.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2011. 05. 2. - apuska
Hrabal söröző
pixel cégér A cikkben szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, jelen témában újabb véleményünket ITT olvashatjátok!
Helyszín
: 1088 Bp., Puskin u. 22.
Látogatás: 2011. április 6. 17:10-21:30
 Bezárt, megszűnt! 

> Érdekes, hogy a fiatal költők másra sem gondolnak csak a halálra, a sok vén marhának pedig csak a lányokon jár az esze.

Adatlap

Elérhetőség: +36 1 266 1677
Web: -
Facebook oldal: www.facebook.com/pages/Hrabal-Söröző/202083649806511
Nyitva tartás: H, K, Sz, Cs: 11-23; P, Szo: 11-24; V: 11-23
Extrák: cseh sörök, sörkorcsolyák, könyvek

Árlap

Csapolt sör (0,5l) Üveges sör (0,5l)
Francinuv lezák (világos), 450 Ft Pepinova desítka, 350 Ft
Nezny barbar (félbarna), 450 Ft Postrizinské pivo, 400 Ft
Tmavy lezák (barna), 450 Ft Bogan, 450 Ft
- Nezny barbar, 450 Ft
Bor (1dl) Rövid (5cl)
Tokaji Furmint, 200 Ft Becherovka, 450 Ft
Tokaji Muscat Lunel, 200 Ft Unicum, 600 Ft
Tokaji Hárslevelű, 200 Ft Balentines, 600 Ft
Balatonboglári Merlot - Katona, 200 Ft Rudolf Jelínek párlatok, 600 Ft
Üdítők (2dl) Egyéb
Szénsavas üdítők, ... Tea, 200 Ft
- Capuccino, 350 Ft
- Pácolt camambert, 500 Ft
- Utopenci, 650 Ft

Fotók

Vélemények

apuska:

"A Dining guide szerint a Hrabal Budapest 10 legjobb sörözőjének egyike. Lelkük rajta, bizonyára nagyobb szakmai alapossággal viseltetnek a téma iránt, mint mi, a csélcsap műkedvelők, de a február óta nyitva tartó cseh kocsma esetén talán érdemes a miértekbe is kicsit belemenni.

Hétköznap délután érkeztünk, telefonon foglaltunk asztalt, a hely mégis tele volt. Oké, emiatt egy parasztfelkelés sem tört még ki, türelemmel kivártunk azt a 10 percet az ajtó előtt, amíg az üres poharaikkal kacérkodó lányok hajlandóak voltak az asztalunktól felállni, hogy aztán prágai mintára elvesszünk a kőkemény sörhabban.

Egy szál leány volt csak talpon e vidéken. A sör mégis gyorsan jött, ahogy az őslakó cseheknél is szokás: az asztalra kicsit odabaszva, hogy kifolyt a vége oldalvást, plusz a számla alapját képező papírlap, rajta az első strigulák.

Kezdetben zene nem szólt, később is csak valami kommersz magyar rádióadó, amit az elszívó zaja és az alkoholtól nagyobb beszédhangra váltók felváltva licitáltak túl. De ez a szorosan bútorozott, a WC folyosónál osztott piciny odú legalább az embereket összehozza, néha szemtanúi lehettünk annak, ahogy határozatlan időre ide- vagy odaültet valakit vendéglátónk, amíg nem történik valami más megoldással kecsegtető. Ekképp a mi asztalunknál is megpihent egy sör erejéig egy francia fiú.

Ez hiába csak egy kocsma, itt a minta értékű gyümölcspárlatok és üveges sörök alatt fellelhető némi szakirodalom a könyvespolcon. A cseh, szlovák és magyar kiadású Hrabal művek, prágai útikalauzok és sörös témájú könyvek között én pl. a Maláta antológia nevű kiadvánnyal barátkoztam hosszan, majd mikor már nekem volt kínos, hogy nem figyeltem a többiekre, apró kutyanyelvet hajtogattam bele, hogy ne feledjem, hol tartottam, ha legközelebb arra járok.

Ami nagyon illúzióromboló volt, az a tipikus cseh sörkorcsolyák tálalása. Tény, utálok én is mosogatni, de a papírtányér és műanyag evőeszköz egy ilyen szintű helyen sem elfogadható, még jó, hogy a sörnek jár a formás üvegkorsó, amíg fel nem fedezik, hogy ebből is kapni eldobhatót.

Jut még eszembe, esténk egy pontján, mint a kora tavaszi szúnyogcsípés, betalálta társaságunk a kerületi Bohóc. Ismeri valaki? Gorcsakovszki Ferenc. Saját szerkesztésű, kézzel írt viccgyűjteményéből fénymásolt 'Bohóc újságjának' 512. számát némi aprópénz ellenében kínálta, és ebben kikérte magának, hogy ő nem részeges... csak egy kicsit ittas. A Hrabalban láthatóan ismerték őt. Mint művészlélek? Vaj'h az öreg Bohumil mit mondana? A nevével fémjelzett Puskin utcai kocsma nyilván nem hasonlít kedvencére, a Tigrisre (U Zlatého Tygra), mert lássuk be, ez azért így kicsit magyar."

kalimpa:

"mivel elég sok jó emlék fűz Prágához és konkrétan Csehországhoz, így elég hálás feladat egy cseh kocsmáról írni itt Pesten, meg is próbálom pár mondatban:

Hrabal, Puskin utca közepe, közel az Astoriához, teljesen jó és könnyen megközelíthető, viszont nem a legfelkapottabb és nem a legfrekventáltabb, turisták által látogatott hely ez, hál'isten. kicsi a bors, de erős alapon működik itt az egész, kábé ki érkezik először, kinek nagyobb a bicepsze, és kinek az apukája az erősebb alapon van a helyfoglalás, mert az a pár asztalka, ami van, azt nem nehéz betelíteni, jönnek-mennek is az emberek szép sorjában, mint az úthenger, már-már egymást taposva, de még betartva az udvariasság szabályait. ki az asztalnál, ki a bejáratnál fogyassza éppen aktuális sörét vagy épp hermelinjét.

a WC elég kicsire méretezett valami, gondolom itt is próbáltak spórolni a szabadon felhasználható hellyel és ebben a csatában az asztalok nyertek, mert az ember pénisze is alig fér a csészéhez, nemhogy maga az éppen dolgát végző egyed. de sebaj, legalább penész nem futkosott a falakon, tiszta volt és volt minden, ami kellett.

a kiszolgálás pompás és figyelmes, megszerettük egyből az egészet, ahogy van. ennyi. pont."

dancsopanza:

"Kicsit nosztalgikusra sikeredett a délután a sörök között. Köszönhető mindez annak, hogy egyrészről hamar megjön az ihlet és a hangulat a félbarnától, másrészről a csehországi kalandozásoknak köszönhetően egyből betámadtak az emlékek, amik még olyan frissek, mint a másodjára, illetve harmadjára kért barna és világos sörök.

A kocsma az élete nagy részét az írásnak szentelő Bohumil Hrabalról lett elnevezve. Egy dolog biztos közös bennünk, szeretjük a sört, de nagyon. Sajna, neki ’97-től már mennyei malátából főzik…

A kiszolgálás abszolút nyerő, szegény csajszinak rendesen a cipőjébe rakták az útifüvet, mert állandóan jött, ment. Szigorúan az asztalon lévő cetlire húzza a strigulákat, ha épp eléd tesz valamit.  A sörkorcsolyák simán vannak olyan jók, mint mondjuk Morvaföldön, csak ajánlani tudom bármelyiket.

A klotyó a meleg víz, szappan, kéztörlő trió meglétével teljesen rendben van, csak a fiú részben nincs vizelde, és emiatt kicsit spricces a budi környéke… Ez van.

Maga a hely igen kicsi, legalábbis a már jó ideje került romkocsmák méretéhez képest. Ha be van csukva az ajtó, akkor joccakát,  konyec, mert a füst beterít, de olyan szinten, hogy másnap nem a söröktől lesz fejfájásod, hanem mert nincs levegő. De hát fordult már elő ilyen az életben…

A végére fojtásnak kértünk még egy pohárral, ami több okból kifolyólag is érdekes:
1. mert pohárral,
2. mert a poharuk is korsó, mármint van füle (olyan mint a régi bögrés maciméz),
3. mert ilyen kisipari méretben ilyet még nem láttunk.

Erősen ajánlott."

anyicska:

"A Hrabal söröző egy kis Prága Budapest közepén. Kívülről egyáltalán nem feltűnő, de amikor beléptem a kis kocsmácskába, a cseh szívem nagyot dobbant. Cseh sör, cseh kaja, cseh irodalom. Pontosabban Hrabal, az egyik kedvencem. Ki nem szeretné a Postřižiny-t (Sörgyári capriccio-t)? És a Postřižinské pivo itt kapható. Csak vigyázzatok, elég erős fajta, és komolyabb tételek elfogyasztása után a reggeli fejfájás elkerülhetetlen. De az majd reggel, most este van, és a söröző egészen tele.

Nem is lehet csodálkozni, hisz alig 20-25 ember fér be. Viszont a cseh sör elég népszerű Magyarországon, ezért ha biztosra akarunk menni, érdemes asztalt foglalni, ahogy mi is tettük, és kaptuk bizony a legjobbat, a Hrabal bábú közelében, ekképp a polcokon belenéztünk a könyveibe. Hrabal nagyon szerette az életet, a sört, a beszélgetéseket. A végtelen mesélés volt számára a mozdony, ami tartja vitte előre az életet.  Az a fajta mesélés, ami nem mindig lényeges, de mégis van neki egy varázsa, mert amikor az ember sör mellett beszél és beszél, és még ásítás közben is csak beszél, egészen addig, ameddig nem beszéli ki a lelkét.

Sajnos szomorú véget ért az író, a hivatalos információ szerint kiesett a kórházi ablakából a galambok etetése közben, viszont több közvetett bizonyíték inkább öngyilkosságra utal. Gyakran említette műveiben a halált, de sokszor elég ironikusan. A  Táncórák idősebbnek és haladóknak című könyvében így ír: 'Érdekes, hogy a fiatal költők másra sem gondolnak csak a halálra, a sok vén marhának pedig csak a lányokon jár az esze.'

Ma már senki nem tudhatja, milyen szörny támadt akkor a már nagyon beteg íróra, de remélhetjük, hogy a halál pillanatában szép lányok és sörök voltak a szeme előtt.

A Hrabal sörözőben mindkét vonal képviselteti magát, bár a sör többségben van. De ha eljön a nyár, biztosan gyakrabban néznek be a szép lányok is, könnyű ruhácskában, strandpapucsban, a forró városi séta után megfáradtan, hűvös árnyékot keresve és hideg sört.

Aki szereti a sört, és nem bánja ha néha beszorul a füst egy kis helyre, az jöjjön, jöjjön, próbáljon minél többet beszélgetni és mesélni, és ne felejtsen közben inni, mert Hrabal mindent lát odaföntről. Na zdraví!"

"Bringával jönni ide? Felejtős. Ha csak nem hagyod az Astoriánál vagy a múzeumkertben a gépet. Mintha rálátnál! Mintha a kocsmázás végére bármennyire is képben lennél..."

