.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2013. 01. 9. - apuska
iSKOLA

Cím: 1061 Budapest, Hegedű utca 3.
Látogatás: 2013. január 4. 19:00-24:00
 Bezárt, megszűnt! 
Google Maps

Az alaphangulat megmaradt iskolainak, itt egy kosárpalánk, ott egy Samu csontváz, amott egy az elsődleges nemi jellegeket bemutató oktatótábla. Persze ennél jóval több!

Telefon: +36 1 413 0093
Facebook: fb.com/iskola.hegedu.utca.3
Web: http://iskola.org

Vélemény

apuska:

Iskolába járni mindig szerettem. Nem hiszem, hogy egyedül vagyok ezzel, de valószínű, hogy nem a többséget képviselem, vagyis annak ellenére csábított az egykori Tűzraktér helyén felhúzott multikulturális komplexum, hogy annak megléte, és annak trendi Apple írásmódja néhány aggályt alaphangon felvet.

A Tűzraktér 2008 májusában költözött ide, annak üzemeltetőivel 2011. március 31-én bontott szerződést végleg a terézvárosi önkormányzat. Ekkor a terület elhagyására szólították fel a Tűzraktérben alkotó művészeket, majd kiírtak egy olyan pályázatot, amelyben egy vendéglátó egység üzemeltetését is el kell látni a kulturális funkció mellett, és legalább 20 millió forint értékű felújítást kell elvégezni az épületen.

A 70-es 80-as évek hangulatát idéző egykori iskolaépület retro újraértelmezése természetesen adta magát, és ez a döntéshozóknak is tetszett: az új szerződés bérleti ideje 15 évre szól. A több mint 3500 m² alapterületű, négyemeletes, sok-sok rejtett zuggal bíró szórakoztató központ ennek megfelelően a minimum elvártnál jóval nagyobb anyagi ráfordítással készült, szépült, majd 2012. október 25-én megnyitott.

Jelen állás szerint az Iskolában van egy ún. Művelődési Ház, ahol koncerteket és bulikat rendeznek, az énekórák helyett karaokét tolnak a pinceklubban, menza helyett vendéglő van, tejbár helyett borbár, a tantermek helyett pedig kiállító termek és alkotó szobák. Az igényeket lekövetve a hét első felében inkább kiállításokra, tanfolyamokra, filmvetítésekre, színházi bemutatókra, stand-up comedy előadásokra és gasztronómiai eseményekre lehet számítani, míg a hét második fele inkább a hangos szórakozásé.

Az első, ami a belépéskor fogad, az egy sárga alapon világító tábla, amin egy copfos kislány haját húzza egy táskás fiatalember, illetve az indokolatlanul soknak tetsző biztonsági erő. Aztán egy háromsávos futópályán irány egy baromi nagy üvegajtó, majd azon túl még egy, de még előtte két kiállási lehetőség, egyik jobbra, másik balra.

Jobbon található az egykori gondnokszobából kialakított, talán a leghangulatosabb, egyúttal a leg romkocsmaközelibb szertárszoba, és ahhoz tartozóan egy előtér, amit az 50-es 60-as évek amerikai dizájnvilága ihletett. Hangulatosak benne a fények, vicces a szobabicikli, a fotelek imádni valóan süppedősek, az oktató jellegű plakátok oktatnak, a hordó tetejéből applikált dohányzóasztal meg csak ötletes.

Ha viszont balra megyünk a második üvegajtó előtt, akkor ott kezdődik a Vendéglő rész, még ha a rögtön az arcodba köszönő kézírás stílusú neon ABC nem is feltétlen erre utal. Ám eggyel odébb már egy a hetvenes évek végéről szalasztott autentikus parkettával, iskolai padokkal, táblával, krétával, szorzótáblával, iskolai füzetre hajazó étlappal, kreatív színes tablóval, a falra ragasztott képes tankönyv oldalakkal, mi több kedves és előzékeny úttörő nyakkendős lányokkal, bár ilyet a Táskarádióban már láttunk.

Ha a vendéglő pulthoz közelebbi ajtaján kilépünk, akkor egy ügyes mozdulattal meg is kerültük a második üvegajtót, és máris kijutottunk ama nagy és fedett közösségi dohányzó térbe, amit a füstölésük miatt az ország utcára kitaszított része imáiba foglal. Azon átsétálva a jobb oldali szárnyban egy borbár fogadja mintegy 50 féle borral az igényesebb ivókat (a választék bővülni fog 150 tételesre), de ahogy azt nem kell, egy aprónak tetsző tévén sportközvetítéssel és kosárpalánkkal. Ugyanitt az ablakban néhány társasjáték. Az asztalokhoz tartozó IKEA falilámpák bár tetszetősek, baromi idétlenek a sok madzaggal az asztalok fölé rakott dupla konnektorokba dugva, de legalább van helye a lemerülni készülő telefonnak és laptopnak. Jut eszembe, itt 4 db iskolai wifit fogott be az egyik technikai csoda. És ha igaz! A tervek szerint itt reggeltől valóban lesz tejbár friss kiflivel és kakaóval, mely csak estére változik át borbárrá.

A borbár fölött van jelenleg a ruhatár, de a közeljövő termése lehet egy kisebb hostel, műtermek és rendezvénytermek, illetve egy tetováló szalon kialakítása. Viszont ami kész(?), az a központi dohányzó bal oldalán, a vendéglő falával párhuzamosan levezető lépcső végén a kisebb táncos mulatságok, illetve a féktelen karaoke programok befogadására létrehozott pinceklub, melyet érintőlegesen akkor is muszáj vagy meglátogatnod, ha egyébként pont nem érdekel. Tudniillik, a koncerttermet leszámítva csak itt van mosdó, de hogy legyen benne némi izgalom, egytől egyig koedukáltak. De ha WC-re mész, akkor nyilván ebbe a szocialista realizmus késői korszakát megidéző nagy fekete lyukba is benézel, hogy mi folyik itt? Igazából nem túl hangulatos, sőt, már-már nyomasztó, cserébe a pultban dolgozók a műszak végéig egy kifordult belű torzóban gyönyörködhetnek.

Innen akkor megint egy út van vissza a térre, a mobil fűtőtestekkel a fagypont fölé belőtt belső udvarra, a boroshordókkal szegélyezett társalgóra, rálátással a Tűzraktérból itt maradt kerékpáros falirajzra és a nagybetűs művelődési házra. Ez utóbbi előterének nagyon zsivány a formája, a hajlított alumíniumtáblákat, mintha csak a készülő 2-es metróból ragadta volna ki egy hozzáértő, ez a fajta metál és a szemközti falra festett iskolás asszociációk üde kontrasztban állnak egymással. Egy belépőjegyen innen, a téglafalon túl, jó eséllyel az egykori tornaterem képe sejlik fel, most a végében színpaddal. A feketére kent falakon zenei és táncstílusok grafikus értelmezései váltogatják egymást, míg a többek közt a mosdóba és a back stage-be vezető hátsó folyosó csempéiről már egy büdös öltöző képe sejlik elénk.

Szerencsére, nem ez utóbbi élmény a meghatározó, hanem az iSkolában eltöltött idő!

kalimpa:

a régi tűzraktér helyén nyíló Iskola, ami amúgy meg még régebben iskola volt, visszanyúlt a gyökerekhez.

az alaphangulat megmaradt iskolainak, itt egy kosárpalánk, ott egy Samu csontváz, amott egy az elsődleges nemi jellegeket bemutató oktatótábla. alapvetőleg a design nekem nagyon bejött, mert nem túl csicsás, többféle koncepció kapott teret a különböző helyiségekben: van itt étterem, karaoke bár a pincében, tánc- és koncerttér a tornateremben, egy házibulikra tervezett privát rész sok-sok giccsel, borbár a nyugis hangulatot kedvelőknek, illetve cigizős kültér fedett résszel. minden részen külön pult üzemel, de sört nem lehet kapni mindenhol. nekem talány, hogy miért nem, de így alakították ki, ettől kicsit mint egy bermuda háromszög, őrült módjára rohangál az ember egy korsó sörért.

amúgy a kiszolgálással gond nem volt, kedvesek és figyelmesek.

a koncertteremben a hangosítás az katasztrófa, de gondolom még javítanak rajta, legalábbis remélem.

összességében nekem bejött a hely, a falfestések különösen ötletesek és odaillőek.

dancso panza:

Ha ma azt mondják neked, hogy az Iskola az exTűzraktér helyén van, semmiképp ne a Tűzoltó utcában keresd...

Tűzoltó utca! Iskola. Megtanít a fröccsözésre.

Egy futópályán érkezel be, leszállópályán távozol. Igazából szebb, mint újkorában. Beállt egy igényes sorba, de én azt mondom, lehetne mocskosabb is.

Éljen a haza!

anyicska:

Csak a másnapi kínzó fejfájást tudnám feledni, amit a folyóbor okozott!

nova:

Hogy rádió szólt, nem tetszett, kicsit sokáig kellett talpalni a sörért, viszont a gulyás finom volt, és nagyon jó a kiszolgálás. Jól sikerült az átépítés, ízléses a hely, ötvözi a komcsi vidéki iskolák hangulatát és a városi romkocsmák stílusát, mégsem eklektikus a szó rossz értelmében.

out:

Egy éve az önkormányzat arra hivatkozva tolta ki innen a Tűzrakteret, hogy kulturális tevékenység címszó alatt kocsmát is üzemeltetnek. És tette ezt azután is, hogy a Tűzraktér emelt bérleti díjat akart fizetni. Erre egy évre rá egy komoly piaci erővel bíró érdekeltség pont ide építi Budapest legújabb szórakoztató KÖZPONTJÁT? A belem fordul ki. Ja, és van kiállítótér is. Nyilván egy kultúrközpont 6 bulihelyszínnel. Részemről nagyon erős bojkott.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Soproni, 450 Ft
Üveges sör: Edelweiss, 890 Ft
Bor (1 dl): Folyó, 180 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 750 Ft
Üdítő (2,5 dl): Szénsavas üdítő, 300 Ft
Meleg ital: Kávé, ...
Harapnivaló: Úttörő csülök, 2500 Ft

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr334985020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása