem követik azokat a tanokat, amiket terjesztek. Soha többet nem megyek oda. A Facebook törölte az oldalukat is, mert ahhoz sem járulok hozzá, hogy az arcomat használják. Nem nyugszom, amíg meg nem teremtem azt a kocsmakultúrát, ami a nyájamat megilleti. Kérlek, lájkoljátok és osszátok meg ezt a posztot, akkor is, ha nincs rajta mit. Látom, hogy a legfontosabbat nem szabad másra bízni, ezért nemsokára nyitok egy olyan kocsmát, ahol személyesen gondoskodom a májatokról. Addig is... Dicsértessék!' 

Ehhez képest a Fröccskocsma weboldalán még mindig ki köszön vissza? Persze a Fröccskocsma új Facebook oldalán is megy a trükközés.

Na, de lényeg a lényeg, eljött a nagy pillanat, lehet bizonyítani, hogy megy ez jobban is. A megnyitón elég komoly volt az érdeklődés, azt meg az idő eldönti, hogy hosszú távon fenntartható-e; a külcsín, a belbecs, a minőségi borok megfizethető áron, a hangulat, a programok tényleg fölülmúlják-e a kocsmák többségének kínálatát, és hogy van-e erre egyáltalán igény?

Persze Tibi atya sem szent, többen többször elfordultak már tőle, hol valamelyik vicceskedésük lett túl erős, hol pártpolitikai kiadványban szerepeltek, és az egyik olvasónkat is hadd idézzem: 'Tibi atya bannolva van, amióta náci lett.' Ezt a kijelentését nem is értettem, ezért megmagyarázta: 'Leszerződött pénzért a nácikhoz. Bayer Zsóttival egy cégben fut a blogja (blogstar.hu).'

Köszi a linket, érdemes ránézni, mert Tibi atya hitvallásával kapcsolatban sok dologra fény derül.

1. Nem akar tucat lenni
'A Blahától a Király utcán át a Deák térig, több száz kocsma előtt haladunk el. A probléma az, hogy olyanok, mintha kopipészttel másolták volna egyiket a másikról: rövid, két szótagos név, (kezdetben) nagyon olcsó árak, szar minőség és szar kiszolgálás. Nulla egyediség, nulla koncepció, alacsony színvonalú szolgáltatás és kizárólag a lokációra épített siker. A célom az, hogy a romkocsmák, beer&burger tucathelyek és legolcsóbb kocsmák mintáját ott törjem meg, ahol a legerősebbek. Létre szeretnék hozni egy helyet, ami programjaival, kiszolgálásával, italaival és arculatával annyi egyediséget mutat, amit már hívhatunk kocsmakultúrának.'

2. Fröccskocsma vs. Humbák Művek
'Elhagytuk a sznob sallangokat, miközben arra koncentráltunk ministránsaimmal, hogy az egyszerűség mellett a hely igényes legyen. A dizájn nem annyira csicsás, mégis részletgazdagabb. Egy borgőzös berúgásra optimalizált üzem, ahol a minőséget olcsón, az előző helyre jellemző kivagyiságtól megcsupasztva tálaljuk. Jóval nagyobb is, körülbelül kétszerese az előzőnek, ráadásul egy részét még meg sem nyitottuk. Alig várom már, hogy felavassuk a Drótos-termet, ami egy kisebb alkóv lesz a kocsma alatt, privát bulikra szabva, rá jellemző poénokkal. Egyelőre többet el sem árulok róla! Borkínálatunkat is szeretnénk bővíteni, elsősorban olyan borászok nedűivel, akik nem elég nagyok, hogy eljussanak a multik polcaira, minőségben viszont verik azokat, akik igen. Ennek megfelelően nálam csak kevés ismert borászat kap helyet. Aki mégis rájuk vágyik, megtalálja a többi csilliárd helyen.'

3. Tervek a jövőre nézve
'Budapesten kívül is helyeket nyitni. Nem éri meg jobban, mint Budapesten újabbakat, de egyik-másik város nagyon a szívünkhöz nőtt országjáró körutunk és fesztiváljaink során. Szerintem Szeged, Debrecen, Pécs, Miskolc és Győr is megérett már egy jó misére.'

Ebből is látszik, mivé nőtte ki magát ez az egész. 3 évvel ezelőtt Tibi atyának elég volt a poénokat szállítani, majd mikor sikerüket az ajánlatok tengerében készpénzre váltották, az üzletbe is bele kellett tanulni.

Kocsmát vezetni egy szakma, ami amatőrként egy csomó buktatóval jár. A tervek, az elképzelések, a mögöttes filozófia szép, de azt megvalósítani megint nagyon más, és úgy tűnik, maradéktalanul nem is sikerült.

A Humbák Művek elég jó helyen van, de karakteres megjelenésének sokat árt a két energiaitalos ernyő és a dohányzóknak kikészített hordók, amik a villamosból kinézve a kocsmát jórészt ki is takarják. Ám ha rátalálsz, mert tudod hol keresd, és átverekeded magad a szalagos PVC függönyön, a szabad helyek függvényében eldöntheted, hogy a divatos magaslati bárszékeken, a bejárattól jobbra normál asztaloknál, vagy az ideiglenesnek tetsző olcsó kerti bútorokon feszengve a hátsó taktusban kéred ki borkínáló üvegekben a fröccsödet, amit aztán műanyag pohárból kell megigyál. Persze kiszolgálás csak a pultnál van, de akiknek ott lenne a helyük, nem túl intenzív érdeklődés mellett (este 6-kor) a pulthoz legközelebbi asztalnál ücsörögnek laptoppal, és csak akkor állnak fel, ha muszáj. Igen, látszik az arcukon, hogy ők tesznek ezzel szívességet, ergo mindenkinek az a legjobb, ha van annyi vendég, hogy ne legyen idejük visszaülni.

Tény, ami tény, veszett hideg volt. És bizton állíthatom, kabátban, sapkában akkor sem szívmelengető italozni, ha sokadjára is viccesnek tartanám a dekorációs táblákról visszaköszönő Tibi atyás humort, amit a nyáj nyilvánvalóan értékel, hisz ilyen körülmények mellett mi másért maradna? Mindenkinek van kedvence, és itt visszaidézhet közülük jó párat. 'Bebassic Park', 'Playbános', 'Lat lat pár lat', 'Offon édes offon', 'Kis lépés az embernek, egy hosszúlépés nekem', 'Akkor jó a pálinka, ha van, vagy ha two', 'Amit megittál, azt senki nem veheti el tőled', 'Lehet, hogy az alkoholizmus nem válasz, de az ivás sem kérdés' és társaik, jellemzően sárga alapon feketével kiírva, hogy muszáj legyen észrevenni.

2 Celsius fokkal és 24 lépcsőfokkal lejjebb, WC a mélyben, hol a mosdók fölötti tükröt az erős emberek már betörték, míg a vicceseknek a papírtörlő kellett. A pince előterében csocsó és kalinkás kartondobozok hegyben, melynek rejtekében készül a fentebb emlegetett Drótos-terem, jöjjön, ha már jönnie kell, biztos sokaknak megér az is egy misét.

Bocs, de nekem ennyi most elég. Bár kifelé komolyan fontolóra vettem, hogy a szemem előtt fejlődő kocsmakultúra oltárán igyak-e a sör után még egy kampófröccsöt (szóda nélkül), jaj de szellemes, csak az íze végett, mert a 'Biztos, hogy elhagyod Humbákföldét? A kinti világban több a józan ember, mint itt.' búcsúszöveg igazságtartalma mélyen megérintett. Ugyanakkor tapasztalt kocsmazarándokként hiszem, több jobb opció kínálkozik még, és ehhez nem is kell annyira messze mennem."

nova:

Komolyan elbizonytalanodtam, mikor beléptünk. Biztos ide akartunk jönni? Többet reméltem, ez egész konkrétan igénytelen. Vagy nagyon gyorsan kellett megnyitni, és idővel még kicsinosítják, bár a fűtésszerelőket akkor is illett volna megvárni. Mondjuk így nem hiányzott a ruhafogas, mert mindenki kabátban ült. Hol az itallap? Ugye nem szentségtörés itt sört kérni?

Hurrá, az asztal közepén laminálva ott hever. De ezt a pátoszban úszó marketingszöveget te elhiszed?

'A Humbák Művek célja, hogy a magyarországi borfogyasztást népszerűsítse a fiatalok körében. A fröccs magyar találmány, a bor hagyományai e földön pedig régebbre nyúlnak, mint a nemzetünké. Szeretnénk, ha fogyasztásuk egy nap nagyobb népszerűségnek örvendene hazánkban, mint a söré, ezért pedig mindent el is követünk. Célunk továbbá a körúti helyek által földig rombolt kocsmakultúra helyreállítása. Ezért kínálunk vendégeinknek hazai termelőtől származó minőségi folyóbort, hogy ne csak este érezd jól magad, hanem másnap is.'

Kíváncsi lennék, milyen a Humbákfalván megálmodott körúti kocsmakultúra, amit legnagyobb hatásfokkal a legjobbkocsmások silányítottak el - csak hogy nevén nevezzük, kikre gondolhattak. Mondjuk mint a vidéki falvakban? Ahol semmi más szórakozási és kikapcsolódási lehetőség? Azért azt ne! Azt sem hiszem, hogy a folyóbor igaz magyarsága garanciát ad a másnaposság elkerülésére, és ha 1 napon belül panasszal élek, kivizsgálják-e az ügyemet, ne adj isten, megtérítik-e a költségeim?

'Hogy jöjjön rád a szapora a blahás gyrostól, és az összes budi foglalt legyen! Kivéve, ha nem lopod el az itallapokat és a poharakat, akkor ezt ne is olvasd el!' /Vörösmarty Mihály/

Nyílt fenyegetés vagy kihívás? Vörösmarty neve mit is keres e fantasztikus rímpár alatt?

Fel nem tudom fogni, hogy a kocsma mögött álló milliós lájkkal bíró Tibi atya projekt, amit a szövegvilága tett naggyá, hogy volt képes ennyit kihozni ebből. A falakon megidézett poénoknál is bőven voltak jobbak, grafikailag is érdemes lett volna rajtuk még dolgozni, de nem akarom tovább fikázni, ki vagy a mennyekben, inkább Te mondj reális ítéletet, részemről befejeztem.

Többet vártam atyám, ez édes kevés!

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Arany Ászok, 390 Ft
Üveges sör: Dreher Bak, 520 Ft
Bor (1 dl): Irsai Olivér, 180 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 520 Ft
Üdítő (2,5 dl): Cappy rostos gyümölcslé, 290 Ft
Meleg ital: Capuccino, 330 Ft
Harapnivaló: Nógrádi ropi, 150 Ft

Értékelés

3,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr558302200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása