.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 05. 22. - apuska
Belga sörkalauz

pixel

> Az V. Belga Sörfesztiválon, hogy a 150 különböző sört látva ne tévelyedjünk egészen el, segítséghez nyúltunk. Egy újsághoz. Egy útikalauzhoz. A Belga Sörfesztivál hivatalos lapjához, melyben olyan általános információk is össze voltak gyűjtve, ami hiánypótló. Most ebből csemegézünk, okulásul.

A belga sörkultúra egyedülálló a világon. Ez a kis ország körülbelül 120 sörfőzdével, és több mint 800 különböző sörrel büszkélkedhet. A söröket 10-12 fő irányvonalon belül 50-60 alkategóriába sorolhatjuk, bár elég nehéz jól definiált típusokat alkotnunk.

Belgiumban mindig is voltak és lesznek olyan stílusteremtő főzetek, melyek teljesen új irányvonalat hoznak létre. Ám a belga sörfőzők soha nem fordítanak hátat a több évszázados hagyományaiknak, csak továbbfejlesztik, finomítják azokat.

A söröket több szempont alapján kategorizálhatjuk. Az arany középút egy olyan rendszer, mely szinte minden fontos információt tartalmaz, és egyaránt könnyedén értelmezhető kezdő sörbarátok, haladó sörrajongók és sokat látott sörkóstolók számára is.

Először a sörtípus jellemzőinek rövid leírása, majd dőlt betűvel a kategóriába tartozó márkák találhatók.

Map-of-Belgium-iStock.jpg


Erős aranyszínű ale:

Felső erjesztésű sörtípus, nevéhez méltó színnel, hatalmas testtel, és 8-10% körüli alkoholtartalommal. A kategóriába tartozó sörök általában édeskés, gyümölcsös ízjegyekkel indulnak, de az utóízükben jelentkező erős keserűségük miatt emlékeinkben keserű sörként jelennek majd meg.
Duvel, Duvel Tripel Hop, Delirium Tremens, Deliria, La Guillotine, Biére du Corseire Cuvée Special, Cuvée des Trolls, Brigand, Satan Gold, Lucifer, Piraat, Omer.

deliriumtremens.jpglaguillotine.jpgcuveedestrolls.jpgSATANGOLD.jpg


Apátsági sörök:

Régi, apátsági receptek alapján készülő elegáns, jól kiegyensúlyozott, erős ale típusú sörök. Bár ezeket a söröket elsősorban történelmi múltjuk köti össze, bizonyos gyakori jellemzők egy igen változatos kategóriába sorolják őket. Akár világos, akár félbarna vagy barna apátsági sörről beszélünk, a kategória jellemzője az úgynevezett szépen lekerekített ízvilág. Ez azt jelenti, hogy érezzük a sör édes, keserű ízét, gyümölcsös ízjegyeit, savasságát, szénsav és alkoholtartalmát barna sörök esetében a pörkölési aromákat, de egyiket sem érezzük túl soknak vagy tolakodónak. Az ízek egyensúlyban vannak. Alkoholjuk általában magas, de annyira jól illeszkedik a sörök szerkezetébe, hogy szinte észre sem vesszük. Az apátsági sörök tehát szépen kiegyensúlyozott, jól strukturált, "tapintatos" sörök.
Corsendonk, Tripel Karmeliet, St. Benoit, Maredsous, Dendermonde, Floreffe, St. Bernardus, Steenbrugge, Abbaye de Forest, Petrus, Affligem, Augustijn, Watou Tripel, Averbode

corsendonk.jpgMaredsousTriple.jpgsteenbrugge.jpgaffligem.jpg


Trappista sörök:

Trappista szerzetesek által, Trappista apátságok falain belül főzött világhírű sörkülönlegességek. A Trappista sör elnevezés sokkal inkább utal az eredet helyére és a sör minőségére, mint az ital jellegére, ízére. A söröknek csak néhány közös vonásuk van, amúgy különböznek egymástól színükben, ami a világostól majdnem a feketéig terjed, ízükben, ami az édestől a keserűig, az alkoholtartalmukban is, ami 5-11% között változik. A Trappista sörök minőségüket és egyedi jellegüket tekintve az egyik legmagasabban pozicionált sörkategóriát alkotják az egész világon.
Orval, Chimay, Trappistes Rochefort, Achel, La Trappe, Westmalle

orval.jpgchimay.jpgtrappistesrochefort.jpgwestmalletriple.jpg


Belga búzasörök:

Malátázott és nyers búza, valamint árpa keverékéből készült, legtöbb esetben szűretlen, könnyed, fűszeres és nagyon friss sörök.
Blanche d'Ardenne, Blanche de Namur, Blanche de Bruxelles, La Trappe Witte, St. Bernardus Wit, Steenbrugge Wit

blanchedardenne.jpgblanchedenamur.jpegbouteillesblanchedebruxelles.jpgstbernarduswit.jpg


Lambic (spontán erjedésű) sörök:

A legősibb, napjainkban is létező sörfőzési stílus. A lambic sörök sörélesztő használata nélkül, a levegőben élő mikroorganizmusok hatására erjednek alkoholos itallá. Ezt az ősi módszert ma már csak a belga Brabant tartományban található lambic sörfőzdékben alkalmazzák. A legtöbb lambic sört már régóta gyümölcsökkel ízesítik. Az eredeti, tradicionális gueuze lambic kóstolását fanyar ízvilága miatt csak tapasztalt sörkóstolóknak, vagy a kíváncsi embereknek ajánljuk! A kettő közt találjátok a kandiscukorral ízesített faro lambic-ot.
Gyümölcsös lambic: Chapeu, St. Louis, St. Louis Premium
Faro lambic: Chapeau Faro
Gueuze lambic: Chapeau Gueuze, St. Louis Gueuze

chapeaubanana.jpgStLouispremiumPeche.jpgchapeaufaro.jpgChapeauGueuze.jpgstlouispremiumgueuze.jpg


Belga ale:

Felsőerjesztésű sörtípus, átlagos 5% körüli alkoholtartalommal. Elegáns, mindennapi sörök, belga módra.
Palm, Gauloise Ambrée, Petrus Speciale, Tempelier

PALM.jpggauloisambree.jpgpetrusspecial.jpgtempelier.jpg
Flamand vörös és barna ale, tölgyfahordóban érlelt ale:

Elsődleges erjedését követően a sört hónapokig, vagy akár évekig nyitott vagy zárt tölgyfahordókban, vagy acéltartályokban, végül palackban érlelik. Ennek köszönheti borra emlékeztető ízvilágát, rendkívüli szomjoltó erejét és frissítő hatását.
Bacchus, Petrus Aged Pale, Petrus Aged Red, Petrus Oud Bruin, Rodenbach, Rodenbach Grand Cru, Rodenbach Rosso

bacchus.jpgpetrusoudbruin.jpgrodenbachgrandcru.jpgrodenbachrosso.jpg


Erősen komlózott ale:
Világos, felsőerjesztésű sörtípus, melyben a belga, ale típusú sörökre nem igazán jellemző, erősen keserű ízt helyezik előtérbe, számos esetben akár négy-öt különböző komlófajta felhasználásával.
Hopus, Duvel Triple Hop, Gouden Carolus Hopsinjoor, Kasteel Hoppy, Hopus Primeur 2014

hopus.jpgDuvelTripelHop.jpggoudencarolushopsinjoor.jpgKasteelHoppy.jpg

Bio, organikus sörök:
Csak és kizárólag ellenőrzött, természetes körülmények között termelt és feldolgozott, toxikus anyagoktól mentes alapanyagokból, tradicionális módszerekkel, szűrés és pasztörizálás nélkül készült sörök.
La Trappe PUUR, Quintine Bio Organic

latrappepuur.jpgquintinebioorganic.jpg

IPA:
Eredetileg angol sörtípus, melyet arra "terveztek", hogy kibírja a gyarmatokra vezető hosszú tengeri utazást. Erős, testes, fűszeres, magas komlótartalma miatt erősen keserű. Az erőteljes ízek kedvelőinek ajánljuk!
Houblon Chouffe

houblonchouffe.jpg

Bak:
A Belgiumban készült baksörök kicsit eltérnek a megszokottól. Elsősorban azért, mert felsőerjesztéssel készülnek. Színük hagyományosan barna, ízük kellemesen malátás, édes. A pörkölt maláta íze betölti az egész szájat. Lágy és telt sörök.
Barbar Bok, Leute Bok, La Trappe Bockbier

