.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

2020. 04. 4. - apuska
Nagyüzemi sörgyártás koronavírus idején

Koronavírus, koronavírus, koronavírus. Pár hete másról sem szól az élet, mindenki erről beszél, mindenre hatással van, épp komplett gazdasági ágazatok csődölnek be. Míg a kisüzemi sörgyártás muszájból hallatja a hangját, állami közbeavatkozást kér és összefogni látszik, addig a nagyüzemek táján ez közvetve még többeket érint, így az sem mindegy, ott mi történik! 

Európai Sörgyártók Szövetsége

Nyílt levélben szólították meg a nemzeti és európai politikai döntéshozókat, hogy a koronavírus vendéglátóipari ágazatra gyakorolt hatását enyhítendő, milyen területeken remélnek segítségnyújtást, hogy a máskor aranytojást tojó szektor ne dőljön egészen be. A söripar meghatározó szereplője az európai gazdaságnak, ami 2018-as adatok szerint az EU-ban több mint 2,3 millió munkahelyet teremtett, 55 milliárd euróval járult hozzá az unió gazdaságához, és 44 milliárd euró állami adóbevételt eredményezett. A beerporn sörmagazin által felfedezett 2014-es infografika szerint egy söripari munkahely 15 másikat generál a gazdaságban: egyet a marketingben, egyet a kiskereskedelemben, egyet a mezőgazdaságban, egyet a logisztikában, 11-et a vendéglátásban.

eubrewery.JPG

Mindeközben Magyarországon

A Magyar Sörgyártók Szövetsége nem könnyítette meg a dolgom, egységes állásfoglalást nem adtak, csak a fenti európaira hivatkoztak. Így egyesével kerestem meg kérdéseimmel a három magyar multit:

- Milyen biztonsági intézkedéseket vezetett be a sörgyár?

- Hogyan befolyásolja a kialakult helyzet a gyártást az új termékek bevezetése, a mennyiség és a kiszerelés tekintetében?

- A sportesemények, fesztiválok körüli bizonytalanságra mennyire tud rugalmasan reagálni a gyártás?

- A szerződött vendéglátóhelyek számíthatnak-e bármi segítségre a sörgyártól?

- Lenne olyan kormányintézkedés, ami a sörgyárnak jelentene segítséget?

Néhány esetben a válaszok lélektelenül diplomatikusak, ugyanakkor van egy részletes, ami általánosságban is sokat sejtet:

Borsodi Sörgyár

A globális COVID-19 (koronavírus) járvány következményei egyelőre beláthatatlanok, a Borsodi Sörgyár azonban ebben a bizonytalan helyzetben is mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a munkavállalók, illetve a vele szerződött partnerek egészségét és biztonságát, emellett pedig a termékei lehető legmagasabb minőségét és elérhetőségét is. A Borsodi Sörgyár működése, valamint a termékek kiszállítása az elmúlt években végrehajtott beruházásoknak, fejlesztéseknek és legfőképpen kollégáink elkötelezett munkájának köszönhetően zavartalanul zajlik tovább. A kialakult helyzetre tekintettel megnöveljük a készleteinket, így az igényeket egyelőre stabilan ki tudjuk szolgálni. A helyzet alakulását folyamatosan ellenőrizzük, és amennyiben szükséges, további lépéseket teszünk a dolgozóink, partnereink és fogyasztóink védelme érdekében.

Heineken Hungária

A HEINEKEN Hungária elsődleges szempontja, hogy dolgozói egészségét és biztonságát megőrizze. Mindenben követjük a kormányzati irányelveket, rendszeresen tájékoztatjuk munkavállalóinkat, illetve bevezettünk biztonsági intézkedéseket a kollégák egészségének megőrzése és a gyártás folytonossága érdekében.

Söreink és cidereink olyan termékek, melyek összehozzák az embereket, együtt a legjobb fogyasztani őket. Most a világ számos részéhez hasonlóan nekünk is szüneteltetnünk kell az összejöveteleket, eseményeket, és ha tehetjük, otthon kell maradnunk. Egyelőre nem lehet felmérni, hogy milyen hatásai lesznek a koronavírusnak a söriparra, hiszen nem tudjuk meddig tart a jelenlegi veszélyhelyzet.

