.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2011. 12. 31. - apuska
Tippek másnaposság ellen

pixel

> Vannak napok, amikor előre látjuk, hogy borzasztóan fájni fog a másnap, és mégsem teszünk ellene semmit. Pedig van néhány elemi tanács, amit ha megfogadsz, akkor a gyógysörre sem lesz semmi szükség!

Mitől lesz valaki másnapos?

Igazából a kiszáradás az okozója a legtöbb kellemetlen tünetnek. Az alkohol a szervezet vízleadását fokozza, emiatt a száj kiszárad, súlyosabb esetekben fejfájás, szédülés és hányinger lép fel. Ezeket a következményeket sokáig az etil-alkohol hatásának tulajdonították, ám a laborkísérletek szerint a tiszta alkohol azoknál sem okoz feltétlenül fejfájást, akik italozás után amúgy mindig szenvednek tőle. Valószínűleg egyéb összetevők, úgy mint a gyümölcscukor lehetnek felelősek a másnaposság kialakulásában. Ennek köszönhető, hogy míg a tiszta szesz, a vodka vagy a fehérborok viszonylag könnyen kialudhatóak, addig a sör, az édes borok és a likőrök nagyon erős panaszokat tudnak kiváltani másnap.
 

Hogyan előzzük meg?

A legbiztosabb, ha nem rúgunk be! Persze vannak kivételes alkalmak, amikor egyszerűen muszáj inni, olyankor a másnapi szenvedést elkerülendő érdemes apró trükkökhöz folyamodni.

- Minél tovább időzik az alkohol a gyomorban, az ott annál inkább le is bomlik, és így kevesebb kerül a vérbe. Ezért mulatozás előtt érdemes valami nehezebb ételt enni, illetve folyamatosan csipegetni, apró falatkákat.
- Lényeges, hogy lassan iszogassunk! Ami a poharunkban van, azt lassan, kortyonként fogyasszuk! Így több időt adunk a májunknak az alkohol lebontásához.
- Fontos, hogy időnként igyunk egy-egy pohár vizet! Az alkohol vízhajtó hatású. A gyakori WC-re járással ásványi anyagokat is veszítünk, melyeket az ásványvíz pótol, így előzve meg a macskajajt.

- Lefekvés előtt igyunk annyi ásványvizet, amennyit csak bírunk, és ezzel egy időben vegyünk be aszpirint, magnéziumot!
 

Késő bánat, kínzó másnap

Minden elővigyázatosságunk ellenére előfordulhat az is, hogy a másnap reggelt nem ússzuk meg fájdalmak nélkül. A kutyaharapást szőrével népi bölcsességet a fesztivál alkalmakon kívül nem javasolnám, de ezen kívül is van még néhány tipp, hogy enyhítsük szenvedéseink.

-  Folyadékpótlás! Lehet az ásványvíz vagy gyümölcslé, ez utóbbiban lévő cukor felgyorsítja az alkohol lebontását. A kávé vagy a kóla szintén segíthet, mert a koffein érösszehúzó hatású, azaz szűkíti az agyi vérereket, így csökkentve a fejfájást.

- Könnyű ételek! Gyümölcs, méz, savanyú káposzta, egy tányér forró erő-, zöldség- vagy csirkehúsleves mindig segít.

- Mozgás! Ilyenkor az ágyból legszívesebben ki sem kelnénk. Ennek ellenére egy séta a szabadban csodákra képes, a mozgás fokozza az endorfin nevű hormon termelését, ami a sok alkohol fogyasztása miatt visszaesett. Hatására vidámabbnak és frissebbnek érezzük majd magunk.

Csak óvatosan!
BÚÉK!
 

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr673509720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása