.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: Magyar ginként egy újabb, ezúttal a legkomolyabb nemzetközi szakmai elismerést szerezte meg az Els... (2020.08.10. 19:36) Első Magyar Gin Manufaktúra
  • Madnezz: Amikor behozták a soproni Heinekent, egyértelműen gyengébb volt, mint a megszokott import. Talán a... (2020.07.16. 21:47) Sopronban készül a legjobb Heineken
  • kocsmablog: A piacvezető londoni szaklap, a The Spirits Business által évente megrendezett The Global Spirits ... (2020.07.15. 22:47) Első Magyar Gin Manufaktúra
  • Kovács G. Maláta: Csak szólok, hogy Budapesten ezen a hétvégén sem fogjuk élvezni a kocsmázás örömét! serteperte.blo... (2020.05.15. 13:13) A pesti borozók világa
  • Ezüstvándor Arion: Milyen kár, hogy ezekből a régi borozókból alig-alig maradt már. szerettem a hangulatukat. Néha b... (2020.05.02. 00:00) A pesti borozók világa
  • Örömhernyó: Faterom sose ment be egy kocsmába se. Mert azt vallotta, hogy oda csak züllött, lecsúszott alakok ... (2020.05.01. 13:48) A pesti borozók világa
  • Utolsó 20
2012. 07. 27. - anyiii
U Fleku

Cím: Csehország, Prága 1, Kremencova 11
Látogatás: 2012. május 23. 19:30-20:30
Google Maps

A közönség többnyire külföldi, akik örömmel fogadják el a tálcán kínált Becherovka kupicákat, mintha csak a hely ajándéka lenne.

Telefon: +420 224 934 019
Facebook: fb.com/pages/U-Fleků/231920167786
Web: http://ufleku.cz

Vélemény

anyicska:

Az U Fleku az egyik leghíresebb Prágai kocsma. Annak ellenére, hogy hosszú évekig Prágában tanultam, csak most jutottam odáig, hogy meglátogassam. És azt kell mondjam - csalódtam.

Elhiszem, hogy valaha csodálatos hangulata lehetett, de most elsősorban gazdag turistákra van kitalálva, akiknek elég ez a fajta a giccs, amiben látni vélik a cseh lelket. Mondjuk a sör finom (volt idejük finomítani az ízén), a vendéglő impozáns, a kerthelyiség szép, és az egésznek része egy sörgyár, amely egyedüliként üzemel több mint 500 éve szüntelenül Közép-Európában. Az óriási udvarház, ahova 1200(!) vendég befér, valójában nyolc helyiségből áll (Akadémia, Koffer, Lovagterem, Komlóskert, Václav-terem, Kolbász, Nagyterem és Ó - Cseh terem). Az eredeti középkori enteriőr korhű kialakítására törekedtek, látszik, hogy nemrég volt felújítva. A ház közepén helyezkedik el a hatalmas kerthelyiség, ahol akár 500 embert is képesek leültetni az óriási gesztenyefák lombjai alá.

Amikor odaértünk, majdnem tele volt a kert, de azért még találtuk magunknak helyet és rendeltünk sört. A közönség többnyire külföldi, akik örömmel fogadják el a tálcán kínált Becherovka kupicákat, amiket rohangáló pincérek osztogatnak, mintha csak a hely ajándéka lenne a gyógynövényes likőr. De mi tudtuk, hogy nem így van, és miért is nem kérünk... Amúgy semmi bajom a Becherovkával, csak az itteni árak nem voltak nekünk valók. Ahogyan az egész hely sem! A pincéreken az első pillanatból látszott, hogy ki a célközönségük, és ők nagyon hamar kiszúrták, hogy mi nem tartozunk ebbe a csoportba. De még ha egyszer milliomos is lennék... Akkor sem mennék szívesen vissza, többek közt a visszataszító gyerekruhába felöltöztetett nyugdíjas harmonikás miatt, aki elvileg hivatott volt jelképezni a hagyományos cseh folklórt, de számomra csak a fent említett giccsek sorába tartozott. Annál már csak egy gusztustalanabb dolog lehet, az pedig helyi kabaré show. Szerencsémre, nem láttam élőben, de az U fleku honlapján a programajánló sokat elárul: ”táncos kabaré a cseh polkától a barokkig, latin amerikai ritmusokkal és mindenkinek érthető humorral, hozzá finom ételek, kiváló sör és jó szórakozás. Az előadások rendszertelenek, legalább 70 embernek kell megrendelni, személyként 100 koronába kerül, és nincs semmi kedvezmény lehetőség”. Uff, ez igen!

Sajnálom, hogy így kellett lehúznom ezt a helyet, mert echte cseh vagyok és szeretem cseh sört, cseh kocsmákat, cseh hagyományokat, cseh történelmet, de ebben a csomagolásban és azzal a szervizzel, ahogy az U Fleku kínálja, valahogyan nem kívánom.

petra:

Azt hiszem, nem is létezik olyan prágai, ill. cseh ember, aki nem hallott volna az U Fleku kocsmáról. Szinte legendákat mesélnek erről a helyről. Nem is csodálkozom. A hely ezt kívánja. Hány prágai kocsmának van saját sörfőzdéje? És hány működik szinte változatlan állapotban 1499 óta?

A középkori hagyomány az egész helyen érezhető, és ez nem is egy kicsi hely, jó sok teremből áll, és még van egy kellemes udvara is. Csak kicsit erőltetett. Bár gyönyörűen fel van újítva, ez tény, de ahhoz, hogy tényleg élvezzem az ittlétet, valami hiányzott.

Mintha minden azért lett volna, hogy érezzük, ide nem lehet csak úgy jönni, hogy iszok egy sört és megyek tovább. Nem. Itt pénzt kell költeni, és ezt nagyban! Sajnos a kiszolgálásnál volt az, amikor érzékeltem, hogy itt már belépéskor besaccoltak, és onnantól kezdve csak úgy viselkedtek velünk, ahogy a nem kedvelt személyekkel szoktak. És ez nagyon kár!

De ami egy sörfőzdénél a legfontosabb, az maga a sör. Erős, barna, finom sör! Csak ezért éri meg idejönni...

apuska:

Elsőnek egy hatalmas cégérnek is beillő díszes falióra jelzi, hogy igen, jó utcában járunk, ha tényleg látni akarjuk az Arany tigris mellett a másik legtöbbet emlegetett prágai kocsmát, az U Flekut. Már a kapuból turistacsoportok hangos szava, valamint a harmonika és tuba hangja szűrődik ki. Igen, itt még meggondolhatjuk magunk!

Az 1843 óta változatlan receptúra alapján helyben főzött 13 ballingfokos, karamelles ízű, sehol máshol nem kapható kiváló fekete sör, a Flekovsky lezák, 4 decis korsókban kerül az asztalra, melynek ára jóval átlag fölötti (5 deci 875 forintra jött volna ki), mármint ahhoz képest, ami Prágában megszokott. Megkóstolni ettől függetlenül érdemes. Aztán úgyis menekülőre fogod, mert az a fajta nagyüzemi étkeztetés, folyamatos itatás, a vásári zenészek és mutatványosok lélektelen játéka néhány perc alatt kiöli a lelket ebből a középkori várra emlékeztető - várkapuval, vaslámpákkal, pénznyomóval, bazárral és múzeummal - épületből, melynek jelen üzemeltetői egyértelműen a germán buszos csapatok lehúzását és kielégítéséét tűzték ki célul. De hogy még a WC elé is beültetnek valakit, hogy egy becsületkasszát felügyeljen? Na ne!

Pedig volt anno máshogy! A 19-20. század forduló idején komoly szellemi műhely volt e falak között, sokan jártak ide ihletért, a gyakran itt székelő Jaroslav Hašek (a Svejk a derék katona szerzője) egy-két sörért pl. bárkit beleírt a történeteibe. Lád'a Novák festőművészt meg egyenesen az U Fleku királyává koronázták, mert csóró művészember lévén fizetségképp inkább freskókat és sörözéssel kapcsolatos feliratokat festett barátaival a termek falaira, mely annyira tetszett a háziaknak, hogy munkájáért élete végig ingyen kapta a sört.

Azt hiszem, ez a veszély ma már senkit nem fenyeget..., sőt, ha nem érteném a viccet, még azt is komolyan venném, mikor a bankkártya átadása után azt mondták, lehúznak a számláról még egy ezrest.

Ízelítő

Csapolt sör (4 dl): Flekovsky Lezák 13%, 59 Kč
Üveges sör: -
Bor (2 dl): Veltlínské zelené, 59 Kč
Rövid (4 cl): Becherovka, 79 Kč
Üdítő (2,5 dl): Szénsavas üdítő, 39 Kč
Meleg ital: Kávé, 39 Kč
Harapnivaló: Marhapörkölt knédlivel, 189 Kč

Értékelés

2,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr154674752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oldkajla 2019.09.03. 06:55:15

Igazán sörműveletlen és egy kicsit sznob is volt, aki ezt a cikket írta.
Először is: az U Fleku söre NEM erős, és NEM 13%-os.
Egy viszonylag kis alkoholtartalmú, az üvegükön világosan látható 4,6%
A 13% (szerencsétlen módon jelölve, nem a szokásos módon) az ún. Balnig-fokra, vagyis a sűrűségre, vagyis szárazanyag-tartalomra utal. Ennyit az okos cikkírónak, aki szerintem igen kevés sört ihatott meg életében, ha ezt a sört erősnek találta...
Azután: ha az árakat hasonlítjuk össze, akkor a magyar kézműves sörök fele még így is (Távoli Galaxis 1200 Ft/4 dl) azonban a budapesti sösárakat nézve bizony egy átlag Pilsener Urquell alatt van.
Giccs: ízlés dolga, én (vessen meg ezért) vettem U Flkus korsót és nyga üveges sört is hogy otthon is élvezzem e páratlan sör ízét. Engem a Becherovka sem zavart, az íze szépen belesimul a csodálatos sör ízébe, egymást segítik, úgyhogy NEM ajánlom kihagyni... ajánlom, ne járjon kocsmába, talán akkor nem a bosszankodás jut elsősorban eszébe a világ egyik legfinomabb sörét fogyasztva. Kár, hogy az ételeket nem próbálta, mert fenségesek, és bizony ettem ott. Fogyasztásom: 6 sör és 6 Becherovka, előétel és főétel. És nem rúgtam be, a mérsékelt alkoholtartalomnak köszönhetően.
Semmivel sem drágább, mint egy középkategóriás budapesti étterem.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2019.09.03. 13:14:37

@oldkajla: Több ember véleménye olvasható itt, közülük ketten csehek. Egy 2012-es pillanatképet rögzítve.
Akkor a kisüzemi sörök épp csak megkezdték magyarországi karrierjüket, így az árak valóban elrugaszkodónak tűntek, főleg az olcsó cseh viszonyokhoz képest. Most 69 korona ott egy négydecis sör (~890 Ft), 79 korona négy cent Becher (1020 Ft). Ez valóban egy normál éttermi árszint. De semmiképp sem kocsmai.
A 13 fokra itt se mondta rá senki, hogy alkohol, de sokaknak nyilván félrevezető lehet, mostanra egyértelműsítettem. Egyébként nyilván te is tudod, hogy a ballingfok és az alkoholfok mutat némi összefüggést, és hogy Csehországban a szárazanyag-tartalmat jelölő 10-11-12-13° a legjellemzőbb, vagyis ez a lista teteje. Ezen mérce alapján simán érezheti valaki már ezt is erősnek, ha egyébként a könnyebbeket issza, szóval csak viszonyítás kérdése.
Véleményedet köszönjük, a kötekedést nem, sznobizmussal még soha nem vádoltak, ez külön vicces. Egészségedre!

oldkajla 2019.09.03. 15:44:10

Köszönöm a választ. Lehet, hogy az U Fleku iránt kissé elfogult vagyok, mert életem egyik legszebb sörélménye volt, ami a kóstolás 30 évtizede alatt sehogyan sem csökkent.
De igen, a magyar sörforradalom is elérte már a nagyüzemi sörök ingerküszöbét is, léptek, mégpedig rendesem, és egészségeset.
Ha az U Flekuhoz mérhető helyet keresünk színvonalban, akkor pl. a Hrabal (meg a Ferdinand) jöhet számításba, Budaörsön a Komló és Tehén (kitűnő a hermelin meg a Hamburgerük), ill. a Bálna déli részén található Jónás kézműves söröző, ahol eszméletlen finom és változatos söröket ihatunk, 5-6 féle IPÁ-t, stb.A korsó ezeken a kézműves helyeken 1200-nál kezdődik, bár a minőség is csodálatos. Régen nem is tudta senki, hogy mi is tudunk (majd) színvonalas söröket gyártani.
Kedvenceim:
Magyarok: Keserű méz, Távoli Galaxis, Jam72, Flying Rabbit, 2222, Charlie Firpo. Nagyon finomak a Legenda csapolt sörei a Király utcában, szerencsére mindig változik a kínálat.
Belga: Barbar barna, Kwak (no.1) Corsendonk Tripel, az eredeti Grinbergen (nem a Strassbourgi)
Cseh: Pilsener Urquell (no.1), de annál is jobb: Pilzenski Master (a pilseni prémium söre, mintha egy Urquellt felére zsugorítanának - dupla alkohol, keserűség, még mélyebb aranyszín), és a morvaországi kézműves remekek.
Azonban az U Fleku söréhez hasonlatos ízút sajnos sehol nem találtam.
Anno a Pécsi Sörfőzde Maláta Barna ill. Malátapezsgő sörei voltak hasonlatos ízűek, de ezek a 80-as években eltűntek (sajnos) a legérdekesebb sörükkel Paracelsus 28 B fokos együtt. Béke poraikra!
Az U Fleku fekete sörének ízvilága az állandó és megközelíthetetlen minőséget jelenti számomra.