.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • apuska: Óda a semmihez, mondá' Zsombi bácsi, miképp azt is, hogy a punk mítoszt nyugodtan felejtsétek el: ... (2018.12.17. 22:51) BrewDog hatás
  • apuska: Hogy-hogy nem, az első európai Jamie-pizzéria pont tavaly decemberben nyílt meg az egykori undergr... (2018.12.11. 23:36) Gozsdu Manó Klub
  • apuska: Pár hónapja, mikor erre jártam, egy kínai étterem volt a helyén. :( (2018.12.11. 23:25) Drunken Tailor
  • Burgermeister: Igazán jo hely! Föleg nyáron a medencében. (2018.11.24. 12:06) Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2018
  • apuska: Hol van már a Táskarádió? Azt hinné az ember, egy ennyire frekventált helyen, egy ennyire kitalált... (2018.11.21. 14:55) Táskarádió eszpresszó
  • Kolompár Magneto: Hát ez, már bocs, de kurva drága. Értem én, hogy hipszter, kézműves, skót punk, meg mifene, na de ... (2018.11.19. 20:45) BrewDog hatás
  • Utolsó 20
2018. 11. 13. - kocsmablog
Újra indul a magyar komlótermelés

Helyszín: Kastélydombó,
Google Maps

Több mint húsz év után nagyüzemi méretekben is elindul Magyarországon a komlótermelés! A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária együttműködésében olyan modellt valósít meg, amely kereskedelmi szempontból hosszú távon fenntartható, emellett hozzájárul a termesztésben résztvevő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez.

Az elmúlt években több példát láttuk már arra, hogy kisüzemi sörfőzdék százas nagyságrendben saját komlópalántákat nevelnek, és annak terméséből főznek frisskomlós sört. A nagyüzemi szektorból erre licitálnak most rá.

Történt ugyanis, hogy 2018. november 13-án Kastélydombón ünnepélyes keretek közt 2500 tő komló ültetésének kezdtek neki. Mindenki abban bízik, hogy a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) és a HEINEKEN Hungária közös partnersége kereskedelmi szempontból is életképes modellé lesz, és a nagymúltú magyar hagyománnyal is rendelkező növény nagyüzemi termelése lehetővé teszi, hogy a hazai sörgyártás ismét magyar gazdák termékeire támaszkodjon, a magyar mezőgazdaság pedig egy új, hosszú távon is fenntartható ágazatban erősítheti regionális pozícióit.

A HEINEKEN Hungária a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel kötött szerződésében vállalta, hogy a program elindítását 30 millió forintos pénzügyi támogatással teszi lehetővé, a megtermelt komlót pedig piaci áron veszi át.

Több mint egyéves előkészítés után kerülhetett sor az első komlópalánta elültetésére. Ez idő alatt a programban résztvevőket megtanították a növény termesztésének fortélyaira, ápolási követelményekre, valamint azokra a speciális technikákra, amelyek révén a palántából a sörgyártás során használható alapanyaggá nevelhető a komló. Ezt követően telepítették a termesztéshez szükséges speciális oszlopokat a Segélyszervezet kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központjának területén. A program mérföldköve, hogy november elején megkezdődött a komlópalánták ültetése. Az 1 hektáros területen több szakaszban 2500 tő komló kerül elültetésre.

komlopalanta.JPG

Az ültetés első napján jelen volt és a munkálatokba is bekapcsolódott dr. Nagy István agrárminiszter, Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója és Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.

Nagy István agrárminiszter szerint:

Kastélyosdombó egyenlő az értékteremtéssel. A magyar kormány számára prioritást élvez az agrárium versenyképességének erősítése. Szeretnénk megteremteni annak a lehetőségét, hogy hazánk nagy hagyományú komlótermesztési kultúrája ismét a magyar mezőgazdaság szerves részévé váljon. Örömömre szolgál a példaértékű kezdeményezés, amelyben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a magyar sörgyártásban egyre több innovatív kezdeményezéssel előálló HEINEKEN Hungária kiváló partnerek a cél megvalósításában.

 

Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete beszédében kiemelte:

Azért vagyok nagyon büszke kastélyosdombói programunkra, mert ez egy olyan esélyteremtő modell, amely átmeneti kezelés helyett állandó stabil megoldást kínál a családoknak, és esélyt ad számukra az önbecsülésre is. Nagy öröm, hogy a mai komlóültetéssel a program egy újabb egyedülálló elemmel bővül.

komlosor.JPG

 

Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója elégedettségének adott hangot:

Mi a Heinekennél a világ minden táján különös értékként tekintünk a helyi termékekre, a helyi erőforrásokra. Köszönjük a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet partnerségét, büszkék vagyunk arra, hogy közösen vezethetjük vissza Magyarországot a komlót termelő országok közé. Célunk, hogy a Soproni előállítása során, az árpa után, 100 százalékban magyar komlóra támaszkodhassunk. Mindez jól illeszkedik a HEINEKEN Hungária stratégiájába, célunk, hogy minél több hazai alapanyag kerüljön termékeinkbe.

Drukkolunk a projektnek, imádkozunk a kedvező időjárásért.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8214373157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.