Ebben a nem mindennapi időszakban továbbra is szorosan együttműködünk a partnereinkkel, beszállítóinkkal, és meghallgatjuk aggodalmaikat a járvány vállalkozásukra gyakorolt hatásairól, valamint ahol csak lehet, támogatjuk őket.

A HEINEKEN Hungária a jelenlegi helyzetben is követi Magyarország kormányának utasításait és javaslatait.

Dreher Sörgyárak

Folyamatosan figyelemmel követjük a koronavírussal kapcsolatos helyzet alakulását és az azzal kapcsolatos kormányzati rendelkezéseket. Ezekkel összhangban és azt szem előtt tartva, hogy dolgozóink egészségének és biztonságának megóvását a legfontosabb feladatunknak tekintjük, illetve azt, hogy mindent meg kívánunk tenni a folyamatos és felelős termékellátás biztosítása érdekében a piacon, az alábbi lépéseket tettük:

- A gyárunkban és irodáinkban fokozott biztonsági és higiéniai eljárásokat vezettünk be a WHO ajánlásainak megfelelően, amelyeket folyamatosan ellenőrzünk.
- Március 12 óta nem fogadunk külsős látogatókat. Bezártunk minden olyan céges társasági helyet, ahol nagyobb létszámban szoktak tartózkodni a kollégáink (pl: dolgozói söröző, ebédlő).
- Március 16-tól azok a kollégáink, akiknek azt a munkaköre lehetővé teszi, otthonról dolgoznak.
- Aktiváltuk és pénzügyileg támogatjuk a Telekocsizást (adott kolléga be tud hozni kocsival a munkába és haza is tud vinni 2-3 másik tünetmentes kollégát, akik amúgy tömegközlekedési eszközöket használnak)
- Dolgozóinkat rendszeresen tájékoztatjuk az adott funkciót érintő csapatmegbeszéléseken (online), vállalati hírlevélen és CEO videón keresztül, illetve a belső intranet portálon közzétett tartalmakon keresztül. Emellett 3 hete számos figyelemfelkeltő plakátot helyeztünk ki a sörgyár területén.

A koronavírus kapcsán a folyamatos üzletmenet fenntartásáért felelős vezetői és szakértői csapatot állítottunk össze, amely feladata a lehetséges új helyzetekre való felkészülés. Mindezt a már meglévő üzletmenet-folytonosság tervünkre építve. A csapat minden nap átbeszéli az új információkat és azokat kiértékelve határozza meg a következő lépéseket.

Felülvizsgáljuk a termékbevezetéssel kapcsolatos terveinket. Lesz olyan új termékbevezetésünk, amely az eredeti terveknek megfelelően történik majd és lesz olyan, amit el fogunk csúsztatni időben.

A sportesemények, fesztiválok körüli bizonytalanságra mennyire tud rugalmasan reagálni a gyártás?
Mivel a Dreher Sörgyárak által támogatott fesztiválok, nagyobb sportesemények időben később vannak, így van még időnk ennek megfelelően tervezni, figyelembe véve a közben születendő kormányzati és szervezői döntéseket.

A csapatjátékban hiszünk, így partnereink ahogy a jó időkben, úgy a mostani nehéz időszakban is számíthatnak ránk. Segíteni fogunk a partnereinknek, de ahhoz, hogy jól tudjunk segíteni, meg kell értenünk a helyzet teljes komplexitását és a módszereket is, hogy valóban hatékony legyen a segítségnyújtás. Ezen már dolgozunk és jelentkezni fogunk a konkrétumokkal.

A helyzet folyamatosan változik, de a szektorunkban jelenleg a vendéglátóegységek a legérintettebbek, így az őket támogató intézkedések számunkra is kiemelten fontosak.

covid19.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7715591010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása