.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • balkon-úr: A kisüzemű sörgyártók, majd biztosítanak poharat is a sörhöz, mert elég komikus lenne nagyüzemű sö... (2020.12.18. 12:47) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • kocsmablog: 2020. június 9-én hasonló értékrendek mentén - cseh sörök nélkül, több magyar kisüzemi sörrel - a ... (2020.12.03. 16:19) Pepin kézműves söröző
  • Utolsó 20
2010. 04. 9. - apuska
Klub Vittula

Cím: 1073 Budapest, Kertész utca 3.
Látogatás: 2010. március 31. 21:45-22:35
Google Maps

A Vittula finn szó, melynek jelentése a szlengszótár alapján annyit tesz: PINA.

Telefon: -
Facebook: fb.com/klubvittula
Web: http://www.vittula.hu

Vélemény

apuska:

Klub Vittula. Kb. káromkodás számba megy neve a pesti éjszakában, annyira Földön kívüli szerzet. Vagy ha jelenléte a földgolyóval nem is egészen összeegyeztethetetlen, akkor is minimum törvényen és klisén kívüli, annyira kocsmaidegen, mintha csak alkalmi bulihelyszín lenne, amit önkényes házfoglalók, vándorcigányok kisajátítanak maguknak egy-egy estére. Romkocsma, és mégse. Pinceklub, és mégse. Szupertrendi vagy underground? Tudatos koncepcióval bír vagy ritka igénytelen? Honlapja van, de annyira trágya, annyira használhatatlan, hogy jobb lenne, ha nem is lenne. És még ezernyi területen jellemzi e kettősség: erős/édes.

A Vittula szó Mikael Niemi: Popzene a Vittulában című regényéből csenghet ismerősen - ott egy sokgyermekes családok lakta városrész csúfneve volt a finn határhoz közel svéd oldalon, Pajalában. Egyébként a Vittula finn szó, melynek jelentése a szlengszótár alapján annyit tesz: PINA.

De a kultúr utalásnak ezzel nincs még vége. Az Mr2 rádió révén a szilánkos számukkal országos ismertségre pályázó Pluto zenekarnak 2006-ban jelent meg Klub Vittula címmel albuma, aminek a borítóján ez előtt a kocsma előtt pózolnak, bár az utcafronti antik felirat alatt matricákkal borított ódon vasajtó semmi jót nem sejtet. Mert az a hely, amelyikre nincs kitéve a nyitvatartási idő, illetve semmi nem utal az áraira, vagy magasról leszarja az egyszeri vendéget, vagy le se szarja. Az utcáról senki ne tévedjen be! Ide mindenki úgy jöjjön, hogy tudja, hogy értse, hogy legyen vittulás előképzettsége!

Épp ezért figyelj! A Klub Vittula egy sötét, füstös, modernkori hippigyűjtő hely, bár nyilván rásegített a tilos rádiós vonalon mozgó zene erre az érzésre, ahogy a vidám falfestések és mozaikos, tükrös kis ablakberakások, itt-ott plakátok és a tompa fények. De ez a történetnek csak a szürreális része. Egy másik jóval sterilebb, ami a lépcső aljától jobbra vezet, az egy fehérre meszelt méretes terem, benne feltálalva a fekete leves, de még abból is nyílik egy semmire kellő ficak, melyről nem hiszem, hogy így lenne kész, mondjuk frissen megismerkedett pároknak szexitájm terasz, viszont teret adhat amatőr zenekaroknak és finnugor drumm and bass dj-éknek elbújni, míg a hodály megmarad a közönségüknek táncra.

Az pedig tény és való, hogy pultban rendelésre váró felszolgáló leány a zene ütemére meglehetősen jól riszált, és férfiak közt alig nőként nyilván kívánta is mindenki, kinek nem jutott mostanában vittula punci, viszont innentől az is kérdés, hogy ez volt itt a bizonyíték, vagy csak egy be nem teljesült ígéret?

A látszat nem csal! 

kalimpa:

underground szórakozóhelynek álcázott pincekocsma sok jó zenével és érdekes - elvont emberekkel.

a csapos hölgy szuper szexi és rendkívül jókedvű, ami már magában előnyt jelent egy hely mibenlétének. röpköd asztalról asztalra mint valami kis pillangó, aki éppen a legboldogabb első nyári pillanatait élvezi, miközben táncol, szökell, nevetgél, mindenkihez van egy kedves szava, bárki is legyen az, lepukkant alkesz, irodaházból szabadult agygörcsös öltönyös juppi vagy éppen mi, akik ártatlanul csak fel akarjuk mérni Magyarország kocsmáit..

elvarázsolt kastély ez kérem, mint Bécsben a Práter csónakos kis ijesztgetős labirintusa: kő-, beton- és téglaborítás fénylik mindenhol a félhomályban, fa sörpadok, sejtelmes fények és hangok innen s onnan. a közönség teljesen vegyes, mint a Rákóczi piacon, van itt minden mi szem s szájnak ingere, ezt látni kell, leírva nem adja vissza azt a kellemesen borzongató érzést.

strasszi:

Odamenet gondoltam, hogy na, megint egy lepukkant pincekocsma, aminek a fele sincs kész, de persze csilli-villi honlapja már van. Nem sok igényességre számítottam. Minek is, ha a legtöbb hasonló hely így is megy. Betérve nem sokkal tért el az elképzelésemtől, talán csak annyiban, hogy kicsit kreatívabban volt kifestve. Itt-ott felfedeztem némi ötletes megoldást, de alapvetően elég üres, és dohszagú ez a későn nyitó műintézményt. Este hatkor még nem volt nyitva, így a korai alkoholisták nem tudják betámadni. Pár óra múlva, viszont tele volt a hely kocsmasznobokkal, akiknek az ilyesmi nagyon bejön. Annyi pozitívat látok benne, hogy közel van a Blahához, ami megkönnyíti a logisztikát, és állítólag néha fellépések is vannak a hátsó asztalmentes helységben. Meglepően kicsi, ezért vagy időben kell odamenni, vagy csak egyszerűen a bejáratott klubtagokon kívül nem kívánnak több vendéget leültetni.

tapi:

És végre! Elmerészkedtünk a legendás Vittulába! Régóta csak hallgatom az itt történt nagy eseményeket, de most itt a nagy alkalom. Kis sor / sörállás a pultnál, de megvan, iható, a mienk. Venni, vinni, inni! Igen ám, de megakad a szemünk a mosogató és a pult közt táncot lejtő pultos lányon: tudja nagyon jól, hogy nézik. És kifejezetten élvezi is ezt. Mi nemkülönben. Közben ki-kiugrik, s más-más nyelven cseveg a vendégekkel. Kérdésünkre, hogy mit tanult: 3 diplomás bölcsész. És ez illik is a helyhez, a vendégkörhöz. Aki nem hiszi, járjon utána!

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Soproni, 340 Ft
Üveges sör: Heineken, 400 Ft
Bor (1 dl): Szekszárdi Olaszrizling, 180 Ft
Rövid (5 cl): Jagermeister, 500 Ft
Üdítő (3 dl): Szörp, 200 Ft
Meleg ital: Kávé, 200 Ft
Harapnivaló: -

Értékelés

3,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr131907684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tasavallan presidentti yön 2010.04.09. 20:20:32

Lófaszt, a pina = vittu (bár inkább picsa).

Vittula = picsafalva (a -la képző településneveket képez).

Három hülyéből legalább 1 utánanézhetett volna.

Másrészt Mikael Niemi: Popzene Vittulában, határozott névelő nélkül. Meg kéne tanulnod magyarul (is).

csigabori · http://szebbcsiga.blogspot.com 2010.04.09. 20:24:12

Tele van évek óta Budapesten élő küldöldiekkel (a tulaj finn, nyilván ez is közrejátszik ebben). Általában ugyanazok az ismerős arcok vannak, legalábbis egyszer egy év kihagyással mentem le tavaly, és előre köszöntek nekem, pedig előtte soha nem beszéltünk.

Tény, hogy egy másik bolygón játszódik.

mentobacsi 2010.04.09. 20:42:54

valamint voi vittu ku vituttaa kifejezesben van meg jelen...
ei oo ihmettä, ku kukaan ei osa unkariakään...

raz 2010.04.09. 21:13:42

magyar fordításban Popzene Vittulából-ként jelent meg, de különben tök mindegy

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.09. 23:49:48

Igen, a vittu az picsa, míg a vittula Picsafalva, Picsalak, Picsahely, stb. Árnyalatban azonban inkább a baszni a magyar megfelelője, mert lehet úgy finn mondatot mondani, h minden második szó a vittu, vagy annak igei formája, stb. Szóval valójában lefordíthatatlan és univerzális. :D

baliquez 2010.04.10. 09:02:42

Azért a Lapin Kulta-t meg a Koskenkorva-t felvehetné a kínálatba (utóbbinak a salmiakki változatát különösen), inná a sok sznobalter.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.04.10. 09:15:15

A Vittula a legjobb hely Pesten! Nekem is már köszöntek másodszor! Csak nem nagyon szabad reklámozni, mert megjelennek a gimisek és a turisták mint a SZimplakertben. Az a vég. Ja és az árak nagyon barátságosak!

balogtibimegabandája 2010.04.10. 16:06:31

tasavallan!
te mekkora gyökér vagy bazeg, te csak szeretnél ennyire tudni magyarul. + ha már ekkora királycsászár vagy a finn nyelvből, akkor azt normálisan is lehet közölni nem ilyen tirpák módon.
ennyi
ja, ráadásul miért hülyék????
nem értem....
süti beállítások módosítása