Értékelés

  apu kali dan flet raf anyi
dizájn 3,5 4 3,5 3 3,5 4
kiszolgálás 4,5 4,5 5 4,5 5 4,5
közönség 3,5 3,5 3,5 3,5 3,5 3
zene 2 2 2 2 2 2
füst 3 2,5 2,5 3 3 2,5
mosdók 4 4 5 5 5 5
árszínvonal 3 3 2 3 2 3
  3,36 3,36 3,36 3,43 3,43 3,43

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr262806489

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tripla dupla 2012.03.25. 07:55:33

Pont egy éve írtam egy listát a Pesten található három autentikus cseh sörözőről (meg arról az egyről, ami nem az), most pedig egyszer csak azt vettem észre, hogy mindhárom hely megduplázódott, ami igencsak érdekes és örvendetes fejlemény.(Bár lehet, h...

Trackback: Kakukktojás 2012.03.25. 07:54:02

Beleakadok a minap az alábbi cikkbe az est.hu-n: Cseh sörkép Budapesten Szerencsére nem ... kell a száztornyú Prágába utaznunk egy jó korsó cseh sörért, ... ma már szinte minden stílusnak és árkategóriának megvan a hazai cseh megfelelője sörben! Hohó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2012.06.17. 10:25:13

Egy hibája van, hogy nincs belőle több.

Tgabor 2012.08.29. 10:33:55

Eddig szerettem a helyet. Tegnap megint útba ejtettem. Kár volt. Redőny lehúzva (kb du fél négy), kiírás semmi, info zéro. Korábban ilyen csak hétvégén fordult elő hogy a hivatalos 11-es kezdés átcsúszott a délutánba. Gondoltam nagy baj azért nincs, kihasználom az alkalmat s átsétáltam a Rákóczi tér mellett levő testvérintézménybe (Bohémia, uaz a tulajdonosi kör). Belépvén s gyorsan rendelvén látom ám hogy az egyik tulaj ott van (az idősebb hölgy), ennek örömére meg is kérdezem, hohgy mi a helyzet a Hraballal. Először figyelembe se vesz majd nagy nehezen kiprésel magából felújítás van tartalmú mondatot. Folytatván az emelkedett beszélgetést megjegyzem hogy ennek múlt héten nyoma sem volt s rákérdezek a nyitás vélelmezett dátumára. Megint nem válaszol majd röviden közli hogy majd. Majd egyszer, nem is tudja. Eztán fájgdalmas ábrázattal belemélyed a telefonjába ily módon közli hogy az audencia végét.
Nagy meglepetés nem ért magyar vendéglátós vonatkozásban és szerintem nem is értené ha röviden elmagyaráznám, hogy ebben a formában és stílussal nem lehet üzemelni. Az intézmény rövid ideje alatt a baráti kör volt annyit ott hogy Prágában a legjobb úton lennénk az üvegvitrinben elzárt saját korsó státusza felé de ha nem hát nem.

nemértekhozzá(m) 2012.08.30. 03:33:32

@Tgabor: most komolyan ezért képes vagy így picsogni??? ismerek olyat akit meglőttek és kevesebbet rinyált...

apuska · http://kocsma.blog.hu 2012.08.30. 11:57:19

@nemértekhozzá(m): Na! Többek közt ez azért is egy jó felület, hogy a javítható helyek jobbá legyenek, az üzenet eljusson az érintettekhez, és ehhez az ilyesfajta észrevételek szükségesek. Mert valljuk be, szar az, ha az ember a kedvenc kocsmáját egyszer csak zárva találja!

Tgabor 2012.08.30. 20:28:10

@nemértekhozzá(m): képes
(ugye nem te voltál akit meglőttek?)

palotás imre 2012.10.20. 16:01:44

Tegnap a Rákóczi útra mentem (volna). Jól pofára estem, mert az sincs nyitva. Tatarozzák, vagy átépítik, de hogy kinyit-e még, arról semmi információ.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2012.11.10. 10:40:31

Tehát az eddigi nem hivatalos infók alapján a Puskin utcai pöttöm Hrabal bezárt, s most a Rákóczi úton az Astoria magasságában, a Dr. Martens cipőbolt mellett kerül kialakításra az új, nyilvánvalóan nagyobb üzlethelyiség. Reméljük, minél hamarabb!
süti beállítások módosítása