barbarbok.jpgLeuteBokbier.jpgleutebokbier1.jpglatrappebockbier.jpg

Pilsner:
A világ minden táján nagy elismerésnek örvendő, alsóerjesztésű sörtípus. Ez a sörfajta nem belga "találmány", de lévén a világ egyik legkedveltebb sörtípusa, ezért ilyen söröket természetesen Belgiumban is készítenek.
Corsendonk Premium, Campus Premium, Mongozo Premium Pilsener

campuspremium.jpgmongozopremium.jpg


Dubbel, Tripel, Quadrupel:

Egykoron a sörök erősségére, valamint ízviláguk összetettségére és intenzitására vonatkozó jelölések voltak. Napjainkban már önálló sörkategóriát jelentenek.

Dubbel: Közepesen testes barna sörök. Ízvilágukra jellemző a malátaédesség, a csokoládé és karamell ízjegyek jelenléte, valamint a visszafogott komlókeserűség. Általában palackban erjesztettek.
Affligem Dubbel, Chiomay Rouge, Corsendonk Pater Noster, Floreffe Dubbel, La Trappe Dubbel, Maradsous 8, Petrus Double Brown, St. Bernardus Pater 6, St. Bernardus Prior 8, Steenbrugge Dubbel Bruin, Westmalle Dubbel

Tripel: Nagyon komplex, általában palackban erjesztett sörök. Fő jellemzőik a finom fűszeresség, valamint a gyümölcsös ízjegyek jelenléte. Édes ízekkel indulnak, melyek az utóízben is jelen vannak, esetenként hangsúlyos keserűség zárja a kortyot. Alkoholjuk magas, de az alkoholíz alig érezhető. Színük a halványsárgától az aranysárgáig terjed.
Affligem Tripel, Chiomay White, Corsendonk Agnus Dei, Gauloise 10 Tripel Bond, Goliath Tripel, Gouden Carolus tripel, Kasteel Tripel, La Trappe Tripel, Maredsous 10, Petrus Golden Tripel, St. Bernardus Tripel, Steenbrugge Tripel, Tripel Dendermonde, Watou Tripel, Westmalle Tripel

Quadrupel: Rendkívül összetett sörök szépen kiegyensúlyozott ízvilággal. Színük a borostyánsárgától a gesztenyebarnáig terjed. Komplex, gyümölcsös ízjegyek, gyakran borra emlékeztető aromák, intenzív karamell-, barnacukor- és édes malátaízek jellemzik. A komlókeserűség a háttérben marad Alkoholjuk magas, mely ízükben is erősen érezhető. Krémesen sűrű, testes sörök.
Gulden Draak 9000 Quadrupel, La Trappe Quadrupel

steenbruggedubbel.jpgmaredsoustriple10.jpgwatoutripel.jpgguldendraak9000quadrupel.jpg


Gyümölcssörök:

Egész gyümölcsökkel, gyümölcsvelővel, vagy természetes gyümölcslével együtt érlelt sörök. Ezek az italok rendkívül frissítőek, természetes gyümölcsízűek, és legtöbbjük egyáltalán nem rendelkezik a sör megszokott ízjegyeivel. Alkoholtartalmuk 2,5-8,5% körül mozog. A gyümölcssörök készítésének Belgiumban több évszázados hagyománya van. Az első gyümölcs, mely sörbe került, a meggy (kriek) volt, ezt követte a málna (framboise), majd a feketeribizli. És hogy hol tartunk ma?
- Meggy: Floris Kriek (3,6%), Delirium Red (8,5%), Kasteel Rouge (8%), Chapeau Kriek (3,5%), St. Louis Kriek (4%), Belgian Kriek (3,5%), Petrus Aged Red (8%), La Gauloise Fruits Rouge (8,2%)
- Málna: Floris Framboise (3,7%), Chapeau Framboise (3,5%), Wittekerke Rosé (4,3%), St. Lois Premium Framboise (2,8%)
- Őszibarack: Peche mel Bush (8,5), Chapeau Peche (3,5%), St. Louis Premium Peche (2,6%), Belgian Peche (3,5%)
- Alma: Floris Apple (3,6%)
- Grapefruit: Pink Killer (4,7%)
- Kajszibarack: Chapeau Abricot (3,5%)
- Eper: Floris Fraise (3,6%), Chapeau Fraise (3,5%)
- Maracuja: Floris Passion (3,6%)
- Banán: Mongozo Banana (3,6%), Chapeau Banana (3,5%)
- Mangó: Mongozo Mango (3,6%)
- Kókusz: Mongozo Cocnout (3,6%)
- Ananász: Chapeau Exotic (3,5%)
- Szilva: Chapeau Mirabelle (3,5%)
- Vegyes gyümölcs: Liefmans Fruitesse (4,5%), Floris Ninkenberry (3,6%)
- Méz: Floris Honey (3,6%)
- Csokoládé: Floris Chocolat (3,6%)

wittekerkerose.jpgpinkiller.jpgmongozococonut.jpgLiefmansFruitesse.jpg


Speciális világos, félbarna és barna sörök:

Olyan sörkülönlegességek, melyek nem sorolhatóak be a fent említett kategóriák egyikébe sem ízviláguk, alkojholtartalmuk, vagy valamilyen különleges és meghatározó alapanyag használata miatt. Ezeket a söröket csak sokkal bonyolultabb rendszer használatával, és nem is olyan pontosan lehetne kategorizálni.

Speciális világos sörök: Deugniet, La Chouffe, Bush Blonde, Kasteel Triple, Kasteel Blond, Barbar, Palm Royale, Gouden Carolus Tripel, La Cré Tonnerre, Quintine Blond

Speciális félbarna sörök: Pauwels Kwak, Bush, Satan Red, Gouden Carolus Ambrio, Quintine Ambrée

Speciális barna sörök: Delirium Nocturnum, Mc Chouffe, Kasteel  Donker, Kasteel Cuvée du Chateau, Gouden Carolus Classic, Gulden Draak, Schotch Silly, Barbar Bok, Kasteel Winter

cretonnerre.jpgPauwelKwak.jpggoudencarolusambrio.jpgMcChouffe.jpg

 

Bővebb információ és sörvásárlási lehetőség: Belga Sörök Háza

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr676184942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BoomB 2014.05.22. 13:47:18

Szép összefoglaló, de azért pár javításra szorul:

Szerintem már bőven 120 felett van, a kisebb sörfőzdéket is beszámítva, inkább több száz lehet. Már Hollandiában is 200 fölött van, pedig Hollandia jóval hátrébb van sörkultúrában. De a számot látom is, sörös boltokban.

www.dutchnews.nl/news/archives/2014/05/more_than_heineken_the_netherl.php

A felsorolásokban szereplő La Trappe, habár belga típusokra hajaz és trappista, de holland sör (és volt tavalyig az egyetlen nem belga trappista sör).

A lambic és a geuze pedig érdemel egy kicsit jobb magyarázatot: a lambic a spontán erjesztésű alap, de ez ritkán kerül forgalomba (és nem is olyan jó). A Geuze több, különböző évjáratú (általában 1, 2 és 3 éves) lambic keveréke, fahordókban még tovább érlelve.
A felsoroltak egyike se igazi lambic, ezek kommersz gagyiságok. Aki igazi Geuzue-t vagy Kriek-et szeretne, az keresse az "Oude" megnevezésűeket, csak ezek a valódi, fahordóban érleltek. Pl. Boon, Hanssens, 3 Fontein, Oud Beersel, stb.

A valódi kriek-et pedig nem sorolnám a kommersz gyümölcsösök közé, hanem a geuze-khez: az igazi (Oude) kriek-ek valódi meggy ágyon érlelt lambicok, és nem is kevés meggyen: 1000 literhez kb. 200 kg meggyet adnak. Ennek a kategóriának köze sincs a meggyesek közt felsorolt, nagyrészt szirupos műlöttyökhöz.

Nem kritizálni szerettem volna, csak úgy érzem, a belgák valódi értékeit kéne propagálni, nem a felsorolt, nagyrészt kommersz illetve multik által felvásárolt cuccokat.
süti beállítások módosítása